Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az orosz oligarcha szankcionálva is finanszírozta kedvenc brit csapatát
No menu items!

Az orosz oligarcha szankcionálva is finanszírozta kedvenc brit csapatát

Az Everton stadionja, a Goodison Park. Fotó: Bigstock

Az angol Premier League-ben játszó Evertont még azt követően is finanszírozta Aliser Uszmanov orosz oligarcha, hogy beutazási tilalommal sújtották az Egyesült Királyságban – értesült a Guardian.

A mágnást 2021 szeptemberében a brit belügyminisztérium levélben tudatta, hogy jelenléte az Egyesült Királyságban “nem tekinthető a közjót szolgálónak“.

A tilalom, amelyet a levél szerint az akkori belügyminiszter, Priti Patel rendelt el, hat hónappal azelőtt lépett életbe, hogy az üzletembert újabb szankciókkal sújtották Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

A Guardian cikke szerint a beutazási tilalom létezéséről az Everton igazgatótanácsa tudott, de a nyilvánosság nem. Ez további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az angol labdarúgás átvilágítási eljárásai megfelelőek-e.

A levél idején Uszmanov 26 éves unokaöccse, Szarvar Iszmajlov az Everton igazgatótanácsának tagja volt, és Uszmanov cégei aktív szerződésekkel rendelkeztek, amelyek több tízmilliót juttattak a Merseyside-i klubnak egy sor szponzori megállapodáson keresztül.

Aliser Uszmanov

Ezek közé tartoztak a klub edzőpályájának névhasználati jogára vonatkozó szerződések, amelyeket eredetileg 2017 januárjában írtak alá, valamint egy másik, az Everton tervezett új stadionjára vonatkozó, 2020 januárjában bejelentett szerződés, továbbá az Everton női csapatának szponzorálása.

A kizárási dokumentumból kiderült, hogy Uszmanovot az Egyesült Királyság kormánya hat hónappal azelőtt “nemkívánatosnak” tartotta, hogy a Vlagyimir Putyin rezsimjéhez fűződő állítólagos kapcsolatai miatt az Egyesült Királyság, az EU és az Egyesült Államok szankciós listájára került volna.

A közérdek szempontjából a “nemkívánatos” azt jelenti, hogy “a személyt jellemére, magatartására vagy kapcsolataira tekintettel nem kívánatos beengedni az Egyesült Királyságba, mert veszélyt jelent az Egyesült Királyság társadalmára” – olvasható a belügyminisztérium közzétett iránymutatásában.

Miután a belügyminisztérium kitiltotta az országból, 2022 márciusában a brit külügyminisztérium nyilvánosan szankcionálta Uszmanovot a Putyinhoz kötődő oligarchák elleni nyugati fellépés részeként, válaszul arra, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát.

Akkor Uszmanov a brit külügyminisztérium szankciókkal kapcsolatos idézését “hamis és rágalmazó, a becsületemet, méltóságomat és üzleti hírnevemet sértő állításoknak” nevezte, és megfogadta, hogy harcolni fog ellene.

Nem volt hajlandó azonban kommentálni a belügyminisztérium levelét, amelyben az áll, hogy a brit kormány “a leggondosabb mérlegelés után” cselekedett.

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta: “Rutinszerűen nem kommentálunk egyedi eseteket“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.