Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Biden gazdaságpolitikája: Hasonlót más stílusban?
No menu items!

Biden gazdaságpolitikája: Hasonlót más stílusban?

Joe Biden még a kampány közben
MTI/AP/Paul Sancya

Milyen gazdaságpolitikát követ Joe Biden? Elemzők szerint a demokrata párti elnök győzelmével a gazdaság- és pénzpolitikában sokkal inkább a stílus, mint a tartalom változhat.

Januárig biztos a bizonytalanság

Amerikában a választások utáni utóvédharc, a bizonytalanság januárig folytatódik. Ekkor időközi választásokat is tartanak Georgában két szenátusi helyről. Ha a hivatalban lévő politikusok nyernek, Joe Bidennek republikánus többségű felsőházzal kellene kormányoznia. Ha sikerül a demokratáknak az áttörés, a szenátusban is többségben lennének.

Demokrata többség nélkül a demokrata Biden elnök számos gazdasági- és pénzpolitikai kérdésben kompromisszumra kellene törekednie a republikánusokkal.

Koronavírus járvány – mindenki válsága

A Biden szerint nem lesz gazdasági fellendülés, amíg nem sikerül megfékezni a járványt. Biden a virulógusok többségének véleményét követve kötelezővé tenné a maszkviselését minden nyilvános helyen, a zártakon és az utcákon is. Ideiglenesen bezárásra kényszerítené az üzletek többségét, valamint minden vendéglátóipari egységet, kulturális-, szabadidő- és sportközpontokat.

Mindezt a már hónapok óta mély recesszióban lévő gazdaság és a tragikus számokat mutató munkaerőpiac állami segítség nélkül nem bírná ki. A mentőövekről folyó tárgyalások azonban már korábban zátonyra futottak a Szenátusban a demokrata kisebbség és a republikánus többség között.

Klímatervek – változás?

Biden egyrészt vissza akar térni a Trump által felmondott Párizsi Klímamegállapodáshoz. Másrészt négy év alatt kétezer milliárd dollárral akarja segíteni a gazdaság zöldebbé tételét. Ennek keretében elsősorban az elektroautók fejlesztését, gyártását és vásárlását, valamint a zöld infrastrukturális projekteket szubvencionálná. A vesztesek az olaj- és palagáz kitermelői lennének. Utóbbiak száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, miután a Trump-adminisztráció számos környezetvédelmi szabályon lazított.

Biden a kampánya elején a klímasemleges gazdaság céldátumának törvényi rögzítésére tett ígéretét. Ezt később visszavonta. Félt, hogy ez túl sok szavazatba kerülne az ingadozó Pennsylvaniában, a palagáz kitermelés egyik központjában.

Kereskedelem – vámháború nélkül?

Üzenet Európának: Biden hisz az együttműködésben és abban, hogy a kereskedelmi vitákat a nemzetközi intézmények, elsősorban a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretei között kell rendezni. Ezért jelentős változások várhatók főleg a kommunikációban de a tettekben is. Valószínűleg az új elnök is keményen fellépne Kínával szemben.

Szakértők az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások újraindítására számítanak. A TTIP tető alá hozása az EU-t is feladat elé állítaná. A tagállamoknak egységre kell jutniuk a még Európában is vitatott kérdésekben és kompromisszumkézséget kell mutatniuk az amerikaiakkal szemben. A Biden-adminisztrációnak a republikánusokkal is meg kellene küzdenie az egyezmény elfogadásáért.

Iparpolitika – támogatott hazai

Több hazai termelés, kevesebb import! – hangzott Biden két választási jelmondata. Nem akarja tehát feladni Trump elveit. Az ’America first’ jelszavakból biztos nem lesz ’America second’. A célokat azonban tudatos iparfejlesztéssel és nem kereskedelmi háborúval akarja elérni. A lelendő elnök ígérete szerint 400 milliárd dollárért fog megrendeléseket adni az USA-ban termelő amerikai cégeknek.

Egészségügy – csomagterv

Sok párttársával ellentétben Biden nem akar alapjaiban változtatni a magánbiztosításokon nyugvó amerikai egészségügyi rendszeren. Azonban egy állami biztosítási csomagot kínálna azoknak, akik nem tudják megfizetni a legolcsóbb privátot sem. E mellett, ha kell jogszabállyal szeretné a gyógyszergyártókat árcsökkentésre kényszeríteni.

Munkavállalói jogok – duplázott alapbér

Biden a szövetégi minimálbér jelentős megemelését tervezi: A jelenlegi óránkénti 7,25 dollárról 15-re. E mellett meg akarja tiltani, hogy a cégek az alacsony béren foglalkoztatott munkavállalóiknak menedzseri státuszt adjanak. A jól hangzó titulus a flexibilis idejű, az elvégzendő munka mennyiségéhez igazodó munkavégzés kötelezettségével jár. A napi 8 óránál többet dolgozó menedzser egyébként most nem kap túlórapénzt.

Együttműködésre utalva

A legtöbb elemző jelentős hangnembeli és mérsékelt gyakorlati változásokra számít. Gyökeres váltást azonban sem vár a többség, mert a demokraták georgiai sikere esetén is minimális lenne a törvényhozási többségük. Tehát mindenképp tekintettel kellene lenniük a republikánusokra és persze a lakosság megosztottságára is.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Iszapömlés. A Kúria fenntartotta az elítéltek büntetését

A Kúria fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben.

Autókereskedők: túl sokáig tart az import kocsik forgalomba helyezése

A külföldről importált autók magyarországi forgalomba helyezése az év végére szinte ellehetetlenült: az első műszaki vizsgáztatás várakozási ideje országos szinten meghaladja az egy hónapot, Budapesten pedig a kettőt - közölte a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE).

Tőzsde – MNB: 23 milliós bírság piaci manipuláció miatt

A piaci manipuláció és a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt 23 millió forint bírságot szabott ki Magyar Nemzeti Bank a cseh székhelyű Bonatrevi Sales a.s társaságra. Az MNB tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést tett az ügyészségen.

Tilos lesz a szőrme a fővárosi vásárokon

Állatvédelmi okból nem lehet majd szőrmét árulni a fővárosi önkormányzat vásárain - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Hírek

Iszapömlés. A Kúria fenntartotta az elítéltek büntetését

A Kúria fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben.

Kalóztámadás Nigéria partjainál

Kalózok támadták meg a MILANO 1 nevű, Saint Kitts és Nevis-i zászló alatt közlekedő teherhajót a Guineai-öbölben, Nigéria partjainál, és a hajó fedélzetére léptek - erről számolt be a tengeri biztonsággal foglalkozó Dryad Global nevű hírportál.

Jönnek a mínuszok és az ónos esők – a havazás is

Téliesebbre fordul az idő az ősz utolsó hétvégéjén: ónos szitálásra, havazásra is készülni kell, és hajnalban ismét komolyabb mínuszok lehetnek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Koronavírus – Merkely: messze még a nyájimmunitás

Becslések szerint eddig másfél millióan fertőződtek meg a koronavírussal Magyarországon, ami még nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához - mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

Beomlott egy zimbabwei aranybánya – sokan bennrekedtek

Beomlott egy aranybánya Zimbabwe északkeleti részén, legalább 40-en rekedtek a föld alatt - közölte az ország bányászati szövetsége.

Kötelező lesz a műanyag palackok visszaváltása

A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján 2023-tól válna kötelezővé az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon.

Elhunyt Diego Maradona

Hatvanéves korában szerdán elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legjobb futballistája - jelentette be az egykori argentin klasszis jogi képviselője. A világbajnok labdarúgó halálát szívroham okozta.

Koronavírus – Vektor: a második orosz vakcina is immunválaszt vált ki

A második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket - közölte az oltóanyagot kifejlesztő novoszibirszki Vektor kutatóközpont az Interfax hírügynökséggel.

Mobilfizetés – megszűnhet a kényelmi díj

Az elektronikus fizetési szolgáltatások széles körű elterjedésének érdekében változhat a mobilfizetéssel elérhető közszolgáltatások megfizetésének eddigi gyakorlata - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Áder visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt

Az államfő megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök az adatkezelési szabályokról fogalmazott meg észrevételeket, valamint azt is sérelmezte, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Elsőbbséget kapnak a 65 év felettiek a postán

Csütörtöktől az ország összes postáján elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek a nyitást követő egy órában.

Péntektől nagyot drágulnak az üzemanyagok

A Brent típusú olaj tegnap óta 48 dollár fölé drágult, melynek hatására a hazai üzemanyagárak is emelkednek péntektől. A benzin literenkénti átlagára bruttó 4 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal nő majd.

Gazdaság

Az OTP kivonult Szlovákiából

Az OTP Bank pénzügyileg is lezárta szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko értékesítését a belgiumi székhelyű KBC Csoportnak. A vételár nem nyilvános.

Az MNB zöld ajánlást készít a bankoknak

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján.

MNB: hamarosan jön a vállalati zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, ezért a jövőben a vállalatok számára is  bevezeti a zöld hitelt. De a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is kitűzte célul - mondta az MNB alelnöke.

Készpénzes fizetés: a fordulat még várat magára

Továbbra is a készpénz a leginkább használt hazai fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a készpénzkímélő fizetési megoldások volumene - közölte az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ).

Távmunka. Az MNB informatikai biztonságot vár a bankoktól

A jegybank legkésőbb január 1-jétől elvárja, hogy a pénzügyi intézmények IT-biztonsági szabályzatai egészüljenek ki a távmunkához szükséges hozzáféréseket szabályozó dokumentummal - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kötelező e-fizetés. Az új szolgáltatással terminál sem kell

Immár a magyarországi kereskedők is használhatják okostelefonjukat kártyaelfogadásra - jelentette be a SoftPos szolgáltatást bevezető Fizetési Pont és a Mastercard.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom