Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet...
No menu items!

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

Illusztráció: Bigstock

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek – közölte a jegybank.

A tavaly december elején elindult CASI kezdeményezés fenntartható pénzügyi kapacitásépítési szolgáltatásokat nyújt a feltörekvő piacok és a fejlődő gazdaságok (EMDE) számára, a tagintézmények tudásának és elosztási csatornáinak felhasználásával.

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban, beleértve a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN), Közép-Ázsiát, Afrikát, a Közel-Keletet és Latin-Amerikát. Programjainak fő témái a többi között a fenntartható tevékenységek azonosítása, a fenntarthatósággal kapcsolatos közzététel, a pénzügyi termékek és irányítás, szakpolitikai ösztönzők, kockázatelemzés- és kezelés, a karbonpiac és a zöld projektek kezdeményezése – ismertette az MNB.

A közlemény szerint a szervezet szemináriumainak és webináriumainak központjában a fenntartható pénzügyi piaci kilátások, közzététel, taxonómia, termékinnováció és karbonpiac állnak. A szervezet célcsoportjai a fenntartható pénzügyi döntéshozók és szabályozók, pénzintézetek és szolgáltatók, oktatói pedig zöld pénzügyekkel foglalkozó szakemberek, döntéshozók és szolgáltatók.

Idén négy fő rendezvény szervezését is tervezik Latin-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában.

A szervezetnek 48 tagja van, amelyek közül az “A” kategóriás résztvevők pénzügyi, és emellett akár természetbeni hozzájárulást biztosítanak a CASI működésének támogatására. A “B” kategóriájú tagságnak nincs anyagi vonzata, tartalmakat biztosítanak a tudásmegosztáshoz és a CASI-n keresztüli kapacitásépítéshez szükséges szakértelemhez, illetve részt vesznek a tudásmegosztásban a EMDE-k részére a CASI kapacitásépítő rendezvényeinek társházigazdájaként.

Az MNB “B” kategóriájú tagként való csatlakozásával a régió úttörőjeként járulhat hozzá a CASI nemzetközi tevékenységéhez és Európán belüli aktívabb jelenlétéhez. Ennek érdekében idén ősszel egy fenntartható pénzügyi webinárium megszervezését tervezi a jegybank, melyet a jövőben egy személyes rendezvény követhet – írta az MNB.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.