Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Dánia tenger alatti szén-dioxid-temetésbe kezdett
No menu items!

Dánia tenger alatti szén-dioxid-temetésbe kezdett

A dán kormány több vállalatnak is zöld utat adott a szén-dioxid (CO₂) tengerfenék alatti tárolására. Évente több millió tonna szén-dioxidról van szó.

Dánia kiadta az első engedélyeket a vállalatoknak arra, hogy CO₂-t nagyobb mennyiségben tároljanak az Északi-tenger feneke alatt. Az engedélyeket a TotalEnergies, valamint az Ineos és a Wintershall Dea vállalatok konzorciuma kapta meg – jelentette be a dán klímavédelmi minisztérium. Ez azt jelenti, hogy a munka azonnal megkezdődhet.

Illusztráció: Bigstock

A Spiegel által idézett közlemény szerint a két projekt 2030-tól várhatóan évente akár 13 millió tonna szén-dioxidot is képes lesz tárolni az Északi-tenger dániai része alatt. “A CO₂-tárolás iparosítása azért fontos, mert így nagyobb lesz a kapacitás, és mert olcsóbb lesz számunkra az éghajlati céljaink elérése” – mondta Lars Aagaard éghajlat- és energiaügyi miniszter.

A Dán Energiaügynökség azt javasolta, hogy a minisztérium adja meg a szóban forgó vállalatoknak az első három engedélyt az északi-tengeri nagyobb CO₂-tárolási lehetőségek felkutatására. Ez fontos lépés Dánia CCS-stratégiája felé. A CCS a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás rövidítése. Az eljárás a kibocsátott CO₂-t felfogja és a föld alá szivattyúzza.

A TotalEnergies projektje a Bifrost, míg az Ineos és a Wintershall Dea konzorciumáé a Greensand nevet viseli. A Greensand két hónappal ezelőtt már megkapta a Dán Energiaügynökség jóváhagyását egy kísérleti projektre, amelynek keretében 15 ezer tonna CO₂-t tárolnának egy volt északi-tengeri olajmezőn.

Eltérő nézetek

A CO₂ tárolása a CCS segítségével ellentmondásos és még mindig viszonylag drága. A Greenpeace szerint a CCS “nem bizonyított, energiaigényes, kockázatos és drága“. Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) azonban az 1,5 fokos cél elérésének módjáról szóló jelentésében alapvető szerepet szán a CCS-nek: 2100-ra világszerte mintegy 700 milliárd tonna CO₂-t kell tárolni – ez több, mint amennyit az összes ország jelenleg 15 év alatt kibocsát.

Más országok már építenek ilyen CCS-kísérleti erőműveket. Norvégiában az Equinor olajvállalat több millió tonna európai ipari üzemekből származó klímagázt akar a partoknál lévő sziklaképződménybe injektálni. Hollandia és Belgium is a föld alá akarja juttatni az éghajlati gázokat. Rotterdam, Antwerpen és Gent kikötői már tervezik és építik a CCS-berendezéseket, hogy a CO₂-t csővezetéken keresztül az Északi-tenger alatti két üres gázmezőbe szivattyúzzák.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.