Kezdőlap Világgazdaság EU - Tizenhárom havi csúcson a gazdasági hangulatindex
No menu items!

EU – Tizenhárom havi csúcson a gazdasági hangulatindex

Márciusban tizenhárom havi csúcsra emelkedett az euróövezet és az Európai Unió gazdasági hangulatindexe: a vállalatok és a fogyasztók szerint a koronavírus elleni védőoltások tömeges terjesztése elősegítheti a gazdaság fellendülését.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (EcFin) jelentése alapján az euróövezetben márciusban 7,6 ponttal 100,1 pontra kúszott fel, az Európai Unióban pedig 6,9 ponttal kereken 100 pontra nőtt a fogyasztók gazdaságba vetett bizalmát tükröző gazdasági hangulatindex (ESI) értéke.

A gazdasági hangulatindex hosszú távú átlaga 100 pont mindkét blokk és minden tagállam esetében. A 100-nál magasabb pontszám a gazdaságot derűlátóan megítélők túlsúlyára utal, az alacsonyabb viszont borús kilátásokat tükröz.

A koronavírus-járvány kirobbanása, tavaly február óta egy hónapban sem érte el a hosszú távú átlagot a hangulatindex sem az EU-ban, sem az euróövezetben.

Márciusban a felmérésbe bevont minden üzleti szektorban – feldolgozóipar, szolgáltatások, kiskereskedelem, építőipar – javult a szereplők hangulata, csakúgy mint a fogyasztóké, ráadásul tavaly nyár óta a legerősebb mértékben.

A legnagyobb európai gazdaságok közül Németországban javult legnagyobb mértékben – 7,9 ponttal, 103,7 pontra – a gazdasági hangulatindex értéke márciusban. Egyik hónapról a másikra még soha nem mértek ilyen jelentős változást, ráadásul a hat legnagyobb ország közül egyedüliként büszkélkedhet a hosszú távú átlag feletti értéktől.

Ezzel együtt nagyon jelentős emelkedést mutattak ki Spanyolországban (+6,2 ponttal 96,9 pontra), Franciaországban (+5,4 ponttal 96,8 pontra), Olaszországban (+4,9 ponttal 99,5 pontra), Hollandiában (+4,4 ponttal 97,9 pontra) és Lengyelországban (+3,3 ponttal 90,3 pontra) is.

A 19 tagú eurózónában a feldolgozóipari bizalmi index 5,1 ponttal, 2 pontra emelkedett. A szolgáltatások bizalmi indexe 7,7 ponttal, mínusz 9,3 pontra kúszott fel, de így nagyon messze áll a 6,1 pontos hosszú távú átlagtól. A fogyasztási bizalmi index értéke 4,0 ponttal mínusz 10,8 pontra, míg az építőipari 5,0 ponttal mínusz 2,7 pontra nőtt.

Magyarországon az ESI értéke 91,1 pontra kúszott fel a februári 89,3 pontról.

Az alindexek közül a feldolgozóipari 2,1 ponttal, mínusz 8,4 pontra, a szolgáltatásoké 0,2 ponttal, mínusz 25,7 pontra, az építőipari pedig 1,6 ponttal, mínusz 10,2 pontra javult, míg a kiskereskedelmi 0,3 ponttal, mínusz 15,6 pontra romlott. A fogyasztói bizalmi mutató javult, mínusz 25,7 pontról mínusz 23,5 pontra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden, korrigálva az előző napi erős veszteségeket.

Románia – Koronavírus. Naponta több mint száz halott

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölött ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utolsó 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzések is immár több mint kétszer is vannak két hét átlagának.

Magasabb inflációt és GDP-t vár 2021-re az MNB

A Magyar Nemzeti Bank 4,6-4,7 százalékra emelte idei inflációs és 6,5-7,0 százalékra GDP-várakozását legfrissebb Inflációs jelentésében.

Novák: ha nő a minimálbér, emelkedik a gyed és a gyod is

A minimálbér emelésével nőne a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után.

Hírek

Románia – Koronavírus. Naponta több mint száz halott

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölött ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utolsó 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzések is immár több mint kétszer is vannak két hét átlagának.

Katonai konvojra kell számítani többfelé az utakon

Kiképzés miatt katonai gép- és harcjárművekből álló menetoszloppal találkozhatnak az autósok csütörtökön és pénteken több autópályán és főúton is - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Nagyot gyengült a forint a kamatemelés után

Jelentősen gyengült a forint az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése 354,56 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A döntés közzététele előtt egy perccel még 353,04 forinton állt a jegyzés.

Kiskörei vízerőmű – nyolc sérült. Turbinahiba okozhatta a robbanást

A Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt robbanás hétfőn - közölte az MVM.

Manny Pacquiao ringbe száll az elnöki székért

A profi ökölvívás sztárja, Manny Pacquiao is indul a Fülöp-szigeteki elnökválasztáson, és befejezettnek tekinti a karrierjét.

Szlovák maffia. Korrupció – a különleges ügyészt 14 évre és teljes vagyonelkobzásra ítélték

Tizennégy év börtönnel sújtotta a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség egykori vezetőjét a Pozsony melletti Bazin (Pezinok) városának különbírósága.

Rekordot döntött tavaly a könyvkiadás

Tízéves könyvkiadási csúcs dőlt meg a pandémia évében: 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont csökkentek. A vásárlók jellemzően öt-hatezer forintot költöttek egy könyvvásárlás során.

A gyerekeket is oltják, a harmadik adagot is beadják már Angliában

Már oltják Angliában a 12-15 éves korosztály tagjait az új típusú koronavírus ellen. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ugyancsak elkezdte a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadását is. 

Gazdaság

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.

Hitelkártya és folyószámlahitel – Módosítás. A moratórium a kamatszintre is kihat

A moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál - mondta el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom