Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság É-Macedónia: az instabilitás nem számít, ha a munkaerő olcsó?
No menu items!

É-Macedónia: az instabilitás nem számít, ha a munkaerő olcsó?

Macedónia, azaz Észak-Macedónia elhelyezkedése. Határvidék   Kép/Forrás/Hasznos infók

Nemzeti hovatartozásról szóló vita dúl a Balkánon. A külföldi cégeket mindez nem érdekli. Észak – Macedónia sláger lett az utóbbi években. Egymás után nyílnak a verhetetlenül olcsó munkaerőre építő gyárak.

Görögök, bolgárok, vagy macedónok?

Amikor a XIX. száza végén egy angol utazó az Oszmán Birodalomhoz tartozó Makedónia egyik kisvárosában, Manastirban a nemzetiségükről kérdezte az embereket, a válasz egyöntetű volt: „Görög vagyok!” Amikor egy évvel később ott járt, már szinte mindenki bolgárnak mondta magát. Manastir ma Bitola néven Észak-Macedónia harmadik legnagyobb városa. A legutóbbi népszámláláson a 71 ezer lakosból 69 ezer makedónnak mondta magát. A jelenséget ’függő identitás’ néven írja le a szakirodalom: a nemzetiségi hovatartozást a nyelvi és kulturális kötődésnél jobban meghatározzák a politikai viszonyok.

A macedón nemzet alig 80 éve létezik. A történelmi Makedónián belül pedig csak a XX. század folyamán kilencszer változtak különböző nemzetállamok határai. A területen ma is több ország osztozik. Észak-Macedónia csak egy közülük.

Egy bolgár belpolitikai játssza

A macedón polgárok és a kormányzó politikusok az európai integráció elkötelezett támogatói. A csatlakozási tárgyalások azonban egy éve állnak Bulgária vétója miatt.

Mindez egy 2020 nyarán kezdődött bolgár belpolitikai hatalmi játszma része. Egy kis szélsőjobboldali párt ultimátumot adott a parlamenti többség nélkül maradt kormányának a külső támogatásért cserébe: Szófiának el kell érnie, hogy a macedónok országuk neve után saját megnevezésükön is változtassanak és írják az alkotmányukba, hogy ’Észak-Macedóniát bolgár nemzetiségű állam’.

Az őszi előrehozott választásokon a zsaroló párt kiesett a parlamentből. A megerősödött kormánypártok viszont továbbra is kitartanak a követelés mellett. Amíg Szkopje nem teljesíti azt, blokkolják a felvételi tárgyalások megkezdését. Akaratlanul, de Albánia is kárvallott. Brüsszel ugyanis együtt akarja lefolytatni a két ország csatlakozási tárgyalásait.

Csapások sorozata

A macedónok minden bizonnyal 30 éve a legsikertelenebb nemzet az európai politikában. Jugoszlávia szétesésekor az európai államok évekig megtagadták az ország elismerését, habár a szakértők szerint minden, a nemzetközi közösség által támasztott követelménynek megfelelt.

Amikor pedig a 2 milliós ország a 2000-es évek elején a polgárháború szélén állt, az EU nem tudta a csatlakozás reményével deeszkalálni a helyzetet. Athén még azt is megvétózta, hogy Macedónia felvétel ígéretet kapjon, amíg északi szomszédja nem változtat a névén. Görögország 2008-ban Macedónia NATO-felvételét is megvétózta.

Történelmet építenek

Nem meglepő, hogy a nyugatban sokszorosan csalódott macedónok az eurószkeptikus Nikola Gruevskit bízták meg az ország vezetésével. Az egyre autoriterebb stílusban kormányzó politikus Brüsszel helyett Moszkvával kereste az együttműködést. E mellett ’történelmet akart csinálni’ a fiatal nemzetnek. Skopjéban egymás után épültek a giccsbe hajló, historizáló paloták, templomok, szobrok. Gyenge minőségben, márvány és gránit helyett gipszből. ’Nagymúltú, európai nemzet vagyunk!’ – voltak hivatottak a világ tudtára adni a néhány év után omladozni kezdő épületek.

Az integráció minden előtt

Gruevski 2016-os bukása óta Macedónia ismét nyugati irányt vett. Az energikus külügyminiszter, Nikola Dimitrov megdöntötte az évtizedes tabut: az integráció érdekében elfogadtatta honfitársaival a görögök követelését. 2018 óta ’Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság’ (Former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM) helyett ’Észak-macedón Köztársaság’ Macedónia hivatalos neve.

Görögország Jugoszlávia szétesése óta attól tart, hogy a tőle északra fekvő, ’Macedónia’ nevű ország igényt támaszthat a történelmi Makedónia Görögországhoz tartozó részére.

A nyugati vezetők, ha maguk között fejcsóválva is, de végig a görögök oldalán álltak, akik semmilyen kompromisszumra nem voltak hajlandók, és 25 éven keresztül blokkolták a macedónok európai integrációját. Ezzel a tagállamok szembementek az EU egyik alapelvével, amely szerint tisztán kétoldalú konfliktusok egy tag és egy tagjelölt között nem állhatnak az integráció útjában. Így például a tengeri határvita ellenére Szlovénia se tudta megakadályozni Horvátország uniós csatlakozását.

Amikor végre rendeződött a görög-macedón vita, Bulgária egy új, még inkább mondvacsinált konfliktust eszkalált.

Magasabb dimenzió

A bolgároknak valószínűleg nem lenne politikai erejük a macedónok integrációját blokkolni, ha ezzel nem játszanának más tagállamok kezére. Párizsban nagy kárörömmel szemlélik a fejleményeket. Emmanuel Macron ugyanis ellenezi újabb balkáni országok felvételét.

A magyar biztos, Várhelyi Olivér által jegyzett májusi jelentés szerint külön kellene választani Albánia és Macedónia ügyét és csak az előbbivel kellene megkezdeni az érdemi felvételi tárgyalásokat.

Balkáni anakronizmus

Georgi Delchev Kép/Forrás/Wikipedia

A Süddeutsche Zeitungban megszólaló történész, Ulf Brunnbauer anakronisztikusnak tartja a bolgár-macedón vitát. „Arra az időre emlékeztet, amikor Párizs és Berlin azon vitatkozott, hogy a Frank Birodalom VIII. századi megalapítója, Nagy Károly német vagy francia volt-e” – mondja a Regensburgi Egyetem professzora, a bolgár történelem szakértője. Hozzáteszi, hogy most hasonló vita zajlik a Balkánon a XIX. századi forradalmár, Georgi Delchev körül. Szófiában bolgár nemzeti hősként, Szkopjéban a legnagyobb macedónként ünneplik.

Delchev a ma Görögországhoz tartozó Kilkiszben született, bolgár iskolába járt, majd a mai Észak-Macedóniában dolgozott tanárként. Mindezt tehát a történelmi Makedónia területén tette és számos politikai tartalmú, a szabadságért síkra szálló írásában egyetlen szót sem vesztegetett saját nemzetiségére.

A tyúk vagy a tojás?

Nem fog segíteni a konfliktus rendezésében, hogy a ’macedón nyelv’ besorolása igazi hitvita. Számos érv szól a mellett, hogy a bolgárral rokonságban álló, arra hasonlító önálló nyelv, mint az olasz és a spanyol. Ahogy a mellett is, hogy a bolgár egy nyelvjárása, ahogy az Ausztriában beszélt német.

„Egy nyelv akkor tekinthető önállónak, ha van egy hadsereg, amelyben azt beszélik” – írta a német nyelvtudós, Max Weinreich a két világháború között.

Hitvita lehet az is, hogy van-e bolgár kisebbség Macedóniában és macedón Bulgáriában, vagy egy népről van szó, akiknek tagjai más dialektust beszélnek. „Nem a politikusok szava a döntő, hanem hogy vannak-e a két országban, akik etnikai kisebbségnek érzik magukat” – véli Brunnbauer professzor.

A gazdaságot hidegen hagyja

A gazdasági szereplőket igazán nem érdekli a vita, Macedónia neve és politikai instabilitása. Patrick Martens, a Német-Macedón Kereskedelmi- és Iparkamara (DIHK) vezetője szerint a politikai és jogi kiszámíthatatlanság nem riasztja el a befektetőket.

„Macedónia sláger lett az utóbbi években. Politikailag instabil, jogilag kiszámíthatatlan, rossz az infrastruktúra és hiányzik a képzett munkaerő, viszont európai összehasonlításban verhetetlenül alacsonyak a bérköltségek. Ez számít. Az egyszerűbb termékeket előállító nyugati cégek egymás után építenek gyárakat.”

A legnagyobb, Macedóniában működő kétoldalú gazdasági egyesület vezetője elmondta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy a befektetők részéről gyakran szóba kerül a – szavával élve – ’burjánzó’ korrupció. „Minden német cégnél szigorú előírások tiltják a korrumpálást, viszont nem tartozik ebbe a kategóriába, ha a cégvezetés jó kapcsolatot ápol a helyi politikával.”

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MKIK: egyre több iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni

Egyre több nyolcadik osztályos iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni - derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) pályaorientációs felméréséből.

Lassult a szlovákiai magyarok fogyása

Mintegy 36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, ám a fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult, számszerűen a felére esett vissza az előző évtizedhez képest - derült ki a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) adataiból.

Uniós infláció. A magyar már csak az ötödik legnagyobb

Rekordmagas éves fogyasztói árindex alakult ki az euróövezetben, az Európai Unió egészében pedig 5,3 százalékra emelkedett az infláció decemberben. A legnagyobb áremelkedést Észtországban regisztrálták - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hírek

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

Gazdaság

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom