Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Energiatakarékos megoldások: Az üveg szerepe a zöld otthonokban
No menu items!

Energiatakarékos megoldások: Az üveg szerepe a zöld otthonokban

Alapvetően minden tervező keresi a változatosságot, az egyediséget, és vágyik a versenyelőny megszerzésére, miközben jellemzően funkcionális problémákat kell megoldania. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy az üveg valamilyen formája segít a tervezőnek abban, hogy ezeket a céljait elérje.

Olyan anyagról van szó, amellyel kitolhatók az építészeti tervezés és a képzelőerő határai, hogy egyéni, lenyűgöző látványt nyújtó és energiahatékony épületek terveit alkothassuk meg. Mi mindent tud ma az üveg, amiért nem csak a nyílászárók kapcsán érdemes rá gondolni?

„Az üveg, ahelyett hogy bezárná a világunkat, szélesre tárja a képzelőerőnk kapuit kreativitásunk és teremtésünk előtt” – fogalmazza meg Rákosy Eszter, a Rákosy Glass háromgenerációs, építészeti üvegmunkákkal foglalkozó üvegipari vállalkozás tulajdonosa és vezetője.

Az üveg átalakította azt, ahogyan ma az épületekről gondolkodunk

Az üveg az emberiség által ismert egyik legsokoldalúbb anyag, évszázadok óta összefonódik az építészeti tervezéssel. Az építészeti alkalmazásokban való megjelenése a Római Birodalomig nyúlik vissza, ahol elsősorban a természetes fényt biztosító ablakokban használták. Törékenysége ellenére az üveget azért kedvelték, mert beengedte a fényt az épületekbe, miközben védelmet nyújtott az időjárás viszontagságaitól.

Ma az üveget az esztétikai, a funkcionális és a fenntarthatósági előnyök egyedülálló kombinációja miatt választják, ami a kortárs tervezők és építészek egyik legkedveltebb anyagává teszi.

1. Az esztétikai szempont

Esztétikai szempontból az üveg páratlan átláthatóságot és fényáteresztést biztosít, zökkenőmentes kapcsolatot teremtve a belső és a külső terek között. A természetes fény tágasabbá és felemelőbbé teszi a belső tereket. Az üveg sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy különböző formákban, például matt, színezett, nyomtatott, homokfúvott vagy savmaratott formában használják, így a tervezőknek a kreatív lehetőségek széles palettája áll rendelkezésére a kívánt vizuális hatások és intimitási szintek eléréséhez.

2. A funkcionális szempont

Funkcionálisan az üvegtechnológia fejlődése jelentősen javította az anyag teljesítményét. Az üveg felhasználása az építészetben viszonylag változatlan maradt az ipari forradalomig, amikor a gyártási technikák fejlődése lehetővé tette a nagyobb, erősebb és változatosabb üvegtípusok gyártását. A 19. század vége óta ez a technológiai fejlődés folytonos: a laminált és edzett üvegek nagyobb biztonságot és szilárdságot nyújtanak, így alkalmasak az olyan szerkezeti alkalmazásokhoz, mint az üvegfalak, lépcsők és akár a padlók. A modern építészeti üvegek fokozott hőszigetelésre tervezhetők, csökkentve az energiafogyasztást és javítva az épület energiahatékonyságát.

De megjelentek az intelligens üvegtechnológiák is, amelyek képesek átlátszóság és átlátszatlanság között váltani, dinamikusan szabályozzák a magánszférát és a fényt, redőnyök vagy függönyök nélkül.

A technológiai fejlesztés izgalmas területén sorra bukkanak fel az újabb és újabb innovációk. „Számos alkalommal fordult elő, hogy egy projekt megvalósításához vezettünk be új technológiákat, vagy fejlesztettünk technológiát annak érdekében, hogy megvalósulhasson és létrejöhessen a tervező elképzelésének megfelelő vizuális tartalom”, mondja Rákosy Eszter.

A Rákosy Glass talán legizgalmasabb innovációja, a HELIO Heating fűtő üveg 2013-ban Construma-díjat kapott, 2018–2019-ben pedig bekerült a TOP10 Legérdekesebb Magyar Innováció közé. A fűtő üvegszerkezetben a fűtőréteg egy láthatatlan, nanotechnológiával felhordott fémvezető bevonat, melynek ellenállása elektromos áram hatására hőt termel. Elsődleges, illetve kiegészítő, komfortérzetet javító fűtési megoldásként egyaránt használható.

3. A környezetvédelmi szempont

Környezetvédelmi szempontból az üveg fenntartható választás. Teljesen újrahasznosítható, és sok más építőanyaghoz képest alacsonyabb környezeti lábnyommal gyártható. Az üveg használata segíti az energiafelhasználás optimalizálását és a természetes fény hasznosítását, csökkentve a mesterséges világítás és fűtés szükségességét.

A Rákosy Glass egyik friss projektjét épp a fenntarthatóság és az energiahatékonyság inspirálta: a HELIO Heating fűtő üveg szerkezetébe napelemeket is beépítettek, hogy megtermelhesse magának a működéséhez szükséges energiát.

„Az üveg jövője fényes, én minden tervezőt és fejlesztőt arra bátorítanék, hogy ismerje meg jobban ezt az anyagot és a legújabb felhasználási lehetőségeit! Budapesti bemutatótermünkben például minden tervező rengeteg inspiráló megoldást talál” – foglalta össze a Rákosy Glass vezetője.

Az üveg jövője napfényes

Összefoglalva, az üveg kortárs vonzereje abban rejlik, hogy képes ötvözni a szépséget a funkcionalitással és a fenntarthatósággal. A tervezésben való alkalmazkodóképessége a technológiai fejlődéssel párosulva az üveget olyan sokoldalúan használható anyaggá teszi, amely messze túlmutat az ablakok és ajtók alapvető hasznosságán, és az innovatív és fenntartható építészet jövőjét alakítja.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.