Kezdőlap Címkék 2019 május

2019 május

Átlagkereset. 249 800 forint volt a nettó májusban

Májusban a bruttó és a nettó átlagkeresetek 11,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, az áprilisi 9,0 százalék után ismét kétszámjegyű volt a növekedés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fizetési mérleg: 245 millió euró többlet májusban

Az áprilisi deficitet követően májusban ismét többlettel zárt a folyó fizetési mérleg: az egyenleg 370 millió euróval javult és 245 millió euró aktívumot mutatott az áprilisi 125 millió euró hiánnyal szemben.

KSH: fékezett a zöldségfélék drágulása

A növénytermesztési termékek éves áremelkedése májusban 3,5 százalékosra mérséklődött, az élőállatok és állati termékek drágulása viszont 10,8 százalékosra emelkedett. Összességében a mezőgazdasági felvásárlási árak átlagosan 6,0 százalékkal voltak magasabbak a tavaly májusiaknál.

Szálláshelyek – a forgalom visszaesett, a bevétel nőtt

Májusban a külföldi vendégek 1,6 százalékkal, a belföldiek 3,4 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, így a vendégforgalom 2,4 százalékkal mérséklődött.

KSH: újra nőtt a külkereskedelmi többlet

Májusban 678 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, 285 millió euróval több, mint az előző év májusában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal első becslése alapján.

Az autógyártás húzta 8,7 százalékra az ipari termelést

Májusban 8,7 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,1 százalékkal bővült - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A járműgyártásban gyorsult a növekedés üteme.

Megugrott az e-kiskereskedelem májusban

Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,0 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,6 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. A legnagyobb bővülést az internetes kiskereskedelemben mérte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Lassabban nőttek az ipari termelői árak

Májusban az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az előző havi 4,1 százalékos emelkedés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Államháztartás. Öt hónap, 17 százalékos hiány

Az államháztartás központi alrendszere május végi, 8427,7 milliárd forintos bevételei 13,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg a 8604,1 milliárd forintot elérő kiadásai 0,5 százalékkal elmaradtak a tavaly azonos időszakitól.

EU-infláció. A magyar a második legnagyobb májusban

Májusban egyéves mélypontra csökkent az infláció az eurózónában, és folytatódott a fogyasztói árak csökkenése az Európai Unió egészében is. Magyarország Románia után a második legnagyobb inflációt mutatta ki.

Vámháború. Fogyóban a kínai gazdaság lendülete

Több mint 17 éves mélypontra lassult az ipari termelés növekedésének üteme májusban Kínában, újabb jeleként annak, hogy gyengül a kereslet a világ második legnagyobb gazdaságában. Eközben az Egyesült Államokból érkező nyomás fokozódik.

Államháztartás – alig 177 milliárd hiány az első öt hónapban

Májusban 137,4 milliárd forint volt az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás hiánya, ezzel az idei év első öt hónapját az államháztartás úgynevezett központi alrendszere 176,4 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 17,7 százalékát jelenti.

Gyorsult az infláció – jelentősen drágultak az élelmiszerek

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az árak emelkedése - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Tovább nőtt az élelmiszerek világpiaci ára – a cukoré csökkent

Májusban már az ötödik egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,2 százalékkal, 172,4 pontra, tavaly június óta a legmagasabb szintre emelkedett. 

BÉT – Május volt a második legerősebb forgalmú hónap idén

Májusban a részvényforgalom 260,3 milliárd forint volt a Budapesti Értéktőzsdén, ez átlagosan napi 11,8 milliárd forint, ami jelentős emelkedés az előző hónaphoz képest, egyúttal idén a második legerősebb havi forgalmi adat.

Beszerzésimenedzser-index: átlag feletti hangulat májusban

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke 57,9 pontra emelkedett az áprilisi 55,1 pontról. Eszerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

GKI: javultak az üzleti várakozások – a fogyasztók kevésbé bizakodók

Az áprilisi kétéves mélypont után májusban kissé emelkedett a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások szerény javulást mutatnak, míg a fogyasztói várakozások kismértékben romlottak.

Friss

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Ágh Péter: a béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez

A béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren tartott útátadón.

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új otthonfelújítási támogatás részleteit. A tervezett pályázati felhívás alapján az ismert alapfeltételek nem változtak, vannak azonban új előírások és kedvezmények is.

Márciusban 4 millió 746 ezer volt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt .

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.