Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Európai szintű létesítménygazdálkodási unikummal jelentkezett a LEO
No menu items!

Európai szintű létesítménygazdálkodási unikummal jelentkezett a LEO

Európai szinten is egyedülálló szakmai kiadványt jelentetett meg a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége. Schmidt József, a LEO elnöke kifejtette: a Covid-járvány okozta piaci átrendeződés és az energiaárak drágulása miatti üzemelési költségnövekedés ellenére is a piac bővülésével számolnak a szektor stabil gazdasági alapokon álló szereplői.

A most megjelent FM Benchmarking IV. könyv megjelenése azért fontos a LEO számára, mert ez a kiadvány teljeskörű összefoglalót ad a létesítménygazdálkodási szakma aktuális helyzetéről és arról a teljesítményről, ami az összesen több mint 10 millió négyzetméternyi – az irodaházak mellett többek között gyárakról, üzemekről, logisztikai központokat is magába foglaló – ingatlanvagyon kezeléséhez kötődik. Az ezernél is több ingatlan adattábláit tartalmazó könyv nemcsak a szűken vett szakma, hanem mellette az ingatlan tulajdonosok, vállalatvezetők, létesítménygazdák, gazdasági vezetők, FM és Property menedzserek számára is rendkívül értékes és hasznos információkat kínál”- fejtette ki a 2013-ban alakult, 43 tagvállalattal rendelkező LEO elnöke.

Az FM Benchmarking IV. vásárlói nemcsak fizikai valójában juthatnak a LEO honlapján megrendelhető könyvhöz, hanem emellé egy elektronikus felület is társul, amelyre jelszóval belépve online is lehet elemezni az adatokat.

Számosságát tekintve a könyvben bemutatott ezer ingatlan bemutatása azért is rendkívül kimagasló adatsornak számít, mert az egész Európai Unióban nincs ehhez hasonló, összefoglaló kiadvány. Egyedül az Egyesült Államokban van ehhez hasonló méretű adattömeget feldolgozó kiadvány. Nem véletlen, hogy a Covid-járvány kirobbanása előtt már tárgyaltunk az Európai Facility Management Szövetséggel, amely jelezte, hogy számukra is rendkívül érdekes lenne egy, az egész EU szektorális adatait felsorakoztató és elemző kiadvány. Akkor arról állapodtunk meg, hogy mivel már megfelelő gyakorlattal rendelkezünk, a LEO lenne a nemzetközi projekt vezetője. Természetesen az a célunk, hogy ezt, a járvány miatt elhalasztott projektet most újra felélesszük.

Az ágazat napi helyzetét elemezve Schmidt József kifejtette: a Covid-járvány egyik legfontosabb kihívása az előre nem látható költségeknek a növekedése. Amit most a jelenlegi ukrajnai háborús helyzet által is generált energiaár-robbanás és a globális ellátási láncok miatti áruhiány is tetéz.

A létesítménygazdálkodás egyik alappillére az energia, és miközben mind az elektromos, mind a gázenergia drágult, számunkra az üzemanyagár növekedése is előre nem kalkulálható veszteségforrás. Ráadásul a kivitelezéshez használt alapanyagok kapcsán is rendkívül jelentős drágulást tapasztalunk – elegendő, ha arra gondolunk, hogy a vasbeton kilója 150 forintról 650-re növekedett az elmúlt két évben – ami már önmagában is nehezen kezelhető, különösen akkor, ha ehhez még a gyakori áruhiány is társul.

A Covid időszaka ugyanakkor azt is megmutatta, hogy a létesítménygazdálkodó cégek nem versenytársként, hanem partnerként tekintenek egymásra, ami nemcsak abban mutatkozik meg, hogy a LEO keretében rendszeresen megosztják a tapasztalataikat, hanem abban is, hogy a járvány kitörését követően azonnal folyamatosan megbeszélték a jó példákat és a rossz tapasztalatokat.

A pandémia időszakában ráadásul nemcsak a saját kollégáink, hanem az általunk kezelt létesítményekben dolgozó munkavállalók egészségének megőrzéséért is mindent megtettünk. A védőfelszerelések, az extra fertőtlenítőszerek, gyakran még a PCR-tesztek megvásárlása is, vagy éppen a megkettőzött őrség felállítása, előre nem látható többletkiadással jártak, amit nem minden bérlő és nem mindig teljes mértékben vállalt magára. A jövő nagy kérdése az, hogy a home office elterjedésével az irodapiacon tapasztalt bérelt területek szűkülése egyértelműen jelentős átrendeződéshez vezet-e majd. De a legnagyobb kihívás mégis az, hogy továbbra sem mehetünk biztosra az energia- és az alapanyagárak tekintetében, miközben a velünk maradt jelentős munkaerőhiány jellemzi a szektort.

A LEO elnöke szerint mindezek alapján egyértelmű, hogy a korábban meghatározott euró alapú árak már nem tarthatók, mert a létesítménygazdálkodók költségei oly mértékig növekedtek, hogy az már a veszteség irányába mozdulna el. Ugyanakkor látszik, hogy a jelenlegi helyzetben, a home office gyakorlattá válásával az ingatlanfejlesztők is újragondolják a terveiket és figyelembe veszik azt, hogy az eddigi bérlőik többsége nem növeli, hanem – ahol azt a szerződés engedi, vagy ahol a megállapodás kifut – inkább csökkenti az igénybe vett alapterületet.

Azt továbbra is tartom, hogy az irodapiac fejlődni fog, lesznek új átadások, de az a lendület, ami az elmúlt éveket jellemezte, biztosan nem tartható. Egyértelmű, hogy egy új lapot kell nyitni ebben a kérdésben” – érvelt a LEO elnöke.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A jövő évtől a Tesla humanoid robotokat használ

Az emberi alakot mintázó humanoid robotok fejlesztése már évek óta folyik több vállalatnál is, például a japán Honda autógyárnál és a robotikában úttörőnek tekintett Boston Dynamics cégnél, amely egyébként a Hyundai Motor érdekeltsége.

Milyen jogok illetik meg a légi utasokat? -az EU iránymutatásai

Az iránymutatások szerint az uniós szinten meghatározott utasjogokat a közlekedési szolgáltatóknak kell biztosítaniuk, és a nemzeti szerveknek kell érvényre juttatniuk.

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Zöldként született újjá a tornádó pusztította város

Emellett a város a felére tudta csökkenteni szénlábnyomát azáltal, hogy a várostól délre lévő 10 turbinás szélerőmű 100 százalékos szélenergiájára tért át.
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.