Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág EBRD: sok ország a térségben "előbb lesz öreg, mint gazdag"
No menu items!

EBRD: sok ország a térségben “előbb lesz öreg, mint gazdag”

Sok közepes jövedelmű ország azzal a kockázattal kénytelen szembenézni, hogy “előbb lesz öreg, mint gazdag” – fogalmaz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tanulmánya.

Mérsékelt ütemben ugyan, de az elmúlt évben is folytatódtak a szerkezeti reformok a bank (EBRD) 38 ország alkotta tevékenységi térségében – áll a londoni pénzintézet most ismertetett éves helyzetértékelésben.

A Jelentés az átalakulásról (Transition Report 2018-2019) című 120 oldalas elemzés szerint “szerény” előrelépés történt a szerkezeti reformokban a tavalyi jelentés óta, a kedvező fejlemények túlsúlyban voltak a negatív folyamatokkal szemben.

A bank szerint az átalakulás egyes kritériumai alapján is a közép- és kelet-európai térség gazdaságai teljesítenek a legjobban.

Az MTI ismertetése szerint a tavaly teljesen átalakított értékelési rendszerben az EBRD hat kategóriát vizsgált. A fenntartható piacgazdaság hat fő ismérve a versenyképesség, a jó állami és vállalati szintű kormányzási minőség, a zöld technológiák alkalmazása, az inkluzív jelleg, amely kiterjed a nemek közötti egyenjogúság biztosítására, a térségi különbségek kezelésére és a fiatalok érvényesülési lehetőségének megteremtésére, az ellenállóképesség, amely a pénzügyi és az energiaszektor stabilitását méri, valamint az integráltság szintje, amely azt vizsgálja, hogy az egyes gazdaságok mennyire nyitottak a külkereskedelemre, a beruházásokra és a pénzügyi szolgáltatásokra.

Az egyes kritériumokra gyűjthető tíz pontból Magyarország a gazdaság integráltságára kapta a legtöbbet az EBRD-től, 7,5 pontot. Ezzel a 7,7 pontos Észtország után a második helyre került a szűkebb közép-európai és balti csoportban, az EBRD összes, 38 működési országát felsoroló teljes listán pedig a harmadik helyre.

A teljes mezőnyön belül a gazdasági integráltság kategóriájában Ciprus az éllovas, 8,1 ponttal.

Az állam- és vállalatirányítási kategóriára az EBRD 5,9 pontot, a többi kritériumra 6,3-6,8 pont közötti osztályzatokat adott Magyarországnak.

Az idei Transition Report hangsúlyosan kitér az EBRD-régió előtt álló komoly demográfiai kihívásokra.

A bank modellszámításai szerint a közép-európai és a balti EU-térség mindössze öt évvel jár a világ legfejlettebb ipari gazdaságai mögött a társadalom elöregedésének folyamatában.

Az EBRD azzal számol, hogy a közép- és délkelet-európai országcsoport munkaképes korú lakosságának létszáma 2040-ig 17 százalékkal csökken.

A tanulmány szerint ugyanakkor az automatizálás fejlődése legalábbis részben lehetővé teszi a hiányzó munkaerő helyettesítését.

A bank megállapítja, hogy az ipari robotok elterjedtsége Magyarországon, Lengyelországban, Szlovéniában és Szlovákiában hasonló a legfejlettebb gazdaságokban megfigyelhető szinthez, és a folyamat jóval előbbre tart, mint például Kínában, Brazíliában vagy Dél-Afrikában.

Úgy tűnik azonban, hogy a lakosság elöregedési folyamata ma már a gazdasági fejlettség korábbi szakaszaiban kezdi éreztetni hatását, mint a korábbi évtizedekben. Amikor Svédországban, Norvégiában és Németországban az időskori függőségi ráta – vagyis az aktív korú népességre jutó idősek aránya – átlépte a 25 százalékot, az egy főre jutó jövedelem ezekben az országokban jórészt az Egyesült Államokéval volt egyenlő.

Közép-Európában és a balti köztársaságokban a 2000-es évek közepén haladta meg a 25 százalékos küszöböt az időskori függőségi ráta, ám ebben a térségben az egy főre jutó átlagjövedelem az amerikai szintnek csak a 45 százaléka volt ekkor, Románia és Szerbia pedig a fejenkénti amerikai jövedelemi átlag 30 százalékán érte el a 25 százalékos időskori függőségi rátát – áll az EBRD kedden ismertetett éves jelentésében.

A bank szerint várhatóan Ukrajna is még 2020 előtt eléri ezt a demográfiai határértéket, ám az egy főre jutó ukrajnai átlagjövedelem az amerikai szint 20 százalékánál is alacsonyabb.

Mindezek alapján sok közepes jövedelmű ország azzal a kockázattal kénytelen szembenézni, hogy “előbb lesz öreg, mint gazdag” – fogalmaz a londoni pénzintézet tanulmánya.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

BÉT – Elemző: a Richter volt a nap nyertese

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,96 pontos, 0,43 százalékos csökkenéssel, 44 160,71 ponton zárt szerdán.

Veszteséges kezdés az amerikai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.

Kamubombával rabolt trafikot – felmentették

Igazságügyi elmeorvosi vélemény alapján első fokon - nem jogerősen - felmentették azt a férfit, aki 2014 novemberében bombarobbantással fenyegetőzve rabolt ki egy nemzeti dohányboltot Székesfehérváron - közölte a Székesfehérvári Törvényszék.

György László: új program segíti a vállalkozások digitalizációját

Indul a vállalkozások megerősödését segítő Modern Mintaüzemek program -...

Hírek

Kamubombával rabolt trafikot – felmentették

Igazságügyi elmeorvosi vélemény alapján első fokon - nem jogerősen - felmentették azt a férfit, aki 2014 novemberében bombarobbantással fenyegetőzve rabolt ki egy nemzeti dohányboltot Székesfehérváron - közölte a Székesfehérvári Törvényszék.

Korrupció? Három rendőrt gyanúsít az ügyészség

Az ügyészség gyanúsítottként hallgatott ki három rendőrt, mert egy mezőgazdasági vállalkozó kérésére, ellenszolgáltatás fejében nem ellenőrizték a szabálytalanul körbálát szállító teherautóját Hajdú-Bihar megyében - közölte a központi nyomozó főügyész.

Zöld pénzügyminiszterekhez csatlakozott Varga Mihály

Magyarország csatlakozott a Pénzügyminiszterek klímavédelmi koalíciójához, miután Varga Mihály aláírta az erről szóló dokumentumot. A 2019-ben alakult, immár 61 országot számláló szervezet tagjai a költségvetés zöldítésével, valamint a zöld finanszírozással kapcsolatban tesznek vállalásokat - közölte a Pénzügyminisztérium.

Nagy értékű lízingelt kocsikban utaztak – nemzetközi bűnbandát leplezett le a rendőrség

Nagy értékű autókkal üzletelő román-olasz-magyar bűnbandára csapott le a rendőrség. A társaság tagjai Olaszországból hoztak lopással, sikkasztással, csalással érintett gépkocsikat Magyarországra, illetve más európai országokba, majd értékesítették azokat.

Ever Given baleset – Kiszélesítik a Szuezi-csatornát

Kiszélesítik és kimélyítik a Szuezi-csatorna déli részét, ahol márciusban...

Hetvenéves rekord dőlt meg a magyar utakon

Tavaly az 1950-es évek óta először csökkent 500 alá a hazai közutakon elhunytak száma - hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a Közlekedési Kultúra Napja nyitórendezvényén.

Nemzetközi hekkerbandán ütött rajta a BRFK – videó

Nemzetközi hekkerbandát számolt fel a rendőrség, amelynek tagjai a gyanú szerint egy online fizetési rendszer felhasználóinak adataival több száz csúcskategóriás okosórát és mobiltelefont rendeltek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetője.

Szegedi kiskertbe jelentettek be 61 céget – apa és fia a vádlott

Vádat emeltek két férfi ellen, akik 62 vállalkozás számára biztosítottak fiktív székhelyet egy szegedi kiskertben - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője.

Miniszteri biztost kapott a Balaton élővilága

A Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezte ki Szári Zsoltot az agrárminiszter május 1-től - közölte az Agrárminisztérium.

Orvhalászok gereblyéztek a Tiszán

Vádemelést javasoltak a tiszai vízirendészet rendőrei két tiszaburai orvhalásszal szemben, akik januárban a tilalom ellenére kifogtak egy nagyméretű szürkeharcsát - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus. Mentők: csak a világháborúk és ’56 okozott hasonló kihívást

Csak a világháborúk és az 1956-os forradalom állította a mostani járványhoz mérhető kihívás elé a mentőszolgálatot - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója.

Tata – vádemelés. Százmilliós áfacsalás

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt vádat emelt a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség egy férfival szemben. A cégvezető nem vallotta be a tatai társaságának értékesítésből eredő bevételét és csaknem százmillió forint áfát nem fizetett meg.

Gazdaság

Moratórium. A bankszövetség a célzott hosszabbítás mellett van

A Magyar Bankszövetség támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget - közölte Kovács Levente főtitkár.

Belgiumból érkezett a K&H új vezérigazgatója

Guy Libot-t, a KBC Csoport korábbi pénzügyi szenior ügyvezető igazgatóját nevezték ki a K&H Csoport vezérigazgatójává. Az új vezető korábban már dolgozott négy évig a K&H-nál.

OTP: minden fontos mutatóban javultak az eredmények

Nagyon jó eredményeket ért el az OTP csoport az idei első negyedévben, sikerült megfelelnie a kihívásoknak - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank negyedéves eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen.

Az OTP már a második Szerbiában

Sikeresen zárult az OTP Bank két szerbiai leánybankjának integrációja: a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija egy bankként, Szerbia második legnagyobb pénzintézeteként működik tovább.

Takarékbank: a járvány után felpöröghet a személyi hitelezés

A járvány lecsengése után felpöröghet a személyi kölcsönök igénylése: a Takarékbanknál április közepéig kihelyezett ötmilliárd forintos volumen az év végére az ötszörösére ugorhat az otthonfelújítási programnak is köszönhetően - közölte a Magyar Bankholdinghoz tartozó pénzintézet.

Erste. 280 százalékkal nőtt az adózott nyereség

Jelentősen, 280 százalékkal, 3,9 milliárd forintról 15,1 milliárd forintra ugrott az Erste Bank adózás utáni nyeresége az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest - hangzott el a pénzintézet első negyedéves eredményeit bemutató online sajtótájékoztatón.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom