Kezdőlap Címkék 2021 február

2021 február

Századvég: két év után újra pozitív a cégek konjunktúraérzete

Mind a háztartások, mind a vállalkozások körében javult a konjunktúraérzet: a lakosságnál mínusz 2,2-ről mínusz 1,9-re, a vállalkozásoknál mínusz 0,1-ről plusz 0,5-re emelkedett. A céges index 2020 februárja óta először vett fel pozitív értéket, ezzel visszatért a válság előtti szintjére - közölte a Századvég februári felmérése alapján.

KSH: a nettó átlagkereset 275 ezer forint volt februárban

Februárban a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset pedig 9,5 százalékkal emelkedett.

Olaszország. Rekordszintre ugrott az államadósság

Rekordszintre nőtt az olasz államadósság februárban. Egyetlen hónap alatt 36,9 milliárd euróval emelkedett és elérte a 2643,8 milliárd eurót - közölte az olasz jegybank.

KSH: februárban nagyot csökkent az építőipari termelés

Februárban az építőipari termelés 16,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 16,7, az egyéb építményeké 15,0 százalékkal - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: meghaladta az ipar a járvány előtti csúcsot

Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Külkereskedelem. 856 millió euró többlet februárban

Februárban az export euróban számított értéke 0,8, az importé 3,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A 856 millió euró havi exporttöbblet 255 millió euróval elmaradt a kiugróan magas tavaly februári értéktől - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: februárban már nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztítva 3,9 százalékkal nőtt a termelés - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: februárban 90 százalékkal esett a szálláshelyek forgalma

Februárban a járványvédelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 85,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 93,5 százalékkal csökkent. Az összes vendégéjszaka 89,7 százalékkal volt kevesebb a tavaly februárinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: januárról februárra csökkent a munkanélküliség

Februárban a munkanélküliek száma 213 ezer volt, ami 46 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal 4,5 százalékra emelkedett. Januárhoz viszonyítva a munkanélküliek száma 25 ezerrel, a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Albérletpiac. Fél év után először emelkedtek az árak

Februárban az albérletárak országosan 1,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, így fél év után először emelkedtek. Az egy évvel korábbi bérleti díjakkal összehasonlítva ugyanakkor több mint 10 százalékos volt a csökkenés - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből.

Államháztartás. Két hónap alatt 36,2 százalékos hiány

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 539,7 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első két hónapját, ami az egész évre tervezett 1491,2 milliárd forintos hiány 36,2 százaléka - erősítette meg részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium.

Nagy-Britannia. Hat évtizedes csúcson az államadósság

A koronavírus-járvány súlyos reálgazdasági és költségvetési hatásai, valamint az ezek nyomán meredeken megnövekedett államháztartási hiteligény miatt hat évtizede nem mért szintre emelkedett a brit államadósság-ráta.

Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?

A 2020-ban fordulat következett be az ingatlanpiacon, elsőre azt gondolnánk, hogy a  koronavírus miatt. Valójában már 2019-ben elindult a folyamat, ami 2020-ban tovább erősödött. Az éveken át tartó nagyléptékű áremelkedések után várható volt a lassulás, és ez 2021-ben is kitart. A hazai ingatlanpiac átlagos négyzetméter árairól az Ingatlannet.hu adott tájékoztatót AzÜzlet.hu-nak.

Gyorsult az uniós infláció – a magyar a második legnagyobb

Az Európai Unióban kissé gyorsult, az euróövezetben pedig közel egyéves csúcson állapodott meg az infláció februárban. A legnagyobb éves áremelkedést Lengyelországban, a második legmagasabb inflációt Magyarországon regisztrálták - jelentette az Eurostat.

Fekete hónap az uniós autópiacon – itthon kisebb a visszaesés

Az Európai Unióban februárban még soha nem helyeztek forgalomba olyan kevés új autót éves szinten, mint az idén. Magyarországon a második legkisebb visszaesést mérték a hónapban.

Újabb csúcson a befektetési alapok vagyona

Februárban ismét csúcsot döntött a befektetési alapokban kezelt összeg, de a növekedés üteme lassult a korábbi hónapokhoz képest - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Rekordmagas februári deficit Amerikában

Még soha nem volt akkora az amerikai költségvetés februári hiánya, mint az idén. Az öthavi mínusz pedig már meghaladta az ezermilliárd dollárt.

Csehország. Hét hónapja lassul az infláció

Februárban 2,1 százalékra lassult az éves infláció Csehországban a januári 2,2 százalékról. Havi összehasonlításban a fogyasztói árak 0,2 százalékkal emelkedtek - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal.

MNB: az üzemanyagok drágulása húzta fel az inflációt

Februárban az infláció emelkedését az üzemanyagárak növekedése okozta. Az előző hónaphoz képest az infláció 0,4 százalékponttal 3,1 százalékra emelkedett, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal 4,1 százalékra csökkent - kommentálta a legfrissebb inflációs adatokat a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: gyorsult az infláció februárban

Februárban 3,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz képest pedig 0,7 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Friss

A 4 évszakos abroncsban egyre jobban hiszünk

Ellentmondásos számok láttak napvilágot az európai abroncspiacon. A legfontosabb üzenet: a piacon a téli abroncs mellett a négyévszakos eladása növekedett a legjobban.

Adókockázatokkal is együtt jár az üzemanyagkártya

Az üzemanyagkártyák használata széles körben elterjedt a vállalkozások körében, mert jelentős adminisztrációs könnyítést eredményezhet az elszámolás tekintetében. A piacon jelenleg széles körben alkalmazott konstrukció azonban adókockázatot jelenthez, amely kiküszöbölhető lehet egy új konstrukció kialakításával, állapították meg a Deloitte szakértői.

Lakáshitelek: itt vannak a számok a gödör aljáról

A lakáshitelezés a földbe állt tavaly, az állomány kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt.

NAV: a mobilappban bárki ellenőrizheti adószámláját

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál. 

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.