Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Biden gazdaságpolitikája: Hasonlót más stílusban?
No menu items!

Biden gazdaságpolitikája: Hasonlót más stílusban?

Joe Biden még a kampány közben
MTI/AP/Paul Sancya

Milyen gazdaságpolitikát követ Joe Biden? Elemzők szerint a demokrata párti elnök győzelmével a gazdaság- és pénzpolitikában sokkal inkább a stílus, mint a tartalom változhat.

Januárig biztos a bizonytalanság

Amerikában a választások utáni utóvédharc, a bizonytalanság januárig folytatódik. Ekkor időközi választásokat is tartanak Georgában két szenátusi helyről. Ha a hivatalban lévő politikusok nyernek, Joe Bidennek republikánus többségű felsőházzal kellene kormányoznia. Ha sikerül a demokratáknak az áttörés, a szenátusban is többségben lennének.

Demokrata többség nélkül a demokrata Biden elnök számos gazdasági- és pénzpolitikai kérdésben kompromisszumra kellene törekednie a republikánusokkal.

Koronavírus járvány – mindenki válsága

A Biden szerint nem lesz gazdasági fellendülés, amíg nem sikerül megfékezni a járványt. Biden a virulógusok többségének véleményét követve kötelezővé tenné a maszkviselését minden nyilvános helyen, a zártakon és az utcákon is. Ideiglenesen bezárásra kényszerítené az üzletek többségét, valamint minden vendéglátóipari egységet, kulturális-, szabadidő- és sportközpontokat.

Mindezt a már hónapok óta mély recesszióban lévő gazdaság és a tragikus számokat mutató munkaerőpiac állami segítség nélkül nem bírná ki. A mentőövekről folyó tárgyalások azonban már korábban zátonyra futottak a Szenátusban a demokrata kisebbség és a republikánus többség között.

Klímatervek – változás?

Biden egyrészt vissza akar térni a Trump által felmondott Párizsi Klímamegállapodáshoz. Másrészt négy év alatt kétezer milliárd dollárral akarja segíteni a gazdaság zöldebbé tételét. Ennek keretében elsősorban az elektroautók fejlesztését, gyártását és vásárlását, valamint a zöld infrastrukturális projekteket szubvencionálná. A vesztesek az olaj- és palagáz kitermelői lennének. Utóbbiak száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, miután a Trump-adminisztráció számos környezetvédelmi szabályon lazított.

Biden a kampánya elején a klímasemleges gazdaság céldátumának törvényi rögzítésére tett ígéretét. Ezt később visszavonta. Félt, hogy ez túl sok szavazatba kerülne az ingadozó Pennsylvaniában, a palagáz kitermelés egyik központjában.

Kereskedelem – vámháború nélkül?

Üzenet Európának: Biden hisz az együttműködésben és abban, hogy a kereskedelmi vitákat a nemzetközi intézmények, elsősorban a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretei között kell rendezni. Ezért jelentős változások várhatók főleg a kommunikációban de a tettekben is. Valószínűleg az új elnök is keményen fellépne Kínával szemben.

Szakértők az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások újraindítására számítanak. A TTIP tető alá hozása az EU-t is feladat elé állítaná. A tagállamoknak egységre kell jutniuk a még Európában is vitatott kérdésekben és kompromisszumkézséget kell mutatniuk az amerikaiakkal szemben. A Biden-adminisztrációnak a republikánusokkal is meg kellene küzdenie az egyezmény elfogadásáért.

Iparpolitika – támogatott hazai

Több hazai termelés, kevesebb import! – hangzott Biden két választási jelmondata. Nem akarja tehát feladni Trump elveit. Az ’America first’ jelszavakból biztos nem lesz ’America second’. A célokat azonban tudatos iparfejlesztéssel és nem kereskedelmi háborúval akarja elérni. A lelendő elnök ígérete szerint 400 milliárd dollárért fog megrendeléseket adni az USA-ban termelő amerikai cégeknek.

Egészségügy – csomagterv

Sok párttársával ellentétben Biden nem akar alapjaiban változtatni a magánbiztosításokon nyugvó amerikai egészségügyi rendszeren. Azonban egy állami biztosítási csomagot kínálna azoknak, akik nem tudják megfizetni a legolcsóbb privátot sem. E mellett, ha kell jogszabállyal szeretné a gyógyszergyártókat árcsökkentésre kényszeríteni.

Munkavállalói jogok – duplázott alapbér

Biden a szövetégi minimálbér jelentős megemelését tervezi: A jelenlegi óránkénti 7,25 dollárról 15-re. E mellett meg akarja tiltani, hogy a cégek az alacsony béren foglalkoztatott munkavállalóiknak menedzseri státuszt adjanak. A jól hangzó titulus a flexibilis idejű, az elvégzendő munka mennyiségéhez igazodó munkavégzés kötelezettségével jár. A napi 8 óránál többet dolgozó menedzser egyébként most nem kap túlórapénzt.

Együttműködésre utalva

A legtöbb elemző jelentős hangnembeli és mérsékelt gyakorlati változásokra számít. Gyökeres váltást azonban sem vár a többség, mert a demokraták georgiai sikere esetén is minimális lenne a törvényhozási többségük. Tehát mindenképp tekintettel kellene lenniük a republikánusokra és persze a lakosság megosztottságára is.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom