Kezdőlap Turizmus Európai Unió - Harvard School: „Repülni biztonságosabb, mint bevásárolni”
No menu items!

Európai Unió – Harvard School: „Repülni biztonságosabb, mint bevásárolni”

Az epidemológusok többsége a légiközlekedést tették nagyban felelőssé a világjárvány tavaszi terjedéséért. Tanulmányok szólnak arról, hogy maga az utazás nem veszélyes, alaptalanok a félelmek. Szakhatóságok, az Európai Bizottság az ünnepi időszakban kifejezetten repülésre buzdítja a szeretteikhez utazókat.

A vírus nem szeret repülni

„A legújabb kutatások szerint a légiutasok között alacsonyabb a fertőzöttek aránya, mint a teljes populációban…..Aki repül, nincs nagyobb fertőzésveszélynek kitéve, ezért járványügyi szempontból ugyan úgy kell kezelni, mint a népesség bármely tagját.”

Mindkét megállapítás, kutatásokon alapul. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASAS) frissen közzétett tanulmányában olvasható. Az EU szakhatóságai nem gördítenek akadályt a légiközlekedés elé az ünnepi időszakban. Egyenesen bátorítják az uniós polgárokat, hogy repülővel utazzanak szeretteikhez.

Az EU-s tanulmány a repülés Covid-biztonságáról

A repüléssel összefüggő megfertőződés alacsony valószínűségében nagy szerepet játszanak a légitársaságok és repterek által alkalmazott biztonsági szabályok, a maszk hordási kötelezettsége és a gyakori, alapos fertőtlenítés. A tanulmányok szerint ezért értelmetlen akadályokat gördíteni a légiközlekedés útjába.

Brüsszel: Fontos, új felismerések

Patrick Ky: nem Covid veszélyes a repülés

„Fontos megállapítások. Azt jelentik, hogy európai polgárok tiszta lelkiismerettel repülhetnek távol élő rokonaikhoz a szeretet ünnepén” – mondta Patrick Ky, az EASA igazgatója a dokumentum nyilvánosságra hozatala alkalmából tartott sajtótájékoztatón. „Az európaiak nagyobb biztonságban vannak a levegőben, mint a földön!” – tette hozzá. Ky reményét fejezte ki, hogy a tagállami kormányok az ünnepek alatt alkalmazott beutazási és közlekedési szabályaikat elfogadásakor figyelemmel lesznek a kutatási eredményekre.

A tesztelésnek és a karanténnak csak korlátozott hatása van a terjedés kockázatának csökkentésére, különös tekintettel a hasonló kockázatú területek közötti utazásra, vagy amikor a kevésbé kockázatos „zöld” területekről a „narancssárga” vagy „piros” területekre haladnak. Valójában az utasok rutinvizsgálatának ilyen esetekben negatív hatása lehet: az erőforrások elterelése olyan sürgősebb szükségletekről, mint például az érintkezés felkutatása és a fertőzött esetekkel közvetlen kapcsolatban álló személyek vizsgálata szól a két szervezet szervezetek ajánlása, amit a döntéshozók számára dolgoztak ki.

A tagállamok hajthatatlanok

A jelek szerint az európai fővárosokat nem hatották meg a brüsszeli megállapítások.

Az utazókat nem szabad magas kockázatnak tekinteni a COVID-19 szempontjából – állítják az ECDC / EASA irányelvei

A legtöbb ország negatív PRC-teszthez, illetve 10-14 napos házikaranténhoz köti a beutazást a Schengeni-övezeten belülről is. Legutóbb az olasz kormány vezetett be 14 napos házikarantént a december 21. és január 6. között beutazónak, legyenek akár olaszok, akár más tagállamok polgárai. Németországban hónapok óta érvényben van egy 10 napos házikarantént előíró szabály, amelyen decemberre szigorítottak is. Megszüntettek két korábbi kivételt: a beutazás előtt csináltatott PRC-teszttel sem lehet megúszni az izolációt és azoknak is otthon kell maradniuk 10 napig, akik kevesebb, mint 24 órát töltöttek egy szomszédos országban. Az egyetlen könnyítés szerint a beutazás után lekorábban 5 nappal készült negatív PRC-teszttel el szabad hagyni a háziőrizetet. Amerikában a belföldi légijárattal érkezők esetében is kötelező tesztelést és karantént fontolgatnak.

Kontraproduktív tagállami intézkedések

Az ECDC és az EASAS közös tanulmánya szerint a tagállamok által alkalmazott karantén- és tesztszabályok „fölöslegesek és nem járulnak hozzá a vírus terjedésének megfékezéséhez”. A valamennyi utasra kiterjedő tesztelés egyenesen kontraproduktív minősíti, mivel ez a tesztek pazarlását jelenti és fölöslegesen feladatot ró az amúgy is túlterhelt laboratóriumokra. „Az anyagi és emberi erőforrásokat sokkal effektívebben lehetne kihasználni valódi rizikócsoportotok vizsgálatával.”

Andrea Ammon: nam nagyobb az esélye a behurcolásnak, mint a belföldi fertőzésnek…

Az ECDC igazgatója, Andrea Ammon a tesztelésnek csak akkor látná értelmét, ha egy ország teljesen fertőzésmentes lenne. „Ha a kiindulási helyen jóval magasabb, kéthetes átlagban 100.000 lakosomként legalább 50 új fertőzöttel több van” – áll a tanulmányban. Erre tagállami statisztikák tanulsága szerint az EU-n belül alig van példa. Ezért nem nagyobb az esélye annak, hogy valaki egy másik országból hozza be a vírust, mint, hogy belföldön utazva terjeszti azt. Ammon is bölcsebbnek tartaná, ha a tagállamok az erőforrásaikat a fertőzöttek elkülönítésre és környezetük tesztelésére használnák.

Az uniós jog kötelez

A találmány nyilvánosságra hozatala után az Európai Bizottság a hatályos uniós jog betartására hívta fel a tagállamokat az ünnepek alatt érvényes utazási szabályok elfogadásakor. Ezek értelmében: az utazási szabályok alkalmazásakor is érvényesül az uniós polgárok állampolgárságon alapú diszkriminációjának általános tilalma; a beutazást a saját állampolgárok mellett azoknak a közösségi polgároknak is garantálni kell, akiknek az adott tagállamban van az állandó lakóhelyük; ha az utazás célja az állandó lakóhelyre történő visszatérés, minden tagállamnak lehetővé kell tennie az átutazást.

Süket fülekre találnak

Más tanulmányok is rámutattak már a repülés veszélytelenségére. Így a Harvard School of Public Health által jegyzett dokumentum arra a statisztikákkal alátámasztott konklúzióra jutott, hogy „repülni biztonságosabb, mint bevásárolni.”

Az ABC videója a repülők biztonságáról

További közös pontja az uniós és a brit szakértői elemzésnek, hogy ugyan azokat a járványügyi intézkedéseket tartják célravezetőnek a levegőben, mint a földön: maszk, távolságtartás, kézmosás, fertőtlenítés és szellőztetés. A repülőkön mindegyikről jobban gondoskodnak, mint a legtöbb helyen a földön. Így például az új szellőztető berendezések 2-3 percenként kicserélik a levegő 90 százalékát a kabinban. Ilyen hatásfokot otthon és közintézményekben folyamatosan nyitott ablak mellett se lehet elérni.

Várhatóan mégis süket fülekre fog találni az ECDC és az EASAS közös elemzése a tagállami döntéshozóknál, ahogy ez az októberben publikált brit tanulmánnyal is történt.

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Munkaerőhiány, etikátlan cégek – belháború zajlik a vendéglátásban

Az újrainduló vendéglátóipar legnagyobb gondja a munkaerőhiány, a jövő évtől azonban újra a növekedés irányába fordul a turizmus - nyilatkozta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Hírek

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Távfelügyelt, többszintes droggyár Kecskeméten

Egy több száz millió forintból kialakított droggyárat számoltak fel a rendőrök Kecskeméten - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

Nyilvános kivégzést tartottak a jemeni fővárosban

Több százan gyűltek össze Szanaában, Jemen fővárosában, hogy végignézzék három, gyerekek elleni bűncselekmények miatt elítélt férfi nyilvános kivégzését.

Pénzbüntetés – Kutyatartóra támadtak az állatvédők

Pénzbüntetéssel sújtott két állatvédőt, tíz további vádlottat pedig próbára bocsátott a Veszprémi Járásbíróság, mert egy akció résztvevőiként éjjel rárontottak egy kutyatartóra, mivel úgy vélték, hogy a férfi bántalmazta az állatot.

4000 kilométert utazott az Atlanti-óceánon egy palackposta

Egy portugál tizenéves talált rá arra a palackpostára, amit egy vermonti tinédzser dobott az Atlanti-óceánba 3800 kilométer távolságban, a túlsó parton.

Gazdaság

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.

A dupla sas érme a világ legdrágábbja lett – 19,5 millió dollárért cserélt gazdát

A világ legértékesebb numizmatikai ritkaságainak egyike, egy 1933-ban Amerikában vert "dupla sas" aranyérme 19,5 millió dolláros (5,58 milliárd forint) rekordáron kelt el egy keddi...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom