Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Egekbe szállt a cégalapítási kedv - felszámolási hullám következhet?
No menu items!

Egekbe szállt a cégalapítási kedv – felszámolási hullám következhet?

Több mint kétszer annyi az új cég, mint tavaly ilyenkor, és több mint három hónapja rekord magasságokban a hazai cégbejegyzések száma. A magasan szárnyaló a cégalapítási kedvet felszámolási hullám követheti? 

Pertics Richárd

„2011-ben volt utoljára, hogy három egymást követő hónapban 3 ezer feletti cégalapítást regisztráltunk, és úgy tűnik, a trend tartós lehet” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. Áprilisban 3222 céget alapítottak Magyarországon, ami több szempontból is igen érdekesnek számít. 2020 áprilisában a COVID első hulláma okozta sokkhatás sokéves mélypontra lökte a cégalapítási kedvet.

Az alacsony bázisnak és a magas aktuális értékeknek köszönhetően a 2021 áprilisi cégbejegyzési érték több mint 123 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Ilyen nagyságrendű kilengés nem volt tapasztalható az elmúlt években, és korábban is jellemzően csak jogszabályváltozások, vagy egyéb technikai hatások miatt láthattunk hasonlót.

Másik érdekessége a mostani adatsornak, hogy egyértelműen látszik az, hogy nem ideiglenes cégalapítási kilengésről van szó. Az elmúlt három hónapban átlagosan 30 százalékkal haladja meg a rendkívül magas bázisnak számító 2019-es és 2020-as értéket is. Mivel a cégtörlések száma továbbra is igen alacsony értéket mutat, az országban működő társas vállalkozások száma tovább növekedett. Jelenleg 523 ezer társas vállalkozás működik Magyarországon.

Mindezek mellett az egyéni vállalkozók száma még a társas vállalkozásokánál is jobban növekszik. Április hónapban 6575 új egyéni vállalkozás került bejegyzésre, azaz az egyéni vállalkozók számának növekedése alig lassul az év elejétől szigorodó KATA szabályozás ellenére. Jelenleg mintegy 572 ezer egyéni vállalkozó működik az országban, így tovább nyílik az olló az egyéni és társas vállalkozások száma között, annak ellenére, hogy a társas vállalkozások száma is gyorsan növekszik.

A magas cégalapítási értékek mellett a cégtörlések száma tovább esett, áprilisban mindössze 1360 céget töröltek, ami az elmúlt 12 év legalacsonyabb értéke. A megszűnések száma továbbra is a kényszertörlések szüneteltetése miatt alacsony. Vélhetően a kényszertörlések újraindításával fokozatosan ‘feldolgozzák a hátralékokat’, és komolyabb törlési hullám is megjelenik a statisztikákban. A megszüntetéshez vezető eljárások között a végelszámolások dominálnak, de a felszámolások számának növekedése némi aggodalomra ad okot.

Áprilisban 648 felszámolási eljárás került közzétételre, ami több mint 3 éves rekordnak számít. Ráadásul a felszámolások száma 4 hónapja folyamatosan és erőteljesen növekszik. Ez már utalhat arra, hogy a tőkéjükből kifogyott vállalkozások ellen elfogyott a türelem egyes hitelezők részéről, és a járvány vége fele közeledve többen törekednek soraik rendezésére, kintlévőségeik behajtására.

A magas felszámolási érték ugyanakkor még lehet technikai hatás is. „A májusi – nem lezárt – felszámolási értékek már valamivel bíztatóbbak, és a végrehajtások számának alakulása is arra utal, hogy egyelőre nem kell komolyabb felszámolási hullámtól tartani az országban” – mondja az Opten elemzője. Április hónapban mindössze 2360 társas vállalkozás került végrehajtás alá, ami az idei év legalacsonyabb értéke. 2021 második fele hozhat még meglepetéseket mind végrehajtási, mind felszámolási fronton, ez az időszak fogja igazán megmutatni, hogyan sikerült a hazai vállalkozásoknak átvészelni a koronavírus járvány gazdasági hatásait.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) áprilisi értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Komárom-Esztergom megye produkálta.

Csorbai Hajnalka

“Azt, hogy a cégek közül mennyit viselt meg a COVID válság, nem lehet pontosan tudni. Ugyanakkor a jelenlegi alacsony felszámolási szám egyáltalán nem mutatja a valós képetA kormányzati válságblokkoló intézkedések – mint a moratórium vagy a végrehajtási eljárások részleges felfüggesztése – egyfajta paplanként takarják el a problémákat is. A magyar cégek likviditása mindig is jelentősen elmaradt a nyugat-európai térségétől, így a gazdasági sokkhatás erősebben viselte meg a cégeket – tette hozzá Csorbai Hajnalka az OPTEN stratégiai igazgatója

– Nem szabad elfelejtenünk, hogy választások előtti évben vagyunk, így nagy az esély arra, hogy kormányzati oldalról nem engedik teljes mértékben szabadjára a csődhullámot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezt megúszhatjuk. Ezt csak tetőzi, hogy a gazdaságvédelmi célt szolgáló újraindítási hiteleknél egészen biztosan nagyobb bedőlési rátára kell számítani.

A magyar cégek pénzügyi helyzetét, a kintlévőségek behajtásának lehetőségeit, a covid hatásait, a követeléskezeléshez kötődő megállapodás lehetőségeit mutatja be Az Üzlet, Követeléskezelés és Felszámolás című szakmai konferenciája. Bővebb információ és jelentkezés >>https://azuzletkonferenciakozpont.hu/

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német külügy: egyedül Putyin felelős a magas energia- és élelmiszerárakért

Egyes egyedül Vlagyimir Putyin felelős az energia-, és az élelmiszerárak emelkedéséért, az orosz elnök szándékosan idézi elő a drágulást, amellyel világszerte bizonytalanságot és instabilitást akar elérni - jelentette ki a német külügyminiszter.

Elemzők: combos rajtot vett a magyar gazdaság, de zötyögős út vár rá

A gazdaság robusztus teljesítménye mellett múlt év végi lendület áthúzódó hatása és az egy évvel korábbi alacsony bázis is szerepet játszott a GDP első negyedévi növekedési mutatójában, de elemzők szerint lassulásra kell felkészülni a következő időszakban.

Eggyel több minisztérium lesz az új kormányban – itt a hivatalos lista

Az Országgyűlés elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ötödik Orbán-kormányban tizenegy tárca működik majd.

MNB: folytatódik a monetáris szigor, határozott kamatemelések jönnek

Fokozatos, változatlanul határozott alapkamat-emelési szakasz következik, a reálkamatok további emelése mellett - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferencián.

Hírek

Eggyel több minisztérium lesz az új kormányban – itt a hivatalos lista

Az Országgyűlés elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ötödik Orbán-kormányban tizenegy tárca működik majd.

Nagyot erősödött a forint a kedvező GDP-adatra

Nagyot erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: a déli órákra az euró 386,99, a dollár 367,64, a svájci frank pedig 369,16 forintra csökkent.

Végleg kivonul a McDonald’s Oroszországból

A McDonald's gyorsétterem-lánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját - számolt be a McDonald's bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

Miniszterelnöknek választotta Orbánt az Országgyűlés

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Gazdaság

MNB: folytatódik a monetáris szigor, határozott kamatemelések jönnek

Fokozatos, változatlanul határozott alapkamat-emelési szakasz következik, a reálkamatok további emelése mellett - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferencián.

Nagyot erősödött a forint a kedvező GDP-adatra

Nagyot erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: a déli órákra az euró 386,99, a dollár 367,64, a svájci frank pedig 369,16 forintra csökkent.

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom