Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Green deal – Realitás vagy álom. Mennyire zöld az EU zöld fordulata?
No menu items!

Green deal – Realitás vagy álom. Mennyire zöld az EU zöld fordulata?

Megvalósul az EU kinyilatkoztatása? 2050-re CO2-semleges lesz az európai gazdaság?  Amit a közösség 2019-ben vésett kőbe, vagy a Brüsszel hagyott nyitva néhány kiskapus, amit igénybe is vesz? Petrus Szabolcs szedte csokorba a tényezőket.

Nem annyira zöld a ’zöld fordulat’

Több oka van annak, hogy a ’green deal’ a szlogennel ellentétben hozza meg 2050-től a CO2 kibocsátás megszűnését Európában.

Egyrészt, mert a jogszabályi célkitűzés értelmében csak az ipari termelésben, a mezőgazdaságban és a közlekedésben felhasznált energiának kell megújuló forrásból jönnie. Viszont a környezetterhelő műanyag felhasználása megengedett, ha az előállításához és beépítéséhez szükséges energia zöld.

Másrészt, mert klíma semlegesnek számít majd a termelés, ha a károsanyag kibocsátás a CO2 lebontásért tett intézkedésekkel párosul. Például, ha az ipari vállalat fákat ültet, még, ha a légkört szennyező gyárától több száz kilométerre is teszi ezt.

Harmadrészt pedig, azért, mert csupán ahogyan a mai klímacélok, az új előírások is úgy  lesznek teljesíthetők a globális CO2-kereskedelem közbejöttével.

A Tesla csak szennyezőknek eladott kvótákból gazdagszik Fotó: MTI/Varga György

A rendszer kiskapuinak kihasználására jó példa az autóipar. A szigorú károsanyag kibocsátási előírásokat a gyártók egész flottájának kell teljesítenie. Így a kedvező károsanyagbesorolású kocsik gyártását és értékesítését semlegesítik a klímagyilkos SUV-ok.

A képet tovább torzítja, hogy az elektromos autók nulla CO2 kibocsátásúnak számítanak, holott az ezekhez szükséges akkumulátorok és a használatuk során elfogyasztott áram is terheli a környezetet. Különösen, mert utóbbi ma nagyrészt nem megújuló forrásból származik.

A szakmai körökön kívül kevesen beszélnek róla, hogy az e-autó gyártás kaliforniai pionírja és piacvezetője, a Tesla csak a CO2-kereskedelemnek köszönhetően nyereséges. Kizárólag CO2-semlegesnek számító elektroautókat gyárt, ezért túlteljesíti a környezetvédelmi előírásokat. A ki nem bocsátott CO2-ért kvótát kap, amit jó pénzért elad az előírásokat nem teljesítő hagyományos autógyártóknak. Így tehát a természet a lehetségesnél jóval kevésbé profitál a Tesla környezetbarát autóiból.

„Figyeljék a kezemet, mert csalok!”

A szakértők szerint a CO2-kereskedelmhez ügyeskedés nélkül több okból is elképzelhetetlen a károsanyag kibocsátás nélküli gazdaság:

  • sok olyan nélkülözhetetlen alapanyag van, amelyeket nem lehet CO2-semlegesen előállítani. Erre a műanyag a legjobb példa
  • a gyártás során szükségszerűen keletkezik selejt és hulladék. Ezek szemétbe kerülnek, tehát terhelik a környezetet
  • sok szektorban folyamatosnak kell lennie a termelésnek, mert a gyártás ismételt leállítása és újraindítása annak bonyolultsága miatt idő és költségintenzív lenne. Így például a vegyiparban, ahol a folyamatok magas hőfokon zajlanak.

Anyagi ösztönzők a lakossági együttműködésért

A ’grean deal’ sikeréhez a széles körű társadalmi együttműködés is elengedhetetlen. Kisebbségben vannak azok, aki ideológiai okokból is hajlandó anyagi áldozatra, mások a kellemetlenség elviselésére a környezetvédelem érdekében. Sokakat csak pénzügyi ösztönzéssel lehet megnyerni a ’zöld fordulat’-nak. Ezért központi kérdés, hogy az energia zöldülése milyen kihatással lesz az árára.

A megújuló forrásból származó energia napjainkban drágább, mint a fosszilis. Ennek legfőbb oka, hogy a zöld energiatermelési és szállítási infrastruktúrája csak most épül ki, a beruházások költsége pedig beépül az árba. Így például ki kell építeni a szélkerék parkokat és a magasfeszültségű vezetékhálózatot, amely eljuttatja az energiát például a szeles helyekről az ipari centrumokba.

Az áram zöld tárolása ma még gondot jelent

Bizonyos szemszögből nézve azonban a zöld energia csak relatíve, a fosszilis forrásokból származóhoz képest drága. Utóbbiból ugyanis jelenleg túlkínálat van, ezért nyomott az ára.

A klímavédelmet a kormányok támogatásokkal ellensúlyozzak. A zöld energia ugyanis jóval drágább. Csak becslések szólnak egyelőre arról, hogy középtávon már nem lesz szükség erre a versenyképességéhez: ha az előállítási és szállítási infrastruktúra kiépül, a zöld energia olcsóbb lesz, mint a hagyományos. A szelet vagy a napot a természet ingyen adja, csak az árammá alakítása, tárolása legyen klímasemleges eszközökkel megoldható…

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Karácsony: “Az életünkért küzdünk”. Fővárosi – BKIK közös terv a kilábalásért

Közös fővárosi gazdasági kilábalási stratégián dolgozik együtt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a fővárosi önkormányzat a budapesti vállalkozásokkal - jelentették be a szervezetek vezetői a KKVHÁZ Zrt. és a BKIK közös online konferenciáján.

Tőzsde – Vegyes kezdés New Yorkban

Csekély változással, vegyes indexekkel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon a negyedéves eredmény beszámolói szezon első jelentéseit megelőző kivárás keretében.

Erjedt konzerv miatt riasztott a Nébih

Rosszul tisztított, héjat és szárrészt is tartalmaz, erjedt szagú, utóíze pedig kellemetlen, savanyú, ezért fogyasztásra alkalmatlan a Görögországból származó, 820 grammos HELCOM Gyümölcssaláta - közölte a Nébih.

OECD: nemzetközi kooperációban kell újjáépíteni a világgazdaságot

A koronavírus-járványra és drámai következményeire való tekintettel a gazdaság új alapokra helyezett újjáépítését javasolja az OECD a krízishelyzetekkel szembeni ellenállóképesség erősítése érdekében.

Hírek

Keresik az év magyar hídját – szavazás

Az idei Év Hídja versenyben tíz ívhídra lehet szavazni, többek között a Tisza-tónál lévő Eger patak feletti kerékpároshídra, a szolnoki Tiszavirág gyaloghídra vagy a Varasdi völgy 30 méteres mélysége felett átívelő hídra - közölte a Hidászokért Egyesület és a Közlekedéstudományi Egyesület.

A Várba költözik a Pénzügyminisztérium – lezárult a közbeszerzés

Lezárultak az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületegyüttese rehabilitációjának második ütemére kiírt közbeszerzési eljárások - közölte a Pénzügyminisztérium.
Támogatott tartalom

Köszönet a kórházak dolgozóinak – itt az ideje, hogy közösen segítsünk!

A MARSO Kft. és a KLEBER abroncsmárka közös akcióban fejezte ki köszönetét a kórházak dolgozóinak: 12 intézmény számára tett lehetővé, hogy négy új abroncshoz kettő áráért jussanak hozzá, mintegy 23 millió forint értékben.

Bitcoin. Soha nem látott magasságokban az árfolyam

Rekordszintre, 64 ezer dollár fölé emelkedett a bitcoin jegyzése, miközben szerdán a Nasdaq piacra kerül bevezetésre a legnagyobb amerikai kriptotőzsde, a Coinbase Global Inc. részvénye.

Katás adómentesség – áprilisban is

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség tízmilliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél és szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban, valamint a szabadidő ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál - közölte Tállai András.

Orbán: megvan a 3 millió beoltott Magyarországon

Hárommillió beoltott, újabb mérföldkő - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán kedden.

Létrejött a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Közös érdekünk, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a jövőben is biztos pillérekre, tudományos és szakmai alapokra épüljön - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Állatvédelmi Tanács alakuló ülésén.

Szja-bevallás. Hamarosan lejár egy fontos határidő

A NAV automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak szerda éjfélig kérnie kell a tervezet postázását - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

Viharral, kiadós esővel és hóval – hidegfront érkezik

Markáns hidegfront érkezik viharos széllel, kiadós csapadékkal - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében. Keddre a viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak. A magasabb hegyekben akár 10-20 centiméteres hótakaró is kialakulhat.

Fennakadások voltak a Vodafone-nál

Technikai probléma miatt fennakadásokat tapasztalhattak a Vodafone ügyfelei hétfőn délelőtt az ország keleti és déli részén a 2G és 3G szolgálatások működésében. A szolgáltató szakemberei azóta elhárították a problémát - közölte a távközlési vállalat.

Orvhalászat a Dunán: több faj is a kihalás szélére került

Az orvhalászat sodorja a kihalás szélére a Duna tokhalfajait. A hat tokhalféléből kettő már kihalt, négy súlyosan veszélyeztetett - jelentette a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Koronavírus – Kambodzsában börtön jár a bujkáló fertőzötteknek

Akár öt év börtönt is kaphatnak ezentúl Kambodzsában azok az igazolt koronavírus-fertőzöttek, akik nem fordulnak orvoshoz - jelentette be az ország igazságügyi minisztériuma.

Gazdaság

Az ÁSZ szabályosnak találta az MNB gazdálkodását

Szabályszerűen működött a Magyar Nemzeti Bank 2018-ban és 2019-ben: irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszere, valamint gazdálkodási keretei is megfeleltek a jogszabályi előírásoknak - állapította meg az Állami Számvevőszék.

Újabb mérföldkőhöz ért a szuperállampapír

Átlépte az 5500 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszba (MÁP+) befektetett megtakarítások értéke  - jelentette be a pénzügyminiszter.

Költségvetés – PM: 1144 milliárd forint az államháztartás első negyedévi hiánya

A járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések következtében 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárt március végén az államháztartás központi alrendszere - közölte a Pénzügyminisztérium.

Szja-bevallás. A NAV a tervezetek átnézésére figyelmeztet

Az szja-bevallási tervezet már csaknem egy hónapja elérhető a weben keresztül, a tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani és beküldeni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

MNB – 36 milliós bírság a CIG biztosító korábbi vezetőinek

Személyi felelősségük is volt abban, hogy a cég az olaszországi határon átnyúló tiltott tevékenységet végzett, ezért a Magyar Nemzeti Bank összesen 36 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a CIG EMABIT korábbi felsővezetőire, illetve szakmai vezetőire - közölte a jegybank.

Okostelefonos fizetés. A K&H bevezeti a Google Pay-t

Elsőként vezeti be a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a K&H Magyarországon. Ez újabb lendületet adhat a bankkártyás, azon belül is az okostelefonos fizetéseknek - közölte a pénzintézet.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom