Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat
No menu items!

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács februári ülése előtt bejelentette, hogy a Bizottság 2023 első felében befejezi egy célzott intézkedéscsomaggal kapcsolatos, többek között a fuvarozók bevonásával folytatott munkát, melynek célja annak biztosítása, hogy a fuvarozók ne segíthessék elő az irreguláris migrációt. Az Európai Tanács felkérte továbbá a Bizottságot és a Tanácsot, hogy mozdítsák elő az emberkereskedelemben vagy migránscsempészésben részt vevő vagy azt elősegítő fuvarozókkal szembeni fellépést célzó eszközök kialakítását.

Ezen eszköztár révén a Bizottság stratégiai intézkedésekkel támogatja a tagállamokat három – jogalkotási, operatív és diplomáciai – pillér mentén. A cél azon esetek kezelése, amikor a közlekedési eszközökkel visszaélve megkönnyítik az EU-ba irányuló irreguláris migrációt, különös tekintettel a légi útvonalakra.

A fő intézkedések három pillér köré szerveződnek:

Első pillér: Az uniós jogi keret

A ma bemutatott eszköztár részeként a Bizottság az EU területére való illegális belépéssel összefüggésben felkéri a társjogalkotókat, hogy indítsák újra, majd mielőbb zárják le az emberkereskedelmet vagy migránscsempészést elősegítő vagy abban részt vevő fuvarozókkal szembeni intézkedésekről szóló rendeletjavaslattal kapcsolatos tárgyalásokat. Ezek az új szabályok kulcsfontosságúak lesznek az e területre vonatkozó uniós jogi keret megerősítése szempontjából. A Bizottság a tagállamokkal együtt meg fogja vizsgálni, hogy a 2021–2025-ös időszakra vonatkozó, migránscsempészés elleni megújított uniós cselekvési tervben bejelentett, elősegítésről szóló uniós csomag hogyan alkalmazható a leghatékonyabban azokra a fuvarozókra, amelyek megkönnyítik az EU-ba való jogellenes belépést és a jogellenes átutazást.

A jogi intézkedések lehetővé teszik továbbá az olyan uniós légi fuvarozók működési engedélyének felfüggesztését vagy visszavonását, amelyek nem felelnek meg a vonatkozó uniós közlekedési jogszabályok jó hírnévvel kapcsolatos követelményeinek, vagy az EU közös kül- és biztonságpolitikája keretében bevezetett korlátozó intézkedések esetleges alkalmazását az érintett fuvarozókkal szemben.

Második pillér: Helyzetismeret és korai előrejelzés

migrációs felkészültségi és válságkezelési hálózat használatának megerősítése és kapacitásának növelése elsődleges fontosságú a fuvarozóknak az EU-ba irányuló irreguláris migráció megkönnyítése érdekében történő felhasználására vonatkozó helyzetismeret javítása tekintetében. A Bizottság, a Frontex és az Eurocontrol közötti együttműködés és információcsere ugyancsak elengedhetetlen a légi járatok nyomon követéséhez és a kialakulóban lévő útvonalakra vonatkozó adatok gyűjtéséhez.

Az új határigazgatási szabályok jóváhagyását követően az információcsere kiegészül az előzetes utasinformációs adatok felhasználásával. Az EU-val szomszédos és tranzitországok támogatása utasinformációs rendszereik fejlesztésében szintén javítani fogja a helyzetismeretet.

Harmadik pillér: Együttműködés a partnerországokkal és a fuvarozókkal

Az uniós közlekedési piac jelentőségének és vonzerejének köszönhetően az EU jelentős befolyást gyakorolhat a harmadik országok közlekedési hatóságaira és üzemeltetőire, és kulcsszerepet játszhat a magas szintű közlekedési normák globális meghatározásában, többek között a kereskedelmi fuvarozásnak az irreguláris migrációt elősegítő bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű felhasználása elleni intézkedések kidolgozásában.

Az EU fokozni fogja együttműködését a harmadik országok fuvarozóival és hatóságaival, különösen a légi közlekedési ágazatban. Ez a tevékenység megkezdhető a konkrét útvonalakra vonatkozó tájékoztató kampányok indításával, valamint az irreguláris migráció elősegítésének felismerése és bejelentése céljából a fuvarozókkal közösen kialakított információcsere és hálózatok létrehozásával.

Az legfontosabb intézkedések közé tartozik továbbá, hogy az Unió támogatott képzést és iránymutatást fog nyújtani a nem uniós országok hatóságai és légi fuvarozóinak személyzete számára. Az EU és a partnerországok mérlegelhetik összekötő tisztviselők kiküldését a kulcsfontosságú repülőterekre, valamint egyéb összekötő tisztviselők, köztük az európai migrációs összekötő tisztviselők lehető legnagyobb mértékű bevonását.

A légi közlekedési ágazattal, a polgári légi közlekedési hatóságokkal és szervezetekkel – például a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel és a Nemzetközi Légiszállítási Szövetséggel – való együttműködés ugyancsak kulcsszerepet játszik a figyelemfelkeltésben és a nemzetközi iránymutatások kidolgozásában, és a korai előrejelző rendszer működéséhez is hozzájárul.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új csúcson zárt a BUX

A forint árfolyamába már korábban be volt árazva, hogy a jegybanknak lesz mozgástere kamatot vágni ezen a kamatdöntő ülésen.

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat Magyarország és Ausztria között

A 2025-ben Szentgotthárdnál létesülő új, határon átnyúló gyorsforgalmi közúti kapcsolat javítja a két ország összeköttetését,
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.