Kezdőlap Turizmus Európai Unió - Harvard School: „Repülni biztonságosabb, mint bevásárolni”
No menu items!

Európai Unió – Harvard School: „Repülni biztonságosabb, mint bevásárolni”

Az epidemológusok többsége a légiközlekedést tették nagyban felelőssé a világjárvány tavaszi terjedéséért. Tanulmányok szólnak arról, hogy maga az utazás nem veszélyes, alaptalanok a félelmek. Szakhatóságok, az Európai Bizottság az ünnepi időszakban kifejezetten repülésre buzdítja a szeretteikhez utazókat.

A vírus nem szeret repülni

„A legújabb kutatások szerint a légiutasok között alacsonyabb a fertőzöttek aránya, mint a teljes populációban…..Aki repül, nincs nagyobb fertőzésveszélynek kitéve, ezért járványügyi szempontból ugyan úgy kell kezelni, mint a népesség bármely tagját.”

Mindkét megállapítás, kutatásokon alapul. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASAS) frissen közzétett tanulmányában olvasható. Az EU szakhatóságai nem gördítenek akadályt a légiközlekedés elé az ünnepi időszakban. Egyenesen bátorítják az uniós polgárokat, hogy repülővel utazzanak szeretteikhez.

Az EU-s tanulmány a repülés Covid-biztonságáról

A repüléssel összefüggő megfertőződés alacsony valószínűségében nagy szerepet játszanak a légitársaságok és repterek által alkalmazott biztonsági szabályok, a maszk hordási kötelezettsége és a gyakori, alapos fertőtlenítés. A tanulmányok szerint ezért értelmetlen akadályokat gördíteni a légiközlekedés útjába.

Brüsszel: Fontos, új felismerések

Patrick Ky: nem Covid veszélyes a repülés

„Fontos megállapítások. Azt jelentik, hogy európai polgárok tiszta lelkiismerettel repülhetnek távol élő rokonaikhoz a szeretet ünnepén” – mondta Patrick Ky, az EASA igazgatója a dokumentum nyilvánosságra hozatala alkalmából tartott sajtótájékoztatón. „Az európaiak nagyobb biztonságban vannak a levegőben, mint a földön!” – tette hozzá. Ky reményét fejezte ki, hogy a tagállami kormányok az ünnepek alatt alkalmazott beutazási és közlekedési szabályaikat elfogadásakor figyelemmel lesznek a kutatási eredményekre.

A tesztelésnek és a karanténnak csak korlátozott hatása van a terjedés kockázatának csökkentésére, különös tekintettel a hasonló kockázatú területek közötti utazásra, vagy amikor a kevésbé kockázatos „zöld” területekről a „narancssárga” vagy „piros” területekre haladnak. Valójában az utasok rutinvizsgálatának ilyen esetekben negatív hatása lehet: az erőforrások elterelése olyan sürgősebb szükségletekről, mint például az érintkezés felkutatása és a fertőzött esetekkel közvetlen kapcsolatban álló személyek vizsgálata szól a két szervezet szervezetek ajánlása, amit a döntéshozók számára dolgoztak ki.

A tagállamok hajthatatlanok

A jelek szerint az európai fővárosokat nem hatották meg a brüsszeli megállapítások.

Az utazókat nem szabad magas kockázatnak tekinteni a COVID-19 szempontjából – állítják az ECDC / EASA irányelvei

A legtöbb ország negatív PRC-teszthez, illetve 10-14 napos házikaranténhoz köti a beutazást a Schengeni-övezeten belülről is. Legutóbb az olasz kormány vezetett be 14 napos házikarantént a december 21. és január 6. között beutazónak, legyenek akár olaszok, akár más tagállamok polgárai. Németországban hónapok óta érvényben van egy 10 napos házikarantént előíró szabály, amelyen decemberre szigorítottak is. Megszüntettek két korábbi kivételt: a beutazás előtt csináltatott PRC-teszttel sem lehet megúszni az izolációt és azoknak is otthon kell maradniuk 10 napig, akik kevesebb, mint 24 órát töltöttek egy szomszédos országban. Az egyetlen könnyítés szerint a beutazás után lekorábban 5 nappal készült negatív PRC-teszttel el szabad hagyni a háziőrizetet. Amerikában a belföldi légijárattal érkezők esetében is kötelező tesztelést és karantént fontolgatnak.

Kontraproduktív tagállami intézkedések

Az ECDC és az EASAS közös tanulmánya szerint a tagállamok által alkalmazott karantén- és tesztszabályok „fölöslegesek és nem járulnak hozzá a vírus terjedésének megfékezéséhez”. A valamennyi utasra kiterjedő tesztelés egyenesen kontraproduktív minősíti, mivel ez a tesztek pazarlását jelenti és fölöslegesen feladatot ró az amúgy is túlterhelt laboratóriumokra. „Az anyagi és emberi erőforrásokat sokkal effektívebben lehetne kihasználni valódi rizikócsoportotok vizsgálatával.”

Andrea Ammon: nam nagyobb az esélye a behurcolásnak, mint a belföldi fertőzésnek…

Az ECDC igazgatója, Andrea Ammon a tesztelésnek csak akkor látná értelmét, ha egy ország teljesen fertőzésmentes lenne. „Ha a kiindulási helyen jóval magasabb, kéthetes átlagban 100.000 lakosomként legalább 50 új fertőzöttel több van” – áll a tanulmányban. Erre tagállami statisztikák tanulsága szerint az EU-n belül alig van példa. Ezért nem nagyobb az esélye annak, hogy valaki egy másik országból hozza be a vírust, mint, hogy belföldön utazva terjeszti azt. Ammon is bölcsebbnek tartaná, ha a tagállamok az erőforrásaikat a fertőzöttek elkülönítésre és környezetük tesztelésére használnák.

Az uniós jog kötelez

A találmány nyilvánosságra hozatala után az Európai Bizottság a hatályos uniós jog betartására hívta fel a tagállamokat az ünnepek alatt érvényes utazási szabályok elfogadásakor. Ezek értelmében: az utazási szabályok alkalmazásakor is érvényesül az uniós polgárok állampolgárságon alapú diszkriminációjának általános tilalma; a beutazást a saját állampolgárok mellett azoknak a közösségi polgároknak is garantálni kell, akiknek az adott tagállamban van az állandó lakóhelyük; ha az utazás célja az állandó lakóhelyre történő visszatérés, minden tagállamnak lehetővé kell tennie az átutazást.

Süket fülekre találnak

Más tanulmányok is rámutattak már a repülés veszélytelenségére. Így a Harvard School of Public Health által jegyzett dokumentum arra a statisztikákkal alátámasztott konklúzióra jutott, hogy „repülni biztonságosabb, mint bevásárolni.”

Az ABC videója a repülők biztonságáról

További közös pontja az uniós és a brit szakértői elemzésnek, hogy ugyan azokat a járványügyi intézkedéseket tartják célravezetőnek a levegőben, mint a földön: maszk, távolságtartás, kézmosás, fertőtlenítés és szellőztetés. A repülőkön mindegyikről jobban gondoskodnak, mint a legtöbb helyen a földön. Így például az új szellőztető berendezések 2-3 percenként kicserélik a levegő 90 százalékát a kabinban. Ilyen hatásfokot otthon és közintézményekben folyamatosan nyitott ablak mellett se lehet elérni.

Várhatóan mégis süket fülekre fog találni az ECDC és az EASAS közös elemzése a tagállami döntéshozóknál, ahogy ez az októberben publikált brit tanulmánnyal is történt.

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Equilor: a növekedés 6,5 százalék, az infláció 4,3 százalék lehet az idén

Az idei év egészében a GDP 6,5 százalékos bővülésére lehet számítani, amelyet jövőre 4,5 százalékos növekedés követhet - áll az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzésében.

Hitelmoratórium. A törlesztés folytatására az adósok 36 százaléka képtelen

A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem áll készen a hitele újbóli törlesztésére.

Hol a legolcsóbb az energia Európában? Árkörkép

A lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak az európai országok közül.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Hírek

Hitelmoratórium. A törlesztés folytatására az adósok 36 százaléka képtelen

A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem áll készen a hitele újbóli törlesztésére.

Hol a legolcsóbb az energia Európában? Árkörkép

A lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak az európai országok közül.

A NASA holdjárója a Nobile-kráterben landol – vizet fog keresni

A NASA rovere következő holdmissziójához a Hold déli sarkánál, a leghidegebb pontra száll le 2023-ban. A Viper (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) nevű jármű Nobile-krátérben fog landolni - jelentette be az ürgynükség.

Péntektől olcsóbb lesz a benzin, a gázolaj viszont tovább drágul

Péntektől a benzin literenkénti átlagára bruttó 2 forinttal csökken, a gázolajé pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

Románia – Koronavírus. Naponta több mint száz halott

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölött ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utolsó 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzések is immár több mint kétszer is vannak két hét átlagának.

Katonai konvojra kell számítani többfelé az utakon

Kiképzés miatt katonai gép- és harcjárművekből álló menetoszloppal találkozhatnak az autósok csütörtökön és pénteken több autópályán és főúton is - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Nagyot gyengült a forint a kamatemelés után

Jelentősen gyengült a forint az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése 354,56 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A döntés közzététele előtt egy perccel még 353,04 forinton állt a jegyzés.

Kiskörei vízerőmű – nyolc sérült. Turbinahiba okozhatta a robbanást

A Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt robbanás hétfőn - közölte az MVM.

Gazdaság

Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom