Hirdetés
Kezdőlap Tech Csúcsterhelés. Sosem látott adatforgalom a világhálón
No menu items!

Csúcsterhelés. Sosem látott adatforgalom a világhálón

A korona-járvánnyal összefüggésben elrendelt lakóhelyelhagyási korlátozások és a cégeknél alkalmazott home-office munka miatt drámain nő az internetes adatforgalom. Magyarországon a nagy terhelés miatt Orbán Viktor videoüzenete akadozva jelent meg a hálón. Svájc némi korlátozást is fontolgat. Meddig bírja a terhelést a NET?

Új világrekord itthon, és Németországban is

Akadozott a háló a túlterheléstől a miniszterelnök rendkívüli bejelentésekor https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/349072369320623/

Az elmúlt héten 10 százalékkal nőtt a netes adatforgalom. A világ legnagyobb szerverközpontja, a frankfurti De-Cix még nagyobb növekedést jelentett.

Az otthoni munkavégzés miatt jóval több a videokonferencia. A piacvezető Skype forgalma 50 százalékkal nőtt. Egyre több felhasználó kapcsolódik a VPN technológia segítségével, tehát virtuális magánhálózaton keresztül a munkahelyi szerveréhez. Ez is jelentősen megterheli a hálózatot. Nem kevésbé adatforgalom intenzívek az online videojátékok. Utóbbiak volumene 25 százalékkal nőtt egy hét leforgása alatt. Hasonló a növekedés a közösségi médiáknál. Viszont ezek részesedése a teljes adatforgalomban jóval kisebb. A De-Cix-nél elmondták, hogy az összes növekedésben kiugró a videómegosztók, elsősorban a YouTube és a Netflix részesedése.

A De-Cix-nél új világrekord is született: 91 terabit. Ennyi adatot egyetlen nap leforgása alatt egy szerverbázis még sosem továbbított. A De-Cix mellett más szerverszolgáltatók is igyekeznek megnyugtatni a felhasználókat: A rendszereket, ahogy eddig is, dinamikusan építik ki; fel vannak készülve a megnövekedett adatforgalomra.

Svájcban nem kizárt a korlátozás

Mindennek ellenére Svájcban a hatóságok már mérlegelik a rendkívül nagy adatforgalmat generáló videómegosztók, különösen a Netflix korlátozását. A streaming, tehát az azonnali adatfolyam sokkal jobban terhelik a hálózatot, mint a videókonferenciák, vagy egyéb, az otthoni munkavégzéssel összefüggő online aktivitás.

Sepp Huber: az azonnali adatfolyam terheli a legjobban a rendszert

Az ügyfeleink telekommunikációs magatartása eltér a szokásostól, ezért nem tudunk terveket, előrejelzéseket felállítani” – nyilatkozta a legnagyobb svájci szolgáltató, a Swisscom sajtófőnöke. Ezért azt sem tudta kizárni, hogy egyes helyeken akadozhat az adattovábbítás. A rendszer összeomlásától azonban nem tartanak. Sepp Huber azt is elmondta, hogy nem érkezett hozzájuk hivatalos megkeresés a hatóságoktól, amely bármilyen adatforgalmi korlátozásra kötelezné őket.

Új rekordok nálunk is

Magyarországon is megnőtt az adatforgalom, derül ki a legnagyobb magyar internetes csomópont, a Budapest Internet Exchange (BIX) grafikonjaiból. A Magyar Telekom 20-30 százalékos adatforgalmi bővülésről számolt be. Valamennyi telekommunikációs szolgáltató úgy nyilatkozott, hogy gőzerővel dolgoznak a kapacitásbővítésen.

Az új magyar rekord szerdán délután 15 és 16 óra között született. Orbán Viktor ekkor jelentette be a miniszterelnök a hiteltörlesztések felfüggesztését. A nagy terhelés miatt a videó akadozott. Az ilyen, kisebb zavarokat nem tudják a jövőben sem kizárni a szolgáltatók, de a rendszer összeomlását valószínűtlennek tartják.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Salát Gergely: bevetés előtt a kínai vakcina és a ‘kettős keringésű’ gazdasági program

Október végére kirukkolnak a kínaiak a Covid-19 vakcinával? A járvány a világ nagy részén szintet lépett azzal, hogy a politikusoknak dönteniük kellett: a gazdasági károk csökkentése érdekében milyen mértékben zárják le az országot; a kiindulópontnak számító Kínában úgy tűnik, már felülkerekedtek a járványon. Sőt, a vakcinafejlesztéssel is nagyon jól állnak. A receptről és az új kínai gazdaságpolitikáról beszélt AzÜzletnek Salát Gergely sinológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének docense, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Tőzsde – Emelkedéssel nyitott New York

Emelkedéssel nyitottak kedden a New York-i tőzsde irányadó indexei. A kockázatvállalási hangulatot fűti, hogy az amerikai szenátus szavazni készül a koronavírus-járvány által sújtott kisvállalkozások támogatását célzó csomagról.

