Kezdőlap Világgazdaság É-Macedónia: az instabilitás nem számít, ha a munkaerő olcsó?
No menu items!

É-Macedónia: az instabilitás nem számít, ha a munkaerő olcsó?

Macedónia, azaz Észak-Macedónia elhelyezkedése. Határvidék   Kép/Forrás/Hasznos infók

Nemzeti hovatartozásról szóló vita dúl a Balkánon. A külföldi cégeket mindez nem érdekli. Észak – Macedónia sláger lett az utóbbi években. Egymás után nyílnak a verhetetlenül olcsó munkaerőre építő gyárak.

Görögök, bolgárok, vagy macedónok?

Amikor a XIX. száza végén egy angol utazó az Oszmán Birodalomhoz tartozó Makedónia egyik kisvárosában, Manastirban a nemzetiségükről kérdezte az embereket, a válasz egyöntetű volt: „Görög vagyok!” Amikor egy évvel később ott járt, már szinte mindenki bolgárnak mondta magát. Manastir ma Bitola néven Észak-Macedónia harmadik legnagyobb városa. A legutóbbi népszámláláson a 71 ezer lakosból 69 ezer makedónnak mondta magát. A jelenséget ’függő identitás’ néven írja le a szakirodalom: a nemzetiségi hovatartozást a nyelvi és kulturális kötődésnél jobban meghatározzák a politikai viszonyok.

A macedón nemzet alig 80 éve létezik. A történelmi Makedónián belül pedig csak a XX. század folyamán kilencszer változtak különböző nemzetállamok határai. A területen ma is több ország osztozik. Észak-Macedónia csak egy közülük.

Egy bolgár belpolitikai játssza

A macedón polgárok és a kormányzó politikusok az európai integráció elkötelezett támogatói. A csatlakozási tárgyalások azonban egy éve állnak Bulgária vétója miatt.

Mindez egy 2020 nyarán kezdődött bolgár belpolitikai hatalmi játszma része. Egy kis szélsőjobboldali párt ultimátumot adott a parlamenti többség nélkül maradt kormányának a külső támogatásért cserébe: Szófiának el kell érnie, hogy a macedónok országuk neve után saját megnevezésükön is változtassanak és írják az alkotmányukba, hogy ’Észak-Macedóniát bolgár nemzetiségű állam’.

Az őszi előrehozott választásokon a zsaroló párt kiesett a parlamentből. A megerősödött kormánypártok viszont továbbra is kitartanak a követelés mellett. Amíg Szkopje nem teljesíti azt, blokkolják a felvételi tárgyalások megkezdését. Akaratlanul, de Albánia is kárvallott. Brüsszel ugyanis együtt akarja lefolytatni a két ország csatlakozási tárgyalásait.

Csapások sorozata

A macedónok minden bizonnyal 30 éve a legsikertelenebb nemzet az európai politikában. Jugoszlávia szétesésekor az európai államok évekig megtagadták az ország elismerését, habár a szakértők szerint minden, a nemzetközi közösség által támasztott követelménynek megfelelt.

Amikor pedig a 2 milliós ország a 2000-es évek elején a polgárháború szélén állt, az EU nem tudta a csatlakozás reményével deeszkalálni a helyzetet. Athén még azt is megvétózta, hogy Macedónia felvétel ígéretet kapjon, amíg északi szomszédja nem változtat a névén. Görögország 2008-ban Macedónia NATO-felvételét is megvétózta.

Történelmet építenek

Nem meglepő, hogy a nyugatban sokszorosan csalódott macedónok az eurószkeptikus Nikola Gruevskit bízták meg az ország vezetésével. Az egyre autoriterebb stílusban kormányzó politikus Brüsszel helyett Moszkvával kereste az együttműködést. E mellett ’történelmet akart csinálni’ a fiatal nemzetnek. Skopjéban egymás után épültek a giccsbe hajló, historizáló paloták, templomok, szobrok. Gyenge minőségben, márvány és gránit helyett gipszből. ’Nagymúltú, európai nemzet vagyunk!’ – voltak hivatottak a világ tudtára adni a néhány év után omladozni kezdő épületek.

Az integráció minden előtt

Gruevski 2016-os bukása óta Macedónia ismét nyugati irányt vett. Az energikus külügyminiszter, Nikola Dimitrov megdöntötte az évtizedes tabut: az integráció érdekében elfogadtatta honfitársaival a görögök követelését. 2018 óta ’Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság’ (Former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM) helyett ’Észak-macedón Köztársaság’ Macedónia hivatalos neve.

Görögország Jugoszlávia szétesése óta attól tart, hogy a tőle északra fekvő, ’Macedónia’ nevű ország igényt támaszthat a történelmi Makedónia Görögországhoz tartozó részére.

A nyugati vezetők, ha maguk között fejcsóválva is, de végig a görögök oldalán álltak, akik semmilyen kompromisszumra nem voltak hajlandók, és 25 éven keresztül blokkolták a macedónok európai integrációját. Ezzel a tagállamok szembementek az EU egyik alapelvével, amely szerint tisztán kétoldalú konfliktusok egy tag és egy tagjelölt között nem állhatnak az integráció útjában. Így például a tengeri határvita ellenére Szlovénia se tudta megakadályozni Horvátország uniós csatlakozását.

Amikor végre rendeződött a görög-macedón vita, Bulgária egy új, még inkább mondvacsinált konfliktust eszkalált.

Magasabb dimenzió

A bolgároknak valószínűleg nem lenne politikai erejük a macedónok integrációját blokkolni, ha ezzel nem játszanának más tagállamok kezére. Párizsban nagy kárörömmel szemlélik a fejleményeket. Emmanuel Macron ugyanis ellenezi újabb balkáni országok felvételét.

A magyar biztos, Várhelyi Olivér által jegyzett májusi jelentés szerint külön kellene választani Albánia és Macedónia ügyét és csak az előbbivel kellene megkezdeni az érdemi felvételi tárgyalásokat.

Balkáni anakronizmus

Georgi Delchev Kép/Forrás/Wikipedia

A Süddeutsche Zeitungban megszólaló történész, Ulf Brunnbauer anakronisztikusnak tartja a bolgár-macedón vitát. „Arra az időre emlékeztet, amikor Párizs és Berlin azon vitatkozott, hogy a Frank Birodalom VIII. századi megalapítója, Nagy Károly német vagy francia volt-e” – mondja a Regensburgi Egyetem professzora, a bolgár történelem szakértője. Hozzáteszi, hogy most hasonló vita zajlik a Balkánon a XIX. századi forradalmár, Georgi Delchev körül. Szófiában bolgár nemzeti hősként, Szkopjéban a legnagyobb macedónként ünneplik.

Delchev a ma Görögországhoz tartozó Kilkiszben született, bolgár iskolába járt, majd a mai Észak-Macedóniában dolgozott tanárként. Mindezt tehát a történelmi Makedónia területén tette és számos politikai tartalmú, a szabadságért síkra szálló írásában egyetlen szót sem vesztegetett saját nemzetiségére.

A tyúk vagy a tojás?

Nem fog segíteni a konfliktus rendezésében, hogy a ’macedón nyelv’ besorolása igazi hitvita. Számos érv szól a mellett, hogy a bolgárral rokonságban álló, arra hasonlító önálló nyelv, mint az olasz és a spanyol. Ahogy a mellett is, hogy a bolgár egy nyelvjárása, ahogy az Ausztriában beszélt német.

„Egy nyelv akkor tekinthető önállónak, ha van egy hadsereg, amelyben azt beszélik” – írta a német nyelvtudós, Max Weinreich a két világháború között.

Hitvita lehet az is, hogy van-e bolgár kisebbség Macedóniában és macedón Bulgáriában, vagy egy népről van szó, akiknek tagjai más dialektust beszélnek. „Nem a politikusok szava a döntő, hanem hogy vannak-e a két országban, akik etnikai kisebbségnek érzik magukat” – véli Brunnbauer professzor.

A gazdaságot hidegen hagyja

A gazdasági szereplőket igazán nem érdekli a vita, Macedónia neve és politikai instabilitása. Patrick Martens, a Német-Macedón Kereskedelmi- és Iparkamara (DIHK) vezetője szerint a politikai és jogi kiszámíthatatlanság nem riasztja el a befektetőket.

„Macedónia sláger lett az utóbbi években. Politikailag instabil, jogilag kiszámíthatatlan, rossz az infrastruktúra és hiányzik a képzett munkaerő, viszont európai összehasonlításban verhetetlenül alacsonyak a bérköltségek. Ez számít. Az egyszerűbb termékeket előállító nyugati cégek egymás után építenek gyárakat.”

A legnagyobb, Macedóniában működő kétoldalú gazdasági egyesület vezetője elmondta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy a befektetők részéről gyakran szóba kerül a – szavával élve – ’burjánzó’ korrupció. „Minden német cégnél szigorú előírások tiltják a korrumpálást, viszont nem tartozik ebbe a kategóriába, ha a cégvezetés jó kapcsolatot ápol a helyi politikával.”

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Tőzsdére megy a Volvo elektroautó-luxusmárkája a Polestar

A svéd Volvo és kínai anyavállalata, a Geely, a bejelentette, a tőzsdei bevezetés céljából, a pénzügyi befektetési eszközként funkcionáló és tőzsdén jegyzett Gores Guggenheim jogi személlyel fuzionálja a Polestar vállalatot.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hírek

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hároméves csúcsra drágult a Brent olaj

A szűkülő kínálat és a vártnál erősebben élénkülő kereslet miatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Az észak-tengeri Brent hároméves csúcsra, hordónként csaknem 80 dollárra drágult.

Római aranykincset találtak a Földközi-tengerben

A tengerfenéken találtak 53 római kori aranypénzt búvárrégészek a kelet-spanyolországi Xábia város partjainál.

Erdély. Az átlagnyugdíj az átlagkereset felét sem éri el

Erdélyben az átlagnyugdíjak az átlagkeresetek 48,5 százalékát teszik ki - derül ki az Erdélystat.ro statisztikai portál elemzéséből.

Halálos áldozata is van a krétai földrengésnek

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A földmozgás miatt legalább egy ember életét vesztette és kilencen megsérültek.

Földrengés rázta meg Krétát

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A 6,5-ös erősségű földmozgás középpontját Irákliótól 20 kilométeres távolságra teszik.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom