Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Emberi csontból készült a világ legrégebbi tetováló eszköze

Emberi csontból készült a világ legrégebbi tetováló eszköze

A világ eddigi legrégebbinek számító tetoválókészletét azonosították be ausztrál kutatók. A legmeglepőbb a  leletből levonható következtetések között, hogy a négy tetováló eszközből kettő emberi csontból készült.

A bonyolult, többfogú tetováló eszközöket a Tongatapu-szigeten fedezték fel, ez Tonga fő szigete. A szénizotópos vizsgálatok szerint az eszközök körülbelül 2 ezer 700 ével ezelőtt készültek, ezek a legrégebbi tetováló fésűk, amelyet ismerünk.

Geoffrey Clark

A többszörösen fogazott eszközöket még 1963-ban találták  meg, a szénizotópos vizsgálatok eredményét azonban most hozták nyilvánosságra. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói közölték azt is, hogy a pengeszerű végeivel vitték be a korabeli emberek a tintát a bőr alsó rétegébe, az irhába, és ezzel az Óceániában található technológia egy nagyon különleges típusát képviselik.

“A felfedezés a polinéziai tetoválás korát visszahelyezi a polinéz kultúra hajnalára, mintegy 2700 évvel ezelőttre” – mondta Geoffrey Clark, az  ANU Kulturális, Történelmi és Nyelviskolájának egyetemi docense.

A négy vizsgált tetoválófésű közül kettő egy nagy tengeri madár csontjából készült, míg a másik kettő egy nagy szárazföldi emlőséből, valószínűleg emberéből – vélik a tudósok.

Michelle Langley

“Mivel a szigeten akkoriban nem voltak más nagyobb méretű emlősök és az emberi csont kedvelt alapanyaga volt a tetoválóeszközöknek” – mondta Michelle Langley, a Griffith Egyetem emberi evolúciót kutató központjának munkatársa.

A felfedezés rávilágít arra, hogy elsőként a polinéz stílusú tetoválás fejlődött ki.

“Ezek a csont tetováló fésűk nagyon specifikus technológiát jelentenek az egész Óceániában” – mondta Clark professzor.

Az eszközök a csaknem 3000 év alatt nagyon kevés változtak, a csendes-óceáni hagyományos tetováló eszközök még mindig az ősi példákkal azonosak.

Az ősi eszközök ma is használhatók.

Tonga szigeti tattoo – ma

A tetoválás nagyon fontos a csendes-óceáni térségben. Amikor a keresztény misszionárius megtiltották a tetoválást bizonyos szigeteken, az emberek más szigetekre mentek, hogy megkapják a tetoválásokat, mivel az fontos elemeit képviselték hitüknek és hagyományaiknak.

A tetovált bőr legrégebbi bizonyítékai több mint 5000 évesek, az egyiptomi múmiák és az olasz jégmester Otzi koráig nyúlnak vissza, de ezeken a helyeken a tetováló eszközök nagyrészt ismeretlenek.

A cikk, az ókori tetoválás Polinézia-ban, a Journal of Island & Coastal Archaeology (JICA) című kiadványban jelent meg az Ausztrál Nemzeti Egyetem írása alapján.

Friss

Hőhullám. Itthon perzsel, nyugaton majd éget is

A jövő héten ismét hőhullám éri el Nyugat-Európát. Itthon a hét közepétől számíthatunk 30 fok feletti hőségre.

Veszélyes potencianövelőt tiltott be a Nébih

Betiltotta a BoomBoom férfi étrend-kiegészítő forgalmazását a Nébih. Az intézkedés a készítmény gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt vált szükségessé.

Uniós államadósság – átlag alatt a magyar

Az euróövezetben és az Európai Unióban is nőtt a GDP-arányos államadósság az idei első negyedévben a tavalyi utolsóhoz képest. Magyarországon negyedéves és éves bázison is csökkent, jócskán az uniós átlag alatt maradt.

