Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Bekeményített az EU, de mit lép erre Oroszország?
No menu items!

Bekeményített az EU, de mit lép erre Oroszország?

Szakértők szerint az orosz olajtermelés és -export az év végére mintegy 20 százalékkal csökkenhet. Illusztráció: Bigstock

A orosz olajra vonatkozó európai szankciók meghozatala után minden szem Moszkvára szegeződik. Oroszországnak két lehetősége is van a veszteségek minimalizálására: más vevőket keres, vagy a termelés csökkentésével magasan tartja az árakat. Bárhogy is dönt az orosz vezetés, annak globális gazdasági hatása lesz. Hacsak az OPEC nem lép közbe.

Az EU vezetői hétfőn megállapodtak abban, hogy az orosz nyersolaj 90 szézalékát az év végéig betiltják a blokk hatodik szankciócsomagjának részeként.

Az orosz választ nyilvánvalóan érdemes lesz közelről figyelni” – írta Helima Croft, az RBC Capital Markets globális nyersanyagstratégiáért felelős vezetője keddi jegyzetében.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után, és a második legnagyobb nyersolaj-exportőr Szaúd-Arábia mögött a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint.

Ami most történik, az megváltoztatja az olajkereskedelmet a jövőben. Az olajárak nem fognak egyhamar csökkenni, és a szankciók következményei még néhány évig érezhetőek lesznek” – mondta Hossein Askari, a George Washington University School of Business professzora.

Az USA-nak erős megelőző szankciókat kellett volna alkalmaznia Oroszországgal szemben, és keményebben kellett volna fellépnie az OPEC olajtermelőivel szemben, hogy növeljék az olajkitermelést” – emelte ki.

Vadászat más vevőkre

Az, hogy Oroszországnak sikerül-e eladnia a szankciókkal sújtott nyersolajat, és hogy mennyit tud eladni, világszerte hatással lesz az olajárakra. Az EU olajimportjának mintegy 36 százaléka Oroszországból származik.

Mihail Uljanov, Oroszország nemzetközi szervezetek melletti állandó képviselője Bécsben azt mondta, hogy az ország más vevőket fog keresni az olajra.

Ahogy tegnap helyesen mondta, Oroszország más importőröket fog találni” – közölte Uljanov a Twitteren keresztül, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökre utalva.

Az, hogy ezek a hordók vevőre találnak-e Indiában, Kínában és Törökországban, attól függhet, hogy az EU végül úgy dönt-e, hogy a hajózási és biztosítási szolgáltatásokat veszi célba, és hogy az USA úgy dönt-e, hogy az irániakhoz hasonló másodlagos szankciókat vezet be” – írta Helima Croft.

Moszkvának már van két valószínű vevője a nyersolajra: Kína és India. Ezek az országok eddig is kedvezményesen vásároltak orosz olajat, és iparági megfigyelők szerint ez a tendencia folytatódni fog.

Míg India hagyományosan nagyon kevés nyersolajat importál Oroszországból – piaci megfigyelők szerint évente mindössze 2-5 százalékot -, addig az utóbbi hónapokban a vásárlások megugrottak.

India márciusban 11 millió hordót vásárolt, ez a szám áprilisban 27 millióra, májusban pedig 21 millióra ugrott a Kpler árupiaci adatszolgáltató cég adatai szerint. Ez szöges ellentétben áll azzal a 12 millió hordóval, amelyet Oroszországtól vásárolt 2021-ben.

Kína már eddig is az orosz olaj legnagyobb egyedi vásárlója volt, de a vásárlásai így is megugrottak. Márciustól májusig 14,5 millió hordót vásárolt, ami a Kpler adatai szerint háromszoros növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Termeléscsökkentés

Oroszország a pénzügyeit érő csapás tompítása érdekében a nyersolajtermelést és az exportot is csökkentheti. Vasárnap a Lukoil orosz olajvállalat alelnöke, Leonyid Fedun azt mondta, hogy az országnak akár 30 százalékkal is csökkentenie kellene az olajkitermelést, hogy magasabbra nyomja az árakat és elkerülje a hordók diszkont áron történő eladását.

Washingtoni tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot, hogy Moszkva a nyár folyamán az export csökkentésével felboríthatja a rendezett év végi leépítést, hogy maximális gazdasági fájdalmat okozzon Európának, és próbára tegye a tagállamok közös elszántságát Ukrajna védelmében” – írta Helima Croft kedden.

A “riasztóan alacsony” készletek és a finomítói kapacitás szűkössége miatt egy megelőző orosz leállításnak nagyon káros gazdasági hatása lehet a nyáron – tette hozzá.

Oroszország esetében úgy gondoljuk, hogy az alacsonyabb exportvolumenek hatását idén nagyrészt ellensúlyozni fogják a magasabb árak” – írta Edward Gardner, a Capital Economics árupiaci közgazdásza keddi jegyzetében. Előrejelzése szerint az orosz olajtermelés és -export az év végére mintegy 20 százalékkal csökkenhet.

Az Urals nyersolajjal – ami a fő olajkeverék, amelyet Oroszország exportál – a globális referenciaértékekhez képest árengedménnyel kereskednek, jelenleg hordónként 95 dolláron áll az ára. Gardner szerint még mindig jóval az egy évvel ezelőtti szint felett.

Ha azonban az orosz kitermelés csökken, más szereplők is közbeléphetnek, hogy segítsenek az árak megszelídítésében. A Financial Times csütörtökön forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia kész növelni a nyersolaj kitermelését, ha az Európai Unió szankciói nyomán jelentősen visszaesik az orosz termelés.

Az OPEC+ szövetség, amelynek Oroszország is tagja, csütörtökön tartja havi ülését.

“Megtévesztő” szállítási gyakorlatok

Az orosz-ukrán háború kezdete óta 180 hajó tulajdonjogát cserélték le orosz társaságok nem oroszokra – közölte a Windward tengeri mesterséges intelligenciával foglalkozó cég, amely saját, védett adataira hivatkozott.

A Windward szerint ezek a mindössze három hónap alatt rögzített változások már több mint a fele az orosz hajók tulajdonjogának 2021 egészére vonatkozó tulajdonváltozásoknak.

A Windward szerint az orosz hajók közül sokat főként szingapúri, törökországi, egyesült arab emírségekbeli és norvégiai székhelyű cégeknek adtak el. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a...

Mol: újraindult a Dunai Finomító, de ezzel nem oldódnak meg az ellátási problémák

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádióban.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Hírek

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a...

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Moszkva reagált az olajársapkára

Moszkva válaszolni fog arra, hogy a Nyugat "plafont" szabott az orosz olaj árának - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

Lemondott a Vodafone vezérigazgatója

Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44%-kal csökkent a társaság részvényeinek árfolyama. "Itt az ideje, hogy átadjam a vezetést" - mondta Read, akit 2018-ban neveztek ki.

Világméretű akció a pénzmosás ellen: csaknem 2500 pénzszállítót fogtak el

Huszonöt ország bűnüldöző szervei három hónapig tartó akciójuk során 2469 pénzszállítót és beszervezőiket vették őrizetbe, 17,5 millió euró tisztára mosását akadályozva meg ezáltal - jelentette az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom