Kezdőlap Világgazdaság Franciaország. 2020-ban több mint 8 és fél százalékos GDP-csökkenést várnak
No menu items!

Franciaország. 2020-ban több mint 8 és fél százalékos GDP-csökkenést várnak

Franciaország központi bankja megerősítette korábbi előrejelzését, miszerint a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest 16 százalékkal bővülhetett a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben mért rekordszintű, 13,8 százalékos zuhanás után.

A második legnagyobb euróövezeti gazdaság mély recesszióba süllyedt a második negyedévben, miután a koronavírus-járvány miatt az országban két hónapig tartották érvényben Európa egyik legszigorúbb korlátozásait. Gyakorlatilag az egész francia gazdaság leállt március 17. és május 11. között, mintegy 12 millió embert bocsátottak el rövidebb vagy hosszabb időre.

A nyolc és félezer vállalat körében végzett felmérés alapján a központi bank úgy számolt, hogy a gazdaság szeptemberben – augusztushoz hasonlóan – a járvány előtti szint 95 százalékán működött. Októberre viszonylagos stabilitást várnak a feldolgozóiparban, a szolgáltatási ágazatban és az építőiparban is.

A különböző szektorok teljesítménye között azonban továbbra is nagyok a különbségek. A többség, a gazdaság 90 százalékát lefedő ágazatok, ideértve a gyógyszeripart, a mezőgazdaságot és a telekommunikációt, már a válság előtti szinthez közelít, a közlekedési eszközöket gyártó vállalatokra, az idegenforgalomra és a szórakoztatóiparra azonban továbbra is nagy nyomás nehezedik.

François Villeroy de Galhau

François Villeroy de Galhau, a francia központi bank elnöke az AFP-nek adott nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a vállalatok óvatosak októberi előrejelzéseikkel. Bár még mindig stabilitásra számítanak munkájukban, de elismerik, hogy növekszik a bizonytalanság, különösen a járvány által sújtott ágazatokban.

A Banque de France előrejelzése szerint a GDP 8,7 százalékkal csökken az idén, míg a francia kormány 11 százalékos, a francia statisztikai hivatal 9 százalékos visszaesésre számít.

A Világbank hivatalos adatai és a Trading Economics előrejelzései szerint Franciaországban a bruttó hazai termék (GDP) értéke 2715,52 milliárd dollár volt 2019-ben. Franciaország GDP-értéke a világgazdaság 2,26 százalékát képviseli.


source: tradingeconomics.com

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom