Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fitch: az inflációs nyomás lassítja a gazdasági növekedést
No menu items!

Fitch: az inflációs nyomás lassítja a gazdasági növekedést

Az egyre intenzívebb globális inflációs nyomás keresleti hatásai és a koronavírus-gócokban érvényesített újbóli kínai korlátozások miatt a világgazdaság a korábban vártnál valószínűleg számottevően lassabb ütemben növekszik az idén – áll a Fitch Ratings negyedéves globális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a 35 oldalas prognóziscsomagban közli, hogy az előző, márciusban kiadott előrejelzéséhez képest 0,6 százalékponttal lassabb, 2,9 százalékos világgazdasági növekedést vár 2022 egészére.

A Fitch londoni elemzői a globális átlagon belül a kínai hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló prognózisukat rontották a legnagyobb mértékben: a márciusi negyedéves jelentésükben szereplő 4,8 százalék helyett immár csak 3,7 százalékos növekedést valószínűsítenek a kínai gazdaságban 2022-re.

A cég a márciusi jelentés óta másodszor rontja az idei kínai GDP-növekedésre adott becslését.

Kínáról külön összeállított, június elején Londonban bemutatott jelentésében is már közölte, hogy – különösen a koronavírus elleni korlátozások enyhítésének óvatos üteme miatt – egyre nagyobb lefelé ható növekedési kockázatokat érzékel a kínai gazdaságban, de abban az elemzésében még azzal számolt, hogy a kínai hazai össztermék az idei év egészében 4,3 százalékkal növekszik.

A kínai gazdaság teljesítménye tavaly 8,1 százalékkal bővült, vagyis a Fitch új negyedéves globális előrejelzésében szereplő 3,7 százalékos idei kínai növekedési becslés alapján a cég immár azt valószínűsíti, hogy a kínai GDP-érték az idén a tavaly elért ütemnek nem egészen a felével emelkedik.

Ezzel egyidőben egy másik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service is jelentősen rontotta a kínai gazdaság idei növekedésére szóló prognózisát, bár a Fitch Ratings új becslésénél még mindig derűlátóbb előrejelzést adott.

A Moody’s tanulmányában közölte: az általa eddig várt 5,2 százalék helyett most már csak 4,5 százalékos GDP-bővüléssel számol a kínai gazdaságban 2022 egészében.

A Moody’s a koronavírus terjedésének akadályozását célzó hatósági intézkedések mellett a kínai ingatlanpiac jelenleg is zajló visszaesésével és a geopolitikai kockázatokhoz kapcsolódó megnövekedett bizonytalansággal indokolta a negatív korrekciót.

A Fitch Ratings új tanulmányában az amerikai gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését a márciusban valószínűsített 3,5 százalékról 2,9 százalékra, az euróövezeti gazdaság növekedésére adott prognózisát 3 százalékról 2,6 százalékra rontotta.

A Fitch az eddigi 100 dollárról 105 dollárra emelte a Brent globális nyersolaj-alaptípus idei hordónkénti átlagárára szóló előrejelzését, felidézve, hogy az Európai Unió nemrégiben tilalmat hirdetett a tengeri szállítású orosz nyersolaj importjára.

A cég szerint ez a globális olajpiaci áramlások irányának módosulását eredményezheti, mivel az eddigieknél több orosz olaj érkezhet ázsiai országokba.

A Fitch hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy infrastrukturális és egyéb logisztikai korlátok miatt az orosz nyersolajkínálat jelentős része elveszhet a világpiacról.

A hitelminősítő a minap erről is külön tanulmányt állított össze, amelyben szintén megállapította, hogy infrastrukturális korlátok, az orosz olajjal szembeni esetleges vásárlói tartózkodás, valamint logisztikai bonyodalmak – például az orosz nyersolajat szállító hajókra köthető biztosítások potenciális korlátozása – miatt nem feltétlenül lesz lehetséges az Oroszországban kitermelt nyersolaj és az orosz olajtermékek teljes mennyiségének átirányítása az EU-ból más piacokra.

A Fitch Ratings becslése szerint ez azt jelenti, hogy napi 2-3 millió hordó orosz nyersolajexport – a teljes az orosz olajtermelésnek hozzávetőleg a negyede – tűnhet el a világpiacról 2022 végéig.

Friss előrejelzésében a Fitch mindezek figyelembevételével az Egyesült Államokban 7,8 százalékos, az euróövezetben 6,7 százalékos idei átlagos inflációt valószínűsített az előző globális jelentésében szereplő 6,9, illetve 5 százalék helyett.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Jön az orosz olajársapka, de Magyarország mentességet kapott

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását. Szijjártó Péter a döntést követően elmondta, Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól.

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalati platformja

Újabb szereplővel bővült a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, bevezették a Multihome Nyrt. részvényeit.

Hírek

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Gazdaság

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom