Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Eurobarométer: az európaiak aggódnak a levegőminőség miatt
No menu items!

Eurobarométer: az európaiak aggódnak a levegőminőség miatt

Az európaiak aggódnak a levegőszennyezés egészségügyi és környezeti hatása miatt, és úgy gondolják, hogy az ipari ágazatoknak, a munkáltatóknak többet kell tenniük a levegőminőség javításáért, valamint a témára vonatkozó nemzetközi, illetve európai megközelítést szorgalmaznak – derült ki az Európai Bizottság által közzétett Eurobarométer felmérésből.

A felmérés szerint az európaiak többsége úgy véli, hogy hazájukban komoly problémát jelentenek a levegőszennyezésből eredő légzőszervi betegségek (89 százalék), mindenekelőtt az asztma (88 százalék), valamint a szív- és érrendszeri betegségek.

Az európaiak aggódnak a légszennyezés által a nyílt vizekben okozott környezetvédelmi problémák, például a savasodás és az algásodás (eutrofizáció) miatt is (83 százalék). A válaszadók csaknem fele (47 százalék) véli úgy, hogy romlott a levegőminőség is az elmúlt tíz évben.

Az Eurobarométer felmérésből kiderült, hogy az európaiak többsége továbbra is rosszul tájékozott a már létező uniós előírásokat illetően, a válaszadóknak csupán kisebb hányada (27 százalék) hallott ezekről. Az uniós levegőminőségi előírásokat ismerő válaszadók nagy többsége (67 százalék) azonban úgy véli, hogy az előírásokat meg kell erősíteni.

Az európaiak nagy többsége szerint a légszennyezést nemzetközi szinten (65 százalék) kellene kezelni, ezt követi az európai és a nemzeti szintű kezelést támogatók (mindkettő 42 százalék), végül pedig a regionális vagy helyi megoldást szorgalmazók (32 százalék) aránya. Jelentős azok aránya is, akik úgy vélik, hogy minden szinten egyidejűleg kell intézkedéseket végrehajtani (19 százalék).

Az európaiak többsége szerint a nagy ipari létesítmények, a fosszilis tüzelőanyagokat hasznosító energiatermelők, a közigazgatási szervek és a munkáltatók nem tesznek eleget a jó levegőminőség előmozdítása érdekében, a lakosság ezzel szemben kellő erőfeszítést tesz.

A válaszadók úgy gondolják, hogy maguk is többet tettek a kibocsátások csökkentése érdekében idén, mint 2019-ben. A tömegközlekedési eszközök használata, a kerékpározás, illetve a gyaloglás a leggyakoribb módjai annak, amelyekkel az európaiak saját bevallásuk szerint igyekeznek csökkenteni a levegőbe kerülő károsanyag-kibocsátást.

Magyarországon a válaszadók 47 százaléka szerint a levegő minősége az elmúlt tíz évben lényegében ugyanolyan maradt, tíz százalékuk szerint javult, 41 százalékuk szerint pedig romlott. Hetvenhét százalék szerint meg kell erősíteni az EU levegőminőségi szabványait. Ötvenkilenc százalék szerint nagyon, 36 százalék szerint meglehetősen súlyos egészségügyi következményei vannak a légszennyezésnek.

A levegőbe kerülő károsanyag csökkentése érdekében a magyarok 44 százaléka használt tömegközlekedést vagy kerékpárt, vagy a választotta a gyaloglást a gépkocsi helyett. A válaszadók 39 százaléka cserélte le régebbi, több energiát fogyasztó háztartási berendezését jobb energiahatékonysági besorolású berendezésre, 27 százaléka jobb szigeteléssel látta el a házát, 21 százaléka átalakította lakása fűtési rendszerét magasabb károsanyag-kibocsátású rendszerről alacsonyabb kibocsátásúra.

Kilenc százalék azon magyar válaszadók aránya, akik már elektromos gépkocsit, elektromos motorkerékpárt vagy elektromos kerékpárt vásároltak elsődleges közlekedési eszköz céljára. (Eurobarométer)

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Soha nem csökkentek akkorát a német reálbérek, mint tavaly

Minden korábbinál nagyobb mértékben csökkentek a reálbérek Németországban 2022-ben - derül ki a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adataiból.

Javulnak a világkereskedelmi kilátások az IfW gazdaságkutató szerint

Az év elején lendületet vett a globális kereskedelmi forgalom a kieli IfW gazdaságkutató intézet friss felmérése szerint. A tengeri áruforgalmi indexek javulása elsősorban az európai és a német külkereskedelemre alapult a tanulmány szerint. Konténeregységben kifejezve azonban a tengeri szállítás mennyisége csökkent.

Dánia tenger alatti szén-dioxid-temetésbe kezdett

A dán kormány több vállalatnak is zöld utat adott a szén-dioxid (CO₂) tengerfenék alatti tárolására. Évente több millió tonna szén-dioxidról van szó.

A légitársaságok már csak egy pilótát akarnak, a repülési hatóság nem

A légitársaságok 2030-tól csak egy pilótát akarnak ültetni a repülőgépeik pilótafülkéjébe. Ám az európai légiközlekedési szabályozó hatóság, az EASA - egyelőre - határozottan ellenzi ezt.

Hírek

Egyre több veszély leselkedik a gyerekekre az interneten

Az elmúlt két évben a gyerekek az online térben növekvő számban találkoztak felnőtt tartalommal, magukat gyereknek kiadó felnőttel, zsaroló vagy adathalász üzenetekkel - állapította meg egy friss, a biztonságos internet napjára készült felmérés.

Írországban terjeszkedik a Richter

A Richter Gedeon a Consilient Health részvényeseitől megvásárolta az Írországban bejegyzett OC Distributorst, amely számos nőgyógyászati készítmény marketing és értékesítési jogait birtokolja. A tranzakció értéke 32,5 millió angol font, azaz mintegy 14,149 milliárd forint.

Erősödött a forint a hétfői nagy gyengülés után

Erősödött a forint kedd reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, korrigálva a hétfői gyengülést.

Szerdán zuhanásnak indulnak az üzemanyagárak

Zuhanásnak indulnak a hazai üzemanyagárak szerdán: a benzin esetében bruttó 10 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár, a gázolajért pedig a kutak bruttó 25 forinttal fizetnek majd kevesebbet a nagykereskedőjüknek.

Vádemelést javasol egy kelet-magyarországi milliárdossal szemben a NAV

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonos, valamint ügyvédje ellen; a gyanú szerint a vállalkozó két év alatt 7,4 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót - közölte a hatóság.

Hamarosan érkezik a dupla nyugdíj

Három nappal korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én, pénteken érkezik az utalás. Mindez több mint 2,4 millió állampolgárt érint, a februári járandóságok teljes összege pedig meghaladja a 935 milliárd forintot - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Gazdaság

Szenvednek az életbiztosítások, pörögnek a nyugdíjbiztosítások

Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat. Ezt mutatja az is, hogy az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosítások száma szépen nőtt – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom