Kezdőlap Pénzvilág Előretörés az online bankolásban, de van még lemaradásunk
No menu items!

Előretörés az online bankolásban, de van még lemaradásunk

Az elmúlt tíz év az online bankolás előretöréséről szólt a nagyvilágban és Európában. A kedvező trendek alól hazánk sem kivétel, de honfitársaink és a hazai cégek az Európai Uniós átlagnál kevésbé ismerték még fel a netbank előnyeit.

Az Európai Unióban legutóbb végzett felmérés szerint az európai felnőttek fele használja az internetet bankolásra is. A nemzetközi trendeknek megfelelően – amelyekben a bankfiókok egyre inkább a személyes tanácsadásra fókuszálnak, míg a mindennapos pénzügyi műveletekre egyre többen veszik igénybe az online lehetőségeket –, az elmúlt 10 esztendőben, hazánkban is hatalmas ugrás történt ezen a téren, de az adatok azt mutatják, hogy még így is komoly mértékben le vagyunk maradva az uniós átlagtól. A felmérés ugyan a lakosság körében történt, de tekintve, hogy a magyar – és a keleti régiós -, mikro és középvállalkozások vezetői céges ügyeikben is a magán ügyeikben megszokott eszközöket és megoldásokat használják, nem túlzás azt mondani, hogy a felmérés adatai esetükben az online bankolás szokásairól is viszonylag megbízható képet ad.

Az Eurostat adatai szerint, a netbankolás intenzitásában a válaszadók életkora alapján jelentős különbség mutatkozik. Miközben a teljes európai lakosság 51 százaléka használja az online bankot, addig a fiatalabb 25 és 34 év közötti korosztály lényegesen nagyobb aktivitású: 68 százalékuk végzi banki ügyeit az interneten keresztül. A fiatalok nagyobb elkötelezettsége mellett az is általános tendencia, hogy a magasabb iskolázottsággal egyenes arányban nő az online bankolók aránya. Ezt mutatja, hogy miközben az alacsony végzettségűek 24, addig a felsőfokú végzettségűek 77 százaléka bankol a neten.

Európai Uniós összehasonlításban Dánia vezeti az online bankolás uniós rangsorát, ahol a 16 és 74 év közöttiek 90 százaléka intézi online mindennapi pénzügyeit. Őket minimális lemaradással követik a hollandok. Az online bankolás képzeletbeli dobogójának harmadik fokára a finnek állhatnak, akiknek 87 százaléka használja a netbankot, utánuk pedig a svédek következnek 86 százalékos aránnyal.

És miközben az internet terén úttörő és példamutató Észak-Európai országokban kiemelkedően magas az internetes bankolást választók aránya, az egyes országok fejlettsége, életszínvonala mellett az internet és az internetes bankolás tekintetében is hatalmas a szakadék. Jól mutatja ezt, hogy a lista végén szerénykedő Bulgária és Románia mindössze 5, illetve 7 százalékos arányt tud felmutatni az online bankolás terén. Valamivel jobb helyzetben van, de még így is 30 százalék alatti arányt tud felmutatni Görögország és Ciprus.

Az Eurostat legutóbbi felmérésének adataiból az is kiolvasható, hogy miként növekedett az online pénzügyi megbízások népszerűsége az elmúlt 10 évben. Az Európai Unió egészét figyelve a jelentős, összességében 25 százalékos növekedés mutatkozik, amiből más és más mértékben, de minden tagállam kivette a részét.

Természetesen Magyarország is, habár hazánkban még így is alacsonyabb a középmezőnynél az online bankolás aránya. A Magyarországon mért 38 százalékos netbanki aktivitás azt mutatja, hogy honfitársaink többsége még mindig nem ismerte fel a rutin tranzakciók intézéséhez az online bankolásban rejlő előnyöket, mint a gyorsaság, az egyszerűség és az alacsonyabb költségigény.

Az azonban bizakodásra adhat okot, hogy miközben Magyarországon 2007-ben még mindössze 11 százalékos arányt ért el az interneten bankolók aránya mindez tíz év alatt 27 százalékkal növekedett. Más kérdés azonban, hogy például Hollandiában, már 2007-ben is 65 százalék feletti arányt mértek, vagyis majdnem kétszer annyian éltek a netbankolás előnyeivel, mint Magyarországon manapság.

Természetesen egy bonyolultabb pénzügyi termék vagy szolgáltatás esetében továbbra is ajánlott a fiókhálózat nyújtotta személyes tanácsadást igénybe venni, hiszen a fiókokban felkészült és gyakorlott alkalmazottak várják az ügyfelek kérdéseit. A pénzügyi tanácsadók segítenek kiválasztani az ügyfél adott élethelyzetéhez legjobban illő, a számára legmegfelelőbb terméket például egy lakáshitel, vagy egy összetett befektetés esetén.

A fogyasztói igények változásából fakadó fenti tendenciával a pénzintézetek is számolnak külföldön és Magyarországon egyaránt. A már a régiós szinten is jelentős piaci részesedéssel rendelkező OTP nem titkolt célja, hogy készpénz- és papírmentes bankká váljon, így míg a rutintranzakciók egyre inkább az online térbe helyeződnek át, a társaság tovább erősíti fiókjaiban a tanácsadói funkciókat, hogy minél teljesebb szolgáltatást nyújthasson ügyfeleinek. Sőt, az OTP Csoport 2018 végén innovációs fiókot nyitott a budapesti Árkád üzletközpontban, ahol ügyfeleivel közösen fejlesztheti a jövő banki megoldásait.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Biciklisek paradicsoma lesz a Börzsöny

Kerékpáros paradicsomot hoznak létre a Börzsönyben, ahol a családok és sportolók is találnak majd kikapcsolódási lehetőséget; az Ipoly Erdő Zrt. és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) 1,5 milliárd forintos beruházása 2022 végére készül el, a fejlesztések között erdei utak újulnak meg, hegyi kerékpáros ösvény és e-bike kerékpárkölcsönző, valamint játszótér épül.

Szlovákia százezerszám továbbad a vakcinákon – Megjelent a delta variáns az országban

Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta variánsát - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva.

A házhozszállítás adója változik, a forgalom nem – más vendéglátási áfafurcsaságok

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke szerint nagy valószínűséggel nem okoz majd forgalomcsökkenést, hogy augusztus elsejétől megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs az ételkiszállításra és elvitelre.

50 fontos polimer bankjegy – uralkodói arcképpel és Pride színekkel

Forgalomba került az új, polimer alapanyagú brit 50 fontos...

Hírek

Szlovákia százezerszám továbbad a vakcinákon – Megjelent a delta variáns az országban

Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta variánsát - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva.

Korrupció. Fiktív adatok alapján kisállat-útleveleket állított ki a hatósági állatorvos

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt eljárást indított egy hatósági állatorvos és öt társa ellen

Nyáron egyre több lesz az extrém eső és a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus.

Ennyien neteznek Magyarországon és az EU-ban!

Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat az Európai Unió országaiban, hazánk jelenleg a középmezőnyben foglal helyet, derül ki mindez az Eurostat közelmúltban közzétett adataiból. A felmérésben a különböző korcsoportok internetezési szokásait vizsgálták.

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hőségriadó – Vörös kóddal! 40 fok meleg, erősödő allergiás tünetek

Tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ellergiásokra nehéz napok várnak. A pollenszezon idén erősnek ígérkezik (pollennaptár)

Délkelet-Ázsiát ellepi a szemetünk – Kínai tiltás, részleges egyezségek

1950 óta 6,3 milliárd tonna plasztik hulladék képződött. 9 százalékát újrahasznosítottuk, 12 elégettük, 79 százalék a természetben végezte. Különösen rossza a helyzet Délkelet Ázsiában. A térség országai a kínai behozatali tilalom bevezetése óta belefulladnak a nyugati szemétbe.

Milliárdos áfacsalás. Csőre töltött fegyverek fogadták a NAV kommandósait

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A banda a fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

Szerdán újra nagyot drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal kerül majd többe szerdától.

Medvetámadás a székelyföldi Kápolnásfalunál – túlszaporodott állomány

Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy férfit, akit medve sebesített meg vasárnap a székelyföldi Kápolnásfalu határában - közölte közösségi oldalán Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Gazdaság

50 fontos polimer bankjegy – uralkodói arcképpel és Pride színekkel

Forgalomba került az új, polimer alapanyagú brit 50 fontos bankjegy, amelyen Alan Turing portréja látható. Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának...

Elemzők: A kamatemelés megfelel a várakozásoknak

A várakozásoknak megfelelő mértékű volt a jegybanki kamatemelés az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamat mértékét 30...

Kamatemelés – a Monetáris Tanács indoklása

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az árstabilitás biztosítása, az inflációs kockázatok tartós hatásainak megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében indította el a kamatemelési ciklust - írták a keddi, kamatemelést indokló közleményben.

Erősödött a forint az MNB új inflációs és GDP-előrejelzésére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) változtatott inflációs és GDP előrejelzésén.

Az MNB emelte inflációs és GDP-előrejelzését

A legutóbbi, márciusi Inflációs jelentésben 4-6 százalékos gazdasági bővülést, és 3,8-3,9 százalékos inflációt vártak 2021-re. A jelentésben a jövő évi számok is változtak, 2022-re 5,5...

0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács, nem változott a kamatfolyosó

30 bázisponttal 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa; a kamatfolyosó nem változott.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom