Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Hírek Amerikai külkereskedelem - csökkent a deficit

Amerikai külkereskedelem – csökkent a deficit

Az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje a vártnál kisebb mértékben csökkent áprilisban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis jelentése alapján.

Áprilisban az Egyesült Államok javak és szolgáltatások külkereskedelmében kialakult deficitje 50,8 milliárd dollárra csökkent az előző havi 51,9 milliárd dollárról. A piac nagyobb csökkenést, 50,7 milliárd dolláros deficitet várt áprilisra.

A javak külkereskedelmében kialakult deficit 1,0 milliárd dollárral 71,7 milliárd dollárra csökkent, a szolgáltatások külkereskedelmében kialakult többlet pedig 0,1 milliárd dollárral 20,9 milliárd dollárra emelkedett.

A javak és szolgáltatások exportja az előző havihoz képest 4,6 milliárd dollárral, 2,2 százalékkal 206,8 milliárd dollárra csökkent áprilisban. A legnagyobb csökkenés a polgári repülőgépek, a gépjárművek valamint fogyasztási cikkek exportjában, illetve a mezőgazdasági termények közül a szójabab kivitelében következett be.

Az év elejétől, januártól áprilisig a javak és szolgáltatások külkereskedelmében kialakult halmozott deficit 4,1 milliárd dollárral, 2,0 százalékkal emelkedett 2018 azonos periódusához képest. A négy havi halmozott export 8,3 milliárd dollárral, 1,0 százalékkal, az import pedig 12,4 milliárd dollárral, 1,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest.

Áprilisban az import is 2,2 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban, 5,7 milliárd dollárral 257,6 milliárd dollárra. A behozatal elsősorban a fogyasztási cikkek, a gépjárművek és a beruházási javak terén csökkent.

Az Egyesült Államoknak az Európai Unióval folytatott kereskedelmében kialakult deficitje 1,0 milliárd dollárral 15,1 milliárd dollárra csökkent. Az export 0,4 milliárd dollárral 27,0 milliárd dollárra, az import 1,4 milliárd dollárral 42,1 milliárd dollárra csökkent.

A Kínával folytatott kereskedelem deficitje emelkedett áprilisban, mégpedig 2,1 milliárd dollárral 29,4 milliárd dollárra. Az Egyesült Államok kínai exportja 1,8 milliárd dollárral 8,5 milliárd dollárra csökkent, importja viszont 0,3 milliárd dollárral 37,9 milliárd dollárra emelkedett. (MTI)

Friss

Fed: nem indul kamatcsökkentési ciklus

Megosztottak voltak a döntéshozók a Fed júliusi kamatdöntő ülésén, abban azonban egyetértettek, hogy nem kívánnak kamatcsökkentési ciklust nyitni.

Elindult az űrbe Fedor, az orosz humanoid

A Fedor (Fjodor) névre hallgató, ember alakú robottal a fedélzetén startolt el Bajkonurból a Szojuz MSZ-14-es orosz űrhajó, amely hamarosan csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indulta kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

BÉT – Iránykeresésre számítanak az elemzők

Iránykeresésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön a piaci szakértők.

Hírek

Vendégeire támadt, ledózerolták az éttermét

Albániában ledózeroltak egy tengerparti vendéglőt, amelynek tulajdonosa a múlt...

Korongvadász-verseny lesz Magyarországon

Csütörtökről vasárnapig Galgamácsa és környéke ad otthont a 16....

A bitcoin árfolyama csaknem 8 százalékkal esett

Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség.

Magyarország – Tizenhét fokos hőmérséklet-különbség

Az ország nyugati és keleti része között 17 Celsius-fokos hőmérséklet-különbség alakult ki. Alig számíthatunk enyhülésre.

Bölcsődei támogatást. Ha nincs hely – ötszáznál több igényelő

A következő három évben mintegy tízezer bölcsődei férőhelyet támogathat a rendelkezésre álló uniós forrásból az EMMI.

Készül a Mátrix 4

Keanu Reeves és Lana Wachowski visszatér a Mátrix világába - közölte kedden Toby Emmerich, a Warner Bros. Picture csoport igazgatója, bejelentve, hogy készül a népszerű sci-fi negyedik filmje.

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Trump szemet vetett Grönlandra – a dánok szerint tréfa

Donald Trump amerikai elnök többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától - értesült a The Wall Street Journal. A hírt Lars Lokke Rasmussen korábbi dán kormányfő áprilisi tréfának nevezte.

E-cigit szívtak – súlyos állapotban kerültek kórházba

Az orvosok szerint az e-cigarettázás juttathatta kórházba azt a mintegy ötven amerikait, akiket súlyos légúti megbetegedéssel diagnosztizáltak a napokban. A betegek többsége tizenéves.

Prehisztorikus Vénusz – újabb termékenységi istennőszobor-lelet

Újkőkori termékenységistennő 6000 éves "monumentális" szobrát fedezték fel a közép-szerbiai Aleksandrovac Zupski mellett, az úgynevezett vitkovói mezőn, ahol fél évszázada négy másik "prehisztorikus Vénusz" került elő.

Német KRESZ-reform. Hatszoros büntetési tételek, új táblák

Drágább lesz a szabálytalan közlekedés Németországban, a szabályok átalakítás is tervezi a tárca. A KRESZ tervezett új elemei között szerepel például, hogy lesz gyorsforgalmi út kerékpárosoknak, lépésben kanyrodhatnak a teherautók és  három személy már autózhat a buszsávban is.

Korrupció ígéretével üzletelt – Borítékolta lebukását

Egy tévesen megcímzett boríték buktatta le a csalót, aki bírók, ügyészek, nyomozók befolyásolását ígérve több millió forintot kért "ügyfeleitől". A tettes és társa ellen egyebek mellett befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés miatt vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.
Hirdetés

Gazdaság

A bitcoin árfolyama csaknem 8 százalékkal esett

Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség.

Horvát privatizáció – az euró mielőbbi bevezetése érdekében

A horvát állam az euró mielőbbi bevezetése érdekében újabb privatizációs hullámot indít, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik - írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap szerdán.

Trump: a kereskedelmi vita Kínával árthat az amerikai gazdaságnak

A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak - mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Júliusban 0,2 százalékkal, 12 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6225 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Többet fizettek be a munkáltatók – nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Fokozták befizetéseiket a munkáltatók, kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, éves összevetésben az állami adóvisszatérítéssel támogatott befizetések csökkentek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (ÖPOSZ) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona június végére 1398 milliárd forintra nőtt.

Lakástakarék. Az Aegon átadja ügyfeleit, az Erste fogadja

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta, hogy az Erste Lakástakarék október 25-ével átvegye az Aegon Lakástakarék portfólióját. A tranzakció mintegy ötvenezer ügyfelet érint.
Hirdetés
Hirdetés