Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Az EP szerint sürgős az uniós költségvetés felülvizsgálata
No menu items!

Az EP szerint sürgős az uniós költségvetés felülvizsgálata

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta álláspontját az Európai Unió hétéves keretköltségvetésének (MFF) reformjáról, hangsúlyozva, hogy a jövőbeni uniós költségvetés felülvizsgálata sürgős a válságok okozta kihívások kezelése érdekében – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

Az Európai Parlament képviselői az EU hosszú távú költségvetésének félidős felülvizsgálata során 10 milliárd euró többletforrást biztosítanának a 2024-2027-es időszakra, az Európai Bizottság által javasolt 65,8 milliárd eurón felül.

A közelmúlt külső kihívásaira, különösen az Ukrajna elleni orosz háborúra és a migrációs problémák növekedésére tekintettel az EP 2 milliárd euróval növelné az érintett költségvetési területeket, 3 milliárd eurót különítenének el az új, úgynevezett Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) számára, és 5 milliárd eurót az előre nem látható válságokra reagálás képességének javítására.

Az EP-képviselők hangsúlyozták, hogy a módosított rendelet gyors elfogadása kulcsfontosságú, mivel a felülvizsgált többéves pénzügyi keretnek 2024. január 1-jéig működnie kell, hogy megszabhassa az adott éves költségvetés határait.

A 2021-2027-es keretköltségvetés félidős felülvizsgálatára irányuló javaslatról szóló időközi jelentést 393 szavazattal, 136 ellenében és 92 tartózkodás mellett fogadták el.

A plenáris szavazás után az Európai Parlament tárgyalói készen állnak arra, hogy megkezdjék a tárgyalásokat a tagállamok kormányaiból álló Európai Unió Tanácsával, amelynek még véglegesítenie kell a csomaggal kapcsolatos álláspontját – jelezték a közleményben.

A többéves pénzügyi keret hétéves időtartamra határozza meg a különböző szakpolitikai területeken az uniós kötelezettségvállalások éves korlátait és az éves kifizetések teljes összegét. A 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó jelenlegi keretet 2020-ban fogadták el, és 2024. január 1-ig írja elő a többéves pénzügyi keret működésének felülvizsgálatát, adott esetben felülvizsgálati javaslatokkal. Az Európai Bizottság június 20-án tett javaslatot a félidős felülvizsgálatra.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint biztosítani kell, hogy a jogszabályokban a Magyarország számára előirányzott uniós források nem kerülhetnek átcsoportosításra és elköltésre más célok vagy országok számára. Felháborítónak nevezték, hogy a szavazás során a “dollárbaloldal momentumos és jobbikos képviselői” olyan javaslatot is támogattak, amelyek a magyar uniós források más célokra történő felhasználását tenné lehetővé. Ezzel – emelték ki – veszélybe sodornák a Magyarországot jogosan megillető uniós forrásokat.

Leszögezték, hogy a jelenlegi gazdasági és geopolitikai helyzetben a többéves keretköltségvetés felülvizsgálatának komoly stratégiai és politikai jelentősége van, nem véletlen, hogy az MFF módosításához minden tagállam egyetértésére szükség van. Éppen ezért elengedhetetlen a tagállamoknak jogosan járó uniós forrásokhoz politikai zsarolástól mentesen hozzáférni – hangsúlyozták.

Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője a szavazást megelőző vitában elmondta, az MFF felülvizsgálata kapcsán egyes uniós körök elvárnák Magyarországtól, hogy önkéntesen vállaljon újabb befizetéseket a közös költségvetésbe, így például a helyreállítási programok növekvő kamatainak törlesztésére, miközben eddig egyetlen eurócentet sem kapott az ország ebből az uniós alapból.

“Magyarország 2023-ban egymilliárd eurót fizet be az uniós költségvetésbe, teljesítve ezzel az előírt kötelezettségeit, miközben az unió hárommilliárd euróval tartozik nekünk” – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.