Kezdőlap Világgazdaság Fitch: nem remélhetnek felminősítést a közép- és kelet-európaiak
No menu items!

Fitch: nem remélhetnek felminősítést a közép- és kelet-európaiak

Tíz éve nem volt a jelenlegihez hasonlóan kedvezőtlen a közép- és kelet-európai feltörekvő gazdaságok államadós-besorolási kilátásainak megoszlása – áll a Fitch Ratings tanulmányában. Magyarország a nemzetközi hitelminősítő osztályzati listáján stabil kilátással szerepel.

Helyzetértékelésében a Fitch kimutatja, hogy az általa besorolással ellátott 22 közép- és kelet-európai ország közül hétnek a szuverén adósbesorolására van érvényben leminősítés lehetőségét jelző negatív kilátás, ugyanakkor nincs olyan gazdaság a térségben, amelynek államadós-osztályzatát a cég felminősítés valószínűségére utaló pozitív kilátással tartaná nyilván.

A Fitch Ratings hangsúlyozza: 2017 óta először fordul elő, hogy a feltörekvő európai régió pozitív kilátás nélkül lép át a következő évbe, a negatív kilátások térségi egyenlege pedig 2010 februárja óta most a legrosszabb.

A hitelminősítő szerint erőteljes jövő évi gazdasági növekedést valószínűsítenek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben elért orvosi vívmányok, valamint az a tény, hogy a járvány megfékezését szolgáló szakpolitikai intézkedések jövőre várhatóan már kevésbé károsítják a térségi gazdaságokat, mint az idén.

Az élénkítő költségvetési kiadásokat a térségi országok 2021-ben valószínűleg visszafogják, és ez az ideinél kisebb deficiteket eredményez majd, az azonban valószínűtlen, hogy a közép- és kelet-európai kormányok markánsabb költségvetési szigorításba kezdenének – áll a Fitch Ratings tanulmányában.

A cég előrejelzése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiányok mediánszintje a 2020-ra valószínűsíthető 7 százalékról 2021-ben 4 százalékra csökken a feltörekvő európai térségben.

A Fitch Ratings londoni elemzői kiemelik, hogy a térség egészét tekintve az elmúlt években nem csökkent érdemben a GDP-arányos államadósság-ráta az erőteljes gazdasági növekedés környezetében sem.

A 2015-2019 közötti időszakban a térségi országok államadósság-rátája stabil volt, 2020-ban azonban 11 százalékkal megugrott, megközelítette az 50 százalékos átlagot és várhatóan jövőre is ezen a szinten marad – áll a hitelminősítő tanulmányában.

A Fitch Ratings a közép-európai EU-gazdaságok közül Románia és Szlovákia  hosszú futamú szuverén külső adósságkötelezettségeinek “BBB mínusz”, illetve “A” besorolására tart érvényben negatív kilátást.

Magyarország (“BBB”), Csehország (“AA mínusz”) és Lengyelország (“A mínusz”) államadós-besorolásának kilátása a Fitch listáján stabil.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom