Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság CIB: a növekedés 4-5 százalék, az infláció 10 százalék lehet az idén
No menu items!

CIB: a növekedés 4-5 százalék, az infláció 10 százalék lehet az idén

A magyar gazdaság az idén 4-5 százalék közötti ütemben bővülhet, a várhatóan 10 százalék körüli inflációs szint ellenére – ismertette a CIB Bank vezető elemzője sajtótájékoztatón.

Trippon Mariann megjegyezte, hogy az ukrajnai háború és a veszélyhelyzetben bevezetett rendkívüli intézkedések alapvetően átírták az idei makrogazdasági pályát, a kilátásokat a szokásosnál nagyobb bizonytalanság jellemzi. A növekedés szerkezetében 2022-ben a fogyasztás lesz a fő húzóerő – jelezte.

Trippon Mariann

Az első negyedévben a vártnál jobb teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság, a háború minimálisan hatott az aktivitásra, miközben a választások előtti fiskális transzferek “komoly lökést” adtak a fogyasztásnak. Az erős évkezdet támaszt nyújt az idei növekedésnek, a fogyasztást a feszes munkaerőpiac, a magas bérdinamika, és a háztartások magas megtakarítási állománya is támogatja – mondta.

Az infláció a májusi piaci konszenzus szerint 11 százalék fölött tetőzhet ősz környékén, és decemberig 10 százalék körül marad.

A CIB  2023-ban az év közepétől érdemi inflációcsökkenést vár, úgy vélik, éves átlagban jövőre 4 százalék felett maradhat a pénzromlás üteme.

Trippon Mariann elmondta: a jelenlegi inflációs pálya nem teszi lehetővé a kamatemelések leállítását, még szeptember-októberben is lehetséges kamatemelés. Várakozásaik szerint 7,5-8,5 százalék között lesz az alapkamat maximuma az idén, és egy év múlva már lehetséges lesz az alapkamat csökkentése.

A növekedési kép mindent egybevetve kielégítő fundamentálisan, a gazdaságpolitika előtt álló legfőbb kihívás a makrogazdasági egyensúly helyreállítása lesz a CIB Bank elemzői szerint. A gazdaság fenntartható pályára állításának fontos eszköze rövid távon a monetáris szigorítás mellett a költségvetési konszolidáció, hosszabb távon pedig elengedhetetlennek tartják a versenyképességet és a potenciális növekedési ütemet emelő intézkedéseket.

Jelentős bizonytalanság kerül ki a rendszerből azzal, hogy a kormány az ősszel kompromisszumra juthat az EU-val a jogállamisági eljárásról, és ezzel az uniós források akár már az idén – nagyobb arányban 2023-ban- újra rendelkezésre állnak – mutatott rá Trippon Mariann.

Közölte: tartósan nem számolnak azzal, hogy az euró 400 forint felett lesz, 370-390 forint között ingadozó euró/forint árfolyamot várnak.

Arról is beszélt, hogy a globális kép lassuló, de stabil növekedést jelez az idei évre. A háború elhúzódik, viszont nem eszkalálódik az ukrán határon kívülre, az energiaárak a jelenlegi szintekről drasztikusan nem emelkednek, a monetáris szigorítás pedig mindenütt folytatódik. Ha újabb váratlan hatás nem érkezik, akkor nyár-ősz folyamán tetőzhet az infláció a világban, ami sokáig marad – mondta a CIB Bank vezető elemzője.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új rekordon zárt a BUX – nyerő az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

Volánbusz: kétnapos sztrájk lesz – elégséges szolgáltatások

A vita a Volánbusz szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól.

Győztünk: újabb 2 százalékponttal csökkent az infláció

A bérek és a fizetések vásárlóerejének folyamatos növekedése megnyitja az utat a fogyasztás bővülése,.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.