Kezdőlap Címkék 2020 június

2020 június

KSH: a nettó átlagkereset 262 ezer forintra nőtt

Az első félévben a bruttó átlagkereset 395 ezer forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 600 forint volt. Mindkettő 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette a KSH.

ÉVOSZ: felére estek az önkormányzati megrendelések

Idén eddig a június volt a legjobb hónap az építőiparban, ekkor volt a legtöbb munka, ugyanakkor az önkrományzati megrendelések nagyon visszaestek - mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

KSH: 15 százalék feletti az építőipar júniusi visszaesése

Az építőipari termelés volumene júniusban a nyers adatok szerint 15,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Ipar. Közel 13 százalékos visszaesés az első félévben

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal maradt el júniusban az egy évvel korábbitól, az első hat hónapban pedig 12,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Külkereskedelem. 697 millió euró többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Szálláshelyek: belföldi vendégekkel indult a szezon

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A magyar ipar az autógyártás talpraállásától függ

Folytatódott a kilábalás, április-májushoz képest kedvezőbben alakult az ipari termelés júniusban, a nagy súlyú járműgyártás ugyanakkor még nem talált magára - kommentálták a KSH legfrissebb adatait makrogazdasági elemzők.

KSH: nőtt az ipari termelés májusról júniusra

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól, ugyanakkor májushoz viszonyítva 17,1 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal első becslése alapján.

Keveset tankoltunk – alig bővült a kiskereskedelem

Az üzletek júniusban már járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban, de forgalmuk volumene a nyers adat szerint mindössze 0,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

BÉT – Július: nyárias forgalom mellett csökkent a BUX

Júliusban a BUX értéke 35 818 pontról 34 692 pontra csökkent, elsősorban a Mol és OTP gyengülése miatt. Ezzel szemben az indexben kisebb súlyú CIG Pannónia közel megduplázta árfolyamát - közölte a Budapesti Értéktőzsde.

KSH: nőttek a ipari termelői árak júniusban

Júniusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 1,1 százalékkal csökkentek, az exportértékesítés árai viszont 5,2 százalékkal magasabbak voltak. Együttesen a termelői árak 3,1 százalékkal nőttek tavaly júniushoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Eurózóna. Kétszázezerrel több munkanélküli júniusban

Enyhén emelkedett a munkanélküliségi ráta az euróövezetben júniusban, párhuzamosan azzal, hogy a legtöbb tagállamban elkezdték lazítani a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedéseket.

Újraindult a gazdaság – javulhat a foglalkoztatás?

A gazdaság újraindulása az év második felében javíthatna a foglalkoztatási helyzeten, de a nyár végére kifutnak, illetve átalakulnak a kormányzati támogatások, miközben a megrendelések és a vállalatok várható bevételei nem térnek vissza a kívánt szintre - kommentálták elemzők a friss munkaerőpiaci statisztikát.

KSH: májusról júniusra 25 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma

Az április-júniusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. Júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 25 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Államháztartás – Fél év alatt 500 százalékos hiány

A járványügyi kiadások, a gazdaságvédelmi intézkedések és az uniós fejlesztések előfinanszírozásának eredményeként az év első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1837 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium.

Az olcsó használt autók húzzák a piacot

Visszatértek a vevők a használt autók piacára, júniusban már 11,5 százalékkal több használt autó tulajdonosváltását regisztrálták. Az új autók piacán ezzel szemben 23,7 százalékos volt a visszaesés - közölte a Használtautó.hu.

MNB – mérleg: nőtt a hosszúlejáratú hitelek állománya

A koronavírus-járvány miatti pénzpiaci feszültségek enyhítése érdekében bevezetett új, hosszú lejáratú hitelek átlagállománya 319 milliárd forinttal 1131,9 milliárd forintra nőtt júniusban - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai mérlegéből.

Uniós infláció. A magyar a harmadik legnagyobb

Júniusban az infláció az euróövezetben 0,3 százalékra, az Európai Unió egészében pedig 0,6 százalékra gyorsult. A magyar adatnál csak a lengyel és a cseh volt nagyobb - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Magához tért a lakáspiac – drágult a tégla, olcsóbb a panel

Júniusban országosan 11 186 ingatlant adtak el, ami kissé meghaladja az egy évvel korábbi 11 069-et, az előző hónaphoz képest pedig újabb 33 százalékos emelkedést jelez - áll a Duna House elemzésében.

Csehország. Az étkezés és a lakhatás is drágult

Júniusban 3,3 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a májusi 2,9 százalékról, elsősorban az élelmiszerek és a lakhatási kiadások drágulása miatt - közölte a cseh statisztikai hivatal.

Friss

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A geoparkok fontos szerepet töltenek be a vidéki térségek fejlesztésében a földtudományi értékekre alapuló, a helyi szolgáltatókat helyzetbe hozó fenntartható geoturizmus által

Baj van: több büntetést szabott ki a Nébih

Egy kicsivel rosszabbak lettek a számok, mint korábban, ez valószínűleg annak a kereskedői viselkedésnek köszönhető, amivel megpróbálják a fogyasztás visszaesése miatt kiesett nyereséget visszapótolni

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.

A kíberbűnözők mindig a könnyebb utat választják: az ügyfeleket veszik célba

A Magyar Államkincstár aktív részt vállal a KiberPajzs együttműködésben, amely a Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére jött létre.

Hírek

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.

Elemző: átlag feletti forgalomban emelkedett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 462 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 65 450,33 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe,

NAV: már elérhetők az adóbevallási tervezetek

A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A részvénypiac forgalma 28,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Gazdaság

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.

Stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody’s

A hitelminősítő kiemeli, hogy az OTP finanszírozása stabil, és mindenekelőtt a betétállományra épül.

Az MBH Bank lett a Fundamenta többségi tulajdonosa

A Fundamenta ezentúl az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önállóan működik tovább