Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az olajkitermelők 100 dollár feletti árat akarnak
No menu items!

Az olajkitermelők 100 dollár feletti árat akarnak

Illusztráció: Bigstock

A világ néhány legbefolyásosabb olajtermelőjének szövetsége a hírek szerint a legnagyobb mértékű termeléscsökkentést fontolgatja a koronavírus-járvány kezdete óta. Ez történelmi jelentőségű lépés lenne, és energiaelemzők szerint ismét a három számjegyű értékek felé tolhatja az olajárakat.

Az OPEC és a nem OPEC-termelők, a gyakran OPEC+ néven emlegetett csoport tagjai szerdán találkoznak Bécsben, hogy döntsenek a termelési politika következő szakaszáról.

Az olajkartell és szövetségesei napi egymillió hordónál nagyobb mértékű termeléscsökkentést fontolgatnak a CNBC beszámolója szerint.

Az OPEC miniszterei nem azért jönnek Ausztriába, hogy két év után először ne csináljanak semmit. Tehát valamilyen történelmi jelentőségű csökkentés lesz” – mondta Dan Pickering, a Pickering Energy Partners informatikai igazgatója, utalva a csoport 2020 óta első személyes találkozójára.

Pickering azonban elmondta, hogy várakozásai szerint a piacról kikerülő hordók tényleges száma valószínűleg 500 ezer körül lesz, ami “elég lesz ahhoz, hogy rövid távon támogassa a piacot“.

Hétfőn a Brent nyersolaj határidős jegyzése 4%-kal 88,54 dollárra ugrott hordónként, míg az amerikai West Texas Intermediate határidős jegyzései 4,2%-kal emelkedtek, és hordónként 82,83 dolláron álltak.

Stephen Brennock, a londoni PVM Oil Associates vezető elemzője azt közölte, hogy úgy tűnik, van némi felfelé irányuló potenciál az olajárakban a szeptemberi súlyos veszteségek után.

A kereskedési aktivitás további élénkülése, valamint a közeljövőben szigorodó olajipari fundamentumok könnyen visszavihetik az olajárakat 100 dollár/hordó szintre” – írta Brennock egy jegyzetében.

A Goldman Sachs elemzői is úgy látják, hogy a Brent a következő három hónapban három számjegyű árfolyamot ér el, majd hat hónapos távlatban 105 dollárra emelkedik. Az amerikai befektetési bank arra számít, hogy a WTI körülbelül az év végére 95 dollárra ugrik, majd a következő hat hónap során eléri a 100 dollárt.

A múlt hónapban az olajárak több mint 4 dollárral a legalacsonyabb szintre csökkentek Oroszország február végi ukrajnai inváziója óta, miután a recessziós félelmek miatt keresleti aggodalmak merültek fel.

Arra a kérdésre, hogy az OPEC+ masszív termeléscsökkentése elég lehet-e ahhoz, hogy az olajárak visszatérjenek a júniusi csúcsra, Ole Hansen, a Saxo Bank munkatársa azt mondta: “Nem hiszem, mert azt kell figyelembe vennünk, hogy az OPEC+ már hónapok óta küzd azzal, hogy ténylegesen kitermelje a megállapított kvótaszinteket“.

Ha 1 millióval vagy 1,5 millióval csökkentik, akkor meg kell változtatniuk a kvótarendszert ahhoz, hogy ez a szám valódi csökkentés legyen a piacon” – mondta Hansen.

Valószínűleg ez az oka annak is, hogy ezen a héten Bécsben személyesen találkoznak, mert ez egy potenciálisan nagyon ellentmondásos döntés lenne. De úgy gondolom, hogy a hatás valószínűleg kisebb lesz, mint amire a piac számít” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Felrobbanhat az olaj ára, ha Kína beindul

Kína világjárvány utáni újranyitása nagyobb hajtóereje lesz az olajáraknak, mint az orosz nyersolajra vonatkozó ársapka - véli Vivian Balakrishnan szingapúri külügyminiszter. Véleményét energiaipari szakemberek is osztják.

Itt a vége a legendás Jumbo Jet korszakának

Lezárult egy korszak a Boeingnél: több mint 50 év után az utolsó - sorrendben az 1574. - Boeing 747-es is elhagyta az amerikai repülőgépgyártó gyárát.

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék is számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Hírek

Itt a vége a legendás Jumbo Jet korszakának

Lezárult egy korszak a Boeingnél: több mint 50 év után az utolsó - sorrendben az 1574. - Boeing 747-es is elhagyta az amerikai repülőgépgyártó gyárát.

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Már októberben földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom