Kezdőlap Világgazdaság Eurózóna - gyorsuló növekedés. Felívelőben a szolgáltatási szektor
No menu items!

Eurózóna – gyorsuló növekedés. Felívelőben a szolgáltatási szektor

Az utóbbi 15 év leggyorsabb ütemével nőtt az euróövezet magánszektorának teljesítménye júliusban: a feldolgozóipar termelésének meredek emelkedése a kulcsfontosságú szolgáltatási szektor felívelésével párosult – derült ki az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexeinek végleges adataiból.

Az euróövezet gazdaságában domináns szerepet betöltő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 59,8 pontra kúszott fel a júniusi 58,3 pontról, ami 2006 júniusa óta a legjobb érték. Már a negyedik egymást követő hónapban tudott növekedni – ráadásul egyre gyorsuló ütemben – az ágazat, de az index értéke elmaradt az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 60,4 ponttól.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 62,8 pontra süllyedt a júniusban mért, rekord 63,4 pontról, de továbbra is az ágazat robusztus teljesítményére utal.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett beszerzésimenedzser-index 60,2 pontra emelkedett júliusban az előző havi 59,5 pontról. Ez 2006 júniusa óta a legjobb érték, bár elmarad az előzetesen közölt, egyben az elemzők által várt 60,6 ponttól.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél nagyobb 50 pont feletti érték a növekedés gyorsulására utal.

A négy legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország teljesítménye volt a legjobb, ahol történelmi csúcsra gyorsult a növekedés. A német gazdaság teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index értéke 2,3 ponttal 62,4 pontra ugrott júliusban, Olaszországban pedig 58,6 ponttal 42 havi csúcs dőlt meg. Franciaországban a magánszektor teljesítménye 56,6 ponttal négyhavi, a Spanyolországban pedig 61,2 ponttal kéthavi mélypontra mérséklődött.

A júliusi felmérés adatai azt mutatják, hogy erősen, 2000 májusa óta nem tapasztalt mértékben nőtt a kereslet az euróövezeti termékek és szolgáltatások iránt.

Az új megrendelések állományában a termeléshez hasonló trend alakult: gyorsabban nőtt a kereslet a szolgáltatások, mint az áruk iránt. Ezzel együtt jól látható, hogy élénkültek a hazai és a külső piacok is. Bár a külföldi megrendelések állománya júniushoz képest valamivel kisebb mértékben bővült, az adatok rögzítésének kezdete, 2014 szeptembere óta így is a második legjobb ütem.

Az IHS Markit szerint a stabilizálódás jeleit mutatják az inflációs nyomások. A termelési költségek elenyésző mértékben emelkedtek júniushoz képest, ezzel együtt is a növekedési ütem 2000 szeptembere óta nem volt ilyen erős. A termelői árak nem változtak, a júniusi rekordszinten stagnáltak.

A vállalatok továbbra is határozottan bíznak abban, hogy a következő egy évben növekedni fog a termelés, bár a bizalmi index négyhavi mélypontra süllyedt a kilencéves csúcsot jelentő júniusi szintről.

Chris Williamson

Európa szolgáltatási ágazata újraéled. A járványügyi korlátozások enyhítése és az egyre erősebb átoltottság erősíti a keresletet a legkülönbözőbb tevékenységek iránt, különösen az idegenforgalom, az utazás és a vendéglátóipar területén. Nemcsak a fogyasztási szektor élénkül, hanem a vállalkozások és pénzügyi szolgáltatók is növekedést tapasztalnak a szélesebb körű gazdasági fellendüléshez fűzött remények erősödésével párhuzamosan – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette, hogy a feldolgozóipar tartósan magas növekedési üteme és a szolgáltatási szektor lenyűgözően erős júliusi bővülése azt jelzi, az euróövezetben várhatóan gyorsul a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Tőzsdére megy a Volvo elektroautó-luxusmárkája a Polestar

A svéd Volvo és kínai anyavállalata, a Geely, a bejelentette, a tőzsdei bevezetés céljából, a pénzügyi befektetési eszközként funkcionáló és tőzsdén jegyzett Gores Guggenheim jogi személlyel fuzionálja a Polestar vállalatot.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Next Generation EU – Az Európai Bizottság jóváhagyta a román helyreállítási tervet

Zöld jelzést kapott az Európai Bizottságtól (EB) hétfőn a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi terv (PNRR), amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célzó európai uniós pénzügyi csomagból Romániának jutó 29,2 milliárd euró felhasználási módját részletezi.

Hírek

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hároméves csúcsra drágult a Brent olaj

A szűkülő kínálat és a vártnál erősebben élénkülő kereslet miatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Az észak-tengeri Brent hároméves csúcsra, hordónként csaknem 80 dollárra drágult.

Római aranykincset találtak a Földközi-tengerben

A tengerfenéken találtak 53 római kori aranypénzt búvárrégészek a kelet-spanyolországi Xábia város partjainál.

Erdély. Az átlagnyugdíj az átlagkereset felét sem éri el

Erdélyben az átlagnyugdíjak az átlagkeresetek 48,5 százalékát teszik ki - derül ki az Erdélystat.ro statisztikai portál elemzéséből.

Halálos áldozata is van a krétai földrengésnek

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A földmozgás miatt legalább egy ember életét vesztette és kilencen megsérültek.

Földrengés rázta meg Krétát

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A 6,5-ös erősségű földmozgás középpontját Irákliótól 20 kilométeres távolságra teszik.

Szerdától újra nagyot drágulnak az üzemanyagok

Soha nem látott magasságokba emelkednek az üzemanyagárak szerdán: a benzin literje bruttó 4 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 9 forinttal drágul.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom