Kezdőlap Címkék 2021 október

2021 október

KSH: a nettó átlagkereset 286 ezer forint volt októberben

Tavaly októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresete 8,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó átlagkereset 431 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 286 800 forint volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Októberben is hiánnyal zárt a fizetési mérleg

Októberben is deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, ahogy az első félévben jelezett 598 millió hiányt követően a harmadik negyedév mindhárom hónapjában. Az októberi hiány összege 817 millió euró volt, 424 millió euróval nagyobb a szeptemberi 393 millió eurónál, de alacsonyabb az augusztusi 1,035 milliárd eurónál - derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

KSH: közel 15 százalékkal bővült az építőipar októberben

Októberben 14,5 százalékkal meghaladta az építőipar termelése az egy évvel korábbit. Az épületek építése 19,7, az egyéb építményeké 9,7 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: harmadával esett vissza a járműgyártás októberben

Októberben az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal csökkent a termelés. Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőtt szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - erősítette meg második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal.

Külkereskedelem. 335 millió euró hiány októberben

Októberben az export euróban számított értéke 0,9 százalékkal, az importé 14 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,3 milliárd euróval romlott, az októberi hiány 335 millió euró (118 milliárd forint) volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az októberi turizmus sem érte el a járvány előtti szintet

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma októberben 79 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de a járvány előtti, 2019. októberi szinttel összevetve 31 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: októberben sem talált magára az ipar

Az előző havihoz viszonyítva négy havi csökkenés után 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, de éves összevetésben 3,4 százalékkal csökkent a szeptemberi 2,3 százalékos visszaesés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: októberben rekordösszeget költöttünk a boltokban

Októberben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A forgalom nominális értéke 1278,2 milliárd forint volt, az eddigi legnagyobb összeg - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Emelkedő gázárak. Két tényező áll a drágulás mögött

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

KSH: 190 ezer alá csökkent a munkanélküliek száma

Októberben a munkanélküliek száma 189 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékos volt. Az augusztus-októberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 184 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Albérletpiac. Országosan lassult, a fővárosban gyorsult a drágulás

A vidéki árcsökkenés miatt országosan tovább lassult, a fővárosban viszont gyorsult a bérleti díjak év eleje óta tartó emelkedése októberben. Országosan 0,4, Budapesten 1,4 százalékkal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest.

Államháztartás. Tíz hónap alatt 128 százalékos hiány

Az államháztartás központi alrendszerének bevételei 1730,2 milliárd forinttal, 9,5 százalékkal nőttek az idei év első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest, a kiadások 2048,2 milliárd forinttal, 9,8 százalékkal voltak magasabbak. A központi alrendszer 2922,2 milliárd forintos hiánnyal zárt október végén, ami az idei évre kitűzött módosított előirányzat 127,7 százaléka és 634,5 milliárd forinttal, 12,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál - derül ki a Pénzügyminisztérium részletes tájékoztatójából.

Chiphiány. Felére zuhant a cseh autógyártás októberben

Októberben éves szinten 47 százalékkal visszaesett az autógyártás Csehországban. A problémák oka a chiphiány és a koronavírus-járvány miatti leállások - közölte a cseh autóipari szövetség.

Tízéves csúcsra szökött az infláció Nagy-Britanniában

Tíz éve nem mért ütemre gyorsult októberben az éves infláció Nagy-Britanniában.

Alkatrészhiány. Jócskán visszaesett a Volkswagen értékesítése

Októberben az alkatrészhiány miatt lényegesen kevesebb autót adott el a Volkswagen konszern az összes személygépkocsi márkájából, mint egy évvel korábban.

Destatis: átmeneti tényezők miatt magas a német infláció

Közel harmincéves csúcsra gyorsult az infláció Németországban októberben - jelentette a szövetségi statisztikai hivatal. A Destatis szerint az erős éves emelkedést egy sor átmeneti tényező idézte elő.

Elemzők: az infláció lassulásához nem elég a monetáris szigorítás

A várakozásokat meghaladóan gyorsult az infláció októberben. Az áremelkedés lassulásához szükséges a monetáris politika szigorítása, de az önmagában nem elégséges - kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentését elemzők.

Államháztartás – 3000 milliárd közelébe nőtt a hiány

Az első tíz hónapban az államháztartás központi alrendszere 2922 milliárd forintos hiánnyal zárt, októberben a deficit mértéke 630 milliárd forint volt - közölte a Pénzügyminisztérium.

MNB: az üzemanyagok és az élelmiszerek húzták fel az inflációt

Októberben az éves összevetésben számított infláció 6,5 százalék volt. Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0, a maginfláció 0,7 százalékponttal emelkedett. Az infláció növekedésének hátterében elsősorban az üzemanyagok, az iparcikkek és az élelmiszerek áremelkedése áll - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: októberben 6,5 százalékra gyorsult az infláció

Októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Friss

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A geoparkok fontos szerepet töltenek be a vidéki térségek fejlesztésében a földtudományi értékekre alapuló, a helyi szolgáltatókat helyzetbe hozó fenntartható geoturizmus által

Baj van: több büntetést szabott ki a Nébih

Egy kicsivel rosszabbak lettek a számok, mint korábban, ez valószínűleg annak a kereskedői viselkedésnek köszönhető, amivel megpróbálják a fogyasztás visszaesése miatt kiesett nyereséget visszapótolni

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.

A kíberbűnözők mindig a könnyebb utat választják: az ügyfeleket veszik célba

A Magyar Államkincstár aktív részt vállal a KiberPajzs együttműködésben, amely a Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére jött létre.

Hírek

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.

Elemző: átlag feletti forgalomban emelkedett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 462 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 65 450,33 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe,

NAV: már elérhetők az adóbevallási tervezetek

A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A részvénypiac forgalma 28,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Gazdaság

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.

Stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody’s

A hitelminősítő kiemeli, hogy az OTP finanszírozása stabil, és mindenekelőtt a betétállományra épül.

Az MBH Bank lett a Fundamenta többségi tulajdonosa

A Fundamenta ezentúl az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önállóan működik tovább