Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Biden gazdaságpolitikája: Hasonlót más stílusban?
No menu items!

Biden gazdaságpolitikája: Hasonlót más stílusban?

Joe Biden még a kampány közben
MTI/AP/Paul Sancya

Milyen gazdaságpolitikát követ Joe Biden? Elemzők szerint a demokrata párti elnök győzelmével a gazdaság- és pénzpolitikában sokkal inkább a stílus, mint a tartalom változhat.

Januárig biztos a bizonytalanság

Amerikában a választások utáni utóvédharc, a bizonytalanság januárig folytatódik. Ekkor időközi választásokat is tartanak Georgában két szenátusi helyről. Ha a hivatalban lévő politikusok nyernek, Joe Bidennek republikánus többségű felsőházzal kellene kormányoznia. Ha sikerül a demokratáknak az áttörés, a szenátusban is többségben lennének.

Demokrata többség nélkül a demokrata Biden elnök számos gazdasági- és pénzpolitikai kérdésben kompromisszumra kellene törekednie a republikánusokkal.

Koronavírus járvány – mindenki válsága

A Biden szerint nem lesz gazdasági fellendülés, amíg nem sikerül megfékezni a járványt. Biden a virulógusok többségének véleményét követve kötelezővé tenné a maszkviselését minden nyilvános helyen, a zártakon és az utcákon is. Ideiglenesen bezárásra kényszerítené az üzletek többségét, valamint minden vendéglátóipari egységet, kulturális-, szabadidő- és sportközpontokat.

Mindezt a már hónapok óta mély recesszióban lévő gazdaság és a tragikus számokat mutató munkaerőpiac állami segítség nélkül nem bírná ki. A mentőövekről folyó tárgyalások azonban már korábban zátonyra futottak a Szenátusban a demokrata kisebbség és a republikánus többség között.

Klímatervek – változás?

Biden egyrészt vissza akar térni a Trump által felmondott Párizsi Klímamegállapodáshoz. Másrészt négy év alatt kétezer milliárd dollárral akarja segíteni a gazdaság zöldebbé tételét. Ennek keretében elsősorban az elektroautók fejlesztését, gyártását és vásárlását, valamint a zöld infrastrukturális projekteket szubvencionálná. A vesztesek az olaj- és palagáz kitermelői lennének. Utóbbiak száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, miután a Trump-adminisztráció számos környezetvédelmi szabályon lazított.

Biden a kampánya elején a klímasemleges gazdaság céldátumának törvényi rögzítésére tett ígéretét. Ezt később visszavonta. Félt, hogy ez túl sok szavazatba kerülne az ingadozó Pennsylvaniában, a palagáz kitermelés egyik központjában.

Kereskedelem – vámháború nélkül?

Üzenet Európának: Biden hisz az együttműködésben és abban, hogy a kereskedelmi vitákat a nemzetközi intézmények, elsősorban a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretei között kell rendezni. Ezért jelentős változások várhatók főleg a kommunikációban de a tettekben is. Valószínűleg az új elnök is keményen fellépne Kínával szemben.

Szakértők az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások újraindítására számítanak. A TTIP tető alá hozása az EU-t is feladat elé állítaná. A tagállamoknak egységre kell jutniuk a még Európában is vitatott kérdésekben és kompromisszumkézséget kell mutatniuk az amerikaiakkal szemben. A Biden-adminisztrációnak a republikánusokkal is meg kellene küzdenie az egyezmény elfogadásáért.

Iparpolitika – támogatott hazai

Több hazai termelés, kevesebb import! – hangzott Biden két választási jelmondata. Nem akarja tehát feladni Trump elveit. Az ’America first’ jelszavakból biztos nem lesz ’America second’. A célokat azonban tudatos iparfejlesztéssel és nem kereskedelmi háborúval akarja elérni. A lelendő elnök ígérete szerint 400 milliárd dollárért fog megrendeléseket adni az USA-ban termelő amerikai cégeknek.

Egészségügy – csomagterv

Sok párttársával ellentétben Biden nem akar alapjaiban változtatni a magánbiztosításokon nyugvó amerikai egészségügyi rendszeren. Azonban egy állami biztosítási csomagot kínálna azoknak, akik nem tudják megfizetni a legolcsóbb privátot sem. E mellett, ha kell jogszabállyal szeretné a gyógyszergyártókat árcsökkentésre kényszeríteni.

Munkavállalói jogok – duplázott alapbér

Biden a szövetégi minimálbér jelentős megemelését tervezi: A jelenlegi óránkénti 7,25 dollárról 15-re. E mellett meg akarja tiltani, hogy a cégek az alacsony béren foglalkoztatott munkavállalóiknak menedzseri státuszt adjanak. A jól hangzó titulus a flexibilis idejű, az elvégzendő munka mennyiségéhez igazodó munkavégzés kötelezettségével jár. A napi 8 óránál többet dolgozó menedzser egyébként most nem kap túlórapénzt.

Együttműködésre utalva

A legtöbb elemző jelentős hangnembeli és mérsékelt gyakorlati változásokra számít. Gyökeres váltást azonban sem vár a többség, mert a demokraták georgiai sikere esetén is minimális lenne a törvényhozási többségük. Tehát mindenképp tekintettel kellene lenniük a republikánusokra és persze a lakosság megosztottságára is.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Újabb veszélyes E-számot találtak élelmiszerekben

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) frissítette a titán-dioxid biztonsági értékelését: a színezék felhasználása élelmiszer adalékanyagként már nem tekinthető biztonságosnak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Emelte az idei hiánycélt a kormány – itt az új finanszírozási terv

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) aktualizálta 2021. évi...

Matolcsy: a magyar jövőkép nyugati irányból keletre fordul

A magyar nyelvre kell építeni a jövőképet, amely nyugati irányból keletre fordul - hangsúlyozza legfrissebb írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

BÉT – Eséssel indulhat a kereskedés

Eséssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.

Hírek

Orvhalászok gereblyéztek a Tiszán

Vádemelést javasoltak a tiszai vízirendészet rendőrei két tiszaburai orvhalásszal szemben, akik januárban a tilalom ellenére kifogtak egy nagyméretű szürkeharcsát - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus. Mentők: csak a világháborúk és ’56 okozott hasonló kihívást

Csak a világháborúk és az 1956-os forradalom állította a mostani járványhoz mérhető kihívás elé a mentőszolgálatot - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója.

Tata – vádemelés. Százmilliós áfacsalás

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt vádat emelt a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség egy férfival szemben. A cégvezető nem vallotta be a tatai társaságának értékesítésből eredő bevételét és csaknem százmillió forint áfát nem fizetett meg.

A britek törvénybe írják: a gerinces állatoknak érzelmeik vannak

Nagy-Britannia törvénybe foglalja, hogy képesek érzelmekre a gerincesek, "mindazok az állatok, amelyeknek gerincvelőjük van" - közölte George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sunday Times című lappal.

Szerdától tovább nő a gázolaj ára

Szerdán a benzin ára nem változik, a gázolaj literenkénti átlagára viszont bruttó 2 forinttal emelkedik.

Darknet. Gyermekpornót terjesztő nemzetközi bűnszervezetre csaptak le magyar nyomozók

A rendőrök nyolc helyszínen csaptak le és négy, gyermekpornográf tartalmakat terjesztő bűnszervezethez tartozó embert fogtak el - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. Elrendelték a négy gyanúsított letartóztatását.

Orosz vakcina – szlovák félrevezetés. Bocsánatkérést követelnek a Szputnyik V hírbehozása miatt

Bocsánatkérést követelt a szlovák állami gyógyszerfelügyelettől az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI), amiért félrevezető értesüléseket terjesztett Covid-19 ellen kifejlesztett Szputnyik V-ről.

A WHO jóváhagyta a Sinopharm-vakcina alkalmazását

Jóváhagyta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai Sinopharm állami gyógyszergyár által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina vészhelyzeti alkalmazását - jelentették be Genfben, a szervezet székhelyén.

Zsaroló emailekre figyelmeztet az NNI

Kriptovalutát követelő zsaroló emailek miatt figyelmeztet Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

Magyar vizsgálat. Szlovák miniszter: rendben vannak a Szputnyik V tesztjei

A szlovák egészségügyi minisztérium megkapta Magyarországtól a Szputnyik V bevizsgálásának eredményeit, az orosz koronavírus elleni oltóanyag tesztjei rendben vannak - jelentette be Vladimír Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter.

Meteorológus: extrém szeles viharokat okoz itthon a klímaváltozás

Fokozódó, extrém szélsebességű viharokat és ezzel együtt növekvő viharkárokat hoz a klímaváltozás Magyarországon - állapította meg Péliné Németh Csilla meteorológus a Másfélfok nevű oldalon közzétett cikkében.

Nitrogénművek Zrt.: megszüntették Bige László házi őrizetét

Megszüntette Bige László házi őrizetét a Nyíregyházi Törvényszék - tájékoztatott a vállalkozó tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt.

Gazdaság

Belgiumból érkezett a K&H új vezérigazgatója

Guy Libot-t, a KBC Csoport korábbi pénzügyi szenior ügyvezető igazgatóját nevezték ki a K&H Csoport vezérigazgatójává. Az új vezető korábban már dolgozott négy évig a K&H-nál.

OTP: minden fontos mutatóban javultak az eredmények

Nagyon jó eredményeket ért el az OTP csoport az idei első negyedévben, sikerült megfelelnie a kihívásoknak - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank negyedéves eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen.

Az OTP már a második Szerbiában

Sikeresen zárult az OTP Bank két szerbiai leánybankjának integrációja: a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija egy bankként, Szerbia második legnagyobb pénzintézeteként működik tovább.

Takarékbank: a járvány után felpöröghet a személyi hitelezés

A járvány lecsengése után felpöröghet a személyi kölcsönök igénylése: a Takarékbanknál április közepéig kihelyezett ötmilliárd forintos volumen az év végére az ötszörösére ugorhat az otthonfelújítási programnak is köszönhetően - közölte a Magyar Bankholdinghoz tartozó pénzintézet.

Erste. 280 százalékkal nőtt az adózott nyereség

Jelentősen, 280 százalékkal, 3,9 milliárd forintról 15,1 milliárd forintra ugrott az Erste Bank adózás utáni nyeresége az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest - hangzott el a pénzintézet első negyedéves eredményeit bemutató online sajtótájékoztatón.

Szerződésszegés. Nem fektette be ügyfelei minden pénzét a Novis

A Novis Biztosító tavaly nyolc hónapon át a nyilvántartott ügyfélszámla-egyenlegeknél kisebb arányban fektette be szlovákiai és külföldi biztosítottai befizetéseit, ezért a Szlovák Nemzeti Bank kötelezte a társaságot, hogy ügyfelei díjait a szerződésben foglaltak szerint fektesse be - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom