Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság EKB: komoly dilemmát okoz a megugró inflációs ráta
No menu items!

EKB: komoly dilemmát okoz a megugró inflációs ráta

A gazdasági növekedés is gyengébbnek bizonyulhat, mint amire az EKB számított. Fotó: Bigstock

Az eurózóna inflációs rátája februárban új csúcsra ugrott, ami az Európai Központi Bankot nehéz választás elé állította a gyengélkedő növekedés támogatása, illetve az ukrajnai orosz inváziót miatt megugró árak visszaszorítása között.

Oroszország adja az Európai Unió földgázimportjának mintegy 40 százalékát, amely a blokk kulcsfontosságú energiaforrása. Emellett az EU kőolajimportjának mintegy negyedét is Oroszország szállítja. Miközben az olaj- és gázszállítmányok továbbra is áramlanak Oroszországból Európába, a piaci árak megugrottak, ami a jövőbeli rendelkezésre állással kapcsolatos aggodalmakat tükrözi.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint a fogyasztói árak februárban 5,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ami a januári 5,1 százalékos infláció gyorsulását jelenti. Ez volt a negyedik egymást követő hónap, amelyben az inflációs ráta rekordot döntött, és valószínűleg nem az utolsó.

Az ukrajnai háború tovább növeli az inflációra nehezedő nyomást. A legnagyobb hatást a gáz- és az olajárak fogják kifejteni, amelyek valószínűleg hosszabb ideig lesznek magasabbak, mint korábban vártuk. Az Oroszországból érkező gázellátás bármilyen zavara újabb árrobbanást okozhat.” – mondta Andrew Kenningham, a Capital Economics közgazdásza a The Wall Street Journalnak.

Az infláció emelkedésének nagy részét az energiaárak okozták, amelyek 31,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, miután januárban 28 százalékkal voltak magasabbak. Ez volt a leggyorsabb éves növekedés a mérések kezdete, 1997 óta.

Az EKB döntéshozói 2022-re vonatkozó terveik elkészítésekor az energiaárak csökkenésére számítottak – mivel a téli fűtőanyagok iránti kereslet e hónap vége felé csökkent -, hogy az euróövezet inflációs rátájának emelkedése megforduljon, és az év végére visszatérjen a 2 százalékos célértékhez.

De az ukrajnai orosz invázió ténye szertefoszlatta ezeket a reményeket. A Capital Economics közgazdászai most arra számítanak, hogy az éves inflációs ráta ebben a hónapban több mint 6 százalékon tetőzik, és az év utolsó három hónapjáig 5 százalék felett marad.

A JPMorgan közgazdászai arra számítanak, hogy az átlagos inflációs ráta 2022-ben 1 százalékponttal magasabb lesz, mint az invázió előtt, vagyis 5 százalék. Ezzel szemben az EKB decemberi előrejelzése az idei inflációra 3,2 százalék volt, ami jóval a 2% százalékos cél felett van.

De a gazdasági növekedés is gyengébbnek bizonyulhat, mint amire az EKB számított. A JPMorgan közölte, most arra számít, hogy az euróövezet gazdasága stagnálni fog a márciusig tartó három hónapban, miután korábban a bruttó hazai termék 1 százalékos éves szintű növekedését prognosztizálta. A cég a következő negyedévekre vonatkozó növekedési előrejelzését is csökkentette.

Az EU vezető gazdaságpolitikai tisztviselője azt mondta, hogy az invázió gyengíteni fogja a blokk fellendülését, “de anélkül, hogy kisiklatná azt“.

Oroszország ukrajnai inváziója valószínűleg negatív hatással lesz az EU növekedésére, többek között a pénzügyi piacokra gyakorolt visszahatások, a további energiaár-nyomás, az ellátási lánc tartósabb szűk keresztmetszetei és a bizalmi hatások révén” – mondta Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági biztosa.

Ez dilemma elé állítja az EKB-t. Az inflációt a kötvényvásárlási program leállításával kezelhetné, és ezzel utat nyitna az irányadó kamatláb emelésének még az idén vagy a jövő év elején. Ez azonban valószínűleg súlyosbítaná a növekedés lassulását, és azzal fenyegetne, hogy az infláció jövőre ismét a célérték alá csökken.

Alternatív megoldásként az EKB érvényben hagyhatja ösztönző intézkedéseit, és eltűrhet egy nagyon magas inflációs időszakot, hogy tompítsa a gazdaságot az orosz háború következményeivel szemben. Ez azonban meggyőzheti az euróövezet munkavállalóit arról, hogy az infláció meghatározatlan ideig magas marad, és arra ösztönözheti őket, hogy lényegesen magasabb béremelést kérjenek, mint amilyet az elmúlt évtizedekben kaptak. A nagyarányú béremelések újabb áremeléseket indíthatnak el, mivel a vállalkozások igyekeznek fedezni a magasabb költségeiket.

Ugyanakkor kevés jele van annak, hogy a munkavállalók nagyobb béremelést kapnának. A német statisztikai hivatal közölte, hogy a szakszervezetek vagy hasonló csoportok által kialkudott éves béremelések mindössze 1,1 százalékot tettek ki a decemberig tartó három hónapban.

Az invázió előtt az EKB jelezte, hogy valószínűleg az első lépést választja, és a március 10-i ülésén bejelenti a kötvényvásárlások befejezésének menetrendjét. Sok közgazdász azonban most ezt valószínűtlennek tartja, tekintettel az euróövezet gazdasági növekedését fenyegető növekvő veszélyekre.

Az ukrajnai drámai konfliktus most negatívan nehezedik mind a kínálati, mind a keresleti feltételekre, ami még inkább fokozza a bizonytalanságot” – mondta Fabio Panetta, az EKB egyik döntéshozója. “Ebben a környezetben nem lenne bölcs dolog előre elkötelezni magunkat a jövőbeli politikai lépésekkel kapcsolatban, amíg a jelenlegi válság következményei nem válnak egyértelműbbé” – tette hozzá.

Az elmúlt napokban az európai államkötvények emelkedtek, mivel a befektetők arra fogadtak, hogy az EKB késleltetni fogja a kamatemelést.

Senki sem várhatja komolyan, hogy az EKB a monetáris politika normalizálásába kezdjen egy ilyen nagyfokú bizonytalanság pillanatában” – mondta Carsten Brzeski, az ING Bank közgazdásza.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom