Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Black Friday: valódi akciók vagy szemfényvesztés?
No menu items!

Black Friday: valódi akciók vagy szemfényvesztés?

A tavalyi Black Friday alkalmával akciósként meghirdetett termékek több mint 90 százaléka ugyanannyiért vagy olcsóbban volt elérhető az eseményt megelőző hat hónapban – derült ki a brit Which? vizsgálatából.

A szigetországbeli fogyasztóvédelmi szervezet azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy az idei leárazások előtt győződjenek meg arról, hogy a kedvezmények “valóban valódiak” – adta hírül a BBC internetes oldala.

A szervezet szerint hat kiskereskedő – köztük az Amazon és a John Lewis – 201 árucikke közül 184 ugyanannyiba vagy olcsóbbba került a 2020-as Black Friday előtt.

Katherine Hart, a Chartered Trading Standards Institute vezető tisztviselője elmondta: “úgy tűnhet, hogy a Black Friday és a Cyber Monday leértékelései minden évben egyre nagyobbak, és sok akciót lehet találni, azonban mindannyiunknak ébernek kell maradnunk, és körültekintően kell vásárolnunk” – tette hozzá.

Előfordul, hogy az eladók az árusítási időszak előtt megemelik az áraikat, hogy úgy tűnjön, mintha az akció ideje alatt nagyszerű ajánlatokat kínálnának.” – tette hozzá.

A felmérés készítő Which? közölte, hogy a népszerű termékek között, amelyeket tavaly a Black Friday előtt ugyanannyiért vagy annál olcsóbban találtak, voltak mosógépek, hangfalak és tévék.

A legrosszabb ajánlatok

A kutatás az Amazon, az AO, az Argos, a Currys, a John Lewis és a Richer Sounds áruházak termékeit elemezte, megvizsgálva a vállalatok által kínált árakat a 2020-as Black Friday előtti és utáni hat hónapban, valamint az esemény napján.

A 2020-as Black Friday előtti és utáni hat hónapos árakat vizsgálva a 201 termék közül csak egy volt éppen azon a napon a legolcsóbb” – közölte a fogyasztóvédelmi szervezet.

Hozzátették, hogy az egyik “legrosszabb egyedi ajánlat” egy Zanussi mosógép volt a John Lewisnál, amely 88 különböző napon is olcsóbb volt annál, mint amennyit a Black Friday napján kértek el érte.

A Black Friday alkalmával 309 fontra “leárazott” gépet a vásárlók öt hónappal korábban 249 fontért, 60 fonttal olcsóbban, egy hónappal később pedig 289 fontért vásárolhatták volna meg” – emelte ki a Which?.

Nem minden arany, ami fénylik

Ele Clark, a Which? kiskereskedelmi szakértője szerint fontos, hogy a vásárlók “kutatást” végezzenek, mielőtt belevetik magukat az értékesítésbe.

Szánjanak időt arra, hogy felkutassák azokat a termékeket, amelyeket valóban szeretnének, és ellenőrizzék, hogy az “akció”, amelyet látnak, valódi megtakarítást jelent-e” – mondta.

A Which? vizsgálatára reagálva az Amazon azt közölte, hogy “az egész évben alacsony áraknak köszönhetően nagyszerű értéket igyekszik kínálni vásárlóinak“, és hogy a vásárlók “könnyen össze tudják hasonlítani az árakat, így megalapozott vásárlási döntést hozhatnak“.

Eközben a John Lewis úgy reagált, hogy egész évben figyelemmel kísérik az árakat, és soha nem csapnák be a vásárlóikat.

Mint írták, egy tavalyi Black Friday-en meghirdetett hordozható hangszóró 2020. november 20. és 2021. január 12. között valóban ugyanannyiért volt meghirdetve, mivel “ezek a napok valójában mind a Black Friday promóciós tevékenység részei voltak“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom