Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem Életveszélyes játékok is jönnek Kínából
No menu items!

Életveszélyes játékok is jönnek Kínából

Illusztráció: Bigstock

Életveszélyes kütyük és méreganyagokat szivárogtató játékbabák: az uniós államok 2022-ben több ezer veszélyes termékre figyelmeztették egymást. Ezen áruk többsége Kínából származik.

Tavaly 2117 alkalommal indították be az európai országok a veszélyes termékekre vonatkozó gyorsriasztási rendszert. Ezek például káros anyagokat tartalmazó játékok vagy éppen olyan kerékpárreflektorok voltak, amelyek nem verik vissza a fényt – írja a Spiegel.

Didier Reynders uniós igazságügyi biztos közlése szerint a bejelentett cikkek elsősorban játékok (23 százalék) voltak, őket követték a gépjárművek (16), a kozmetikumok (10), a ruházati cikkek (9) és az elektromos készülékek (8).

A veszélyes nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó gyorsriasztási rendszerben mintegy 30 európai ország és az EU Bizottsága cserél információt a termékekről. Így más országok gyorsan ellenőrizhetik, hogy a termékek a hazai piacon is forgalomban vannak-e, és például visszahívásokat kezdeményezhetnek.

Tavaly az országok figyelmeztetéseit 3932 termék visszahívása, értékesítésének vagy importjának leállítása követte. Az adatok szerint a legtöbb cikket a megnövekedett vegyianyag-koncentráció miatt kifogásolták (35 százalék). Reynders példaként a konzervdobozból származó rózsaszín nyálkát és több olyan játékbabát mutatott be, amelyekből olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, mint a bór. Ennek következtében a termékek megtámadhatják az idegrendszert vagy károsíthatják a termékenységet.

A veszélyes termékek több mint fele Kínából származik

Az előző évhez hasonlóan a bejelentett termékek több mint 50 százaléka Kínából származott – összesen több mint 80 százalékukat nem uniós országokból importálták. Reynders szerint ezért az EU támogatja a többi országot termékbiztonsági kérdésekben.

Emellett egy új elektronikus felügyeleti eszköz egyre inkább az online platformokra fog összpontosítani. Az eszköz a weboldalakon keresi a már bejelentett termékeket, és figyelmezteti az oldal tulajdonosait és a nemzeti hatóságokat, hogy a termékeket gyorsabban kivonják a forgalomból, és a fogyasztók nagyobb védelmet élvezzenek. Reynders szerint tavaly több mint 7000 olyan weboldalt találtak ezzel a módszerrel, amelyeken már bejelentett termékeket árultak.

Az ANEC és a BEUC európai fogyasztói szövetségek szerint még mindig aggasztóan sok veszélyes termék jut el az emberekhez. Az uniós tagállamok és az Európai Parlament tárgyalópartnerei novemberben megállapodtak az online vásárlás során a fogyasztók védelmét szolgáló szigorúbb szabályokról. Fontos, hogy a Parlament még ebben a hónapban hivatalosan is jóváhagyja ezeket – mondta Monique Goyens, a BEUC főigazgatója. Ezáltal a hatóságok több hatáskört kapnak a tisztességtelen kereskedők felkutatására, például online próbavásárlások révén.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.