Kezdőlap Világgazdaság Green deal – Realitás vagy álom. Mennyire zöld az EU zöld fordulata?
No menu items!

Green deal – Realitás vagy álom. Mennyire zöld az EU zöld fordulata?

Megvalósul az EU kinyilatkoztatása? 2050-re CO2-semleges lesz az európai gazdaság?  Amit a közösség 2019-ben vésett kőbe, vagy a Brüsszel hagyott nyitva néhány kiskapus, amit igénybe is vesz? Petrus Szabolcs szedte csokorba a tényezőket.

Nem annyira zöld a ’zöld fordulat’

Több oka van annak, hogy a ’green deal’ a szlogennel ellentétben hozza meg 2050-től a CO2 kibocsátás megszűnését Európában.

Egyrészt, mert a jogszabályi célkitűzés értelmében csak az ipari termelésben, a mezőgazdaságban és a közlekedésben felhasznált energiának kell megújuló forrásból jönnie. Viszont a környezetterhelő műanyag felhasználása megengedett, ha az előállításához és beépítéséhez szükséges energia zöld.

Másrészt, mert klíma semlegesnek számít majd a termelés, ha a károsanyag kibocsátás a CO2 lebontásért tett intézkedésekkel párosul. Például, ha az ipari vállalat fákat ültet, még, ha a légkört szennyező gyárától több száz kilométerre is teszi ezt.

Harmadrészt pedig, azért, mert csupán ahogyan a mai klímacélok, az új előírások is úgy  lesznek teljesíthetők a globális CO2-kereskedelem közbejöttével.

A Tesla csak szennyezőknek eladott kvótákból gazdagszik Fotó: MTI/Varga György

A rendszer kiskapuinak kihasználására jó példa az autóipar. A szigorú károsanyag kibocsátási előírásokat a gyártók egész flottájának kell teljesítenie. Így a kedvező károsanyagbesorolású kocsik gyártását és értékesítését semlegesítik a klímagyilkos SUV-ok.

A képet tovább torzítja, hogy az elektromos autók nulla CO2 kibocsátásúnak számítanak, holott az ezekhez szükséges akkumulátorok és a használatuk során elfogyasztott áram is terheli a környezetet. Különösen, mert utóbbi ma nagyrészt nem megújuló forrásból származik.

A szakmai körökön kívül kevesen beszélnek róla, hogy az e-autó gyártás kaliforniai pionírja és piacvezetője, a Tesla csak a CO2-kereskedelemnek köszönhetően nyereséges. Kizárólag CO2-semlegesnek számító elektroautókat gyárt, ezért túlteljesíti a környezetvédelmi előírásokat. A ki nem bocsátott CO2-ért kvótát kap, amit jó pénzért elad az előírásokat nem teljesítő hagyományos autógyártóknak. Így tehát a természet a lehetségesnél jóval kevésbé profitál a Tesla környezetbarát autóiból.

„Figyeljék a kezemet, mert csalok!”

A szakértők szerint a CO2-kereskedelmhez ügyeskedés nélkül több okból is elképzelhetetlen a károsanyag kibocsátás nélküli gazdaság:

  • sok olyan nélkülözhetetlen alapanyag van, amelyeket nem lehet CO2-semlegesen előállítani. Erre a műanyag a legjobb példa
  • a gyártás során szükségszerűen keletkezik selejt és hulladék. Ezek szemétbe kerülnek, tehát terhelik a környezetet
  • sok szektorban folyamatosnak kell lennie a termelésnek, mert a gyártás ismételt leállítása és újraindítása annak bonyolultsága miatt idő és költségintenzív lenne. Így például a vegyiparban, ahol a folyamatok magas hőfokon zajlanak.

Anyagi ösztönzők a lakossági együttműködésért

A ’grean deal’ sikeréhez a széles körű társadalmi együttműködés is elengedhetetlen. Kisebbségben vannak azok, aki ideológiai okokból is hajlandó anyagi áldozatra, mások a kellemetlenség elviselésére a környezetvédelem érdekében. Sokakat csak pénzügyi ösztönzéssel lehet megnyerni a ’zöld fordulat’-nak. Ezért központi kérdés, hogy az energia zöldülése milyen kihatással lesz az árára.

A megújuló forrásból származó energia napjainkban drágább, mint a fosszilis. Ennek legfőbb oka, hogy a zöld energiatermelési és szállítási infrastruktúrája csak most épül ki, a beruházások költsége pedig beépül az árba. Így például ki kell építeni a szélkerék parkokat és a magasfeszültségű vezetékhálózatot, amely eljuttatja az energiát például a szeles helyekről az ipari centrumokba.

Az áram zöld tárolása ma még gondot jelent

Bizonyos szemszögből nézve azonban a zöld energia csak relatíve, a fosszilis forrásokból származóhoz képest drága. Utóbbiból ugyanis jelenleg túlkínálat van, ezért nyomott az ára.

A klímavédelmet a kormányok támogatásokkal ellensúlyozzak. A zöld energia ugyanis jóval drágább. Csak becslések szólnak egyelőre arról, hogy középtávon már nem lesz szükség erre a versenyképességéhez: ha az előállítási és szállítási infrastruktúra kiépül, a zöld energia olcsóbb lesz, mint a hagyományos. A szelet vagy a napot a természet ingyen adja, csak az árammá alakítása, tárolása legyen klímasemleges eszközökkel megoldható…

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Londoni elemzők: robusztus további növekedés Kelet-Európában, inflációs ellenszélben

Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzései szerint folytatódik a robusztus ütemű kilábalás a koronavírus-járvány sokkjából a közép- és kelet-európai gazdaságokban, köztük Magyarországon, de a térségnek a továbbiakban a beszállítói hálózatokban jelentkező szűk keresztmetszetek és a meglóduló infláció kettős visszahúzó hatásaival is számolnia kell.

Ausztriában igazolni kell a munkahelyeken a vírus elleni védettséget

Ausztriában a kormány szerdai döntése értelmében a munkavállalók többségének novembertől dokumentummal kell igazolnia munkahelyén a koronavírus elleni védettséget.

Coronavírus – egyhetes kényszerszabadság Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a koronavírusjárvány-helyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban.

A Masterplast 100%-ra növelte tulajdonát németországi gyárában

A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett Masterplast Nyrt. megvette a Németországban működő üzeme további 50 százalékát, így 100 százalékban a tulajdonába került - közölte a társaság.

Hírek

Ausztriában igazolni kell a munkahelyeken a vírus elleni védettséget

Ausztriában a kormány szerdai döntése értelmében a munkavállalók többségének novembertől dokumentummal kell igazolnia munkahelyén a koronavírus elleni védettséget.

Coronavírus – egyhetes kényszerszabadság Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a koronavírusjárvány-helyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban.

Csoportos társasági adó – közeleg a nyilatkozási határidő

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak - hívja fel a figyelmet a Mazars.

Áder János: az emberiség felelőtlenül használja a vizet

Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség felelőtlenül használja a rendelkezésre álló vizet - közölte Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Öt évig bujkált a toplistás magyar bűnöző – Detroitban fogták el

Detroitban fogtak el egy költségvetési csalás miatt keresett magyar férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Fővárosi kocsmarazziára indult a NAV – kerületi lista

Két hónapos kocsmarazziába kezdett a főváros déli kerületeiben az adóhivatal: a NAV az italok vizezése, a feketefoglalkoztatás és a számla nélküli értékesítés ellen lép fel.

Munkaszünettel csökkentené a fertőzéseket az orosz kormány

Országos munkaszünet bevezetését javasolta október 30. és november 7. között az új koronavírusos járványhelyzet romlása miatt Tatyjana Golikova, az egészségügyért és demográfiáért felelős miniszterelnök-helyettes. Közben a napi halálozások száma ismét ezer fölé emelkedett, és újabb rekordot döntött.

Józsefváros. Rendőrautóra ugrott, majd intézkedés közben meghalt egy férfi

Meghalt egy férfi a VIII. kerületi Baross utca és a Szigetvári utca sarkán, miközben a rendőrök éppen intézkedtek vele szemben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

Gazdaság

Moratórium – körkép. Kevesen kérik a hosszabbítást

Az ügyfelek közül kevesen élnek a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriummal, amelyet novembertől már csak a rászorulók vehetnek igénybe - közölték a pénzintézetek.

Londoni elemzők: a piaci nyomás agresszívabb lépésre késztetheti az MNB-t

Valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázispontos lépésekben folytatja a jelenlegi kamatemelési ciklust, de erősödhet a jegybankra nehezedő piaci nyomás az agresszívabb szigorító lépések végett - vélik londoni pénzügyi elemzők.

MNB: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

A monetáris tanács értékelése alapján az inflációs kilátások és az ezeket övező, továbbra is felfelé mutató kockázatok egyértelműen a júniusban megkezdett kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását indokolják - közölte a jegybank.

Gyengült a forint a kamatemelés után

Jelentősen gyengült a forint az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése pár perc alatt 361,15 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A döntés közzététele, 14 óra előtt egy perccel még 359,90 forinton állt a jegyzés.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom