Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Előretörés az online bankolásban, de van még lemaradásunk
No menu items!

Előretörés az online bankolásban, de van még lemaradásunk

Az elmúlt tíz év az online bankolás előretöréséről szólt a nagyvilágban és Európában. A kedvező trendek alól hazánk sem kivétel, de honfitársaink és a hazai cégek az Európai Uniós átlagnál kevésbé ismerték még fel a netbank előnyeit.

Az Európai Unióban legutóbb végzett felmérés szerint az európai felnőttek fele használja az internetet bankolásra is. A nemzetközi trendeknek megfelelően – amelyekben a bankfiókok egyre inkább a személyes tanácsadásra fókuszálnak, míg a mindennapos pénzügyi műveletekre egyre többen veszik igénybe az online lehetőségeket –, az elmúlt 10 esztendőben, hazánkban is hatalmas ugrás történt ezen a téren, de az adatok azt mutatják, hogy még így is komoly mértékben le vagyunk maradva az uniós átlagtól. A felmérés ugyan a lakosság körében történt, de tekintve, hogy a magyar – és a keleti régiós -, mikro és középvállalkozások vezetői céges ügyeikben is a magán ügyeikben megszokott eszközöket és megoldásokat használják, nem túlzás azt mondani, hogy a felmérés adatai esetükben az online bankolás szokásairól is viszonylag megbízható képet ad.

Az Eurostat adatai szerint, a netbankolás intenzitásában a válaszadók életkora alapján jelentős különbség mutatkozik. Miközben a teljes európai lakosság 51 százaléka használja az online bankot, addig a fiatalabb 25 és 34 év közötti korosztály lényegesen nagyobb aktivitású: 68 százalékuk végzi banki ügyeit az interneten keresztül. A fiatalok nagyobb elkötelezettsége mellett az is általános tendencia, hogy a magasabb iskolázottsággal egyenes arányban nő az online bankolók aránya. Ezt mutatja, hogy miközben az alacsony végzettségűek 24, addig a felsőfokú végzettségűek 77 százaléka bankol a neten.

Európai Uniós összehasonlításban Dánia vezeti az online bankolás uniós rangsorát, ahol a 16 és 74 év közöttiek 90 százaléka intézi online mindennapi pénzügyeit. Őket minimális lemaradással követik a hollandok. Az online bankolás képzeletbeli dobogójának harmadik fokára a finnek állhatnak, akiknek 87 százaléka használja a netbankot, utánuk pedig a svédek következnek 86 százalékos aránnyal.

És miközben az internet terén úttörő és példamutató Észak-Európai országokban kiemelkedően magas az internetes bankolást választók aránya, az egyes országok fejlettsége, életszínvonala mellett az internet és az internetes bankolás tekintetében is hatalmas a szakadék. Jól mutatja ezt, hogy a lista végén szerénykedő Bulgária és Románia mindössze 5, illetve 7 százalékos arányt tud felmutatni az online bankolás terén. Valamivel jobb helyzetben van, de még így is 30 százalék alatti arányt tud felmutatni Görögország és Ciprus.

Az Eurostat legutóbbi felmérésének adataiból az is kiolvasható, hogy miként növekedett az online pénzügyi megbízások népszerűsége az elmúlt 10 évben. Az Európai Unió egészét figyelve a jelentős, összességében 25 százalékos növekedés mutatkozik, amiből más és más mértékben, de minden tagállam kivette a részét.

Természetesen Magyarország is, habár hazánkban még így is alacsonyabb a középmezőnynél az online bankolás aránya. A Magyarországon mért 38 százalékos netbanki aktivitás azt mutatja, hogy honfitársaink többsége még mindig nem ismerte fel a rutin tranzakciók intézéséhez az online bankolásban rejlő előnyöket, mint a gyorsaság, az egyszerűség és az alacsonyabb költségigény.

Az azonban bizakodásra adhat okot, hogy miközben Magyarországon 2007-ben még mindössze 11 százalékos arányt ért el az interneten bankolók aránya mindez tíz év alatt 27 százalékkal növekedett. Más kérdés azonban, hogy például Hollandiában, már 2007-ben is 65 százalék feletti arányt mértek, vagyis majdnem kétszer annyian éltek a netbankolás előnyeivel, mint Magyarországon manapság.

Természetesen egy bonyolultabb pénzügyi termék vagy szolgáltatás esetében továbbra is ajánlott a fiókhálózat nyújtotta személyes tanácsadást igénybe venni, hiszen a fiókokban felkészült és gyakorlott alkalmazottak várják az ügyfelek kérdéseit. A pénzügyi tanácsadók segítenek kiválasztani az ügyfél adott élethelyzetéhez legjobban illő, a számára legmegfelelőbb terméket például egy lakáshitel, vagy egy összetett befektetés esetén.

A fogyasztói igények változásából fakadó fenti tendenciával a pénzintézetek is számolnak külföldön és Magyarországon egyaránt. A már a régiós szinten is jelentős piaci részesedéssel rendelkező OTP nem titkolt célja, hogy készpénz- és papírmentes bankká váljon, így míg a rutintranzakciók egyre inkább az online térbe helyeződnek át, a társaság tovább erősíti fiókjaiban a tanácsadói funkciókat, hogy minél teljesebb szolgáltatást nyújthasson ügyfeleinek. Sőt, az OTP Csoport 2018 végén innovációs fiókot nyitott a budapesti Árkád üzletközpontban, ahol ügyfeleivel közösen fejlesztheti a jövő banki megoldásait.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A T-rex rokona lehet a most felfedezett dinófaj

A theropodák egy új faját fedezték fel az Angliától délre fekvő Wight-szigeten, az új dinoszauruszfaj a T.rex unokatestvére - közölték a Southamptoni Egyetem kutatói.

Csehország – infláció: negyedével drágult az üdülés

Júliusban 3,4 százalékra emelkedett az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 3,3 százalékról. A leginkább a szezonális üdülési árak nőttek, 23 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal.

Agrárbiztosítás – nőtt a támogatási keret

Ötmilliárd forintról hétmilliárd forintra emelkedett a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás kerete, így a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 65 százalékáról 70 százalékára nőtt.

Felmelegedés. Az egyik legforróbb év volt a tavalyi

A tavalyi volt a három legmelegebb év egyike az időjárási feljegyzések szerint, amely gleccserek olvadásával, tengerszint-emelkedéssel, rengeteg bozóttűzzel, hőhullámokkal és szárazságokkal járt - áll az Amerikai Meteorológiai Társaság (BAMS) tanulmányában.

Hírek

Felmelegedés. Az egyik legforróbb év volt a tavalyi

A tavalyi volt a három legmelegebb év egyike az időjárási feljegyzések szerint, amely gleccserek olvadásával, tengerszint-emelkedéssel, rengeteg bozóttűzzel, hőhullámokkal és szárazságokkal járt - áll az Amerikai Meteorológiai Társaság (BAMS) tanulmányában.

Milliárdokat gyűjtött jogosulatlanul – 275 milliós bírságot kapott

Jogosulatlan pénzgyűjtés miatt a Magyar Nemzeti Bank 275 millió forintos bírságot szabott ki U. Attilára, akinek bankszámlájáról 500 millió forint befektetői pénzt zárolt. Az ügyben feljelentést is tettek.

Hiba miatt leállt a paksi 4-es blokk

Egy irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt csütörtök hajnalban leállt a paksi atomerőmű 4. blokkja - közölte honlapján az atomerőmű.

NBA árverés – Jordan cipője 400 ezer, szerződés másolata 60 ezer dollárt ér

Egy gyűjtő 57 068 dollárt (16,8 millió forint) fizetett az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) szupersztárja, Michael Jordan első szerződésének fénymásolatáért.

Két évtized után megépülhet a firenzei Uffizi képtár új, vitatott kijárata

Két évtized után megépülhet a firenzei Uffizi képtár új, ultramodern kijárati komplexuma, mivel a kulturális minisztérium jóváhagyta a bővítéshez szükséges 12 millió euró kiutalását.

Családnevek. Milánóban több a Hu, mint a Rossi

Milánóban második helyre szorult vissza az Olaszországban legelterjedtebb családnévnek számító Rossi, és helyét a kínai Hu családnév vette át.

Ruhásszekrényben lapult a több ezer éves lelet – videó

Muzeális értékű kelta kést találtak egy férfinél a rendőrök Szolnokon - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Koronavírus – Két héten belül kibocsátják az első orosz védőoltásokat

A Covid-19 elleni orosz védőoltás első adagjait két héten belül legyártják, elsősorban az egészségügyben dolgozók számára - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter.

Pankrátorból lett a világ legjobban fizetett színésze

Tavaly után idén is Dwayne Johnson a világ legjobban kereső férfi színésze a Forbes magazin szerint: a lap 87,5 millió dollárra becsüli a pankrátorból lett színész elmúlt egy évben szerzett keresetét.

A fél országban ismét felhőszakadásra, zivatarra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt a fél országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csütörtökön felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés várható.

Budapest Airport: a repülés biztonságos

Júliusban már 300 ezren fordultak meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, augusztusban pedig várhatóan ennél is többen fognak utazni - közölte a Budapest Airport kommunikációs vezetője.

Koronavírus – A német egészségügyi miniszter aggódik

Aggasztónak nevezte a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedését Jens Spahn német egészségügyi miniszter. "Aggodalomra ad okot, ha marad a növekvő tendencia." A miniszter szkeptikus az orosz vakcinát illetően.

Gazdaság

2020 Faktoring Évkönyv – Dinamikusan bővült a magyar piac

A magyar faktoring piac egyike volt a legdinamikusabban emelkedőnek tavaly kelet-európai összevetésben, a faktorált követelések összege 6,91 milliárd euróról 8,55 milliárd euróra nőtt, amely 23,7 százalékos emelkedést jelent - derült ki a 2020 Faktoring Évkönyvből.

Zöld kötvény – 33,8 millió eurós budapesti bevásárlás

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) több mint 33,8 millió euró értékben vásárolt zöld vállalati kötvényt, ezzel a befektetéssel a bank jelentős mértékben tovább növeli magyarországi portfólióját.

OTP: a vártnál erősebb negyedéves eredmény

A második negyedév adatai alapján az OTP kilátásai kedvezőek, helyzetét a járvány miatti nehézségek sem veszélyeztették - mondta a pénzintézet sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Történelmi mélyponton a török líra

Történelmi mélypontra gyengült a török líra a dollárhoz képest csütörtökön, folytatva a hét eleje óta tartó zuhanórepülést, amelyet nem tudtak megállítani az állami bankok agresszív dolláreladásai.

MNB – Itt az első zöld vállalati kötvény

Megtörtént az első hazai zöld vállalatikötvény-kibocsátás: a CPI Hungary Investments Kft. 30 milliárd forint össznévértékű, 2,25 százalékos kuponú, 10 éves futamidejű zöld vállalati kötvényt hozott forgalomba.

Kamatcsökkentés – Egyhangú volt a döntés az MNB-ben

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek júliusban az alapkamat 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentéséről, továbbá a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról - közölte az MNB a július 21-i kamatdöntő ülésről kiadott jegyzőkönyvében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom