Kezdőlap Menedzser-Kihívások Az iparipark-fejlesztési specialista, Herdon István a magántőkealapokra váltott
No menu items!

Az iparipark-fejlesztési specialista, Herdon István a magántőkealapokra váltott

Magán és tematikus iparfejlesztési tőkealapokat létrehozva folytatja növekedését az ipari park fejlesztések hazai specialistája, a debreceni XANGA Investment & Development cégcsoport. Herdon István tulajdonos szerint a stratégiaváltás két okból is megkönnyíti a bővülést. Az MNB által felügyelt tőkealapok, az ebből eredő transzparenciának is köszönhetően igen népszerűek a befektetők szemében. A másik: a tőkealapok, a konstrukció jellegéből fakadóan, a bankhitelnél lényegesen kedvezőbb feltételekkel juthatnak fejlesztési forrásokhoz.

Herdon István az induláskor megtanulta, hogy az ipari park fejlesztésnél az önerő az, amire biztosan számítani lehet. Az üzletember, aki egy holland tanácsadóval közös céggel 1998-tól két tucatnál is több nyugati vállalkozás magyarországi letelepedését egyengette, Magyarország 2004-es uniós csatlakozása után érezte az igényt, hogy az ide igyekvő vállalatoknak kész infrastruktúrára van szükségük. Ennek megvalósításához akart felvenni bankhitelt, amit akkor nem kapott meg. Így, a maga erejéből kellett előteremtenie az indulótőkét, hogy a cég, a Xanga -2009-ben – az önkormányzattól meg tudja venni a debreceni ipari park első ütemének 40 hektáros területét. Ezt követően pedig, alapvetően saját forrásból fejlesztett tovább. A mára már több, mint 130 hektáros ipari park nagy kapacitású közművel ellátott területén multifunkcionális épületeket, ahogy mondja, “dobozokat” emelt. Amelyek többségébe, kifejezetten magas technológiai színvonalat képviselő cégek telepedtek.

Jellemző, hogy az ipari parkban működő több, mint 60 vállalat, hatezernyi alkalmazottjából 3200-an rendelkeznek legalább egy diplomával. Ennek elismeréseként nyerte el a Határ úti park a Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Park címet.

Herdon István azt monda: folyamatosan tanul a fejlesztésekből.

Amikor egy új befektető érkezik, számomra csak az érdekes, mi az amivel elégedetlen, mit szeretne még a parkban tudni. Ebből eredően, ma már gyakorlatilag bármilyen infrastruktúrális igényt ki tudunk elégíteni. Ez persze kétoldalú dolog, mert a high-tech infrastruktúra kialakítása rendkívül költséges és mi csak nagyon ritkán jutunk EU támogatási forráshoz. Akik viszont ezt megkapják, már az induláskor jelentős költségelőnyt realizálhatnak. Mivel mindent magánberuházásként kell megvalósítanunk – amit Debrecenben úgy csináltunk, hogy miközben az út baloldalát eladtuk, a befolyt pénzből a jobb oldalán fejlesztettük. Nem lehetünk olcsók, ezért is választottuk azt a stratégiát, hogy prémium partnereket keresünk. Olyanokat, akik a működésükhöz elengedhetetlenül fontos, legmagasabb minőséget képviselő infrastruktúrát igénylik és azt hajlandók is megfizetni. Ennek eredményeként ugyan visszafogott haszonnal, de folyamatosan növekedni tudtunk.

Az értéknövelést szolgálja az a tervünk is, hogy a még 30 hektár – 150 ezer négyzetméternyi ipari és logisztikai létesítmény fejlesztésre alkalmas – területtel rendelkező park vonzerejét közvetlen autópálya csatlakozás és a bejáratnál épülő szolgáltató központ is növeli majd. Később pedig az ipari park a meghatározó logisztikai cégek bevonzásával, a globális logisztikai rendszerekhez kapcsolódva, multimodális helyszínként tudja támogatni a megtelepedett cégek működését.

Amíg a legutóbbi időkig holding struktúrában működünk, üzletpolitikánk része volt az is, hogy a beruházás értékénél 50 százaléknál nagyobb hitelt akkor sem vettünk fel, ha azt egy bank különlegesen jó feltételekkel kínálta. Tettük ezt azért – magyarázza -, mert ez az üzletág amellett, hogy rendkívül tőkeigényes, a másik oldalon, igen szolid hozamot biztosít. A tőkeigényre mi sem jellemzőbb mint az, hogy amikor egy BMW beszállító, 20-25 ezer négyzetméteres csarnokot igényel, teljes infrastruktúrával, akkor annak a kialakítása 8-10 milliárd forintos beruházást követel meg. Ezért is igyekszem a finanszírozásban mindig maximálisan kizárni a kockázatot és ezért alakítottam úgy a stratégiánkat, hogy a Xanga mindig csak az üzlet megszerzésére és a generálkivitelezésre fókuszál. A tervezésre az építőipari kivitelezésre és az egyéb feladatokra pedig megvannak már a jól bevált, az adott szakterületen régóta bizonyított partnereink.

Miközben a Xanga fejlesztései döntő mértékben eddig is magánbefektetést jelentettek, Herdon István a most a magántőkealapok létrehozásában látja a további fejlődés útját. Az új stratégia jegyében, a XANGA Investment & Development Cégcsoport tagjaként megszületett az a Xanga Ventures Magántőkealap-kezelő, amelynek célja az, hogy a Xanga érdekkörébe tartozó magántőke alapokat hozzon létre és üzemeltessen. A Magyar Nemzeti Bank által engedélyezett és rendkívül szigorúan szabályozott működésű magántőke alapok az üzletember szerint azért biztosítanak rendkívül előnyös, hosszútávú forráshátteret a fejlesztésekhez, mert a jogszabály szerint egy alap kifutása 15 év is lehet. Ráadásul ebben a konstrukcióban – ahol a befektetők biztosítják az alaptőkét – nem fordulhat elő az, ami a bankhiteleknél megszokott, hogy már akkor esedékes a törlesztés, amikor még éppen csak megkezdődött a beruházás. A növekedést szolgálja az is, hogy a magántőkealap működése adómentes, ami a nyereség visszaforgatásának közteher mentes lehetőségével a további fejlesztések megvalósítását is segíti. A tulajdonosoknak csak akkor kell nyereségadót fizetniük, ha az alapból kiveszi a nyereséget.

– A Xanga azért is eredményes a magántőke bevonásban, mert a befektetők számára nemcsak az általunk garantált transzparencia jelent biztosítékot, hanem az is, hogy az ipari parkunkban nemzetközileg is magasan jegyzett cégek a bérlők és ezért rendkívül stabil a nyereséghozam.

A stratégia kiterjesztéseként, a Xanga csoport, a már meglévő magántőke alapjai mellett, a közelmúltban, a csoporthoz tartozó XID Befektetési Zrt. révén az MFB Investtel közös befektetéssel, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon hozott létre tematikus, iparfejlesztési magántőke alapokat. Mindhárom alap kezelője a XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő.

A 15 milliárdos Debreceni Iparfejlesztési Alap – amelynek futamideje 15 év -, célkitűzése az, hogy a BMW beszállítóinak és más magas hozzáadott értéket előállító iparágak képviselőinek igényeit követve olyan projekttársaságokba fektessen be, amelyek 20-25 hektár nagyságú területen 7-8 befektetési projektet valósítanak meg, közel 100 ezer négyzetméternyi ipari és logisztikai csarnokot létrehozva.

Az 5,5 milliárdos Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap – amelynek futamideje 12 év és amelyben társbefektetőként Nyíregyháza Önkormányzata is részt vesz – célja, hogy a teljes régió versenyképességének növekedéséhez hozzájárulva olyan korlátolt társaságokba fektessen be, amelyek Nyíregyházán és vonzáskörzetében valósítanak meg ingatlanfejlesztéseket. Ezáltal is növelve a térségben, a magas hozzáadott értéket képviselő iparágakban foglalkoztatottak számát.

A Miskolci Iparfejlesztési és Innovációs Alap – amelynek futamideje 14 év -, célja, hogy olyan társaságokba fektessen be, amelyek Miskolcon és vonzáskörzetében valósítanak meg beruházási és fejlesztési projekteket. Elősegítve többek között a Miskolci Egyetem és az általa megvalósítás alatt álló science parkba betelepülő vállalkozások és más magas hozzáadott értéket előállító cégek számára fontos infrastruktúra és szolgáltató háttér megteremtését.

– Mindhárom tematikus alap komoly hozamelvárással jött létre, ami azért is jelent kihívást, mert a termelő cégek, ebben a vidéki régióban erőteljesen érzik a letelepedésük iránti igényt. Ebből eredően pedig kifejezeten olcsón akarnak a működésükhöz szükséges termelő bázishoz jutni. De ennek ellenére is ambíciózus terveket fogalmaztunk meg, amit az is mutat, hogy az alapok felülről nyitottak. Ami azt jelenti, hogy ha a megfelelő számú projekt már rendelkezésre áll, a tulajdonosok ráemelhetnek a kezdőtőkére – ismerteti Herdon István a konstrukciót.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Tőzsdére megy a Volvo elektroautó-luxusmárkája a Polestar

A svéd Volvo és kínai anyavállalata, a Geely, a bejelentette, a tőzsdei bevezetés céljából, a pénzügyi befektetési eszközként funkcionáló és tőzsdén jegyzett Gores Guggenheim jogi személlyel fuzionálja a Polestar vállalatot.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hírek

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hároméves csúcsra drágult a Brent olaj

A szűkülő kínálat és a vártnál erősebben élénkülő kereslet miatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Az észak-tengeri Brent hároméves csúcsra, hordónként csaknem 80 dollárra drágult.

Római aranykincset találtak a Földközi-tengerben

A tengerfenéken találtak 53 római kori aranypénzt búvárrégészek a kelet-spanyolországi Xábia város partjainál.

Erdély. Az átlagnyugdíj az átlagkereset felét sem éri el

Erdélyben az átlagnyugdíjak az átlagkeresetek 48,5 százalékát teszik ki - derül ki az Erdélystat.ro statisztikai portál elemzéséből.

Halálos áldozata is van a krétai földrengésnek

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A földmozgás miatt legalább egy ember életét vesztette és kilencen megsérültek.

Földrengés rázta meg Krétát

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A 6,5-ös erősségű földmozgás középpontját Irákliótól 20 kilométeres távolságra teszik.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom