Hirdetés
Kezdőlap Tech Az emberi agyat akarja összekötni a számítógéppel Elon Musk legújabb projektje
No menu items!

Az emberi agyat akarja összekötni a számítógéppel Elon Musk legújabb projektje

A Neuralink chipje az emberi agyat közvetlenül kapcsolná össze a számítógéppel. Illusztráció: Bigstock

A világ leggazdagabb emberének, Elon Musknak van érzéke ahhoz, hogy olyan dolgokat vigyen véghez, amelyeket mások valószínűtlennek tartanak. A műholdakat űrbe juttató SpaceX-szel, az elektromos járműveket gyártó Teslával és legújabb projektjével, a Neuralinkkel is eltökélt célja, hogy történelmet írjon. Ám mint mindig, most is sokan túlzónak tartják az elképzeléseit.

Elon Musk

Musk legújabb szenvedélye, a Neuralink nevű vállalat egy olyan agyi implantátumot fejleszt, amely az emberi agyat közvetlenül kapcsolja össze a számítógéppel. Állítása szerint ez az agy-számítógép interfész (BCI) lehetővé teszi majd az emberek számára, hogy pusztán a gondolatukkal cselekedeteket hajtsanak végre. Musk egyik első célja: segíteni a lebénult embereknek mozgásuk visszanyerésében.

De nem áll meg itt. Musk reményei szerint a vállalat technológiája egy napon nemcsak kezelni, hanem gyógyítani is fogja az agyi rendellenességeket, sőt akár emlékeket is menthet, hogy az emberek fotóalbumként újranézhessék azokat.

Christof Koch

A lebénult emberek segítése és az agyi rendellenességek gyógyítása kétségtelenül nemes célok. De sok szakértő túlzónak tartja Musk elképzeléseit a Neuralink implantátumaival kapcsolatban.

A Tesla vagy a SpaceX fejlesztéseivel kapcsolatban technológiai vagy infrastrukturális problémákról beszélhetünk. Ezek viszont alapvető tudományos problémák” – mondta Christof Koch, az Allen Institute for Brain Science kutatója a Fortune magazinnak.

Lássuk tehát Musk állításait és Koch válaszait azzal kapcsolatban, hogy mire lehet képes a Neuralink agyimplantátuma.

1. A Neuralink agyimplantátuma megment minket a mesterséges intelligencia általi megsemmisülésétől

Koch: először is, az a fajta szuperintelligencia, amelytől Musk tart, még jóideig tudományos fantasztikum marad. A tudósok véleménye is megoszlik arról, hogy létrejön-e valaha. Akik szerint igen, azok is néhány évtized múlva számítanak rá. Másodszor, Musk az agy-számítógép interfészt (BCI) kétirányú kommunikációs mechanizmusként képzeli el, így még ha a Neuralinknek sikerül is megvalósítania Musk nagyszerű vízióját, agyi implantátumait ugyanolyan könnyen használhatják a szuperintelligens gépek az emberek irányítására, mint amilyen könnyen az emberek számára lehet eszköz arra, hogy biztosítsák uralmukat a szuperintelligens gépek felett. És akárhogy is, az ilyen nagy sávszélességű agy-számítógép elmeegyesítéshez szükséges technológiai fejlődés még évek, ha nem évtizedek múlva várható.

2. A BCI vissza fogja adni a gerincvelő-sérült emberek mozgási képességét

Koch: 2020 áprilisában egy kutatócsoport arról számolt be, hogy egy BCI-rendszer segítségével sikeresen helyreállították egy súlyos gerincvelő-sérüléssel küzdő ember kezének érzékelését. Ez alapján úgy gondolom, hogy Musk állítása, miszerint a mozgási képesség is visszaadható egy BCI segítségével, hamar valósággá válhat. De továbbra is kérdéses, hogy az ilyen rendszerek mekkora funkcionalitást lesznek képesek produkálni, és mennyire lesz egyszerű a betegek számára megtanulni a használatukat. Az is kérdéses, hogy hosszú távon mennyire biztonságos az emberi agyba ültetett implantátumok használata.

3. A BCI olyan neurológiai betegségeket fog kezelni, mint a Parkinson-kór

Koch: létezik olyan jelenlegi technológia, mint például a mély agyi stimuláció, amely már most is képes erre. A Neuralink potenciálisan továbbfejlesztheti ezeket a kezeléseket. A Neuralink eszközének jelenlegi konfigurációja azonban – amely az agy külső rétegének, az úgynevezett agykéregnek a felszínéhez közel beültetett elektródákkal rendelkezik – nem alkalmas mély agyi stimuláció végzésére.

4. Az agyi chip emberfeletti képességeket ad majd a munkaképes embereknek

Koch: míg a chip lehetővé teheti, hogy a munkaképes emberek pusztán gondolat útján gépeljenek vagy videojátékot játsszanak, a tudósok még mindig nem tudják, hogyan értelmezzék az összetettebb, fogalmi gondolatokhoz kapcsolódó agyi aktivitást. Ráadásul az sem biztos, hogy az egészségügyi szabályozó hatóságok engedélyezni fogják a chipek beültetését ép emberekbe, mivel az implantátumok és a beültetésükhöz szükséges műtét kockázatai nehezen indokolhatók.

5. Az agyi chipet kevesebb mint egy óra alatt, általános érzéstelenítés nélkül be tudják majd ültetni

Koch: az agyi aktivitást figyelő elektródák 64 szálának mindegyike sokkal vékonyabb, mint a legfinomabb emberi hajszál. Ezek az elektródák magába az eszközbe csatlakoznak, amely körülbelül egy negyeddolláros átmérőjű, illetve körülbelül ötször olyan vastag, és egy, a koponyába fúrt lyukba kerül. Magának az agynak nincsenek fájdalomreceptorai, és az agyműtéteket már gyakran helyi érzéstelenítéssel végzik. Így lehetséges, hogy a Neuralink képes lesz beváltani ezt az ígéretet. A BCI beültetéséhez használni tervezett sebészeti robot azonban még nem bizonyított a klinikai tesztek során, és a koponyába fúrás, valamint az elektródák beültetése során fellépő vérzés minden bizonnyal kockázatokkal járhat.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Lassult az infláció Németországban

Németországban a várt emelkedés helyett lassult az infláció júniusban éves összevetésben - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Hírek

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Putyin orosz szövetségese szerint Oroszország mindent odadobott a háborúval

Oleg Gyeripaszka milliárdos alumíniumipari mágnás - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - kedden helyi újságírókkal beszélgetve az ukrajnai háború ellen emelt szót, és azt sugallta, hogy Oroszország az inváziója után nem lesz nyertes.

Török igen a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Erőre kapott a forint a vártnál nagyobb kamatemelés hírére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest az MNB vártnál jelentősebb, 185 bázispontos alapkamatemelésére.

Kína enyhített a beutazók karanténkötelezettségén

Kína csökkentette az országba beutazó külföldiek karanténidejét, ami nagy lépés a több mint két éve bevezetett - meglehetősen szigorú - Covid-szabályok lazításában.

Elf Bart is forgalmazó szlovák cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük Elf Bart is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

Putyin először lépi át a határt, barátokhoz megy

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió óta először hagyja el Oroszországot: kedden Tádzsikisztánba utazik, majd Türkmenisztánba látogat a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára. Az orosz elnököt a G20-ak novemberi indonéziai csúcsára is meghívták.

Gazdaság

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom