Kezdőlap Gazdaság Egekbe szállt a cégalapítási kedv - felszámolási hullám következhet?
No menu items!

Egekbe szállt a cégalapítási kedv – felszámolási hullám következhet?

Több mint kétszer annyi az új cég, mint tavaly ilyenkor, és több mint három hónapja rekord magasságokban a hazai cégbejegyzések száma. A magasan szárnyaló a cégalapítási kedvet felszámolási hullám követheti? 

Pertics Richárd

„2011-ben volt utoljára, hogy három egymást követő hónapban 3 ezer feletti cégalapítást regisztráltunk, és úgy tűnik, a trend tartós lehet” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. Áprilisban 3222 céget alapítottak Magyarországon, ami több szempontból is igen érdekesnek számít. 2020 áprilisában a COVID első hulláma okozta sokkhatás sokéves mélypontra lökte a cégalapítási kedvet.

Az alacsony bázisnak és a magas aktuális értékeknek köszönhetően a 2021 áprilisi cégbejegyzési érték több mint 123 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Ilyen nagyságrendű kilengés nem volt tapasztalható az elmúlt években, és korábban is jellemzően csak jogszabályváltozások, vagy egyéb technikai hatások miatt láthattunk hasonlót.

Másik érdekessége a mostani adatsornak, hogy egyértelműen látszik az, hogy nem ideiglenes cégalapítási kilengésről van szó. Az elmúlt három hónapban átlagosan 30 százalékkal haladja meg a rendkívül magas bázisnak számító 2019-es és 2020-as értéket is. Mivel a cégtörlések száma továbbra is igen alacsony értéket mutat, az országban működő társas vállalkozások száma tovább növekedett. Jelenleg 523 ezer társas vállalkozás működik Magyarországon.

Mindezek mellett az egyéni vállalkozók száma még a társas vállalkozásokánál is jobban növekszik. Április hónapban 6575 új egyéni vállalkozás került bejegyzésre, azaz az egyéni vállalkozók számának növekedése alig lassul az év elejétől szigorodó KATA szabályozás ellenére. Jelenleg mintegy 572 ezer egyéni vállalkozó működik az országban, így tovább nyílik az olló az egyéni és társas vállalkozások száma között, annak ellenére, hogy a társas vállalkozások száma is gyorsan növekszik.

A magas cégalapítási értékek mellett a cégtörlések száma tovább esett, áprilisban mindössze 1360 céget töröltek, ami az elmúlt 12 év legalacsonyabb értéke. A megszűnések száma továbbra is a kényszertörlések szüneteltetése miatt alacsony. Vélhetően a kényszertörlések újraindításával fokozatosan ‘feldolgozzák a hátralékokat’, és komolyabb törlési hullám is megjelenik a statisztikákban. A megszüntetéshez vezető eljárások között a végelszámolások dominálnak, de a felszámolások számának növekedése némi aggodalomra ad okot.

Áprilisban 648 felszámolási eljárás került közzétételre, ami több mint 3 éves rekordnak számít. Ráadásul a felszámolások száma 4 hónapja folyamatosan és erőteljesen növekszik. Ez már utalhat arra, hogy a tőkéjükből kifogyott vállalkozások ellen elfogyott a türelem egyes hitelezők részéről, és a járvány vége fele közeledve többen törekednek soraik rendezésére, kintlévőségeik behajtására.

A magas felszámolási érték ugyanakkor még lehet technikai hatás is. „A májusi – nem lezárt – felszámolási értékek már valamivel bíztatóbbak, és a végrehajtások számának alakulása is arra utal, hogy egyelőre nem kell komolyabb felszámolási hullámtól tartani az országban” – mondja az Opten elemzője. Április hónapban mindössze 2360 társas vállalkozás került végrehajtás alá, ami az idei év legalacsonyabb értéke. 2021 második fele hozhat még meglepetéseket mind végrehajtási, mind felszámolási fronton, ez az időszak fogja igazán megmutatni, hogyan sikerült a hazai vállalkozásoknak átvészelni a koronavírus járvány gazdasági hatásait.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) áprilisi értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Komárom-Esztergom megye produkálta.

Csorbai Hajnalka

“Azt, hogy a cégek közül mennyit viselt meg a COVID válság, nem lehet pontosan tudni. Ugyanakkor a jelenlegi alacsony felszámolási szám egyáltalán nem mutatja a valós képetA kormányzati válságblokkoló intézkedések – mint a moratórium vagy a végrehajtási eljárások részleges felfüggesztése – egyfajta paplanként takarják el a problémákat is. A magyar cégek likviditása mindig is jelentősen elmaradt a nyugat-európai térségétől, így a gazdasági sokkhatás erősebben viselte meg a cégeket – tette hozzá Csorbai Hajnalka az OPTEN stratégiai igazgatója

– Nem szabad elfelejtenünk, hogy választások előtti évben vagyunk, így nagy az esély arra, hogy kormányzati oldalról nem engedik teljes mértékben szabadjára a csődhullámot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezt megúszhatjuk. Ezt csak tetőzi, hogy a gazdaságvédelmi célt szolgáló újraindítási hiteleknél egészen biztosan nagyobb bedőlési rátára kell számítani.

A magyar cégek pénzügyi helyzetét, a kintlévőségek behajtásának lehetőségeit, a covid hatásait, a követeléskezeléshez kötődő megállapodás lehetőségeit mutatja be Az Üzlet, Követeléskezelés és Felszámolás című szakmai konferenciája. Bővebb információ és jelentkezés >>https://azuzletkonferenciakozpont.hu/

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Tőzsdére megy a Volvo elektroautó-luxusmárkája a Polestar

A svéd Volvo és kínai anyavállalata, a Geely, a bejelentette, a tőzsdei bevezetés céljából, a pénzügyi befektetési eszközként funkcionáló és tőzsdén jegyzett Gores Guggenheim jogi személlyel fuzionálja a Polestar vállalatot.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hírek

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hároméves csúcsra drágult a Brent olaj

A szűkülő kínálat és a vártnál erősebben élénkülő kereslet miatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Az észak-tengeri Brent hároméves csúcsra, hordónként csaknem 80 dollárra drágult.

Római aranykincset találtak a Földközi-tengerben

A tengerfenéken találtak 53 római kori aranypénzt búvárrégészek a kelet-spanyolországi Xábia város partjainál.

Erdély. Az átlagnyugdíj az átlagkereset felét sem éri el

Erdélyben az átlagnyugdíjak az átlagkeresetek 48,5 százalékát teszik ki - derül ki az Erdélystat.ro statisztikai portál elemzéséből.

Halálos áldozata is van a krétai földrengésnek

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A földmozgás miatt legalább egy ember életét vesztette és kilencen megsérültek.

Földrengés rázta meg Krétát

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A 6,5-ös erősségű földmozgás középpontját Irákliótól 20 kilométeres távolságra teszik.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom