Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság CO2 mentes gazdaság? A Shell nagyot lépett
No menu items!

CO2 mentes gazdaság? A Shell nagyot lépett

Az energetikai óriás bejelentette, hogy drasztikusan csökkenti az olajkitermelést. A megújuló források és a cseppfolyós gázzal üzemeltett erőművek lesznek a konszern energiatermelésének kulcselemei. A Shell részvényei a bejelentés óta szárnyalnak.

„A Shell a megoldás és nem a probléma része akar lenni.”

„Vannak, akinek a kiszámíthatóság a legfontosabb, és vannak, akik mernek változtatni. A Shell az utóbbiak közé tartozik” – mondta a holland energetikai mamutvállalat vezetője az amszterdami központból tartott online sajtótájékoztatón.

Ben van Beurden Kép/Forrás/Wikipedia

Ben van Beurden bejelentette, hogy a világ harmadik legnagyobb olajtársasága a zöld fordulat úttörője lesz a fosszilis energiát termelő és értékesítő világvállalatok között. Ennek jegyében a Shell évi 2 százalékkal csökkenti a fosszilis energiahordozók értékesítését. Párhuzamosan emeli a megújuló forrásokból származókét.

A tavaly 345 milliárd USD bevételt elért Shell nem az első olajkonszern, amelyik felvette a termékpalettájára a környezetbarát forrásból termelt energiát. „A különbség, hogy mi nem kényszerből tesszük. A Shell a megoldás és nem a probléma része akar lenni” – mondta a cég vezetője. Hozzátéve, hogy „amíg marad az olajüzlet, egyetlen célt fog szolgálni, a megújuló energiaforrások kutatásának és fejlesztésének finanszírozását”.

A jó európaiak és a rossz amerikaiak

A kihívás hatalmas. Az ENSZ égisze alatt elfogadott párizsi klímavédelmi megállapodás szerint 2050-re CO2-mentes energiaforrásokkal kellene működtetni a gazdaságot. Több ország köztes célokat is elfogadott. Így például az EU 2030-ig 55 százalékos csökkenést akar elérni.

Ennek ellenére nem minden olajcég vált a zöld oldalra. A két amerikai óriás a világranglistán 6., illetve 8. Exxon és Chevron, ameddig lehet, kőolajat akar termelni. Fő céljuk a palagáz technológia felfedezésével ismét fontossá vált texasi olajmezők 20 milliárd hordónyi tartalékának kitermelése. A döntésben szerepet játszhatott, hogy Donald Trump kiléptette az USA-t a 2015-ben aláírt párizsi egyezményből.

Az amerikai cégekkel ellentétben az európai világcégek szinte mindegyike invesztál már a környezetbarátabb energiahordozókba. Ezek nem feltétlenül megújuló forrásokat jelentenek. Az olasz ENI és a francia Total például a hidrogén energetikai felhasználásban látják a megoldást.

Nem környezetbarát csak kevésbé környezetromboló

A Shell zöld fordulata sem egy megújuló forrást, hanem a kőolajnál kevésbé klímaromboló cseppfolyós gázt és az abból elállított áramot állítja a termékpalettája középpontjába.

A felvásárlásról szóló cikk, amely nem leplezte a befektetői aggodalmakat Kép/Forrás/talkradiao

A koncepcióváltás alakövét 2016-ban tették le. A Shell ekkor vásárolta meg 50 milliárd dollárért a világ legnagyobb cseppfolyós gázt termelő és azzal kereskedő vállalatát, a brit BG Groupot.

A Shell évek óta dolgozik a bevételi forrásai és ügyfélköre bővítésén is. Ez különösen kifizetődő a koronavírus-válság kezdete óta. A krízis a hagyományos energiaforrások, mindenekelőtt a kőolaj iránti kereslet számottevő visszaeséséhez vezetett.

A fogyasztók az átfogó üzletpolitikai szembeötlő jeleit a Shell-kutaknál láthatják. Egyrészt a cég agresszív árharcba kezdett konkurenseivel. Másrészt 60 ezer kútjánál elektorautó töltőállomásokat helyezett üzembe. Különösen sokat az USA-ban.

Együtt a klímáért

Az e-töltőállomások kiépítésének hátterében a vezető amerikai autógyártóval, és világviszonylatban is a legnagyobbak közé tartozó General Motors-al (GM) kötött megállapodás áll. A GM 2025-ig 30 e-modellt akar bevezetni. 2035-re, amikorra a termelés CO2-mentessé tételét ígéri, ezeknek kellene adniuk az értékesített autók 30 százalékát. Nagy kihívás, figyelembe véve, hogy a GM eladási slágerei hosszú évek óta az SUV-ok. Ezért a detroiti központú vállalatnak fontos, hogy a töltőállomások hiánya ne riassza el a potenciális elektroautó vásárlókat. A CEO, Mary Barra a megállapodás bejelentésekor elmondta, hogy globális kúthálózata és erős amerikai jelenléte miatt választották a Shellt partnernek.

A GM stratégiai tervei között szerepel a hidrogén meghajtású teherautók szériagyártásának beindítása is.

A befektetők hisznek a zöld fordulatban

Az együttműködés hírére és a GM jövőbemutató stratégiája láttán néhány nap alatt 20 százalékkal emelkedett az autógyár részvényeinek ára. Hasonlóan pozitívan reagálták a befektetők a Shell papírjai esetében is. Így a holland cég tőzsdei értéke 40 dolláros részvényenkénti árral 157 milliárd dollárra emelkedett.

Komoly siker egy olyan időszakban, amikor mindkét ágazat krízisben van. Az olajipari cégek a globális válság hatására csökkenő energiaigény és a megújuló energiaforrások térnyerése miatt. Az autóipar pedig a drasztikus 2020-as forgalomcsökkenés és az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások okán.

Az olajipari cégek nehézségeit látják a befektetők is. Az Exxon részvényeinek ára a tavalyi átlagosa 56 dollárral szemben jelenleg 53 dolláron áll. A Chevron papírjaié szintén a 2020-as 105 dolláros átlag alatt, 102 dollárnál van. Az irány az európai vállalatoknál is lefele mutat. A francia Total részvényeinek ára 53-ról 48 dollárra, a brit BP-é 28-ról 25-re, az olasz ENI-é pedig 24-ről 19-re csökkent.

Aki nem vált, elbukik?!

„A gazdaság a legnagyobb átalakulás előtt áll az ipari forradalom óta. Aki nem, vagy csak hangzatos jelentésekkel reagál a kihívásokra, el fog bukni” – mondta néhány héttel ezelőtt John Kerry. A volt amerikai külügyminiszter és demokrata elnökjelölt annak apropóján lépett a nyilvánosság elé, hogy John Biden a környezetvédelmi kérdések elnöki különmegbízottjává nevezte ki.

Nem kétséges, hogy a hagyományos autóipari és energetikai cégek mindegyike rá fog kényszerülni a váltásra, ha a következő évtizedekben is meg alkarja őrizni jelenlegi piaci pozícióját. A jövő kihívásaira adott válaszoknak pedig a két szektor szoros kapcsolata miatt összehangoltnak kell lenniük. Az autóiparban az amerikai Tesla mindenki előtt jár. Forradalmasította az elektroautók piacát. Az energetikában az amerikai óriások továbbra is bevált fosszilis forrásokra építenek. Ezen a területen az európai Shell körözheti le a konkurenciát.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Menedzser kihívások. Varga Balázs a DIEGO ügyvezetője a vásárlások alakulásáról

Rovatunkban – akár a  mindennapi közérzetünket, életünket befolyásoló – üzleti-, munkahelyi kihívások megoldásáról kérdezzük a vezető menedzsereket, akiktől rövid, néhány mondatos, őszinte választ remélünk, “távirati stílusban” a  megoldásaikról és annak indíttatásairól. Ezúttal  Varga Balázs a DIEGO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója válaszol.

Nagy-Britannia. Hatvanéves csúcsra nőtt az államadósság

Elsősorban a koronavírus-járvány súlyos hatásai miatt példátlan szintre emelkedett a brit közfinanszírozás nettó hiteligénye, és ez hat évtizede nem mért magasságba hajtotta a GDP-hez mért brit államadósság-rátát tavaly - jelentette a brit statisztikai hivatal.

Orbán: négymillió beoltott után további lazítás jön

Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak. A jövő hét közepén meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Újabb céget vásárol fel az MVM

Az MVM Energetika Zrt. adásvételi szerződést írt alá az ÉMÁSZ Zrt.-vel az ÉMÁSZ Hálózati Kft. 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról - közölte az energetikai társaság.

Hírek

Horrorkaravánok. Három hónap alatt 15 millió forint bírság

A közúti ellenőrzéseken kiszűrt, súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó járműszerelvények üzemeltetőinek eddig összesen 15,5 millió forintjukba kerültek a jogsértések - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Teknősbéka talált fejen egy idős nőt Floridában

Egy szélvédőn becsapódó teknősbéka talált fejen szerdán egy idős nőt Floridában, ám szerencsére az asszony és a hüllő is túlélte a nem mindennapi találkozást.

Nemzeti Kibervédelmi Intézet – Riasztás: most zsaroló levelekkel próbálkoznak a bűnözők

Riasztást adott ki az interneten terjedő magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelek miatt a  Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI). A teendőkről is tájékoztattak.

Koronavírus – Reuters: az EU kész beperelni az AstraZenecát

Az Európai Bizottság jogi eljárást indít az AstraZeneca ellen, mivel a gyógyszercég nem teljesítette az unióval kötött szerződésekben vállalt kötelezettségeit a koronavírus elleni oltóanyag gyártására és kiszállítására - közölte a Reuters egy uniós tisztségviselőre hivatkozva, aki közvetlen kapcsolatban áll a vállalattal.

A felhőbe költöznek az államkincstári számlák

Május elsején éles teszttel indul, jövő januártól pedig teljes körűvé válik a Magyar Államkincstár új multidevizás számlavezető rendszere - közölte Bugár Csaba, a MÁK frissen kinevezett elnöke.

Randioldalon csalt ki százezreket férfiaktól – vádemelés

Üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség egy kecskeméti nő ellen, aki internetes társkereső oldalon hat férfitól összesen 1,7 millió forintot csalt ki.

Hambulancia. Adatbázis készül a mentőket támogató éttermekről

Az Országos Mentőszolgálat úgy döntött: országos online adatbázist készít a szolgálatban lévő mentőket támogató vendéglátóhelyekről, miután országszerte egyre többen fejezik ki támogatásukat a mentődolgozók felé - hangzott el az M1 Híradójában.

Üvegházhatású gázok. Az uniós tárgyalók 55 százalékos csökkentésről állapodtak meg

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodásra jutottak arról az éghajlatpolitikai célkitűzésről, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Új tagállammal bővülhet az USA

A Biden-adminisztráció támogatja a Washington DC-t szövetségi állammá, és ezzel az Egyesült Államok 51. tagállamává nyilvánító törvényjavaslatot - derül ki a Forbes magazin híréből.

Szeged. Több év börtönt kaptak az édességmaffia tagjai

Külföldről behozott édesipari termékeket értékesítettek a forgalmi adó megfizetése nélkül egy bűnszervezet a tagjai, akiket három és tíz év közötti szabadságvesztéssel sújtott első fokon a Szegedi Törvényszék - közölte a bíróság szóvivője.

Terasznyitás – a Nébih ajánlásai

Élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokkal segíti a nyitásra készülő vendéglátóhelyek működtetését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

WHO: a magyar oltási kampány példaértékű

Elismerően nyilatkozott a magyar intézkedésekről Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója, aki üdvözölte a határozott lépéseket és a példaértékű oltási kampányt.

Gazdaság

Kapós a Zöld kötvény – jelentős túljegyzés

A 20 milliárd forintért meghirdetett mennyiségnél 10 milliárddal nagyobb összegben, összesen 30 milliárd forintért értékesített Zöld Magyar Államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) aukcióján.

Van bank, ahol az összes lakásfelújítási hitelt jóváhagyták – így állnak a banki folyósítások

A koronavírus sem tudja megállítani a felújítási lázat, köszönhetően a vissza nem térítendő állami támogatásnak és a kapcsolható, akár az előfinanszírozásához felvehető, támogatott lakásfelújítási jelzáloghitelnek. Banki beszámolók szerint jelentős az érdeklődés a kölcsönök iránt is. 

Fenntartható hitelezés? Megjelent az MNB Zöld ajánlása – banki reakciók

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld ajánlása, amelyet online rendezvényen mutatott be a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős jegybanki alelnök. A konferencia...

A Real Madrid elnöke szerint a Szuperliga használ a kicsiknek is

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez szerint elsősorban a nagy klubok nehéz anyagi helyzete miatt volt szükség arra, hogy életre hívják az Európai Szuperligát (ESL), amelyben húsz csapat szerepel majd.

Kártyás fizetés. Minden egymillióból 174 forint kerülhetett csalókhoz

Tavaly mintegy 70 ezer bankkártyás és online visszaélés történt, és csaknem 1,3 milliárd forintot próbáltak ellopni a bankkártyacsalók. Az elsőre riasztónak tűnő számok ellenére Magyarország a bankkártya-használat terén a legbiztonságosabb európai országok közé tartozik - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nem fizet osztalékot az OTP – Csányi újabb öt évig marad

Az OTP Bank bár nyereséggel zárta a múlt évet, a jegybanki iránymutatásnak megfelelően nem fizet osztalékot 2020-as gazdálkodása után - döntött a közgyűlési jogkörrel felruházott igazgatóság, amely meghosszabbította Csányi Sándor elnök-vezérigazgatói megbízatását.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom