Kezdőlap Pénzvilág Bankolás. Nyugaton is sok a rejtett költség. Az EU lépni készül
No menu items!

Bankolás. Nyugaton is sok a rejtett költség. Az EU lépni készül

 A jegybanki alapkamatok minimálisak, sok országban pedig negatív, a jelzáloghitelek kamata csökken, folyósításuk kevés profitot hoz, a pénzintézetek a bankolási díjak emelésével akarnak pénzt keresni. Az ügyfelek háborognak. Az EU szigorít, bírságol és további harmonizációt tervez.   

Frank-Christian Pauli

Sok banknál minimális a számlavezetés díj, egyre több pénzintézet kínál ingyenes számlát. Németországban az új ügyfelet gyakran 50-100 euró ajándék várja! Első pillantásra paradicsomi állapotok. Az ördög a részletekben bújik meg. „Sok a rejtett költség, amelyekkel a többség csak később szembesül” – mondja Frank-Christian Pauli, a német Szövetségi Fogyasztóvédelmi Központ szakértője.

„Telebank emelt díjas hívószámmal, aránytalanul magas díj a számlakivonat folyósításáért, horribilis jutalék pénzfelvételkor és átutalás estén, fizetős netbank, tranzakciós díjak sokasága, irreális folyószámlahitel kamatok” – sorolja a példákat Pauli.

Átláthatatlan szabályok, érthetetlen különbségek

Amikor az Európai Bizottság először próbálta feltérképezni a tagállamokban a bankolás költségeit, a megkeresett pénzintézetek kétharmada vagy nem válaszolt, vagy olyan táblázatokat küldött Brüsszelbe, amelyeken a szakértők sem igazodtak ki.

Egy átlagos ügyfelet alapul véve EU-s átlagban évi 65 euróba kerül a bankolás. Az átlag nem sokat mond. A különbségek óriásiak és indokolatlanok. A legolcsóbbal Cipruson (6 euróvall), a legdrágábbal Itáliában 117 euróval kell számolni! A Magyar Nemzeti Bank tanulmánya a hazai bankokat kimagaslóan drágának  minősítette.

Száz euró körüli összköltséggel a sokat fizetők közé tartoznak a franciák, a spanyolok és az osztrákok, 50-60 euróval a középmezőnyben vannak a britek, a németek és meglepő módon az adóelkerülésben segítséget nyújtó bankjairól híres Írország, Luxemburg és Málta fogyasztói. Magyarországon 30 euróval kell számolni. Körülbelül annyival, mint Dániában, Portugáliában és Szlovákiában. A bankolás 20 euró alatti éves költséggel Bulgáriában, Görögországban és Romániába olcsónak számít.

A különbségeknek nem, de az átláthatatlanságnak 2020-tól részben vége lehet. Egy brüsszeli tervezet értelmében a bankoknak számlanyitásnál világos tájékoztatást kellene adniuk a netbank minden költségéről.

Mindenért megfizetünk, jobban mint a németek

 Németországban a pénzintézeteknek havonta egyszer díjmentesen kell informálniuk a számlamozgásról. Ha a kivonat a bankfiókokban elhelyezett terminálnál kinyomtatható, a postázásért már díj számítható fel. Ilyen gép gyakorlatilag az összes bankfiókban van. A netbakos ügyfeleknek egy ideje már az automata használatáért is fizetniük kell. A számlakivonat online hozzáférhetővé tételével a bank teljesíti az információ nyújtási kötelezettségét.

Bankokkal levelezni horribilis költséggel jár. Egy példa: kötelességük tájékoztatni az ügyfelet, ha az állandó beszedési megbízás teljesítését fedezet hiányában kellett elutasítani. Ennek költsége azonban felszámolható. Van olyan német bank, amelynél 5 eurót kóstál egy levél!

Magyarországgal ellentétben a németeknél a pénztári készpénzkifizetés és az saját ATM használata korlátlan számban ingyenes. Viszont idegen automata használatáért a bankok összegtől függetlenül legalább 1,95, de van olyan, amelyik 10 eurót számít fel! Holott a német versenyhivatal szerint a tranzakció a pénzintézeteknek nem kerül többe 10-15 centnél. Előrelépés, hogy január óta a készpénzfelvétel előtt az ATM-nek ki kell írnia a felszámított díjat.

Nem fillérekről szól az apróbetűs rész – mindenért fizetni kell

Csönget a kasza folyószámla-hiteleknél is. Habár a betéti kamatok 0,1 százalék körül vannak, a német bankok többsége 10-20 százalékot számít fel a folyószáma hitelkeretek igénybevételekor.

 A jelzáloghitelt felvevő németek jobb helyzetben vannak a magyaroknál. Az igénylési és folyósítási díj tilos. Ha bank a hitelezéssel összefüggésben alszámlát nyit, ezért nem kérhet számlavezetési díjat, hisz az ügyfélnek nem fűződik érdeke a szeparált számlához – döntött a bíróság. A jelzáloghitel felvétel végeredményben ennek ellenére sincsenek ingyen. Sok bank számít fel akár 1500-2000 eurót is a fedezetül szolgáló ingatlan értékbecsléséért, megtekintéséért.

Csak az önrész költség – külföldön

 Az ügyfél a folyószámlát indokolás nélküli, azonnali hatállyal felmondhatja. Magyarországgal ellentétben a németeknél ezért tilos pénzt felszámolni. Ingyenesnek kell lennie a számlatulajdonos halála után az örökös nevére történő átírásnak is. Ugyancsak költségmenetes a bank-, hitelkártya letiltásának és – Magyarországgal ellentétben – a pótlásának is, akár ellopták, akár az ügyfél hagyta el. Ha a kártyával visszaéltek, a kárt túlnyomórészt a bank viseli, mivel a pénzintézet a kártya tulajdonosa. Az ügyféltől, aki csak birtokosa (volt) legfeljebb 50 euró önrész követelhető.

Egységes piac, kötelező az előzetes költségismertető

Egy uniós rendelet értelmében a tagállamok közötti tranzakciók nem lehetnek drágábbak a belföldieknél. Ez vonatkozik az euróövezeten kívüli országokra, valamit a nem EU-tag Norvégiára és Svájcra is. A rendelkezés kiterjed az átutalásra, a pénzfelvételre, az állandó beszedési megbízásokra és a kártyás fizetésre is. Mindez a Bizottság szerint évi 150 millió euró megtakarítást jelent a banki ügyfeleknek.

A szépséghiba: valutaváltási díj továbbra is kivethető, és a bankok szabadon határozhatják meg az átváltási árfolyamot. Ez a gyakorlatban továbbra is horribilis költségekhez vezet. Van olyan német pénzintézet, amely 470 eurót 36,55-ért továbbít Svájcba! Aki Nagy-Britanniából utal ezer eurót valamelyik tagországba, átlagosan 31 eurót fizet. Még drágább, 33 euró Németországból Lengyelországba küldeni ezer eurót.

Ráadásul tavaly árrobbanás volt. A  tranzakciók átlagos díja 2018 eleje óta 21, illetve 37 százalékkal emelkedtek! Meglepő, de USA-ba utalni olcsóbb, de nem olcsó: ezer euró átlagosan 23 euróért kerül egy amerikai számlára. Meg kell jegyezni, hogy a tagállamok és azokon belül a bankok között is jelentős különbségek vannak.

Elvileg a kártyás vásárlás ingyenes

Az EU-n belül a kártyás fizetés régóta ingyenes. Viszont valutaváltási díj továbbra is kivethető, ám mivel a bankok szabadon határozhatják meg az átváltási árfolyamot kulcskérdés, hogy magyar kártyával egy varsói éttermében fizetve forint vagy zlotyi terhelést választunk-e. Előbbi esetben a magyar, utóbbiban a lengyel bank végzi az elszámolást. Amikor az eladó terminálja – törvényi rendelkezést teljesítve – felkínálja a döntést, az átlag ügyfél tanácstalan. Egy jogszabálymódosítás értelmében a jövőben a terminálnak ki kell írnia, mennyi lenne a tranzakció összes költsége az egyik, illetve a másik esetben.

Az EU bekeményít

A középpontban a kártyás fizetés bankközi díja áll. Ezt a kereskedő leolvasóterminált üzemeltető bankja fizeti a vevő kártyáját kibocsájtó pénzintézetnek. Az összeget a bank később a kereskedőre terheli, aki ezt beépíti áraiba. Így az összes vevő állja a kártyás vásárlás költségeit, a kápéban fizető is.

Margrethe Vestager

Az EU nem csak szabályoz, bírságol is. Az év elején 570 millió euróra büntette a Mastercardot. A bankközi díjat sokáig szabadon határozták meg a pénzintézetek. Mértéke attól függött, mennyit számított fel a kártyatársaság a kibocsátó bankoknak a kártyahasználat után. A piaci pozíciójával visszaélő Mastercard túl sokat. Ráadásul a terminál helye szerinti tagállamban érvényes díjat kellett fizetni akkor is, ha a terminált egy külföldi pénzintézete üzemeltette azt. Ezzel a Mastercard korlátozta a versenyt – indokolta a döntést Margrethe Vestager, a Bizottság versenyjogi biztosa.

A haszonélvezők

A hagyományos bankok drága szolgáltatásaiból és zavaros költségstruktúrájából az alternatív pénzügyi szolgáltatásokat kínáló start up-ok profitálnak: az okostelefonnal történő fizetést lehetővé tevő Apple és Google Pay vagy a kriptovaluták kibocsátói, mint például a Bitcoin.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Atomhatalmak – csőre töltve. Több ezer nukleáris robbanófej vár bevetésre

Bár tavaly tovább csökkent a nukleáris robbanófejek száma a világon, ezen belül a bevethetőké éppen hogy nőtt, ráadásul a koronavírus-járvány éve alatt az atomhatalmak széleskörűen fejlesztették fegyverarzenáljukat, folytatták modernizációs programjaikat - állapította meg éves jelentésében a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

KSH: a járvány előtti szintet is meghaladta az ipar

Áprilisban az ipari termelés 58,8 százalékkal meghaladta az előző év áprilisának rendkívül alacsony bázisszintjét, amely a járványügyi intézkedések miatt tavaly 36,9 százalékkal esett vissza 2019 azonos hónapjához viszonyítva. A termelés volumene idén áprilisban a nyers adat szerint 1,7 százalékkal meghaladta a 2019. áprilisi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Ittasan tört-zúzott a nyíregyházi sportarénában – több milliós a kár

Több millió forint kárt okozott a nyíregyházi Continental Arénában egy részeg rongáló, aki kinyitotta a tűzoltócsapokat, üvegeket tört be és italautomatákat borogatott - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

Japán. Elismerték bűnösségüket a volt Nissan-vezér szöktetői

Bűnösnek vallotta magát Tokióban két amerikai - apa és a fia -, akiket azzal vádolnak, hogy törvényt szegve segédkeztek Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség egykori vezérigazgatójának megszöktetésében - jelentették hírügynökségek.

Hírek

Atomhatalmak – csőre töltve. Több ezer nukleáris robbanófej vár bevetésre

Bár tavaly tovább csökkent a nukleáris robbanófejek száma a világon, ezen belül a bevethetőké éppen hogy nőtt, ráadásul a koronavírus-járvány éve alatt az atomhatalmak széleskörűen fejlesztették fegyverarzenáljukat, folytatták modernizációs programjaikat - állapította meg éves jelentésében a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

Ittasan tört-zúzott a nyíregyházi sportarénában – több milliós a kár

Több millió forint kárt okozott a nyíregyházi Continental Arénában egy részeg rongáló, aki kinyitotta a tűzoltócsapokat, üvegeket tört be és italautomatákat borogatott - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

Japán. Elismerték bűnösségüket a volt Nissan-vezér szöktetői

Bűnösnek vallotta magát Tokióban két amerikai - apa és a fia -, akiket azzal vádolnak, hogy törvényt szegve segédkeztek Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség egykori vezérigazgatójának megszöktetésében - jelentették hírügynökségek.

Nőnek adta ki magát – intim fotókat csalt ki, majd zsarolta férfitársát – Felfüggesztettet kapott

Társkereső oldalon nőnek hazudta magát, az álprofillal egy férfivel sűrűn csetelt, akitől intim képeket is kicsalt. Később ezekkel zsarolta meg a a megtévesztett férfit. Jogerősen 20 hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és több mint egymillió forintos kártérítésre kötelezete a Zalaegerszegi Törvényszék a zsarolót.

Olaszország. A közmédia, a RAI alkalmazottai lehettek a tolvajok – Elloptak 120 műalkotást

Eltűnt 120, a RAI olasz közmédia tulajdonában lévő műalkotás...

ORFK: fokozott rendőri ellenőrzés lesz a foci Eb alatt

A rendőrség megfelelően felkészült a labdarúgó Európa-bajnokság Magyarországon rendezett eseményeihez kapcsolódó feladatok végrehajtására - jelentette ki az EURO-2020 nemzeti vezetési pont vezetője.

Öt év börtön. Okmányirodában gyártotta a hamis útleveleket

A Fővárosi Törvényszék - másodfokon - jogerősen 5 év börtönbüntetésre ítélt egy okmányirodai ügyintézőt, aki ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az ügyészség.

Forradalmi műtét. Koronavírusos donor szívét kapta meg egy fiú

A világon először hajtottak végre koronavírussal fertőzött donorszervvel szívátültetést egy gyereken a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházban.

Felvételeket küldött a Marsról a kínai rover

Bemutatta a Csu-zsung marsjáró által készített első felvételeket a kínai nemzeti űrhivatal.

Felmelegedés – Precedens. Szaporodásra képes sokezer éves organizmusok pihennek Szibériában?

Olyan 24 ezer éves, fagyott araszoló kerekesférgeket (Bdelloidea rotifera) találtak orosz kutatók a szibériai permafrosztban, amelyek kiolvasztás után képesek szaporodni.

Koronavírus: tíz nap fizetett pótszabadság a védekezésben részt vevőknek

Tíz nap fizetett többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő emberek a kormány szerdai döntésének értelmében - tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), emlékeztetve Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére.

Süt a hétvégén a nap – némi ború és csapadék is lesz

A hétvégén is sok lesz a napsütés. A vasárnapra...

Gazdaság

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.

A dupla sas érme a világ legdrágábbja lett – 19,5 millió dollárért cserélt gazdát

A világ legértékesebb numizmatikai ritkaságainak egyike, egy 1933-ban Amerikában vert "dupla sas" aranyérme 19,5 millió dolláros (5,58 milliárd forint) rekordáron kelt el egy keddi...

BÉT. Történelmi csúcson a BUX – Éves csúcson az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 290,55 pontos, 0,60 százalékos emelkedéssel, 48 546,45 ponton zárt kedden.

MNB: a bankrendszernek a kilábalásban is fontos szerep jut

A magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége továbbra is erős, javult a szektor tőkehelyzete, miközben a bankok likviditása a korábbi magas szintről is bővülni tudott - ismertette a jegybank júniusi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerda kora estére a reggeli szintekkel összevetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom