Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Előretörés az online bankolásban, de van még lemaradásunk

Előretörés az online bankolásban, de van még lemaradásunk

Az elmúlt tíz év az online bankolás előretöréséről szólt a nagyvilágban és Európában. A kedvező trendek alól hazánk sem kivétel, de honfitársaink és a hazai cégek az Európai Uniós átlagnál kevésbé ismerték még fel a netbank előnyeit.

Az Európai Unióban legutóbb végzett felmérés szerint az európai felnőttek fele használja az internetet bankolásra is. A nemzetközi trendeknek megfelelően – amelyekben a bankfiókok egyre inkább a személyes tanácsadásra fókuszálnak, míg a mindennapos pénzügyi műveletekre egyre többen veszik igénybe az online lehetőségeket –, az elmúlt 10 esztendőben, hazánkban is hatalmas ugrás történt ezen a téren, de az adatok azt mutatják, hogy még így is komoly mértékben le vagyunk maradva az uniós átlagtól. A felmérés ugyan a lakosság körében történt, de tekintve, hogy a magyar – és a keleti régiós -, mikro és középvállalkozások vezetői céges ügyeikben is a magán ügyeikben megszokott eszközöket és megoldásokat használják, nem túlzás azt mondani, hogy a felmérés adatai esetükben az online bankolás szokásairól is viszonylag megbízható képet ad.

Az Eurostat adatai szerint, a netbankolás intenzitásában a válaszadók életkora alapján jelentős különbség mutatkozik. Miközben a teljes európai lakosság 51 százaléka használja az online bankot, addig a fiatalabb 25 és 34 év közötti korosztály lényegesen nagyobb aktivitású: 68 százalékuk végzi banki ügyeit az interneten keresztül. A fiatalok nagyobb elkötelezettsége mellett az is általános tendencia, hogy a magasabb iskolázottsággal egyenes arányban nő az online bankolók aránya. Ezt mutatja, hogy miközben az alacsony végzettségűek 24, addig a felsőfokú végzettségűek 77 százaléka bankol a neten.

Európai Uniós összehasonlításban Dánia vezeti az online bankolás uniós rangsorát, ahol a 16 és 74 év közöttiek 90 százaléka intézi online mindennapi pénzügyeit. Őket minimális lemaradással követik a hollandok. Az online bankolás képzeletbeli dobogójának harmadik fokára a finnek állhatnak, akiknek 87 százaléka használja a netbankot, utánuk pedig a svédek következnek 86 százalékos aránnyal.

És miközben az internet terén úttörő és példamutató Észak-Európai országokban kiemelkedően magas az internetes bankolást választók aránya, az egyes országok fejlettsége, életszínvonala mellett az internet és az internetes bankolás tekintetében is hatalmas a szakadék. Jól mutatja ezt, hogy a lista végén szerénykedő Bulgária és Románia mindössze 5, illetve 7 százalékos arányt tud felmutatni az online bankolás terén. Valamivel jobb helyzetben van, de még így is 30 százalék alatti arányt tud felmutatni Görögország és Ciprus.

Az Eurostat legutóbbi felmérésének adataiból az is kiolvasható, hogy miként növekedett az online pénzügyi megbízások népszerűsége az elmúlt 10 évben. Az Európai Unió egészét figyelve a jelentős, összességében 25 százalékos növekedés mutatkozik, amiből más és más mértékben, de minden tagállam kivette a részét.

Természetesen Magyarország is, habár hazánkban még így is alacsonyabb a középmezőnynél az online bankolás aránya. A Magyarországon mért 38 százalékos netbanki aktivitás azt mutatja, hogy honfitársaink többsége még mindig nem ismerte fel a rutin tranzakciók intézéséhez az online bankolásban rejlő előnyöket, mint a gyorsaság, az egyszerűség és az alacsonyabb költségigény.

Az azonban bizakodásra adhat okot, hogy miközben Magyarországon 2007-ben még mindössze 11 százalékos arányt ért el az interneten bankolók aránya mindez tíz év alatt 27 százalékkal növekedett. Más kérdés azonban, hogy például Hollandiában, már 2007-ben is 65 százalék feletti arányt mértek, vagyis majdnem kétszer annyian éltek a netbankolás előnyeivel, mint Magyarországon manapság.

Természetesen egy bonyolultabb pénzügyi termék vagy szolgáltatás esetében továbbra is ajánlott a fiókhálózat nyújtotta személyes tanácsadást igénybe venni, hiszen a fiókokban felkészült és gyakorlott alkalmazottak várják az ügyfelek kérdéseit. A pénzügyi tanácsadók segítenek kiválasztani az ügyfél adott élethelyzetéhez legjobban illő, a számára legmegfelelőbb terméket például egy lakáshitel, vagy egy összetett befektetés esetén.

A fogyasztói igények változásából fakadó fenti tendenciával a pénzintézetek is számolnak külföldön és Magyarországon egyaránt. A már a régiós szinten is jelentős piaci részesedéssel rendelkező OTP nem titkolt célja, hogy készpénz- és papírmentes bankká váljon, így míg a rutintranzakciók egyre inkább az online térbe helyeződnek át, a társaság tovább erősíti fiókjaiban a tanácsadói funkciókat, hogy minél teljesebb szolgáltatást nyújthasson ügyfeleinek. Sőt, az OTP Csoport 2018 végén innovációs fiókot nyitott a budapesti Árkád üzletközpontban, ahol ügyfeleivel közösen fejlesztheti a jövő banki megoldásait.

Friss

Turbó körforgalmat kap az M5-ös

Kezdődik az M5-ös autópálya és az 54-es főút csomópontjainak átépítése, turbó körforgalmak épülnek. A munkálatok idejére az autópálya fel- és lehajtó ágait lezárják.

James Watt helyére lép Alan Turing az 50 fontoson

Alan Turing matematikus portréja lesz a két év múlva forgalomba kerülő új brit 50 fontos bankjegyen, Sir Winston Churchill pedig az ötfontoson.

Plusz ötmillió részvénnyel lesz a BÉT-en az OTT-One

Az OTT-One megkötötte eddigi működésének legnagyobb összegű szerződését, közel 2 milliárd forint értékben információbiztonság-technológia fejlesztésekről. A vállalat 5 millió részvénnyel nyilvános kibocsátást hajt végre a Budapesti Értéktőzsdén.

Parlagfű. Több allergiás fiatal

Tavalyhoz képest 20-30 ezerrel nőtt a parlagfűre allergiások száma és a gyomnövény virágzási időszakának még koránt sincs vége - mondta Nékám Kristóf allergológus.

Hírek

Turbó körforgalmat kap az M5-ös

Kezdődik az M5-ös autópálya és az 54-es főút csomópontjainak átépítése, turbó körforgalmak épülnek. A munkálatok idejére az autópálya fel- és lehajtó ágait lezárják.

James Watt helyére lép Alan Turing az 50 fontoson

Alan Turing matematikus portréja lesz a két év múlva forgalomba kerülő új brit 50 fontos bankjegyen, Sir Winston Churchill pedig az ötfontoson.

Parlagfű. Több allergiás fiatal

Tavalyhoz képest 20-30 ezerrel nőtt a parlagfűre allergiások száma és a gyomnövény virágzási időszakának még koránt sincs vége - mondta Nékám Kristóf allergológus.

New Yorkba költöztetné Hollywoodot Robert De Niro

Az Oscar-díjas színész újabb nagy filmstúdió létrehozásán fáradozik New Yorkban, ahol négy stúdió működik és háromszáznál is több filmet forgattak tavaly.

Kong a vészharang – Balkáni forróság Budapesten?

Drámai felmelegedés várható a világ nagyvárosaiban, Budapest éghajlata az északmacedón főváros jelenlegi klímájára hasonlíthat 2050-re.

Kényszerleszállás Ferihegyen – szétdurrant a futómű

Felszállás után visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre a Smartwings hurghadai járata Ferihegyen.

Dánia. Büntetik az ittas, bódult e-rollerezőket

Harminc ember ellen indítottak eljárást Koppenhágában, mert elektromos rollerezés közben alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt álltak. Komoly pénzbírságra számíthatnak.

Taxisellenőrzés – már több tucat rendszámot bevontak

Május óta harmincöt taxi rendszámát vonta be a fővárosi repülőtéren és a nyári fesztiválok közelében fokozott ellenőrzéseket végző hatóság.

Kormányközeli üzletembernek hazudta magát – pénzt csalt ki

Albániai kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező üzletembernek adta ki magát egy pécsi férfi, aki ellen csalás miatt vádat az ügyészség.

Gond lehet az Airbus A380-asok szárnyaival

Repedésveszély miatt átvizsgálásra javasolja a legrégebbi Airbus A380-as típusú repülőgépek szárnyait az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA).

Két Telekom-számla egy hónapban – sokadszor

Egy hónapban két számlát küldött a Telekom, a befizetési határidőt is módosította jogtalanul a távközlési vállalat. 25 millió forintra büntették.

Beázott a Fehér Ház, áramkimaradás Washingtonban

Hétfőn reggel óriási vihar pusztított az amerikai fővárosban és környékén, a Fehér Ház sajtószobája és az elnöki hivatal egyik szárnyának földszinti irodái  helyi idő szerint kora délután  még víz alatt álltak.
Hirdetés

Gazdaság

Kína a világ bankára lett

Legalább öt billiárd dollárral tartozik Kínának a világ. A legjobban az afrikai országok vannak eladósodva. Pekingi gazdasági érdekeket szolgáló infrastruktúra projekteket finanszíroznak a kölcsönökből. Sok ország nehezen tudja törleszteni adósságát. Csődhullám fenyeget.

Perselyterminál a jezsuitáknál

Érintős bankkártyával használható virtuális perselyt állítottak fel a jezsuiták budapesti templomában. Az AutoMátén három összeg közül választhatnak a hívek.

Monetáris tanács – marad az alapkamat

Június 25-i kamatdöntő ülésükön is ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat és a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról a monetáris tanács tagjai.

Euró: a horvátok bevezetnék, a magyar kormány kivár

Két EU-s tagország törekszik nagy sebességgel behajtani az eurózónában. Horvátország már hivatalosan is benyújtotta kérelmét a kuna közös európai fizetőeszközre váltására. A bolgárok is jelezték, hogy bevezetnék a közös pénzt, a magyar kormány kivár.

Lakossági állampapírok. Fél év alatt 570 milliárdos bővülés

Több mint ötszázmilliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya az első félévben. A MÁP Plusz beváltotta a hozzá fűzött reményeket - közölte az Államadósság Kezelő Központ.

FAZ: brit vezérigazgatója lehet az IMF-nek

Berlin és Párizs Mark Carney, a brit jegybank hamarosan távozó elnökének kinevezését támogatja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjára - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap.
Hirdetés
Hirdetés