Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Életveszélyes játékok is jönnek Kínából
No menu items!

Életveszélyes játékok is jönnek Kínából

Illusztráció: Bigstock

Életveszélyes kütyük és méreganyagokat szivárogtató játékbabák: az uniós államok 2022-ben több ezer veszélyes termékre figyelmeztették egymást. Ezen áruk többsége Kínából származik.

Tavaly 2117 alkalommal indították be az európai országok a veszélyes termékekre vonatkozó gyorsriasztási rendszert. Ezek például káros anyagokat tartalmazó játékok vagy éppen olyan kerékpárreflektorok voltak, amelyek nem verik vissza a fényt – írja a Spiegel.

Didier Reynders uniós igazságügyi biztos közlése szerint a bejelentett cikkek elsősorban játékok (23 százalék) voltak, őket követték a gépjárművek (16), a kozmetikumok (10), a ruházati cikkek (9) és az elektromos készülékek (8).

A veszélyes nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó gyorsriasztási rendszerben mintegy 30 európai ország és az EU Bizottsága cserél információt a termékekről. Így más országok gyorsan ellenőrizhetik, hogy a termékek a hazai piacon is forgalomban vannak-e, és például visszahívásokat kezdeményezhetnek.

Tavaly az országok figyelmeztetéseit 3932 termék visszahívása, értékesítésének vagy importjának leállítása követte. Az adatok szerint a legtöbb cikket a megnövekedett vegyianyag-koncentráció miatt kifogásolták (35 százalék). Reynders példaként a konzervdobozból származó rózsaszín nyálkát és több olyan játékbabát mutatott be, amelyekből olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, mint a bór. Ennek következtében a termékek megtámadhatják az idegrendszert vagy károsíthatják a termékenységet.

A veszélyes termékek több mint fele Kínából származik

Az előző évhez hasonlóan a bejelentett termékek több mint 50 százaléka Kínából származott – összesen több mint 80 százalékukat nem uniós országokból importálták. Reynders szerint ezért az EU támogatja a többi országot termékbiztonsági kérdésekben.

Emellett egy új elektronikus felügyeleti eszköz egyre inkább az online platformokra fog összpontosítani. Az eszköz a weboldalakon keresi a már bejelentett termékeket, és figyelmezteti az oldal tulajdonosait és a nemzeti hatóságokat, hogy a termékeket gyorsabban kivonják a forgalomból, és a fogyasztók nagyobb védelmet élvezzenek. Reynders szerint tavaly több mint 7000 olyan weboldalt találtak ezzel a módszerrel, amelyeken már bejelentett termékeket árultak.

Az ANEC és a BEUC európai fogyasztói szövetségek szerint még mindig aggasztóan sok veszélyes termék jut el az emberekhez. Az uniós tagállamok és az Európai Parlament tárgyalópartnerei novemberben megállapodtak az online vásárlás során a fogyasztók védelmét szolgáló szigorúbb szabályokról. Fontos, hogy a Parlament még ebben a hónapban hivatalosan is jóváhagyja ezeket – mondta Monique Goyens, a BEUC főigazgatója. Ezáltal a hatóságok több hatáskört kapnak a tisztességtelen kereskedők felkutatására, például online próbavásárlások révén.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje

az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat – az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni.

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.