Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Döbbenetes német gazdasági fordulat: megszűnt az exporttöbblet
No menu items!

Döbbenetes német gazdasági fordulat: megszűnt az exporttöbblet

Több mint 30 év után először lett deficites a német külkereskedelmi mérleg. Illusztráció: Bigstock

Németország már nem exportál többet, mint amennyit más országoktól vásárol, ami rávilágít arra a feszültségre, amellyel a német és más európai gazdaságok az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt szembesülnek.

A Destatis adatai szerint Németország májusban 1 milliárd euró külkereskedelmi hiányt könyvelt el. Ez jelentős pillanatot jelent a német gazdaság számára, amely több évtizeden át kereskedelmi többletet jelentett. Ez idáig 1991-ben volt az utolsó alkalom, amikor az ország havi kereskedelmi deficitet jelentett.

A magas szintű export fontos gazdasági hajtóerő volt, és ezt a kereskedelmi többletet még Donald Trump korábbi amerikai elnök is támadta, aki azt akarta, hogy az amerikaiak több Egyesült Államokban gyártott terméket vásároljanak.

Németország dicsőített kereskedelmi többlete megszűnt” – írta Carl Weinberg, a High Frequency Economics vezető közgazdásza friss jegyzetében, hozzátéve, hogy

“az energia, az élelmiszerek és az anyagok importjának magasabb árai felhúzzák az importszámlát”.

Németország májusi exportja az ország statisztikai hivatala szerint még mindig 11,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, bár 0,5 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál. Az importszámla azonban 27,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és ezt már nem tudta ellensúlyozni a külföldi eladásaival.

Németország – sok más európai országhoz hasonlóan – többet fizet az energiáért és az élelmiszerekért, különösen az ukrajnai orosz invázió nyomán. Oroszország, amely kulcsfontosságú energiaexportőr Európába, csökkentette az EU-ba irányuló gázáramlást, ami új bizonytalanságot hozott az energiapiacra és felhajtotta az árakat.

Emellett Ukrajna, amely a búza és más élelmiszeripari termékek fontos exportőre, nem tudta ugyanolyan ütemben külföldre küldeni termékeit, mint a háború előtt. A gazdák sem tudnak ugyanolyan ütemben vetni és ültetni, mint korábban, ami a betakarítás idején az élelmiszerárak emelkedését eredményezheti.

Előrejelzésünk szerint a folyó fizetési mérleg többlete idén a GDP 4,1 százalékára csökken, ami a tavalyi 7,6 százalékhoz képest a legalacsonyabb 2004 óta” – mondta Felix Huefner, a UBS Investment Bank vezető európai közgazdásza a CNBC-nek, az előrejelzés fő mozgatórugójaként a magasabb energiaárakból eredő magasabb nominális importot és a gyengébb exportot említve.

Jön a GDP-csökkenés?

A legfrissebb adatok egy olyan időszakban érkeztek, amikor egyre több közgazdász beszél arról, hogy a következő 12 hónapban recesszió várható Európában. Az euró kedd reggel két évtizedes mélypontjára esett az amerikai dollárral szemben, mivel egyre több befektető számol a gazdasági zavarok nagyobb esélyével.

Chris Scicluna és Emily Nicol, a Daiwa Capital két közgazdásza szerint Németország 1991 óta első kereskedelmi deficitje az árváltozásokat és a folyamatos exportgyengülést tükrözi.

Mivel a német importárak éves növekedési üteme májusban (30,6 százalék év/év) majdnem kétszerese volt az exportárakénak (15,9 százalék év/év), Németország külkereskedelmi mérlegének romlania kellett” – írták jegyzetükben.

A relatív árak elmozdulásától eltekintve azonban az exportvolumenek folyamatos gyengesége – részben a kínálati korlátokkal összefüggésben – szintén szerepet játszott” – tették hozzá.

Mint írták, az adatok alapján "nagy a valószínűsége" annak, hogy a nettó kereskedelem a második negyedévben letörte a német gazdasági növekedést, "és növeli annak kockázatát, hogy a német GDP az elmúlt negyedévben zsugorodott".

Emellett Jens Sudekum, a németországi Düsseldorfi Versenygazdasági Intézet közgazdászprofesszora a CNBC-nek azt mondta, hogy arra számít, hogy “a szokásos kereskedelmi többlet később újra létrejön“, ha az energiaárak csökkennek.

De a recesszió még mindig fenyeget, ha az energiaárak tovább emelkednek” – tette hozzá. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom