Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Európai szintű létesítménygazdálkodási unikummal jelentkezett a LEO
No menu items!

Európai szintű létesítménygazdálkodási unikummal jelentkezett a LEO

Európai szinten is egyedülálló szakmai kiadványt jelentetett meg a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége. Schmidt József, a LEO elnöke kifejtette: a Covid-járvány okozta piaci átrendeződés és az energiaárak drágulása miatti üzemelési költségnövekedés ellenére is a piac bővülésével számolnak a szektor stabil gazdasági alapokon álló szereplői.

A most megjelent FM Benchmarking IV. könyv megjelenése azért fontos a LEO számára, mert ez a kiadvány teljeskörű összefoglalót ad a létesítménygazdálkodási szakma aktuális helyzetéről és arról a teljesítményről, ami az összesen több mint 10 millió négyzetméternyi – az irodaházak mellett többek között gyárakról, üzemekről, logisztikai központokat is magába foglaló – ingatlanvagyon kezeléséhez kötődik. Az ezernél is több ingatlan adattábláit tartalmazó könyv nemcsak a szűken vett szakma, hanem mellette az ingatlan tulajdonosok, vállalatvezetők, létesítménygazdák, gazdasági vezetők, FM és Property menedzserek számára is rendkívül értékes és hasznos információkat kínál”- fejtette ki a 2013-ban alakult, 43 tagvállalattal rendelkező LEO elnöke.

Az FM Benchmarking IV. vásárlói nemcsak fizikai valójában juthatnak a LEO honlapján megrendelhető könyvhöz, hanem emellé egy elektronikus felület is társul, amelyre jelszóval belépve online is lehet elemezni az adatokat.

Számosságát tekintve a könyvben bemutatott ezer ingatlan bemutatása azért is rendkívül kimagasló adatsornak számít, mert az egész Európai Unióban nincs ehhez hasonló, összefoglaló kiadvány. Egyedül az Egyesült Államokban van ehhez hasonló méretű adattömeget feldolgozó kiadvány. Nem véletlen, hogy a Covid-járvány kirobbanása előtt már tárgyaltunk az Európai Facility Management Szövetséggel, amely jelezte, hogy számukra is rendkívül érdekes lenne egy, az egész EU szektorális adatait felsorakoztató és elemző kiadvány. Akkor arról állapodtunk meg, hogy mivel már megfelelő gyakorlattal rendelkezünk, a LEO lenne a nemzetközi projekt vezetője. Természetesen az a célunk, hogy ezt, a járvány miatt elhalasztott projektet most újra felélesszük.

Az ágazat napi helyzetét elemezve Schmidt József kifejtette: a Covid-járvány egyik legfontosabb kihívása az előre nem látható költségeknek a növekedése. Amit most a jelenlegi ukrajnai háborús helyzet által is generált energiaár-robbanás és a globális ellátási láncok miatti áruhiány is tetéz.

A létesítménygazdálkodás egyik alappillére az energia, és miközben mind az elektromos, mind a gázenergia drágult, számunkra az üzemanyagár növekedése is előre nem kalkulálható veszteségforrás. Ráadásul a kivitelezéshez használt alapanyagok kapcsán is rendkívül jelentős drágulást tapasztalunk – elegendő, ha arra gondolunk, hogy a vasbeton kilója 150 forintról 650-re növekedett az elmúlt két évben – ami már önmagában is nehezen kezelhető, különösen akkor, ha ehhez még a gyakori áruhiány is társul.

A Covid időszaka ugyanakkor azt is megmutatta, hogy a létesítménygazdálkodó cégek nem versenytársként, hanem partnerként tekintenek egymásra, ami nemcsak abban mutatkozik meg, hogy a LEO keretében rendszeresen megosztják a tapasztalataikat, hanem abban is, hogy a járvány kitörését követően azonnal folyamatosan megbeszélték a jó példákat és a rossz tapasztalatokat.

A pandémia időszakában ráadásul nemcsak a saját kollégáink, hanem az általunk kezelt létesítményekben dolgozó munkavállalók egészségének megőrzéséért is mindent megtettünk. A védőfelszerelések, az extra fertőtlenítőszerek, gyakran még a PCR-tesztek megvásárlása is, vagy éppen a megkettőzött őrség felállítása, előre nem látható többletkiadással jártak, amit nem minden bérlő és nem mindig teljes mértékben vállalt magára. A jövő nagy kérdése az, hogy a home office elterjedésével az irodapiacon tapasztalt bérelt területek szűkülése egyértelműen jelentős átrendeződéshez vezet-e majd. De a legnagyobb kihívás mégis az, hogy továbbra sem mehetünk biztosra az energia- és az alapanyagárak tekintetében, miközben a velünk maradt jelentős munkaerőhiány jellemzi a szektort.

A LEO elnöke szerint mindezek alapján egyértelmű, hogy a korábban meghatározott euró alapú árak már nem tarthatók, mert a létesítménygazdálkodók költségei oly mértékig növekedtek, hogy az már a veszteség irányába mozdulna el. Ugyanakkor látszik, hogy a jelenlegi helyzetben, a home office gyakorlattá válásával az ingatlanfejlesztők is újragondolják a terveiket és figyelembe veszik azt, hogy az eddigi bérlőik többsége nem növeli, hanem – ahol azt a szerződés engedi, vagy ahol a megállapodás kifut – inkább csökkenti az igénybe vett alapterületet.

Azt továbbra is tartom, hogy az irodapiac fejlődni fog, lesznek új átadások, de az a lendület, ami az elmúlt éveket jellemezte, biztosan nem tartható. Egyértelmű, hogy egy új lapot kell nyitni ebben a kérdésben” – érvelt a LEO elnöke.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Lassult az infláció Németországban

Németországban a várt emelkedés helyett lassult az infláció júniusban éves összevetésben - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Hírek

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Putyin orosz szövetségese szerint Oroszország mindent odadobott a háborúval

Oleg Gyeripaszka milliárdos alumíniumipari mágnás - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - kedden helyi újságírókkal beszélgetve az ukrajnai háború ellen emelt szót, és azt sugallta, hogy Oroszország az inváziója után nem lesz nyertes.

Török igen a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Erőre kapott a forint a vártnál nagyobb kamatemelés hírére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest az MNB vártnál jelentősebb, 185 bázispontos alapkamatemelésére.

Kína enyhített a beutazók karanténkötelezettségén

Kína csökkentette az országba beutazó külföldiek karanténidejét, ami nagy lépés a több mint két éve bevezetett - meglehetősen szigorú - Covid-szabályok lazításában.

Elf Bart is forgalmazó szlovák cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük Elf Bart is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

Putyin először lépi át a határt, barátokhoz megy

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió óta először hagyja el Oroszországot: kedden Tádzsikisztánba utazik, majd Türkmenisztánba látogat a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára. Az orosz elnököt a G20-ak novemberi indonéziai csúcsára is meghívták.

Gazdaság

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom