Kezdőlap Tech Flying-V teszt. Holland kutatók hidrogén meghajtású repülőgépen dolgoznak
No menu items!

Flying-V teszt. Holland kutatók hidrogén meghajtású repülőgépen dolgoznak

A valóságban is működik a húsz százalékos hajtóanyag megtakarítást ígérő, különleges V alakú kísérleti repülőgép, a Flying-V, amelynek modelljét mérnökök, a TU Delft holland műszaki felsőoktatási intézmény kutatói és egy drónpilóta  tesztelt egy németországi repülőtéren.

A Flying-V egy energiatakarékos távolsági repülőgép, amelynek koncepciója az Airbus-tól származik. A repülőgép kialakítása integrálja az utaskabint, a rakteret és az üzemanyagtartályokat a szárnyakban, látványos V alakot hozva létre. A számítógépes fejlesztésű aerodinamikai forma és csökkentett súlya miatt 20% -kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt a modell, mint a mai legfejlettebb repülőgépek.

A KLM 2019 óta partner a projektben. Támogatásnak köszönhetően a projektcsapat elkészíthette a méretarányos modellt. Először a KLM 100. évfordulóján, 2019 októberében mutatták be. A projektben számos üzleti partner vesz részt, az Airbus is a támogatók között van.

Az alkalmazott ergonómia és formatervezés professzora, Peter Vink és Thomas Rotte ipari tervezőmérnök készítette az új, ovális alakú kabin terveit. A Flying-V felszerelhető hagyományos utastérrel, de Vink és Rotte egy kísérleti utastervet terveztek, amely könnyű és persze kényelmes az utasok számára, és ugyanannyi utast képes befogadni, mint egy Airbus A350.

A projekt vezetője, Dr. Roelof Vos, valamint kutató és mérnökcsoportja a Flying-V repülő 22,5 kg-os és 3 m széles modelljét repülési tesztekre vitte egy jól védett németországi légibázisra, ahol együtt dolgozhattak az Airbus csapatával. Tesztelték a gép repülési képességeit.

A pilóta feladata felszállás, a leszállás, számos teszt manőver és megközelítés volt.

Dr. Roelof Vos

Vosazt mondta: „Az egyik gondunk az volt, hogy a repülőgépnek nehézségei lehetnek a korábbi számítások szerint a felszállással. A csapat optimalizálta a repülési modellt, hogy megakadályozza a problémát, de a puding próbája az evés. Repülnie kellett, hogy biztosat tudjunk.” A felszállást könnyen elvégezték 80 km/h sebességgel. A repülőgép tolóereje jó volt, a repülési sebesség és szögek pedig az előrejelzések szerint alakultak.

De az új technológia tesztelése soha nem egyszerű. A csapatnak kihívást jelentő hete volt, amelyben a telemetria javítása érdekében meg kellett változtatniuk a repülőgép súlypontját és meg kellett erősíteniük az antennát.

A teszt megerősítette, hogy a jelenlegi kialakítás még kissé durva leszállást okoz. A csapat következő lépése a repülés során összegyűjtött adatok felhasználása a repülőgép aerodinamikai (szoftveres) modelljéhez. Ez lehetővé teszi a jövőbeni kutatásban felhasználható repülési szimulátorba programozását, miközben tovább javítja a repülési jellemzőket. A csapat elkészíti a jövőbeni repülési tesztek újabb modelljét is.

Következő lépés: felszerelje a Flying-V-t fenntartható meghajtással. Úgy tűnik, ez a kialakítás alkalmas a szokásos hajtóanyag helyett folyékony hidrogénnel történő repülésre is.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom