Kezdőlap Hírek Csúcsra járatják a luxust Dél-Koreában
No menu items!

Csúcsra járatják a luxust Dél-Koreában

Illusztráció: Pixabay

Legyen szó borjúbőrből készült olasz Prada táskákról vagy klasszikus, kockás brit Burberry kabátokról, a dél-koreaiak költenek a világon a legtöbbet luxuscikkekre egy főre vetítve – közölte a Morgan Stanley.

A befektetési bank becslése szerint a személyes luxuscikkekre fordított dél-koreai összkiadások 2022-ben 24%-kal 16,8 milliárd dollárra, azaz fejenként mintegy 325 dollárra nőttek. Ez jóval több, mint a kínai és az amerikai állampolgárok által fejenként elköltött 55, illetve 280 dollár – ismertette a felmérés számait a CNBC.

A luxusmárkák szintén kiemelik az erős koreai eladásokat. A Moncler jelentése szerint dél-koreai bevételei a második negyedévben “több mint kétszeresére nőttek” a világjárvány előtti időszakhoz képest. A Cartier-tulajdonos Richemont Group pedig azt közölte, hogy Korea azon régiók közé tartozik, ahol 2022-ben kétszámjegyű növekedést értek el az eladások az egy és két évvel ezelőttihez képest.

A Prada szerint a kínai zárlatok hozzájárultak a 2022-es kiskereskedelmi teljesítmény 7%-os csökkenéséhez, a divatház szerint a visszaesést “enyhítette a koreai és délkelet-ázsiai erős teljesítmény“.

A Morgan Stanley elemzői kifejtették, hogy a dél-koreai vásárlók luxuscikkek iránti keresletét egyrészt a vásárlóerő növekedése, másrészt a társadalmi rang kifelé történő fitogtatásának vágya hajtja.

“A megjelenés és a pénzügyi siker nagyobb visszhangra találhat a dél-koreai fogyasztók körében, mint a legtöbb más országban”

– írták a jelentésben az elemzők.

A gazdagság kimutatása társadalmilag is elfogadottabb a koreai társadalomban. A McKinsey felmérése szerint a koreai válaszadók mindössze 22%-a tartja ízléstelennek a luxuscikkek mutogatását, szemben a japánok 45%-ával és a kínaiak 38%-ával.

A luxuscikkek iránti keresletet a háztartások vagyonának növekedése is támogatta. A Bank of Korea adatai szerint az ország háztartásainak nettó vagyona 2021-ben 11%-kal nőtt. A koreai háztartások vagyonának mintegy 76%-a ingatlanokban van, amelyek árai 2020 óta jelentősen emelkedtek.

A Bain & Company azonban óva intett attól, hogy az egy főre jutó mérőszámokat használják a luxuscikkek fogyasztására.

A luxus definíció szerint nem tömegpiaci termék” – mondta a Bain & Co partnere, Weiwei Xing a CNBC-nek.

Azt javasolnám, hogy a teljes luxuskiadást a középosztályhoz tartozó vagy annál magasabb szinten élő népesség számával arányosítsuk, ami sokkal értelmesebb mérőszám lenne a luxushoz való hozzáállás és fogyasztás tükrözésére” – mondta Xing, hozzátéve, hogy ez szűkítené a szakadékot.

Kiaknázatlan lehetőségek Kínában

A Morgan Stanley szerint a virágzó koreai luxuspiac mégis “jó előképe” annak, hogy mivé válhat a kínai luxuspiac, amely szerinte továbbra is “kiaknázatlan“. Az elemzők szerint a két ország hasonlóságot mutat a luxuscikkek mint státuszjelzők iránti hajlandóságban.

Jelenleg a dél-koreaiak egy főre jutó éves luxuscikk-költése több mint hatszorosa a kínaiakénak.

Globális szinten a McKinsey előrejelzése szerint a luxuspiac 2023-ban 5-10%-kal fog növekedni, amit az amerikai és kínai kereslet fog támogatni.

Arra számítunk, hogy a növekedés újraindul, miután Kína kilábal a jelenlegi Covid-hullámokból, ami az első negyedévre várható” – mondta Xing.

Rezsicsökkentés a cégautóhasználatban. NAV, a GDPR, ESG, NAIH megfelelés a gyakorlatban. A hagyományos, a hibrid és az elektromos autók erőssége és gyengéje? Ezt is megtudhatja AzÜzlet hagyományos Cégautó és flotttakonferenciáján.

2023 május 30. Airport Hotel Budapest **** superior

További információ és jelentkezés »»

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.