Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Európai szintű létesítménygazdálkodási unikummal jelentkezett a LEO
No menu items!

Európai szintű létesítménygazdálkodási unikummal jelentkezett a LEO

Európai szinten is egyedülálló szakmai kiadványt jelentetett meg a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége. Schmidt József, a LEO elnöke kifejtette: a Covid-járvány okozta piaci átrendeződés és az energiaárak drágulása miatti üzemelési költségnövekedés ellenére is a piac bővülésével számolnak a szektor stabil gazdasági alapokon álló szereplői.

A most megjelent FM Benchmarking IV. könyv megjelenése azért fontos a LEO számára, mert ez a kiadvány teljeskörű összefoglalót ad a létesítménygazdálkodási szakma aktuális helyzetéről és arról a teljesítményről, ami az összesen több mint 10 millió négyzetméternyi – az irodaházak mellett többek között gyárakról, üzemekről, logisztikai központokat is magába foglaló – ingatlanvagyon kezeléséhez kötődik. Az ezernél is több ingatlan adattábláit tartalmazó könyv nemcsak a szűken vett szakma, hanem mellette az ingatlan tulajdonosok, vállalatvezetők, létesítménygazdák, gazdasági vezetők, FM és Property menedzserek számára is rendkívül értékes és hasznos információkat kínál”- fejtette ki a 2013-ban alakult, 43 tagvállalattal rendelkező LEO elnöke.

Az FM Benchmarking IV. vásárlói nemcsak fizikai valójában juthatnak a LEO honlapján megrendelhető könyvhöz, hanem emellé egy elektronikus felület is társul, amelyre jelszóval belépve online is lehet elemezni az adatokat.

Számosságát tekintve a könyvben bemutatott ezer ingatlan bemutatása azért is rendkívül kimagasló adatsornak számít, mert az egész Európai Unióban nincs ehhez hasonló, összefoglaló kiadvány. Egyedül az Egyesült Államokban van ehhez hasonló méretű adattömeget feldolgozó kiadvány. Nem véletlen, hogy a Covid-járvány kirobbanása előtt már tárgyaltunk az Európai Facility Management Szövetséggel, amely jelezte, hogy számukra is rendkívül érdekes lenne egy, az egész EU szektorális adatait felsorakoztató és elemző kiadvány. Akkor arról állapodtunk meg, hogy mivel már megfelelő gyakorlattal rendelkezünk, a LEO lenne a nemzetközi projekt vezetője. Természetesen az a célunk, hogy ezt, a járvány miatt elhalasztott projektet most újra felélesszük.

Az ágazat napi helyzetét elemezve Schmidt József kifejtette: a Covid-járvány egyik legfontosabb kihívása az előre nem látható költségeknek a növekedése. Amit most a jelenlegi ukrajnai háborús helyzet által is generált energiaár-robbanás és a globális ellátási láncok miatti áruhiány is tetéz.

A létesítménygazdálkodás egyik alappillére az energia, és miközben mind az elektromos, mind a gázenergia drágult, számunkra az üzemanyagár növekedése is előre nem kalkulálható veszteségforrás. Ráadásul a kivitelezéshez használt alapanyagok kapcsán is rendkívül jelentős drágulást tapasztalunk – elegendő, ha arra gondolunk, hogy a vasbeton kilója 150 forintról 650-re növekedett az elmúlt két évben – ami már önmagában is nehezen kezelhető, különösen akkor, ha ehhez még a gyakori áruhiány is társul.

A Covid időszaka ugyanakkor azt is megmutatta, hogy a létesítménygazdálkodó cégek nem versenytársként, hanem partnerként tekintenek egymásra, ami nemcsak abban mutatkozik meg, hogy a LEO keretében rendszeresen megosztják a tapasztalataikat, hanem abban is, hogy a járvány kitörését követően azonnal folyamatosan megbeszélték a jó példákat és a rossz tapasztalatokat.

A pandémia időszakában ráadásul nemcsak a saját kollégáink, hanem az általunk kezelt létesítményekben dolgozó munkavállalók egészségének megőrzéséért is mindent megtettünk. A védőfelszerelések, az extra fertőtlenítőszerek, gyakran még a PCR-tesztek megvásárlása is, vagy éppen a megkettőzött őrség felállítása, előre nem látható többletkiadással jártak, amit nem minden bérlő és nem mindig teljes mértékben vállalt magára. A jövő nagy kérdése az, hogy a home office elterjedésével az irodapiacon tapasztalt bérelt területek szűkülése egyértelműen jelentős átrendeződéshez vezet-e majd. De a legnagyobb kihívás mégis az, hogy továbbra sem mehetünk biztosra az energia- és az alapanyagárak tekintetében, miközben a velünk maradt jelentős munkaerőhiány jellemzi a szektort.

A LEO elnöke szerint mindezek alapján egyértelmű, hogy a korábban meghatározott euró alapú árak már nem tarthatók, mert a létesítménygazdálkodók költségei oly mértékig növekedtek, hogy az már a veszteség irányába mozdulna el. Ugyanakkor látszik, hogy a jelenlegi helyzetben, a home office gyakorlattá válásával az ingatlanfejlesztők is újragondolják a terveiket és figyelembe veszik azt, hogy az eddigi bérlőik többsége nem növeli, hanem – ahol azt a szerződés engedi, vagy ahol a megállapodás kifut – inkább csökkenti az igénybe vett alapterületet.

Azt továbbra is tartom, hogy az irodapiac fejlődni fog, lesznek új átadások, de az a lendület, ami az elmúlt éveket jellemezte, biztosan nem tartható. Egyértelmű, hogy egy új lapot kell nyitni ebben a kérdésben” – érvelt a LEO elnöke.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom