Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Egy közigállás és a stabil munkahelyi háttér
No menu items!

Egy közigállás és a stabil munkahelyi háttér

A közszférában betölthető állások stabil körülményeket biztosítanak

A stabilitás, a kiszámítható jövedelem és a hosszútávú tervezhetőség a munkavállalók többsége számára fontos, ám sajnos ezt nem minden munkahelytől kapják meg. Léteznek azonban olyan pozíciók, melyek képesek ezt megadni, még ha némi kompromisszum árán is.

Biztonságos háttér

Napjaink munkaerőpiacán számos munkavállaló dolgozik nap mint nap, ki kedvezőbb, ki kevésbé előnyös körülmények között. Az, hogy kinek mennyire vált be egy adott munkahely sok tényező összességétől függ, de nagy szerepet játszik benne a dolgozók attitűdje és a saját maga által támasztott elvárások is. Ez utóbbiak pedig kifejezetten sokfélék lehetnek, hiszen hogy pontosan ki mit vár egy munkahelytől, az egyénenként nagyon változó lehet.

Mégis, ezzel együtt is beszélhetünk bizonyos univerzális tényezőkről, amelyekre valószínűleg mindenkinek szüksége van, még ha ezt saját magának nem is fogalmazza meg ennyire konkrétan. Ilyen lehet például a kiszámítható jövedelem, a stabil és megbízható munkahelyi háttér, illetve az, hogy a dolgozók hosszabb távra is képesek legyenek tervezni az adott helyen. Ezek hiányában ugyanis számos probléma merülhet fel.

Napjaink céges környezetében, főleg a nagyobb vállalatok esetén meglehetősen nagy a verseny bizonyos pozíciókért. Ennek megfelelően ha valaki meg szeretné őrizni helyét a ranglétrán, azért nem kevés energiát kell befektetnie. Bár az egészséges versenyhelyzet még jót is tehet egy cégnek, a dolgozók mégis inkább szeretik biztonságban érezni magukat. Ezt a stabilitást és az említett körülményeket pedig egy közigállás mindenképpen képes megadni.

A köz szolgálatában

A közigállás kifejezés bizonyára kevesek számára ismeretlen, ha azonban valaki még frissebb szereplő a munkaerőpiacon, annak nem árt tisztázni a fogalom lényegét. Az elnevezés természetesen beszédes, hiszen első fele a közigazgatást takarja, vagyis nem jelent mást, mint a közügyekben részt vállaló álláshelyeket. Hazánkban a közigállás meglehetősen sok területet lefed, de összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a közszolgáltatások biztosítása a cél.

Ennek égisze alá sok minden tartozik, úgy mint például az oktatás, a közlekedés, a környezetvédelem vagy épp az egészségügy, de teljes egészében ezek sem fedik le a közigállás palettát. A kínálatban ráadásul számos különböző szintre sorolható álláshelyet találunk, így ugyanúgy megfér benne egy általánosabb közalkalmazotti állás, mint akár egy orvosi vagy ügyvédi pozíció. Sőt, a felelősebb szerepet betöltő köztisztviselő munkák is ide sorolhatók.

A közigállás kínálatban sok különböző típusú pozíciót találunk

A közigállás esetében inkább beszélhetünk egy státuszról, egyfajta besorolásról, mely az ilyen munkák betöltésének sajátja. Tehát ha valaki elnyer egy ilyen álláshelyet, onnantól közalkalmazotti státuszban dolgozik, így természetesen a közalkalmazottakra vonatkozó jogszabályok és rendelkezések érvényesek rá. Ez a keretrendszer pedig valamivel merevebb ugyan, de jóval kiszámíthatóbb is.

Szabályozott körülmények

Ha azt mondjuk, hogy egy közigállás által nyújtott előnyök, mint a stabilitás és kiszámíthatóság bizonyos fokú kompromisszumok árán érhető el, akkor elsősorban erre a merevebb keretrendszerre gondolunk. Ezekre a munkákra ugyanis jól meghatározott és évtizedek óta fennálló jogszabályok és előírások vonatkoznak, melyek a közigállások sok aspektusát szabályozzák, köztük például a béreket is.

Azt nem állíthatjuk, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben egy közigállás jelenti a legjövedelmezőbb opciót, de a közalkalmazotti bértábla előre kalkulálható, valós eredményekkel szolgálja ki a munkavállalókat. Ez a bértábla bárki számára elérhető, így már egy közigállás megpályázása előtt is tájékozódhat arról, hogy nagyjából milyen bérre számíthat. Az alapbér mellé pedig természetesen még adódhatnak extra bevételek.

A közigállás biztonsága és stabilitása mellett pedig lehetőséget ad a fejlődésre és értékeli a lojalitást is. A közszférában eltöltött idővel ugyanis várhatóan a bérek is növekednek majd, hiszen a bértábla más és más szorzói vonatkoznak majd a munkavállalókra. Ha tehát valaki ezt a fajta stabilitást és hoszútávú elkötelezettséget keresi, a közalkalmazotti státusz mindenképpen ajánlható 2024-ben is. A paletta van annyira színes, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő munkát.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hitelt akar felvenni? Eligazítja az ingatlan.com hitelezési platformja

A fejlesztés eredménye egy komplex, bankfüggetlen, algoritmus-alapú, elektronikus lakossági hitelezési platform lett.

Legyen adómentes a borravaló?

Jelenleg az esetek többségében csak akkor adómentes a borravaló, ha azt a vendégek közvetlenül a pincéreknek, felszolgálóknak adják oda készpénzben

2,2 millió eurót hozott a fizetős belépés Velencének

A fizetésmentességet élvezők magas száma bizonyítja, hogy a városban sokkal többen laknak állandó jelleggel, mint a hivatalosan bejelentett 49 ezer.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a tőzsde

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 0,88 százalékkal 9765 forintra nőtt, a részvények forgalma 679,9 millió forintot ért el.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.