Kezdőlap Világgazdaság Eurózóna. Fél év után magára talált a magánszektor
No menu items!

Eurózóna. Fél év után magára talált a magánszektor

Hat hónap óta először nőtt az euróövezet magánszektorának teljesítménye márciusban. A gyárakban az utóbbi 23 év legerősebb ütemével emelkedett a termelés, ellensúlyozva a szolgáltatási ágazat gyengeségét – derült ki az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe a felmérések kezdete, 1997 júniusa óta a legmagasabb értékre, 62,4 pontra emelkedett az előző havi 57,9 pontról. Elemzők enyhe csökkenésre, 57,7 pontra számítottak. Az index tavaly július óta áll folyamatosan a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett.

Nagyításért KLIKK a grafikonra

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index héthavi csúcsra, 48,8 pontra kúszott fel a februári 45,7 pontról. Elemzők enyhe emelkedésre, 46,0 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI nyolchavi csúcsra, 52,5 pontra ugrott márciusban az előző havi 48,8 pontról, ami ugyancsak meghaladja az elemzők által várt 49,1 pontot.

Az áprilisi végleges számok azonban alacsonyabbak lehetnek, mivel Európa jelentős részén a koronavírus-járvány harmadik hullámának felerősödése miatt újra szigorú korlátozásokat léptettek életbe, ráadásul az oltási kampány lassan halad.

Chris Williamson

Romlottak a kilátások, ahogy növekednek a fertőzési ráták és új korlátozásokat rendeltek el – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette, hogy a szolgáltatási szektor maradt az euróövezet gyenge pontja, jóllehet teljesítményének visszaesése mérséklődött, mivel a vállalatok profitáltak a feldolgozóipar fellendüléséből, és az ügyfelek alkalmazkodtak a helyzethez.

Az euróövezeti feldolgozóipart Németország kiemelkedő teljesítménye hajtotta. A német gyárakban rekordmértékben emelkedett a termelés, Franciaországban pedig 2018 januárja óta nem tapasztalt mértékben nőtt a termelés.

A rendelésállomány erős növekedésének közepette a vállalatok továbbra is derűlátók a jövőt illetően, mert abban bíznak, hogy gyorsulni fog az oltási kampány, és ez lehetővé teszi, hogy az élet nagyjából visszatérjen a normális kerékvágásba. A jövőbeni várakozásokat tükröző index azonban kissé csökkent, a februári, hároméves csúcsot jelentő 67,0 pontról 66,8 pontra mérséklődött.

Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 37 havi csúcsra, 56,8 pontra nőtt a februári 51,1 pontról, miközben elemzők csak 51,6 pontra számítottak. A szolgáltatóipari BMI 45,7 pontról 50,8 pontra, héthavi csúcsra ugrott, míg a feldolgozóipari 60,7 pontról 66,6 pontra, 1996 áprilisa, az adatok gyűjtésének kezdete óta a legmagasabb szintre emelkedett.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 49,5 pontra kúszott fel a februári 47 pontról, így jócskán felülmúlja az elemzők által várt 47,2 pontot. A szolgáltatóipari BMI 45,6 pontról 47,8 pontra nőtt, míg a feldolgozóipari 56,1 pontról 58,8 pontra emelkedett márciusban.

Rezsicsökkentés a cégautóhasználatban. NAV, a GDPR, ESG, NAIH megfelelés a gyakorlatban. A hagyományos, a hibrid és az elektromos autók erőssége és gyengéje? Ezt is megtudhatja AzÜzlet hagyományos Cégautó és flotttakonferenciáján.

2023 május 30. Airport Hotel Budapest **** superior

További információ és jelentkezés »»

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.