Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Csökken az arany ára, drágul a dollár
No menu items!

Csökken az arany ára, drágul a dollár

Csökkent az arany ára kedden a dollár erősödésének nyomán, befektetők az amerikai devizába csoportosították át tőkéjüket a részvénypiacokról, amelyeken az emelkedő energiaárak miatti aggodalmak hatására eladási hullám alakult ki az utóbbi napokban.

Délután három órakor az azonnali jegyzésekben a nemesfém unciánkénti ára 0,77 százalékos mínuszban, 1755,91 dolláron állt, míg a decemberi szállítású aranyé 0,56 százalékkal, 1757,60 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

Emelkedett a dollárindex, a piacok attól tartanak, hogy az emelkedő olajárak fokozzák a meglévő inflációs nyomásokat.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 93,95 ponton, 0,19 százalékos pluszban állt három órakor, de napi csúcsán 94,04 ponton is járt. A múlt héten csütörtökön 94,50 ponton egyéves csúcsot ütött meg a mutató, mivel egyre erősebb az a vélemény, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve novemberben elkezdi kivezetni masszív eszközvásárlási programját.

Bár az aranyat az infláció és a geopolitikai bizonytalanságok elleni fedezeti eszköznek tekintik, dollárban árazott eszközként az amerikai deviza erősödése – ami drágítja a nem amerikai befektetők számára a vásárlást – lefelé ható nyomást szokott gyakorolni rá.

“Ez egy újabb csalódást keltő kereskedési nap az aranypiac számára”, mivel a szokásos rövid távú fejlemények, így például a dollár erősödése és az amerikai állampapír-hozamok emelkedése határozta meg, és eközben nem veszik számításba a kibontakozó energiaválságot – mutatott rá Ole Hansen, a dán Saxo Bank elemzője.

Az infláció mellett a törékeny amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok, a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport adósságválsága és az amerikai adósságplafon körüli patthelyzet is visszafogja a részvények iránti keresletet.

A befektetők figyelme már a héten esedékes amerikai foglalkoztatottsági adatokra irányul.

Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán, a munkaügyi minisztérium pedig pénteken teszi közzé szeptemberi adatait, amelyek a várakozások szerint a munkaerőpiac folyamatos javulásáról fognak tanúskodni. Ez pedig lehetővé teheti a Federal Reserve döntéshozóinak, hogy még az év vége előtt megkezdjék a monetáris politika szigorítását.

A gazdaságösztönzést szolgáló intézkedések kivezetése és a kamatlábak emelése felhajtja a kötvényhozamokat, ami nyomást gyakorol az aranyra, mivel növeli a nem kamatozó aranyrudak tartásának alternatív költségét.

Elemzők szerint az arany ára az 1750 és 1785 dollár közötti sávban ingadozhat a szeptemberi amerikai foglalkoztatottsági jelentések megjelenéséig. Az 1750 dollár jelentheti a támaszt, ahogy az infláció és az amerikai költségvetési patthelyzet miatti félelmek erősödnek.

A többi nemesfém közül az ezüst unciánkénti ára 0,7 százalékkal 22,51 dollárra esett, a platina  ára 1,5 százalékkal 952,51 dollárra, a palládiumé pedig 0,2 százalékkal 1900,84 dollárra csökkent.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nyolc területen vezeti be az extraprofitadót a kormány

Mivel újabb gazdasági válság közeleg, válságálló gazdaságot kell építeni, ennek részeként fontos, hogy a kormány kézben tartsa a költségvetést és az államadósságot - fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón, hozzátéve: a kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány, ezért nyolc területen vezet be extraprofitadót.

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Megvan, hol lehet Európa új éléskamrája

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem, amely az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készített tanulmányt a témában.

Hírek

Péntektől csak magyar rendszámú autóval lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Idén többet költenek a szülők gyereknapi játékra

A gyereknap miatt május utolsó két hetében nagyjából 30 százalékos a forgalomnövekedés egy átlagos májusi héthez képest, és a szülők többet is költenek, mint tavaly - közölte a Regio Játékkereskedelmi Kft. saját adatai alapján.

Péntektől ennyibe kerülne az üzemanyag az ársapka nélkül

Péntektől a benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal csökken. A gázolaj nagykereskedelmi ára a héten már nem változik. A változás a prémium benzin árát várhatóan érinteni fogja. 

Megállíthatatlanul terjed a madárinfluenza az Alföldön

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza, a Nébih laboratóriuma magas patogenitású vírus jelenlétét igazolta egy székkutasi hízólúdállománynál.

Nagyot zuhant szerdán a forint

Nagyot gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az euró ellenében másfél százalékot, a dollár és a svájci frank ellenében pedig közel két százalékot veszített értékéből.

Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre a kormány

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

Új főtitkár a Magyar Lízingszövetség élén

Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet.

Az ország, amely három számjegyű inflációval küzd

A zimbabwei inflációs ráta májusban ismét három számjegyűre ugrott, miután a központi bank gyakorlatilag leértékelte a helyi valutát azáltal, hogy új bankközi árfolyamot vezetett be, amelyen a kereskedelem nagy része zajlik majd.

Gazdaság

Az MKB veszi át a Sberbank 330 milliárdos hitelportfólióját

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról.

Románia is kilép a budapesti székhelyű orosz bankból

A román kormány két törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén, amellyel kezdeményezi az ország kivonulását a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) - jelentette be Adrian Caciu román pénzügyminiszter.

MNB: a háború megbolygatta a magyar bankrendszert, de az stabil

Az orosz-ukrán báború átírta a makrogazdaság és a bankrendszer kilátásait, rövid és középtávon is új kockázatok jelentek meg, érdemben megváltozott a működési környezet - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a Stabilitási jelentést ismertetve.

Pénzt kapnak vissza a CIB Bank ügyfelei

A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára.
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom