Kezdőlap Címkék 2023 február

2023 február

Nagyot csökkent a fizetési mérleg hiánya februárban

Februárban nagyot javult a folyó fizetési mérleg egyenlege az előző hónaphoz képest, a deficit 620 millió euróval 160 millió euróra csökkent - derült ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból.

Komoly visszaesést hozott a február az építőiparban

Az építőipari termelés volumene februárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 11,8 százalékkal csökkent, a januárihoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 1,9 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Februárban már több mint 10 százalékkal csökkent a boltok forgalma

Februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 10,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Jelentősen visszaesett az ipari termelés februárban

Februárban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhültek a fogyasztók inflációs várakozásai az eurózónában

Februárban tovább csökkent a fogyasztók által érzékelt infláció és az elkövetkező tizenkét hónapra vonatkozó inflációs várakozás az euróövezetben az Európai Központi Bank (EKB) felmérése szerint.

Enyhült az infláció az eurózónában

Lassult februárban az infláció az euróövezetben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala.

Államháztartás: két hónap alatt 1525 milliárdos hiány

Február végéig az államháztartás központi alrendszere 1525,1 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének február végi helyzetéről kiadott gyorstájékoztatójában.

Tizenegy hónapja csökkennek a világpiaci élelmiszerárak

Mérsékelten csökkent az élelmiszerek világpiaci árai februárban januárhoz képest. Ez volt a 11. egymást követő havi csökkenés.

Túl vagyunk a csúcson, februárban már enyhén csökkent az infláció

A januári 25,7 százalékos infláció után februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Stagnált a német infláció februárban

A várt csökkenés helyett stagnált az infláció az év második hónapjában Németországban - jelentette a német statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatok alapján.

Februárban csökkent a magyar tőzsde forgalma és a BUX is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,2 százalékos csökkenéssel, 44 780 ponton zárta a februárt, a részvénypiac februári összforgalma pedig 151 milliárd forintot tett ki, ami jelentős visszaesés a januári 205 milliárhoz képest. A napi átlagforgalom 7,5 milliárd forintra csökkent az előző havi 9,3 milliárd forintról - közölte a BÉT.

Fellendülést jelez a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index

A januári mérsékeltebb bővülést követően ismét a feldolgozóipar fellendülését tükrözi a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke, amely 56,5 pontra nőtt a januári 55,0 pontról - jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Eurózóna: egyéves csúcson a fogyasztói hangulat

A várt mértékben nőtt, és 12 havi csúcsra javult februárban a fogyasztói hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) előzetes adatokon alapuló jelentése alapján.

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.