Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Döbbenetes német gazdasági fordulat: megszűnt az exporttöbblet
No menu items!

Döbbenetes német gazdasági fordulat: megszűnt az exporttöbblet

Több mint 30 év után először lett deficites a német külkereskedelmi mérleg. Illusztráció: Bigstock

Németország már nem exportál többet, mint amennyit más országoktól vásárol, ami rávilágít arra a feszültségre, amellyel a német és más európai gazdaságok az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt szembesülnek.

A Destatis adatai szerint Németország májusban 1 milliárd euró külkereskedelmi hiányt könyvelt el. Ez jelentős pillanatot jelent a német gazdaság számára, amely több évtizeden át kereskedelmi többletet jelentett. Ez idáig 1991-ben volt az utolsó alkalom, amikor az ország havi kereskedelmi deficitet jelentett.

A magas szintű export fontos gazdasági hajtóerő volt, és ezt a kereskedelmi többletet még Donald Trump korábbi amerikai elnök is támadta, aki azt akarta, hogy az amerikaiak több Egyesült Államokban gyártott terméket vásároljanak.

Németország dicsőített kereskedelmi többlete megszűnt” – írta Carl Weinberg, a High Frequency Economics vezető közgazdásza friss jegyzetében, hozzátéve, hogy

“az energia, az élelmiszerek és az anyagok importjának magasabb árai felhúzzák az importszámlát”.

Németország májusi exportja az ország statisztikai hivatala szerint még mindig 11,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, bár 0,5 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál. Az importszámla azonban 27,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és ezt már nem tudta ellensúlyozni a külföldi eladásaival.

Németország – sok más európai országhoz hasonlóan – többet fizet az energiáért és az élelmiszerekért, különösen az ukrajnai orosz invázió nyomán. Oroszország, amely kulcsfontosságú energiaexportőr Európába, csökkentette az EU-ba irányuló gázáramlást, ami új bizonytalanságot hozott az energiapiacra és felhajtotta az árakat.

Emellett Ukrajna, amely a búza és más élelmiszeripari termékek fontos exportőre, nem tudta ugyanolyan ütemben külföldre küldeni termékeit, mint a háború előtt. A gazdák sem tudnak ugyanolyan ütemben vetni és ültetni, mint korábban, ami a betakarítás idején az élelmiszerárak emelkedését eredményezheti.

Előrejelzésünk szerint a folyó fizetési mérleg többlete idén a GDP 4,1 százalékára csökken, ami a tavalyi 7,6 százalékhoz képest a legalacsonyabb 2004 óta” – mondta Felix Huefner, a UBS Investment Bank vezető európai közgazdásza a CNBC-nek, az előrejelzés fő mozgatórugójaként a magasabb energiaárakból eredő magasabb nominális importot és a gyengébb exportot említve.

Jön a GDP-csökkenés?

A legfrissebb adatok egy olyan időszakban érkeztek, amikor egyre több közgazdász beszél arról, hogy a következő 12 hónapban recesszió várható Európában. Az euró kedd reggel két évtizedes mélypontjára esett az amerikai dollárral szemben, mivel egyre több befektető számol a gazdasági zavarok nagyobb esélyével.

Chris Scicluna és Emily Nicol, a Daiwa Capital két közgazdásza szerint Németország 1991 óta első kereskedelmi deficitje az árváltozásokat és a folyamatos exportgyengülést tükrözi.

Mivel a német importárak éves növekedési üteme májusban (30,6 százalék év/év) majdnem kétszerese volt az exportárakénak (15,9 százalék év/év), Németország külkereskedelmi mérlegének romlania kellett” – írták jegyzetükben.

A relatív árak elmozdulásától eltekintve azonban az exportvolumenek folyamatos gyengesége – részben a kínálati korlátokkal összefüggésben – szintén szerepet játszott” – tették hozzá.

Mint írták, az adatok alapján "nagy a valószínűsége" annak, hogy a nettó kereskedelem a második negyedévben letörte a német gazdasági növekedést, "és növeli annak kockázatát, hogy a német GDP az elmúlt negyedévben zsugorodott".

Emellett Jens Sudekum, a németországi Düsseldorfi Versenygazdasági Intézet közgazdászprofesszora a CNBC-nek azt mondta, hogy arra számít, hogy “a szokásos kereskedelmi többlet később újra létrejön“, ha az energiaárak csökkennek.

De a recesszió még mindig fenyeget, ha az energiaárak tovább emelkednek” – tette hozzá. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Ford elektromos autó helyett pickup-ot gyárt kanadai üzemében

  A Ford Motor úgy döntött, hogy azt a kanadai...

Vizsgálat: Boris Johnson kormánya csúnyán benézte a Covidot

Egy vizsgálat megállapította, hogy Nagy-Britannia rosszul volt felkészülve a...

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal az ALDI ellen

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.