Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Daimler búcsú - Kínai lesz a Smart
No menu items!

Daimler búcsú – Kínai lesz a Smart

Sikertelensége ellenére 21 évig kitartott a Smart gyártása mellett a Mercedes-konszern. Eladták a márkát kínaiaknak. Az eset példázza az autóipar fejlődési irányát.

Problémás gyerek

Jól illik a Smartra a német ’Sorgenkind’ kifejezés: problémás gyerek. Mindkét fele találó a Mercedest is gyártó Daimler-konszern autómárkájára. Sok milliárd eurós veszteséget okozott, mégis védték, fejlesztették, szerették. Gyártása pénzügyileg sosem volt kifizetődő, ennek ellenére kitartottak mellette. Most sem megszüntetésről vagy egyszerű eladásról van szó. ‘Hagyják kirepülni védő szárnyaik alól’.

A Mercedes génjeit hordozó Smart 2022-től Kínában készül és elektroautó lesz. Az ideális új otthon. A sok százmillió metropoliszban élő kínai körében eladási sláger a kisautó. Egyedüliként a világon nyereséget termel. Elektromos hajtással piacvezetői szerepre tör. Ez a legdinamikusabban bővülő autópari szegmens Kínában. Az állam adókedvezményekkel ösztönöz elektroautó vásárlására és a megapoliszokban sem kell évekig rendszámra várni ill. azt horribilis áron megvásárolni, ha az új autó villanymeghajtású.

Nagy tervek – Geely Holding 

Dieter Zetsche

Dieter Zetsche, a Damiler elnöke minden ellenvélemény és gazdasági racionalitás ellenére védelmezte a Smartot. Büszke apaként tekintett rá, aki csak akkor engedi kirepülni a porontyát, ha tudja, hogy meg fogja állni a helyét. Májusi visszavonulása előtt érzelmileg a Smart jövőjének biztosítását tarthatta legfontosabb feladatának.

A vevő a kínai Geely. Egy sokáig az európaiakat másoló és lesajnált, de ma már évi 200 milliárd dolláros forgalmat és 1,5 millió eladását felmutató, 80 ezer embert foglalkoztató autókonszern. Bekebelezte a Volvot és a Lotust is.

Az üzlet a kínaiaknak is fontos. Ezt mutatja, hogy a Geely tulajdonosa, Li Shufu ott volt, amikor Zetsche és a kínai cég elnöke, An Conghui a kamerák előtt aláírták az eladási szerződést. Sőt, egyedülálló módon a Geely Smart számára alapított leányvállalatának igazgatótanácsába is be fog ülni. „Nagy tisztelettel tekintünk a Smartra. Értékes márka, amelyet ennek megfelelően kezelünk” – mondta az aláírás után. „A Daimler egyenrangú partnereként mindet meg fogunk tenni a sikerért” – folytatta. Nem titok, hogy a kínaiak kész stratégiával veszik át a kétüléses német autómárkát.

An Conghui, A Geely Holding elnökén kívül a szerződés megkötésén  a tulajdonos Li Shufu sem maradt távol az eseménytől, amikor Dieter Zetsche aláírta a megegyezésről szóló dokumentumot

A németek nem szállnak ki teljesen

A nyilatkozatból is kiderül, hogy a Daimler nem tűnik el a Smart életéből. Részesedése lesz a Geely leányvállalatában.

Az üzlet nagy terhet vesz le a Daimler kutatási részlegét vezető Ola Kallenius válláról, aki májustól a konszern új elnöke lesz. Nyilvánvaló volt, hogy a Smarttal történnie kell valaminek. Eddig a Renault-tal kooperálva készült az autó, de nem volt jó a viszony. Hiányzott a világos munka- és felelősségmegosztás. A kínaiakkal másképp lesz: a Geely reszortja a fejlesztés, a gyártás és az értékesítés, a Daimleré a designe.

Zetsche nem félti a Smartot az átalakulástól, mert „az új megoldásokra, a forradalmi változásokra nyitott emberek autója, mindez benne van a márka DNS-ében.”

A kínaiak nélkül nem megy

Li Shufu

A Smart-üzlet minta lehet a Daimler és a Geely további kooperációja számára. Az együttműködés biztosan tovább fog menni. „Nem dugjuk homokba a fejünket. Az új kihívásokra új üzleti modellekkel kell válaszolni. Vizsgáljuk, melyik lenne mindkét oldal számára a legideálisabb – mondta Shufu.

Már nem félnek a kínai milliárdostól Stuttgartban. Amikor tavaly tavasszal bejelentette, hogy részvénycsomagot vásárolt és a meghatározó tulajdoni hányadot szerzett a Daimlerben, nagy volt az ijedség a németek között. Ma már tudják, a kínaiakkal való együttműködésnek nincs alternatívája. A lehető legjobbat kell kihozni a kényszerből.

Az első lépés egy közös prémium Shuttle-szolgáltató alapítása volt. Mérföldkő a sokáig lenézett kínai autóipar történetében. A Geely a talán legjobb nevű és legnagyobb múltú autógyártó, a Mercedes-Benz egyenrangú partnere lett.

Daimler – érzékeny búcsú

Katrin Adt

A Smart pénzügyi sikertelensége ellenére a Daimler-konszern megbecsült tagja volt. Ezt mutatja, hogy „a márkáért felelős leányvállalat egyetlen dolgozója sem fogja elveszíteni a munkahelyét” – mondta Zetsche. Hozzátéve, hogy „Smart-team 21 éven keresztül szenvedélyről és kreativitásról tett tanúbizonyságot.” A Smartot eddig irányító Katrin Adt továbbra is vezető pozíciót fog betölteni Stuttgartban.

A benzines Smartok gyártása a hónap végén leáll. A részben elektromos meghajtásúak, a kínai produkció kezdetééig, 2022-ig tovább készül. A hambuchi üzem nem zár be. 500 millió eurós fejlesztéssel fitté teszik a villanymeghajtású Mercedes-modell, az EQ gyártására.

Zetsche arcán látszott a meghatottság, amikor az aláírási ceremónia végén köszönetet mondott a smartosok „kiváló munkájáért.”

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megjött az utolsó két Leopard harckocsi is Tatára

Megérkezett Tatára a 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő, a páncélosok első lövései dördültek el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén.

Emberiség elleni bűntettért – életfogytiglan. Az Iszlám Állam katonáját elitélték Budapesten

Életfogytiglanra ítélte emberiesség elleni, emberölésekkel megvalósított bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Törvényszék első fokon. A vádlott leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Tőzsde – Enyhén pozitív kezdés New Yorkban

A szerdai vegyes zárás és az S&P-500 index rekordja után csekély emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.

Csokimikulások tesztje: egy volt zsírosabb a kelleténél

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumában megvizsgált 17 csokoládémikulásból mindössze egy zsírtartalma volt magasabb a csomagoláson feltüntetettnél.

Hírek

Megjött az utolsó két Leopard harckocsi is Tatára

Megérkezett Tatára a 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő, a páncélosok első lövései dördültek el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén.

2020 QG – Rakéta a Föld körül keringő titokzatos objektum

Egy 54 éves rakéta, nem pedig aszteroida a Föld körül ideiglenesen keringő titokzatos objektum - erősítették meg amerikai csillagászok.

Emberiség elleni bűntettért – életfogytiglan. Az Iszlám Állam katonáját elitélték Budapesten

Életfogytiglanra ítélte emberiesség elleni, emberölésekkel megvalósított bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Törvényszék első fokon. A vádlott leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Új elnöke van a Magyar Gumiabroncs Szövetségnek

Sipőcz Győző, a Goodyear kelet-európai kiskereskedelmi operatív vezetője váltotta a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöki székében Tokaji Vilmost, aki az elnökség tagja marad.

Richter – bővülő portfólió. Globális forgalmazási jog az Evra fogamzásgátló tapaszra

Jelentősen nő a Richter Gedeon Nyrt. nőgyógyászati termékekből származó árbevétele a következő években, a  bejelentett, több mint 78 milliárd forintos (263,5 millió dollár) portfólió-bővítést a cég saját forrásból valósítja meg - jelentette be Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke online sajtótájékoztatóján.

Korrupciógyanú. Felmentették az agrártárca helyettes államtitkárát

Hivatali vesztegetés miatt nyomoznak az Agrárminisztériumban: az ügy érintettje Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, akit egyes jelentések szerint bilincsben vezettek el. Az államtitkárt Nagy István miniszter felmentette tisztségéből.

Koronavírus – Németország. Meghosszabbítják a korlátozásokat

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat, Németországban január 10-ig, járványhelyzet reméltnél lassabb javulása miatt, néhányat szigorítanak is átmenetileg - jelentette be a kancellár.

Életveszélyes is lehet a hamis vakcina – riasztott az Interpol

A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos bűncselekmények veszélyére figyelmeztetett az Interpol. A nemzetközi rendőri ügynökség szerint a szervezett bűnözői csoportok hamisított vakcinák árusításába kezdhetnek.

Emlékérmék a MOB alapításának 125 éves évfordulójára

A Magyar Olimpiai Bizottság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Szálló por – Putnokon veszélyes, több helyen egészségtelen a levegő

A magas szállópor-koncentráció miatt számos városban tovább emelkedett a légszennyezettség.

Januártól drágulnak a pályamatricák

A személygépkocsikra (D1 díjkategória) jövőre az éves autópálya-matrica 44 660 forint, a megyénkénti 5200 forint, a tíznapos heti 3640 forint, a havi 4970 forint lesz - derült ki a autopalyamatrica.hu-n közzétett tájékoztatásból.

Leszállt a Holdra a Csang’o-5 kínai űrszonda – talajmintát gyűjt

Sikeresen leszállt a Holdra kedden a Csang'o-5 kínai űrszonda - jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség.

Gazdaság

Új MFB-hitel vállalkozásoknak – 90 milliárdos keretösszeggel

Új hiteltermék-változatot indít az MFB Csoport vállalkozások számára: az MFB Krízis Hitel Plusz december 7-től igényelhető - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Az MNB szerint K-alakú kilábalás jön

A magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége erős maradt, de a kilábalás nem minden gazdasági szektort érint majd egyformán, ezért a gazdaságtámogató intézkedések előtérben maradhatnak - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a novemberi Pénzügyi stabilitási jelentést ismertetve.

Kivonul Magyarországról az Aegon biztosító

A VIG (Vienna Insurance Group) megveszi a holland Aegon biztosító közép- és kelet-európai részlegét - közölte az osztrák cég.

Az OTP kivonult Szlovákiából

Az OTP Bank pénzügyileg is lezárta szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko értékesítését a belgiumi székhelyű KBC Csoportnak. A vételár nem nyilvános.

Az MNB zöld ajánlást készít a bankoknak

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján.

MNB: hamarosan jön a vállalati zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, ezért a jövőben a vállalatok számára is  bevezeti a zöld hitelt. De a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is kitűzte célul - mondta az MNB alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom