Kezdőlap Hírek Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat
No menu items!

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács februári ülése előtt bejelentette, hogy a Bizottság 2023 első felében befejezi egy célzott intézkedéscsomaggal kapcsolatos, többek között a fuvarozók bevonásával folytatott munkát, melynek célja annak biztosítása, hogy a fuvarozók ne segíthessék elő az irreguláris migrációt. Az Európai Tanács felkérte továbbá a Bizottságot és a Tanácsot, hogy mozdítsák elő az emberkereskedelemben vagy migránscsempészésben részt vevő vagy azt elősegítő fuvarozókkal szembeni fellépést célzó eszközök kialakítását.

Ezen eszköztár révén a Bizottság stratégiai intézkedésekkel támogatja a tagállamokat három – jogalkotási, operatív és diplomáciai – pillér mentén. A cél azon esetek kezelése, amikor a közlekedési eszközökkel visszaélve megkönnyítik az EU-ba irányuló irreguláris migrációt, különös tekintettel a légi útvonalakra.

A fő intézkedések három pillér köré szerveződnek:

Első pillér: Az uniós jogi keret

A ma bemutatott eszköztár részeként a Bizottság az EU területére való illegális belépéssel összefüggésben felkéri a társjogalkotókat, hogy indítsák újra, majd mielőbb zárják le az emberkereskedelmet vagy migránscsempészést elősegítő vagy abban részt vevő fuvarozókkal szembeni intézkedésekről szóló rendeletjavaslattal kapcsolatos tárgyalásokat. Ezek az új szabályok kulcsfontosságúak lesznek az e területre vonatkozó uniós jogi keret megerősítése szempontjából. A Bizottság a tagállamokkal együtt meg fogja vizsgálni, hogy a 2021–2025-ös időszakra vonatkozó, migránscsempészés elleni megújított uniós cselekvési tervben bejelentett, elősegítésről szóló uniós csomag hogyan alkalmazható a leghatékonyabban azokra a fuvarozókra, amelyek megkönnyítik az EU-ba való jogellenes belépést és a jogellenes átutazást.

A jogi intézkedések lehetővé teszik továbbá az olyan uniós légi fuvarozók működési engedélyének felfüggesztését vagy visszavonását, amelyek nem felelnek meg a vonatkozó uniós közlekedési jogszabályok jó hírnévvel kapcsolatos követelményeinek, vagy az EU közös kül- és biztonságpolitikája keretében bevezetett korlátozó intézkedések esetleges alkalmazását az érintett fuvarozókkal szemben.

Második pillér: Helyzetismeret és korai előrejelzés

migrációs felkészültségi és válságkezelési hálózat használatának megerősítése és kapacitásának növelése elsődleges fontosságú a fuvarozóknak az EU-ba irányuló irreguláris migráció megkönnyítése érdekében történő felhasználására vonatkozó helyzetismeret javítása tekintetében. A Bizottság, a Frontex és az Eurocontrol közötti együttműködés és információcsere ugyancsak elengedhetetlen a légi járatok nyomon követéséhez és a kialakulóban lévő útvonalakra vonatkozó adatok gyűjtéséhez.

Az új határigazgatási szabályok jóváhagyását követően az információcsere kiegészül az előzetes utasinformációs adatok felhasználásával. Az EU-val szomszédos és tranzitországok támogatása utasinformációs rendszereik fejlesztésében szintén javítani fogja a helyzetismeretet.

Harmadik pillér: Együttműködés a partnerországokkal és a fuvarozókkal

Az uniós közlekedési piac jelentőségének és vonzerejének köszönhetően az EU jelentős befolyást gyakorolhat a harmadik országok közlekedési hatóságaira és üzemeltetőire, és kulcsszerepet játszhat a magas szintű közlekedési normák globális meghatározásában, többek között a kereskedelmi fuvarozásnak az irreguláris migrációt elősegítő bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű felhasználása elleni intézkedések kidolgozásában.

Az EU fokozni fogja együttműködését a harmadik országok fuvarozóival és hatóságaival, különösen a légi közlekedési ágazatban. Ez a tevékenység megkezdhető a konkrét útvonalakra vonatkozó tájékoztató kampányok indításával, valamint az irreguláris migráció elősegítésének felismerése és bejelentése céljából a fuvarozókkal közösen kialakított információcsere és hálózatok létrehozásával.

Az legfontosabb intézkedések közé tartozik továbbá, hogy az Unió támogatott képzést és iránymutatást fog nyújtani a nem uniós országok hatóságai és légi fuvarozóinak személyzete számára. Az EU és a partnerországok mérlegelhetik összekötő tisztviselők kiküldését a kulcsfontosságú repülőterekre, valamint egyéb összekötő tisztviselők, köztük az európai migrációs összekötő tisztviselők lehető legnagyobb mértékű bevonását.

A légi közlekedési ágazattal, a polgári légi közlekedési hatóságokkal és szervezetekkel – például a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel és a Nemzetközi Légiszállítási Szövetséggel – való együttműködés ugyancsak kulcsszerepet játszik a figyelemfelkeltésben és a nemzetközi iránymutatások kidolgozásában, és a korai előrejelző rendszer működéséhez is hozzájárul.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.