Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Életveszélyes játékok is jönnek Kínából
No menu items!

Életveszélyes játékok is jönnek Kínából

Illusztráció: Bigstock

Életveszélyes kütyük és méreganyagokat szivárogtató játékbabák: az uniós államok 2022-ben több ezer veszélyes termékre figyelmeztették egymást. Ezen áruk többsége Kínából származik.

Tavaly 2117 alkalommal indították be az európai országok a veszélyes termékekre vonatkozó gyorsriasztási rendszert. Ezek például káros anyagokat tartalmazó játékok vagy éppen olyan kerékpárreflektorok voltak, amelyek nem verik vissza a fényt – írja a Spiegel.

Didier Reynders uniós igazságügyi biztos közlése szerint a bejelentett cikkek elsősorban játékok (23 százalék) voltak, őket követték a gépjárművek (16), a kozmetikumok (10), a ruházati cikkek (9) és az elektromos készülékek (8).

A veszélyes nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó gyorsriasztási rendszerben mintegy 30 európai ország és az EU Bizottsága cserél információt a termékekről. Így más országok gyorsan ellenőrizhetik, hogy a termékek a hazai piacon is forgalomban vannak-e, és például visszahívásokat kezdeményezhetnek.

Tavaly az országok figyelmeztetéseit 3932 termék visszahívása, értékesítésének vagy importjának leállítása követte. Az adatok szerint a legtöbb cikket a megnövekedett vegyianyag-koncentráció miatt kifogásolták (35 százalék). Reynders példaként a konzervdobozból származó rózsaszín nyálkát és több olyan játékbabát mutatott be, amelyekből olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, mint a bór. Ennek következtében a termékek megtámadhatják az idegrendszert vagy károsíthatják a termékenységet.

A veszélyes termékek több mint fele Kínából származik

Az előző évhez hasonlóan a bejelentett termékek több mint 50 százaléka Kínából származott – összesen több mint 80 százalékukat nem uniós országokból importálták. Reynders szerint ezért az EU támogatja a többi országot termékbiztonsági kérdésekben.

Emellett egy új elektronikus felügyeleti eszköz egyre inkább az online platformokra fog összpontosítani. Az eszköz a weboldalakon keresi a már bejelentett termékeket, és figyelmezteti az oldal tulajdonosait és a nemzeti hatóságokat, hogy a termékeket gyorsabban kivonják a forgalomból, és a fogyasztók nagyobb védelmet élvezzenek. Reynders szerint tavaly több mint 7000 olyan weboldalt találtak ezzel a módszerrel, amelyeken már bejelentett termékeket árultak.

Az ANEC és a BEUC európai fogyasztói szövetségek szerint még mindig aggasztóan sok veszélyes termék jut el az emberekhez. Az uniós tagállamok és az Európai Parlament tárgyalópartnerei novemberben megállapodtak az online vásárlás során a fogyasztók védelmét szolgáló szigorúbb szabályokról. Fontos, hogy a Parlament még ebben a hónapban hivatalosan is jóváhagyja ezeket – mondta Monique Goyens, a BEUC főigazgatója. Ezáltal a hatóságok több hatáskört kapnak a tisztességtelen kereskedők felkutatására, például online próbavásárlások révén.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tehetséggondozás a szervezetben – Mindenki nyer(het)

Ahol a tehetséggondozást már egyszer bevezették (és az jól működik), ott könnyebb megszerezni (és megtartani) a piacról a tehetséges munkarőt,

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6622,36 ponton zárt pénteken, ez 55,69 pontos, 0,85 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Növekvő forgalomban minimálisan emelkedett a BUX a héten

Az OTP folytatta a sajátrészvény vásárlást. A társaság a hétfői kereskedésben 60 535 darab, kedden 65 322 darab, szerdán 14 502 darab, csütörtökön 30 ezer darab részvényt vásárolt.

Kész: Lezárult az MVM informatikai átállása

Az egyetemes szolgáltatóváltást követően megváltoztak az E.ON ügyfélszolgálati elérhetőségei, amelyekről az ügyfelek az eon.hu oldalon tájékozódhatnak
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.

Az MNB az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat

Az MNB üdvözli, hogy számos pénzforgalmi szolgáltató már megkezdte az ügyfelek kártalanítási folyamatát,