Vietnám. Oroszok vizsgálták a bebalzsamozott vezetőt

Közel ötven évvel a halála után orosz és vietnámi szakértők vizsgálták meg az egykori kommunista vezető, Ho Si Minh bebalzsamozott testét.

Hírek

Földrengés rázta meg Athént

Rövid ideig tartó földrengés rázta meg pénteken kora délután Athén környékét - közölte az euromediterrán szeizmológiai központ.

Hőhullám. Itthon perzsel, nyugaton majd éget is

A jövő héten ismét hőhullám éri el Nyugat-Európát. Itthon a hét közepétől számíthatunk 30 fok feletti hőségre.

Vietnám. Oroszok vizsgálták a bebalzsamozott vezetőt

Közel ötven évvel a halála után orosz és vietnámi szakértők vizsgálták meg az egykori kommunista vezető, Ho Si Minh bebalzsamozott testét.

Pályázatírók hoztak milliárdokat a bűnbandának

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás miatt vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, akik 2,1 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatást szereztek meg.

Kiotói gyújtogatás. Ellopták a novelláját – harminchárom halott

Ellopták a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült - írta pénteken a japán sajtó.

Összefirkálták Prága jelképét

Feltételes szabadságvesztésre és pénzbírságra ítélték, továbbá ideiglenesen kitiltották Csehországból azt a két német turistát, akik graffitit fújtak a prágai Károly híd egyik pillérére.

Energiaitalok. Veszélyesek, de isszák

Évről évre jobban fogynak a cukros energiaitalok. Különösen a fiatalok körében népszerűek, noha túlzott fogyasztásuk komoly veszélyekkel jár.

Olimpiai felkészülés – Japán halálos vírusokat vizsgál

Ebolavírus-törzseket és négy másik halálos betegség vírusát importálja kutatási célokra Japán, hogy diagnosztikai eljárást dolgozzanak ki a jövő évi tokiói olimpiára és paralimpiára való felkészülés jegyében - jelentette be hétfőn a japán egészségügyi minisztérium.

Gyújtogatás. Sokan meghaltak a japán filmstúdióban

Harmincra emelkedett azoknak az áldozatoknak a száma, akik meghaltak...

Új kikötőépületet kap Szeged

Negyvennyolc férőhelyes kishajókikötőt alakítanak ki a Tiszán Szeged belvárosában, a beruházás a Partfürdő 300 millió forintból megvalósuló fejlesztésének része - közölte a város gazdasági alpolgármestere csütörtökön.

Falusi csok – fővárosi árak a vonzóbb településeken

Fővárosi lakásárak jellemzők azokon a településeken, ahol a legnagyobb az érdeklődés a falusi csok iránt.

Németország: mindenkit be kell oltani

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban, miután a kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot - jelentette az ARD német közszolgálati televízió.
Hirdetés

Gazdaság

A G7-ek a facebookos valutáról

A G7-ek pénzügyminiszterei szerint destabilizációs veszélyt jelent a nemzeti devizákra és több más kockázatot is rejt a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra.

Szaúd-Arábia. Magyar segítséggel hajtanák be az áfát

Az áfacsalás elleni magyar találmányokat tanulmányozták a szaúd-arábiai adóhivatal vezetői Budapesten. A közel-keleti országban tavaly vezették be az általános forgalmi adót.

Hatvanmillió eurórért vesz OTP-kötvényeket az EBRD

Az OTP 500 millió eurós kibocsátásából 60 millió euró értékben vásárol kötvényeket az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Újra felragyoghat az arany

Év eleje óta szűk sávban mozog az arany árfolyama, jelenleg unciája 1415 dollárt ér, de hónapokon belül egészen 1600 dollárig drágulhat.

Lemondott az IMF éléről Christine Lagarde

Benyújtotta lemondását Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, mert az Európai Unió tagállamainak állam-, és kormányfői őt jelölték az Európai Központi Bank élére.

Tovább apadt a befektetési alapok vagyona

Júniusban 2,2 százalékkal, 137 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6213 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
Hirdetés
Hirdetés