Covid vakcina – az oroszokat hamarosan beoltják

November végén tömegesen alkalmazhatják a Covid-19 elleni vakcinát Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója

Kamatdöntés – erősödött a forint

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését.

Hírek

Covid vakcina – az oroszokat hamarosan beoltják

November végén tömegesen alkalmazhatják a Covid-19 elleni vakcinát Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója

Kamatdöntés – erősödött a forint

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését.

Wifi a Holdon. A Nokia 4G hálózatot telepít

Negyedik generációs mobilhálózatot épít ki a Hold felszínén a Nokia az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megbízásából - jelentette be a finn telekommunikációs vállalat.

Harmincéves az Alkotmánybíróság – az MNB emlékérmével tiszteleg

Az Alkotmánybíróság megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Miskolc. Újra látták a városban kóborló medvét

A vasárnap hajnali észlelés után hétfőn, a kora reggeli órákban is látták a Miskolcra bekóborló medvét a lyukóvölgyi térségben - közölte az önkormányzat sajtóosztálya.

Szerdától olcsóbb lesz a benzin, a gázolaj viszont drágul

Szerdától a benzin ára bruttó 2 forinttal csökken, a gázolajé viszont bruttó 2 forinttal emelkedik a hazai töltőállomásokon.

Előrejelzés. A hét közepére melegebb idő várható és a nap is kisüt

A hét elején néhol még mínuszok is várhatók hajnalban, a hét közepén viszont melegszik a levegő és pár napra ismét visszatérnek a 20 Celsius-fok körüli maximumok. Sok lesz a napsütés, de szombaton többfelé várható eső - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Koronavírus – Szlovéniában minden ötödik vírusteszt pozitív lett

Szlovéniában minden ötödik koronavírus-teszt pozitív eredményt hozott szombaton, eddig a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek aránya a tesztekhez képest - derült ki a válságkabinet jelentéséből.

Megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón

A tanzániai hatóságok szerint  sikerült megfékezni az Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón tomboló erdőtüzet, amely a hegyet is magába foglaló nemzeti park területének öt százalékát perzselte fel.

Megkérdőjelezte a WHO eredményeit a remdesivir gyártója

Megkérdőjelezte a gyártó Gilead az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kutatásának eredményeit, amelyek szerint a remdesivir nevű szer nem segít az új koronavírus okozta betegség miatt ápoltakon. A gyógyszert hazánkban is gyártja a Richter Gedeon gyógyszergyár.

Mélyhűtött hússal vihették be újra a vírust Kínába

A kelet-kínai Csingtao egészségügyi hatóságainak vizsgálata szerint a helyi kikötőben dolgozó munkások importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződhettek meg a koronavírussal, amely ezt követően gondatlanság miatt fertőzhetett meg másokat is a munkásokat ellátó kórházban.

Karambol a világűrben? Egy hajszálon múlt

Éppen csak elkerülte az összeütközést két egymáshoz közel került űrszemét - közölte a LeoLabs, a földkörüli pályán keringő objektumokat radarral megfigyelő cég.

Gazdaság

Marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott.

Törlesztési moratórium: megszavazták a hosszabbítást

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.

Újabb amerikai bank ment csődbe

Háromra nőtt az idén csődbe jutott amerikai bankok száma. Tavaly négy bank húzta le a rolót, tavalyelőtt egy sem.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Szeptemberben a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként 1,7 százalékkal, 109 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

MNB: marad az egyhetes betét kamata

Negyedik alkalommal hirdette meg a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank.

Fizetési mérleg – 214 millió euró hiány augusztusban

Augusztusban 214 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, a hiány 83 millió euróval kisebb volt az előző havi 297 millió eurónál - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom