Kezdőlap Címkék 2021 március

2021 március

KSH: 289 ezer forint volt a márciusi nettó átlagkereset

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 435 200 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 289 400 forint volt. Mindkettő 8,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: márciusban újra nőtt az építőipari termelés

Márciusban az építőipari termelés 4,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az előző hónaphoz mérve pedig 11,5 százalékkal bővült. Az első negyedévben az építőipar termelése 2,0 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakától - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: kiugróan nőtt a járműgyártás márciusban

Márciusban az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony szintet, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 16,2 százalékkal emelkedett. A járműgyártás 28,1 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Külkereskedelem. Egymilliárd euró feletti többlet márciusban

Márciusban az export euróban számított értéke 22,3 százalékkal, az importé 15,3 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 685 millió euróval javult, 1,013 milliárd eurót tett ki - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Kiskereskedelem. A boltok forgalma csökkent, a benzinkutaké nőtt

Márciusban a nyers adat szerint 1,5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,0 százakkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatástól megtisztított forgalom - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: márciusban is meghaladta a csúcsot az ipar

Márciusban az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony szintet, munkanaphatástól megtisztítva 16,2 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz mérve 0,4 százalékkal nőtt, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest pedig 68 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: közel 10 százalékkal nőttek az ipari árak

Az ipari termelői árak márciusban 9,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest, és 1,9 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál - közölte a...

Nőttek az albérletárak márciusban

Márciusban országos szinten 0,5 százalékkal, Budapesten pedig 0,8 százalékkal nőttek az albérletárak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből.

KSH: a munkanélküliek közel ötöde fiatal

Márciusban a munkanélküliek száma 194 ezer volt, 25 ezerrel több, mint egy évvel korábban, viszont 19 ezerrel kevesebb a februárinál. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 0,5 százalékponttal 4,0 százalékra emelkedett, az előző havihoz képest 0,4 százalékponttal csökkent. Az összes munkanélküli közel ötöde a fiatalok köréből került ki - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Konjunktúraindex. A nagy cégek derűlátóbbak a kisebbeknél

Az MNB vállalati konjunktúraindexe az elmúlt 3 hónapban fokozatosan javult, értéke a decemberi -14 pontról -2 pontra emelkedett márciusra.Az aktuális helyzet megítélése fokozatosan javult...

Befektetési alapok: átlépte a 7000 milliárdot a kezelt vagyon

Márciusban 2 százalékkal, vagyis 137 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona, amely ezzel először lépte át a hétezer milliárd forintot. A hónap végén a Bamosz tagjai 7110 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Gyorsult az uniós infláció – egy tagállamban csökkentek az árak

Márciusban az euróövezetben és az Európai Unió egészében is gyorsult az infláció, a következő hónapokban pedig valószínűleg még erősebb ütemben fognak emelkedni a fogyasztói árak.

KSH: márciusban 3,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek az árak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

IHS Markit: növekedésre váltott az eurózóna gazdasága

A feldolgozóipari teljesítmény lendületes erősödésének köszönhetően növekedésre váltott az euróövezeti gazdasaság márcusban - közölte a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett felmérése alapján.

Szárnyal a lakáspiac: kétszámjegyű lehet a drágulás

Márciusban az elmúlt tíz évben először lépte át az adásvételek száma a 15 ezret a Duna House saját adatain alapuló becslése szerint. Az erős kereslet az árakat is felhajtja.

BÉT – Márciusban a forgalom felét az OTP adta

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának forgalma márciusban 259 milliárd forint volt, 17,7 százalékkal haladta meg a februárban elért 220 milliárd forintot. A napi részvényforgalom 11,8 milliárd forintot tett ki az előző havi 11 milliárd forint után.

Beszerzésimenedzser-index: enyhe csökkenés márciusban

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 48,7 pontra csökkent a februári 49,0-ről - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Euróövezeti infláció – közelebb az EKB célja

Az elemzők által várt mértékben emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben márciusban. Az infláció közelebb került az Európai Központi Bank céljához.

Német infláció – nagyot drágult az energia

Elsősorban az energiaárak emelkedése miatt tizenhárom havi csúcsra nőtt márciusban az infláció Németországban - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

EU – Tizenhárom havi csúcson a gazdasági hangulatindex

Márciusban tizenhárom havi csúcsra emelkedett az euróövezet és az Európai Unió gazdasági hangulatindexe: a vállalatok és a fogyasztók szerint a koronavírus elleni védőoltások tömeges terjesztése elősegítheti a gazdaság fellendülését.

Friss

Márciusban 4 millió 746 ezer volt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt .

BÉT – Emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A javuló nemzetközi befektetői hangulat miatt a pozitív tartományban indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén pénteken az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Csütörtökön a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt.

Velence keményen meglépte, amit a turistáknak ígért

Velence új fejezetet nyitott a turizmusban: a csodás olasz turistaparadicsom lett a világ első városa, amely csütörtökön bevezette a turisták számára a fizetős rendszert, hogy ezzel próbálja ritkítani a csatornáin tolongó tömegeket, de a díj tiltakozást váltott ki néhány lakos részéről, akik azt mondták, hogy nem akarnak egy vidámparkban élni.

Két hetet adtak, hogy csökkentsék az üzemanyagárakat

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat.

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.