Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Ezek a vállalatok lesznek a különadók legnagyobb befizetői
No menu items!

Ezek a vállalatok lesznek a különadók legnagyobb befizetői

A különadók legnagyobb befizetője a Mol és az OTP lesz, amelyek várhatóan 250 és 82,5 milliárd éves extra adóval számolhatnak – közölte az Equilor Befektetési Zrt.

Kiemelték: a gazdaság az idén 3,8 százalékkal nőhet, és jövőre is hasonló ütemű, mindössze 0,3 százalékponttal alacsonyabb GDP-bővülésre lehet számítani.

Az államháztartás hiánya 5,5 százalékos lehet idén Magyarországon, majd lassú csökkenésnek indulhat: jövőre 3,8, azt követően 3,5 százalék lehet a deficit – tették hozzá.

Tudatosan a pénzügyekben - várják a non-profit pályázókat Kép: azuzlet.hu /Forrás: MNBA magyar monetáris és fiskális döntéshozóknak egyre több kihívással és kockázattal kell szembenézniük, így például a globálisan növekvő infláció, a szigorodó finanszírozási kondíciók, az orosz-ukrán háború és az elszabaduló alapanyag- és árupiaci árak – hívták fel a figyelmet.

Az elemzőház megítélése szerint a kitűzött hiánycél tartásához elképzelhető, hogy további intézkedések is szükségesek lesznek.

A Mol esetén az extrán szélesedő Brent-Ural különbözet jelentősen javítja a vállalat eredményét, amit csak részben ellensúlyoz a 480 forintban maximalizált benzinár miatt jelentkező veszteség. Az OTP esetén a magasabb kamatkörnyezet segíti az eredményességet, ugyanakkor a most bejelentett különadó ilyen kritikus időszakban negatívan hathat a hitelkihelyezésre az Equilor szerint.

A telekommunikációs adó emelése becslésük szerint a Magyar Telekom által fizetendő adót 15 milliárd forinttal növeli, míg a negyedik blue chipet, a Richtert nem érinti a most bejelentett csomag.

Az Equilor azzal számol, hogy a kamatszint 7,9 százalékon tetőzhet az idén, de ezzel együtt pozitív reálkamat nem lesz elérhető, mivel az éves infláció 9 százalékon alakulhat.

A forintpiacról megállapították, hogy a hazai fizetőeszközt az utóbbi időben számos tényező gyengítette: az uniós helyreállítási alap forrásai körüli bizonytalanság, az orosz-ukrán háború, a nagy jegybankok monetáris szigorítása, valamint a magyar kormány nem konvencionális adópolitikai intézkedései.

A társaság szerint – amennyiben végül sikerül megegyezni az Európai Unióval – nem kell stabilan 400 forint feletti euróval számolni, az árfolyam a mostani 393 forintos szint körül mozoghat az év során.

A legtöbb mutató alapján beköszöntött a medvepiac a tőkepiacokon, így egy időre el lehet köszönni a stabilan és kiszámíthatóan emelkedő részvényárfolyamoktól – összegezte az elemzőház.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom