Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság EU - Nagyot nőtt a hiány és az adósság
No menu items!

EU – Nagyot nőtt a hiány és az adósság

A pandémia következményeként jelentősen megugrott a GDP-hez mért államháztartási hiány és az államadósság az Európai Unióban tavaly – jelentette az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatal végleges adatai szerint a 19 országot tömörítő euróövezetben a GDP-arányos államháztartási hiány 7,2 százalékra emelkedett tavaly a 2019. évi 0,6 százalékról. Az Európai Unió egészében a deficit 0,5 százalékról 6,9 százalékra nőtt.

A legnagyobb államháztartási hiányt Spanyolországban (11 százalék), Görögországban (10,1 százalék), Máltán (9,7 százalék), Olaszországban (9,6 százalék), Romániában (9,4 százalék), Belgiumban és Franciaországban (egyaránt 9,1 százalék), Ausztriában (8,3 százalék), Magyarországon (8 százalék), Szlovéniában (7,7 százalék), Horvátországban (7,4 százalék), Litvániában (7,2 százalék) és Lengyelországban (7,1 százalék) mérték.

Két országot, Dániát (0,2 százalék) és Svédországot (2,8 százalék) kivéve, mindegyik tagállamban 3 százalékot meghaladó volt a GDP-arányos államháztartási hiány.

A GDP-hez viszonyított államadósság az euróövezetben a 2019. évi 83,6 százalékról tavaly 97,3 százalékra emelkedett, az EU egészében pedig 77,2 százalékról 90,1 százalékra nőtt.

A múlt év végén a legalacsonyabb GDP-arányos államadósság Észtországban volt, 19 százalékkal, majd Bulgária (24,7 százalék), Luxembourg (24,8 százalék), Csehország (37,7 százalék) és Svédország következett (39,7 százalék).

A legmagasabb mutató Görögországban volt 206,3 százalékkal, Olaszországban 155,6 százalékkal, Portugáliában 135,2 százalékkal, Spanyolországban 120 százalékkal, Cipruson 115,3 százalékkal, Franciaországban 115 százalékkal, Belgiumban pedig 112,8 százalékkal.

Ugyancsak az Eurostat közölte, hogy Magyarország államadóssága a múlt év végén több mint 38 ezer 417 milliárd forint volt, ami a GDP 80,1 százalékának felelt meg.

A GDP-hez mérten a magyar államadósság 2019 végén 65,5 százalék, 2018 végén 69,1 százalék, 2017 végén 72,1 százalék volt.

Magyarországon a GDP-hez mérten tavaly 8 százalékra nőtt az államháztartási hiány az egy évvel korábbi 2,1 százalék deficitről. 2018-ban ugyancsak 2,1 százalék, 2017-ben pedig 2,5 százalék volt a hiány az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: októberben sem talált magára az ipar

Az előző havihoz viszonyítva négy havi csökkenés után 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, de éves összevetésben 3,4 százalékkal csökkent a szeptemberi 2,3 százalékos visszaesés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Egy jegybankelnök tündöklése és bukása

A libanoni jegybankelnök évtizedekig a stabilitás záloga volt. Hatalmát és reputációját saját gazdagodására használta. Monetáris politikájával pedig válságba juttatta az országot. A problémák régóta ismertek, de a nyugati hitelezők és szövetségesek nem vettek tudomást róluk. 

Új napelemes pályázat – 35 ezer család kaphat milliókat

Elindult hazánk eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Hírek

Új napelemes pályázat – 35 ezer család kaphat milliókat

Elindult hazánk eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Gazdaság

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom