Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság EU - Tizenhárom havi csúcson a gazdasági hangulatindex
No menu items!

EU – Tizenhárom havi csúcson a gazdasági hangulatindex

Márciusban tizenhárom havi csúcsra emelkedett az euróövezet és az Európai Unió gazdasági hangulatindexe: a vállalatok és a fogyasztók szerint a koronavírus elleni védőoltások tömeges terjesztése elősegítheti a gazdaság fellendülését.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (EcFin) jelentése alapján az euróövezetben márciusban 7,6 ponttal 100,1 pontra kúszott fel, az Európai Unióban pedig 6,9 ponttal kereken 100 pontra nőtt a fogyasztók gazdaságba vetett bizalmát tükröző gazdasági hangulatindex (ESI) értéke.

A gazdasági hangulatindex hosszú távú átlaga 100 pont mindkét blokk és minden tagállam esetében. A 100-nál magasabb pontszám a gazdaságot derűlátóan megítélők túlsúlyára utal, az alacsonyabb viszont borús kilátásokat tükröz.

A koronavírus-járvány kirobbanása, tavaly február óta egy hónapban sem érte el a hosszú távú átlagot a hangulatindex sem az EU-ban, sem az euróövezetben.

Márciusban a felmérésbe bevont minden üzleti szektorban – feldolgozóipar, szolgáltatások, kiskereskedelem, építőipar – javult a szereplők hangulata, csakúgy mint a fogyasztóké, ráadásul tavaly nyár óta a legerősebb mértékben.

A legnagyobb európai gazdaságok közül Németországban javult legnagyobb mértékben – 7,9 ponttal, 103,7 pontra – a gazdasági hangulatindex értéke márciusban. Egyik hónapról a másikra még soha nem mértek ilyen jelentős változást, ráadásul a hat legnagyobb ország közül egyedüliként büszkélkedhet a hosszú távú átlag feletti értéktől.

Ezzel együtt nagyon jelentős emelkedést mutattak ki Spanyolországban (+6,2 ponttal 96,9 pontra), Franciaországban (+5,4 ponttal 96,8 pontra), Olaszországban (+4,9 ponttal 99,5 pontra), Hollandiában (+4,4 ponttal 97,9 pontra) és Lengyelországban (+3,3 ponttal 90,3 pontra) is.

A 19 tagú eurózónában a feldolgozóipari bizalmi index 5,1 ponttal, 2 pontra emelkedett. A szolgáltatások bizalmi indexe 7,7 ponttal, mínusz 9,3 pontra kúszott fel, de így nagyon messze áll a 6,1 pontos hosszú távú átlagtól. A fogyasztási bizalmi index értéke 4,0 ponttal mínusz 10,8 pontra, míg az építőipari 5,0 ponttal mínusz 2,7 pontra nőtt.

Magyarországon az ESI értéke 91,1 pontra kúszott fel a februári 89,3 pontról.

Az alindexek közül a feldolgozóipari 2,1 ponttal, mínusz 8,4 pontra, a szolgáltatásoké 0,2 ponttal, mínusz 25,7 pontra, az építőipari pedig 1,6 ponttal, mínusz 10,2 pontra javult, míg a kiskereskedelmi 0,3 ponttal, mínusz 15,6 pontra romlott. A fogyasztói bizalmi mutató javult, mínusz 25,7 pontról mínusz 23,5 pontra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hitelt akar felvenni? Eligazítja az ingatlan.com hitelezési platformja

A fejlesztés eredménye egy komplex, bankfüggetlen, algoritmus-alapú, elektronikus lakossági hitelezési platform lett.

Legyen adómentes a borravaló?

Jelenleg az esetek többségében csak akkor adómentes a borravaló, ha azt a vendégek közvetlenül a pincéreknek, felszolgálóknak adják oda készpénzben

2,2 millió eurót hozott a fizetős belépés Velencének

A fizetésmentességet élvezők magas száma bizonyítja, hogy a városban sokkal többen laknak állandó jelleggel, mint a hivatalosan bejelentett 49 ezer.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a tőzsde

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 0,88 százalékkal 9765 forintra nőtt, a részvények forgalma 679,9 millió forintot ért el.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.