Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság CIB: a növekedés 4-5 százalék, az infláció 10 százalék lehet az idén
No menu items!

CIB: a növekedés 4-5 százalék, az infláció 10 százalék lehet az idén

A magyar gazdaság az idén 4-5 százalék közötti ütemben bővülhet, a várhatóan 10 százalék körüli inflációs szint ellenére – ismertette a CIB Bank vezető elemzője sajtótájékoztatón.

Trippon Mariann megjegyezte, hogy az ukrajnai háború és a veszélyhelyzetben bevezetett rendkívüli intézkedések alapvetően átírták az idei makrogazdasági pályát, a kilátásokat a szokásosnál nagyobb bizonytalanság jellemzi. A növekedés szerkezetében 2022-ben a fogyasztás lesz a fő húzóerő – jelezte.

Trippon Mariann

Az első negyedévben a vártnál jobb teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság, a háború minimálisan hatott az aktivitásra, miközben a választások előtti fiskális transzferek “komoly lökést” adtak a fogyasztásnak. Az erős évkezdet támaszt nyújt az idei növekedésnek, a fogyasztást a feszes munkaerőpiac, a magas bérdinamika, és a háztartások magas megtakarítási állománya is támogatja – mondta.

Az infláció a májusi piaci konszenzus szerint 11 százalék fölött tetőzhet ősz környékén, és decemberig 10 százalék körül marad.

A CIB  2023-ban az év közepétől érdemi inflációcsökkenést vár, úgy vélik, éves átlagban jövőre 4 százalék felett maradhat a pénzromlás üteme.

Trippon Mariann elmondta: a jelenlegi inflációs pálya nem teszi lehetővé a kamatemelések leállítását, még szeptember-októberben is lehetséges kamatemelés. Várakozásaik szerint 7,5-8,5 százalék között lesz az alapkamat maximuma az idén, és egy év múlva már lehetséges lesz az alapkamat csökkentése.

A növekedési kép mindent egybevetve kielégítő fundamentálisan, a gazdaságpolitika előtt álló legfőbb kihívás a makrogazdasági egyensúly helyreállítása lesz a CIB Bank elemzői szerint. A gazdaság fenntartható pályára állításának fontos eszköze rövid távon a monetáris szigorítás mellett a költségvetési konszolidáció, hosszabb távon pedig elengedhetetlennek tartják a versenyképességet és a potenciális növekedési ütemet emelő intézkedéseket.

Jelentős bizonytalanság kerül ki a rendszerből azzal, hogy a kormány az ősszel kompromisszumra juthat az EU-val a jogállamisági eljárásról, és ezzel az uniós források akár már az idén – nagyobb arányban 2023-ban- újra rendelkezésre állnak – mutatott rá Trippon Mariann.

Közölte: tartósan nem számolnak azzal, hogy az euró 400 forint felett lesz, 370-390 forint között ingadozó euró/forint árfolyamot várnak.

Arról is beszélt, hogy a globális kép lassuló, de stabil növekedést jelez az idei évre. A háború elhúzódik, viszont nem eszkalálódik az ukrán határon kívülre, az energiaárak a jelenlegi szintekről drasztikusan nem emelkednek, a monetáris szigorítás pedig mindenütt folytatódik. Ha újabb váratlan hatás nem érkezik, akkor nyár-ősz folyamán tetőzhet az infláció a világban, ami sokáig marad – mondta a CIB Bank vezető elemzője.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tehetséggondozás a szervezetben – Mindenki nyer(het)

Ahol a tehetséggondozást már egyszer bevezették (és az jól működik), ott könnyebb megszerezni (és megtartani) a piacról a tehetséges munkarőt,

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6622,36 ponton zárt pénteken, ez 55,69 pontos, 0,85 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Növekvő forgalomban minimálisan emelkedett a BUX a héten

Az OTP folytatta a sajátrészvény vásárlást. A társaság a hétfői kereskedésben 60 535 darab, kedden 65 322 darab, szerdán 14 502 darab, csütörtökön 30 ezer darab részvényt vásárolt.

Kész: Lezárult az MVM informatikai átállása

Az egyetemes szolgáltatóváltást követően megváltoztak az E.ON ügyfélszolgálati elérhetőségei, amelyekről az ügyfelek az eon.hu oldalon tájékozódhatnak
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.

Az MNB az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat

Az MNB üdvözli, hogy számos pénzforgalmi szolgáltató már megkezdte az ügyfelek kártalanítási folyamatát,