Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Eurózóna - gyorsuló növekedés. Felívelőben a szolgáltatási szektor
No menu items!

Eurózóna – gyorsuló növekedés. Felívelőben a szolgáltatási szektor

Az utóbbi 15 év leggyorsabb ütemével nőtt az euróövezet magánszektorának teljesítménye júliusban: a feldolgozóipar termelésének meredek emelkedése a kulcsfontosságú szolgáltatási szektor felívelésével párosult – derült ki az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexeinek végleges adataiból.

Az euróövezet gazdaságában domináns szerepet betöltő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 59,8 pontra kúszott fel a júniusi 58,3 pontról, ami 2006 júniusa óta a legjobb érték. Már a negyedik egymást követő hónapban tudott növekedni – ráadásul egyre gyorsuló ütemben – az ágazat, de az index értéke elmaradt az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 60,4 ponttól.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 62,8 pontra süllyedt a júniusban mért, rekord 63,4 pontról, de továbbra is az ágazat robusztus teljesítményére utal.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett beszerzésimenedzser-index 60,2 pontra emelkedett júliusban az előző havi 59,5 pontról. Ez 2006 júniusa óta a legjobb érték, bár elmarad az előzetesen közölt, egyben az elemzők által várt 60,6 ponttól.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél nagyobb 50 pont feletti érték a növekedés gyorsulására utal.

A négy legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország teljesítménye volt a legjobb, ahol történelmi csúcsra gyorsult a növekedés. A német gazdaság teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index értéke 2,3 ponttal 62,4 pontra ugrott júliusban, Olaszországban pedig 58,6 ponttal 42 havi csúcs dőlt meg. Franciaországban a magánszektor teljesítménye 56,6 ponttal négyhavi, a Spanyolországban pedig 61,2 ponttal kéthavi mélypontra mérséklődött.

A júliusi felmérés adatai azt mutatják, hogy erősen, 2000 májusa óta nem tapasztalt mértékben nőtt a kereslet az euróövezeti termékek és szolgáltatások iránt.

Az új megrendelések állományában a termeléshez hasonló trend alakult: gyorsabban nőtt a kereslet a szolgáltatások, mint az áruk iránt. Ezzel együtt jól látható, hogy élénkültek a hazai és a külső piacok is. Bár a külföldi megrendelések állománya júniushoz képest valamivel kisebb mértékben bővült, az adatok rögzítésének kezdete, 2014 szeptembere óta így is a második legjobb ütem.

Az IHS Markit szerint a stabilizálódás jeleit mutatják az inflációs nyomások. A termelési költségek elenyésző mértékben emelkedtek júniushoz képest, ezzel együtt is a növekedési ütem 2000 szeptembere óta nem volt ilyen erős. A termelői árak nem változtak, a júniusi rekordszinten stagnáltak.

A vállalatok továbbra is határozottan bíznak abban, hogy a következő egy évben növekedni fog a termelés, bár a bizalmi index négyhavi mélypontra süllyedt a kilencéves csúcsot jelentő júniusi szintről.

Chris Williamson

Európa szolgáltatási ágazata újraéled. A járványügyi korlátozások enyhítése és az egyre erősebb átoltottság erősíti a keresletet a legkülönbözőbb tevékenységek iránt, különösen az idegenforgalom, az utazás és a vendéglátóipar területén. Nemcsak a fogyasztási szektor élénkül, hanem a vállalkozások és pénzügyi szolgáltatók is növekedést tapasztalnak a szélesebb körű gazdasági fellendüléshez fűzött remények erősödésével párhuzamosan – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette, hogy a feldolgozóipar tartósan magas növekedési üteme és a szolgáltatási szektor lenyűgözően erős júliusi bővülése azt jelzi, az euróövezetben várhatóan gyorsul a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom