Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Durván drágulhat a sör Németországban
No menu items!

Durván drágulhat a sör Németországban

A kép illusztráció. Forrás: Bigstock

Hatalmas költségnövekedésre panaszkodnak a német sörfőzők a magas energiaárak, valamint a sörmaláta és csomagolóanyagok meredek drágulása miatt. Az sem kizárt, hogy egy korsó sör hamarosan 7,50 euróba kerül majd.

Bár Németországban az infláció enyhülni látszik, a gazdasági szereplők óvatosan optimisták, gázhiánynak pedig egyelőre nincs jele, egy magát kulturális értéknek tekintő iparág mégis kongatja a vészharangot: a sörgyártók, akik a fogyasztókra háruló költségek jelentős növekedésére figyelmeztetnek – írja a Spiegel.

Ha a sörfőzdék és a vendéglátósok a többletköltségeket teljes mértékben áthárítják a fogyasztókra, akkor az év végére 7,50 euró lesz fél liter sör” – mondta Stefan Fritsche, a Berlin-Brandenburgi Sörgyárak Szövetségének alelnöke és a neuzellei kolostori sörfőzde ügyvezető igazgatója.

Ugyanakkor sok vásárló nem hajlandó jelentősen magasabb árat fizetni a sörért. Az ágazat ezért “a német sörfőzés történetének legnagyobb kihívásával” néz szembe. Sok sörfőzdét a bezárás fenyeget. Fritsche kijelentette:

“Sörcsúcsra van szükség a kancellári hivatalban, hogy megőrizzük Németország legfontosabb kulturális értékét!”

A Német Sörfőzők Szövetsége (DBB) szintén áremelkedést jósol. A szövetség szerint mindenekelőtt a nyersanyagok, a csomagolóanyagok, valamint a személyzet és a logisztika meredeken emelkedő költségei terhelik a vállalatokat.

A szövetség szerint a szénsav tavaly novemberben 90 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. Eközben a kupakok ára több mint kétszeresére emelkedett, a címkék drágulása pedig 30 százalékos volt.

De ami a legfontosabb, hogy a DBB adatai alapján a komló 35 százalékkal, a sörmaláta 90 százalékkal drágult egy év alatt.

A német sörgyártó ipar 2022 január-novembere között 3,2 százalékkal 81,2 millió hektoliter sörre (az alkoholmentes fajták nélkül) növelte eladásait.

Ez azonban csak első pillantásra jelent pozitív jelzést, hiszen a 2019-es, Covid előtti évben a sörértékesítés 85,2 millió hektoliter volt az első tizenegy hónapban – közölte a szövetség.

Összességében azonban a Német Sörfőzők Szövetsége szerint az ágazat sokkal rugalmasabbnak bizonyul, mint korábban, a három évig tartó válság után.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.