Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Csúcsra jár az olaj és a gáz ára az orosz lépés hatására
No menu items!

Csúcsra jár az olaj és a gáz ára az orosz lépés hatására

A kereskedők attól tartanak, hogy a Gazprom csökkenti az Európába irányuló gázexportot az Északi Áramlat 2 leállítása miatt. Illusztráció: Bigstock

Az olajárak közelítik a hordónkénti 100 dollárt az orosz-ukrán háború veszélye miatt. A földgáz ára ugyancsak megugrott Európában, miután Németország leállította az Északi Áramlat 2 vezetéket. S bár Vlagyimir Putyin orosz elnök egy keddi gázkonferencián továbbra is zavartalan gázszállítást ígért a kontinensnek, Európának fel kell készülnie az esetlegesen kieső orosz gáz pótlására.

Az elmúlt napokban a kőolaj és a földgáz ára is megemelkedett, mivel az orosz-ukrán feszültség fokozódása azzal fenyeget, hogy megszakad ezen erőforrások világpiacokra irányuló áramlása – írja a The Wall Street Journal.

Kedden a Brent nyersolaj határidős jegyzése 1,5 százalékot emelkedett és hordónként 96,84 dolláron zárt, miután nem sokkal korábban 99,50 dollárra, 2014 óta a legmagasabb szintre ugrott. A Nemzetközi Energiaügynökség közölte, hogy növekvő aggodalommal figyeli Oroszország nyilatkozatait és lépéseit. Mint írták, együttműködnek a tagországokkal – amelyek között az Egyesült Államok is szerepel, de Oroszország és Szaúd-Arábia nem – és a partnerekkel annak érdekében, hogy a piacon elegendő olaj legyen a kereslet kielégítésére.

Szintén kedden Európában a földgáz ára 10 százalékkal, megawattóránként 80 euróra emelkedett, miután Németország az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul leállította az Északi Áramlat 2 gázvezetéket. Az Oroszországot Németországgal összekötő, vadonatúj tenger alatti csővezetéken a Gazprom eddig még nem küldött gázt, de a kereskedők attól tartanak, hogy az orosz állami energetikai vállalat más útvonalakon keresztül csökkenti az exportot az Északi Áramlat 2 leállítása miatt.

Elemzők szerint sem valószínű, hogy az Oroszországból Európába irányuló gázáramlás megélénkülne az Északi Áramlat 2 leállítása miatt, sőt.

Az orosz gázpótlás nélkül viszont a régiónak harcba kell szállnia azért, hogy a 2022-23-as tél előtt megfelelő mennyiségű áramtermelő és fűtőanyagot tudjon biztosítani.

A Gazprom az elmúlt hónapokban csökkentette az Európába irányuló, alternatív útvonalakon keresztül történő áramlásokat, ami a szerződéses kötelezettségvállalásoknak megfelelően történt, de az árakat is rekordmagasra emelte. Tavaly a Kreml az orosz export növekedését az Északi Áramlat 2 beindításához kötötte.

A Nyugat kényes mérlegelési feladat elé néz, amikor eldönti, hogy milyen egyéb korlátozásokat vezessen be Oroszországgal szemben, és mikor. Az orosz gazdaságot leginkább károsító ágazat – az olaj- és gázipar – sújtása nagy problémákat okozna az Egyesült Államokban és Európában is, ahol vállalatok, kormányok és fogyasztók már most kiugróan magas energiaárakkal küzdenek.

A földgázpiacok nagymértékben ki vannak téve az Oroszországból érkező áramlások bármilyen fennakadásának. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Európa 2020-ban gázszükségletének 38 százalékát Oroszországból származó importból fedezte. Északnyugat-Európában az árak majdnem ötször olyan magasak, mint egy évvel ezelőtt.

Vlagyimir Putyin kedden egy gázkonferencián azt mondta, hogy Oroszország továbbra is zavartalan gázszállítást fog biztosítani.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki az elismerést - közölte a vállalat.

Így adózhatunk jövőre

A magyar kormány benyújtotta az Országgyűlés elé a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatát. A BDO hazai szakértői minden eddiginél részletesebben megvizsgálták a javaslat adózást érintő változásait, amiket Orbók Ilona, a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának ügyvezetője foglalt össze pontokba szedve.

Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Július elsejével Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Franciaországtól. Tevékenységét olyan politikai prioritások fogják vezérelni, amelyek reagálnak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborújára, valamint a konfliktus okozta gazdasági kihívásokra.

BÉT: a 4iG volt június legnagyobb nyertese

A Budapesti Értéktőzsde 216,7 milliárd forintos forgalommal zárta a júniust szemben az egy hónappal korábbi 399,5 milliárdnyi forgalommal. A 4iG 27,3 százalékkal produkált magasabb forgalmat a májusban elért eredményeihez képest.

Hírek

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki az elismerést - közölte a vállalat.

Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Július elsejével Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Franciaországtól. Tevékenységét olyan politikai prioritások fogják vezérelni, amelyek reagálnak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborújára, valamint a konfliktus okozta gazdasági kihívásokra.

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

Július 1-től Szabó Péter irányítja a Microsoft Magyarországot - közölte a társaság.

Újabb tíz évig ingyen roamingolhatunk az EU-n belül

Ma, július 1-jén hatályba lépett az a szabályozás, amely a következő tíz évben is lehetővé teszi, hogy többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során.

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Londonban és Párizsban is folytatódik a reptéri káosz

A londoni Heathrow-n és a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is újabb járattörlések várhatók, mivel az üzemeltetők arra számítanak, hogy az utazási káosz a nyár további részére is áthúzódik.

Változás a kutakon: ennyibe kerül péntektől az üzemanyag magyar forgalmi nélkül

Július 1-jén, pénteken újra változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin literje 5 forinttal drágul, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz olcsóbb. A változás a piaci árazású termékek esestében érvényesek, magyar forgalmi engedéllyel továbbra is a 480 forintos hatósági áron lehet tankolni.

Gazdaság

Elindult a Széchényi MAX – az új támogatott hitelprogram

A Széchenyi kártya program MAX hiteltermékeinek a kamata 0,5-3,5 százalék között van, azaz jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.

Újra igényelhető nulla százalékos kkv-hitel az MFB-nél

Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál.

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom